Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

24Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Elektrische radiatoren worden vaak geassocieerd met inefficiëntie, soms ten onrechte. Zoals zo vaak het geval is, hangt het ervan af hoe het product gebruikt wordt. Elektrische radiatoren zijn een heel goede keuze, vooral voor korte periodes in kleine kamers. Hun flexibiliteit en veelzijdigheid maken ze erg nuttig in veel alledaagse situaties.

Met onze elektrische radiator test 2021 willen we je helpen de voor jou meest geschikte elektrische radiator te vinden. We leggen uit wat een elektrische verwarming maakt, welke vormen van elektrische radiatoren er zijn en wanneer en in welke vorm het zinvol is ze te gebruiken. Op deze manier proberen we het je gemakkelijker te maken een elektrische radiator te kiezen.
Belangrijk om te weten

  • Met elektrische radiatoren kun je de kamers van je huis spontaan en flexibel verwarmen. Door hun mobiliteit en afmetingen kunnen elektrische radiatoren in elke kamer geplaatst en gebruikt worden.
  • Er zijn in principe 3 soorten elektrische radiatoren. Convectoren, infraroodstralers en radiatoren, die allemaal variëren in vorm, grootte en materiaal.
  • Elektrische radiatoren zijn meer geschikt voor kleine kamers en een korte bedrijfstijd. Het rendement van elektrische radiatoren is nog niet verfijnd genoeg om er het hele huis mee te verwarmen.

Elektrische kachel: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende laten we je zien op welke aspecten je vooral moet letten bij de aankoop van een elektrische radiator. De lijst waarmee je de producten kunt vergelijken omvat:

In de volgende paragrafen zullen we de afzonderlijke criteria in detail illustreren.

Verwarmingssoorten / types

Elektrische radiatoren kunnen onderscheiden worden naar het principe van de warmteafgifte. Er zijn 3 principes, namelijk: Een van de manieren van warmteafgifte is via convectie. Dit is directe verwarming. Dit betekent dat de verwarming direct warmte afgeeft aan de kamer. Warmte wordt opgewekt door elektrische energie om te zetten in thermische energie.

Deze thermische energie wordt dan vaak getransporteerd met behulp van een ventilator, die de kamer verwarmt. Infraroodstralers daarentegen zijn gebaseerd op het principe van straling. Deze radiator verwarmt zichzelf niet. Het geeft thermische energie af aan de omringende voorwerpen. Deze verwarmen dan de omgeving over een langere tijd. De warmtestraling is meestal merkbaar binnen een straal van drie tot vijf meter.

Radiatoren zijn een mengsel van convectie en infrarode straling. Ze geven hun thermische energie ook rechtstreeks af aan de omgeving, maar ze zenden een deel van hun opgewekte warmte uit via straling. Een radiator is omgeven door een vloeibaar medium voor warmteoverdracht. Bijvoorbeeld water of olie. Deze vloeistoffen worden verwarmd door de straling en geven dan de warmte af aan de omgeving door de vorm van de radiatoren.

Verschillende materialen voor elektrische

radiatoren Behalve de genoemde principes van warmteafgifte, kan ook het gebruikte materiaal een onderscheidend kenmerk zijn. Omdat elektrische radiatoren zeer flexibel zijn, is er een zeer ruime keuze aan gebruikte materialen. De volgende worden gebruikt

  • Aluminium
  • Plaatstaal
  • Natuursteen
  • Spiegel
  • Glas

Natuurlijk is het erg belangrijk dat het materiaal hittebestendig is en efficiënt warmte-energie kan afgeven, maar: Een

ruime keuze aan materialen is elementair, vooral voor radiatoren die onopvallend moeten zijn.

Er zijn geen beperkingen door de keuze van het materiaal. Van het ene toepassingsgebied tot het andere verschilt het of de ruimte snel en opvallend verwarmd moet worden of liever langzaam en onopvallend.

Vermogen

Een elektrische radiator met een hoger wattage verwarmt de kamer op natuurlijke wijze sneller dan een met minder watt. Maar een hoger wattage betekent ook een hoger elektriciteitsverbruik. Het is dus altijd belangrijk te weten waar je prioriteiten liggen. Als je het graag warm hebt en er graag een paar euro meer voor betaalt, is een radiator met een hoger wattage zeker niet verkeerd.

Als je echter meer geïnteresseerd bent in zo weinig mogelijk betalen, is het aan te raden het vermogen te kiezen naar de grootte van de kamer. Een richtlijn hiervoor is een elektrische radiator te kiezen met een vermogen van 50 watt per vierkante meter. Dit betekent dat voor een kamer van 30 vierkante meter een radiator met 1500 watt prima zal zijn. Je kamer wordt verwarmd zonder je elektriciteitsrekening op te blazen.

