Last updated: 17-12-2020

How we pick our products

16Products analyzed

21Hours invested

3Studies researched

71Comments collected

Als je een grote tuin hebt, weet je hoe moeilijk het is om deze netjes te houden. Als je daarnaast een artistieke inslag hebt en je heg graag een bepaalde vorm geeft, kan het een behoorlijke uitdaging zijn om dit met de hand te doen. Gelukkig biedt de markt een grote verscheidenheid aan elektrische heggenscharen die deze taken veel makkelijker maken.

Een elektrische heggenschaar maakt je leven makkelijker en zorgt ervoor dat je nauwkeurig en ononderbroken kunt werken. Elektrische heggenscharen zijn relatief licht, stil en schoon. De meeste modellen zijn goed betaalbaar en ideaal voor beginners. Als je op zoek bent naar een goed hulpmiddel om in je tuin te werken maar nog niet precies weet welk apparaat je moet hebben, helpen we je in deze shopgids verder.
Belangrijk om te weten

 • Heb je een kleine of middelgrote heg? Dan kan je zeer nauwkeurig en ononderbroken met een elektrische heggenschaar werken. Sommige heggenscharen hebben een verlengstuk. Deze modellen zijn ontworpen om met hoge heggen of bomen te werken. Ze zijn zeer comfortabel, hoewel ze, als je er niet aan gewend bent, enigszins zwaar kunnen zijn vanwege het gebrek aan balans.
 • Het is belangrijk dat een elektrische heggenschaar een dubbele handgreep heeft. Anders zal het gebruik van het apparaat ongemakkelijk en vervelend aanvoelen. In het ergste geval kun je zelfs een spierblessure oplopen.
 • Het belangrijkste onderdeel van een elektrische heggenschaar zijn de messen. Bekijk dit onderdeel dus goed voordat je een heggenschaar koopt. Je kunt het beste kiezen voor een mes dat voldoende sterk en gemakkelijk te slijpen en is.

Onze selectie: De beste elektrische heggenscharen op de markt

Een elektrische heggenschaar is ideaal wanneer je je haag wilt onderhouden maar tegelijkertijd niet afhankelijk wilt zijn van benzine of een handheggenschaar. Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan elektrische heggenscharen op de markt: met verlengstuk of zonder, met een vermogen van 50 of 1000 watt, met of zonder draaibare kop. Het kiezen van de beste heggenschaar kan een hele uitdaging zijn, zeker als je niet gewend bent met de machine te werken. Om je te helpen, hebben we de markt onderzocht en de beste elektrische heggenscharen voor je geselecteerd.

De elektrische heggenschaar met de beste prijs-kwaliteitverhouding


Last price updates: Amazon.com (23.04.23, 16:37 Uhr), Sonstige Shops (23.11.21, 13:21 Uhr)

De elektrische heggenschaar GH-EH 4245 van Einhell is een krachtige en betrouwbare heggenschaar met een vermogen van 420 watt en een ergonomische handgreep om moeiteloos te werken. De prijs-kwaliteitverhouding van het product is uitstekend. De contra-roterende, aan beide kanten snijdende, veiligheidsmessen bereiken goede snoeiresultaten. De mechanische messtop, handbescherming en aluminium mesafdekking bieden een maximale veiligheid. De messen zijn laser-gesneden uit diamant gesneden staal en gaan lang mee.

De meest praktische elektrische heggenschaar


Last price updates: Amazon.com (23.04.23, 16:37 Uhr), Sonstige Shops (23.11.21, 13:21 Uhr)

Als er een merk is dat begrijpt hoe goed een snoeimachine moet werken, dan is het Bosch. De AHS 50-20 LI heggenschaar is dan ook een kwalitatief goede heggenschaar met een aantal indrukwekkende functies. De heggenschaar heeft speciale tanden aan de voorkant van het mes waarmee je zelfs gemakkelijk takken met een diameter tot 25 mm snijdt. Dankzij de mesbescherming kun je zelfs zonder problemen langs muren en vloeren snijden.

De meest ergonomische elektrische heggenschaar

De Gardena ComfortCut Li-18/50 is praktisch en zeer comfortabel te gebruiken. Dankzij het lichte gewicht is de machine ideaal voor het eenvoudig snoeien van kleine tot grote heggen. De allround ErgoLine-handgreep met geïntegreerde ontgrendelingsknop ligt comfortabel in de hand in elke snijpositie. De optimale vorm van de messen zorgt voor een efficiënte, snelle en zuivere snede, met weinig inspanning en zonder vervelende blokkades en onderbrekingen.

De favoriete elektrische heggenschaar van hoveniers

At this moment the product mentioned is not available from the supplier. That is why we have replaced it with another one with similar characteristics. Report a problem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

De innovatieve 18 V-aandrijving van de accu-heggenschaar van Makita beschermt het milieu en je portemonnee, maar geeft je tegelijkertijd de volledige kracht die je nodig hebt. Het stationair toerental loopt op tot 1.350 slagen per minuut. De heggenschaar heeft een snijlengte van 52 cm. De DUH523Z heggenschaar is bijzonder licht en handzaam en daardoor veelzijdig inzetbaar. Het mes is aan beide kanten geslepen, eenvoudig te vervangen en gemaakt van roestvrij materiaal.

Shopgids: Alles wat je moet weten over elektrische heggenscharen

Wil je je haag snoeien maar weet je niet goed hoe of wat? Hierboven vind je een selectie met de beste elektrische heggenscharen die op de markt verkrijgbaar zijn. Hieronder leggen we je daarnaast uit wat de belangrijkste kenmerken van deze machine zijn en hoe ze je kunnen helpen bij het bijhouden van je tuin en verzorgen van de heg. Dit doen we door antwoord te geven op de meest gestelde vragen over deze handige tool.

Man trimming hedge

Een elektrische heggenschaar is ideaal wanneer je de haag wilt onderhouden en je niet afhankelijk wilt zijn van benzine of een handheggenschaar.
(Bron: Brnjakovic: 95092282/ 123rf.com)

Wat zijn de voordelen van een elektrische heggenschaar?

Een heggenschaar is een absolute must om je haag op regelmatige basis tiptop in orde te kunnen brengen. Naast elektrische heggenscharen, zijn er ook handheggenscharen en heggenscharen op benzine verkrijgbaar. Elektrische heggenscharen hebben echter een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van de andere soorten.

Een van de belangrijkste voordelen is dat elektrische heggenscharen veel goedkoper zijn dan heggenscharen op benzine. Dat geldt niet alleen voor de machine en