Verwarmingsniveaus / Incl. thermostaat

Om een kamer optimaal te kunnen verwarmen, is het belangrijk te weten op welke temperatuur mijn radiator en de kamer zijn. Het is zeer aan te bevelen een thermostaat op je radiator te hebben om de temperatuur te controleren. Je hebt er niets aan om een kamer te blijven verwarmen, ook al is hij al op een aangename temperatuur.

Je krijgt geen merkbare meerwaarde, maar je elektriciteitsrekening zal hoger zijn dan zou moeten. Daarom is het heel zinvol om een stappenregeling te gebruiken in combinatie met de thermostaat. Als de kamer voldoende verwarmd is, kan de radiator via de regeling op een lager niveau gezet worden. Zo blijft de kamer warm, maar niet overdadig. Dit bespaart je een hoge elektriciteitsrekening.

Grootte / gewicht

Bij de keuze van een elektrische radiator is het belangrijk te weten welke kamer je ermee wilt verwarmen. Afhankelijk van waarvoor de radiator gebruikt wordt, kunnen verschillende maten met verschillende gewichten gekozen worden. Er zijn bijvoorbeeld elektrische radiatoren die tussen 1 en 80 kilo wegen.

Het zou voordelig zijn een erg zware radiator alleen te kopen als hij een vaste plaats heeft en niet voortdurend verplaatst hoeft te worden. Anderzijds zou een radiator van 2 kilo zeer aan te bevelen zijn als hij op veel plaatsen gebruikt gaat worden. De afmetingen van de radiator nemen niet gelijktijdig toe met het gewicht.

Natuurlijk is een iets zwaardere radiator meestal iets groter, maar dit is sterk afhankelijk van het materiaal en de vorm. Zo kan een radiator die vier kilo weegt kleiner zijn dan een die twee kilo weegt. Hier zie je heel goed dat je aan alle aankoopcriteria tegelijk aandacht moet besteden en dat dat niet lukt door één criterium te kiezen.

Shopgids elektrische kachel: Alles wat je moet weten

Dan willen we graag de relevante vragen over elektrische radiatoren beantwoorden. We hebben de belangrijkste vragen voor je uitgezocht en beantwoord. Je moet dus alle essentiële achtergrondinformatie over dit onderwerp kennen, zodra je deze gids hebt doorgelezen.

Wat zijn elektrische kachel en wat onderscheidt ze?

Elektrische radiatoren onderscheiden zich van gewone kachels door één heel essentieel punt. Ze zetten elektriciteit om in warmte. Ze zorgen zelf voor de warmteverdeling. Dit gebeurt noch door een centrale verwarming, noch door een kachel. Zoals beschreven gebruiken radiatoren elektriciteit als energiebron, die een zogenaamde secundaire energiebron is. Dit betekent dat de energie niet rechtstreeks uit de natuur komt.

Een groot deel van de opgewekte energie wordt nog steeds in elektriciteitscentrales opgewekt en niet door hernieuwbare energiebronnen. (Image source: Andreas Felske / Unsplash)

Het wordt kunstmatig geproduceerd, wat kan door middel van verbrandingsprocessen in krachtcentrales. Een andere bijzondere eigenschap is de immense flexibiliteit. Ze zijn er in alle vormen met verschillende materialen en ook in verschillende maten. Dit geeft je een zeer ruime keuze. Je kunt kiezen wat je wilt voor wat je wilt zonder compromissen te hoeven sluiten.

Hoe werkt een elektrische kachel?

Zoals hierboven beschreven, zet een elektrische radiator elektriciteit om in thermische energie. Twee waarden spelen een essentiële rol: de weerstand en de stroomsterkte.

Radiatoren geven elke huiskamer een huiselijk gevoel (Image source: Free-Photos / Pixabay)

Als elektriciteit door een geleider stroomt, ontstaat er een hoge weerstand. Hoe hoger de weerstand, hoe warmer de geleider, die dan de thermische energie vrijgeeft. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende verwarmingselementen. Directe kachels geven direct warmte af aan de ruimte en verwarmen zo de omgeving. Dit zijn convectoren, die hierboven al beschreven zijn.

Voorraadverwarmers geven de warmte af aan de omgeving. Aan voorwerpen met een bijzonder grote opslagcapaciteit of aan materialen met een bijzonder grote opslagcapaciteit, zoals keramiek, natuur- of vuurvaste bakstenen. Hij kan de thermische energie echter ook overbrengen op water of olie dat de geleiders / radiator omgeeft. Dit zijn infraroodstralers en radiatoren. Bij de keuze van je radiator moet je dus altijd onderscheid maken tussen wat voor soort verwarming je wilt hebben.

Wat zijn de mogelijke toepassingen van elektrische kachel?

Elektrische radiatoren kunnen bijna overal gebruikt worden. Zoals hierboven beschreven zijn ze ongelooflijk flexibel en veelzijdig. Je kunt ze gebruiken in de woonkamer, in de serre, in de badkamer, in het kantoor, de garage, in de kelder of op het terras.

Omdat er zo veel verschillende vormen en maten zijn, kan de radiator overal gebruikt worden. Behalve mobiele radiatoren zijn er ook permanent geïnstalleerde radiatoren. Door de grote mogelijkheden van elektrische radiatoren qua vorm en materiaal, springen ze in het oog vanwege hun vormgevingsmogelijkheden.

Vooral in de badkamer breng je veel tijd door zonder kleren. Daarom is een radiator bijzonder belangrijk (Image source: midascode / pixabay)

Modellen zoals een spiegel, een foto of andere platte voorwerpen worden steeds populairder in de badkamer. Vooral omdat je veel tijd in de badkamer doorbrengt met weinig kleding, wil je de kamer zo goed mogelijk verwarmen.

Vooral voor vakantiehuisjes en dergelijke is een compleet verwarmingssysteem meestal niet de moeite waard, en daarom worden vaak elektrische radiatoren gebruikt. Er kan verwarmd worden wanneer dat nodig is en op bijzonder koude dagen is het comfortabel en snel met elektrische radiatoren.

Wat kost een elektrische kachel?

Er is een heel breed scala aan verschillende prijzen binnen elektrische radiatoren. De prijs hangt af van de kwaliteit, prestaties, efficiëntieklasse en vele andere factoren. De prijsklasse kan gaan van ca. 30 – 910 euro. Als je de elektrische verwarming voor je gewone dagelijkse leven gaat gebruiken, lijken ons de duurdere producten de betere keus.

Ze hebben betere prestaties en houden een huis op de temperatuur die je wilt. Maar als je de elektrische kachel slechts sporadisch gebruikt, raden we de goedkopere optie aan, met het hierboven aangegeven vermogen.

Type kosten
Convector ca. 30 – 910 euro
Infraroodverwarming ca. 100 – 700 euro
Radiator ca. 40 – 100 euro

Bij convectoren lopen de bedragen op tot 910 euro, hoewel ze sterk variëren naar gelang het vermogen en de fabrikant. Het is hetzelfde met infrarood verwarming; afhankelijk van de fabrikant en de prestaties kan een van deze verwarmers tot 700 euro kosten. De goedkoopste variant is dus de radiator, met een prijs tot 100 euro. Afhankelijk van het beoogde gebruik kun je veel of heel weinig investeren in een elektrische radiator, met prijzen vanaf 30 euro.

Welke alternatieven zijn er voor een elektrische kachel?

Radiatoren kunnen in veel verschillende vormen in huis voorkomen. Elk van deze varianten heeft zijn voor- en nadelen. In het volgende gedeelte geven we je een kort overzicht van de alternatieven voor elektrische radiatoren.

Directe verwarming voorraadverwarming waterverwarming
Ventilatorkachel nachtopslagverwarming doorstroomverwarmer
Wandverwarming oppervlakteopslagverwarming boiler
Vloerverwarming natuursteenverwarming

Elk van de mogelijke vormen van verwarming heeft bepaalde voordelen die niet te versmaden zijn. Het is belangrijk te weten in welke vorm je de radiatoren nodig hebt. Als je het hele huis wilt verwarmen, heeft het geen zin om alleen elektrisch te verwarmen. De kosten zouden vele malen hoger zijn dan bij olie of gas.

Samenvatting

Elektrische radiatoren zijn een heel goede aanvulling op het bestaande verwarmingssysteem. Ze kunnen kamers verwarmen waar je verwarmingssysteem het laat afweten. Vooral in de badkamer of kelder is een elektrische radiator erg handig om het wat warmer te krijgen.

Bij het kiezen van een elektrische radiator is het heel belangrijk dat je nagaat welke radiator het meest geschikt is voor je behoeften. Als je een elektrische radiator kiest, is het heel belangrijk dat je niet onnodig oververhit raakt. Je moet oppassen dat je de temperatuur niet te hoog zet en zo de elektriciteitskosten niet onnodig opdrijft.

Beeldbron: ronstik / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies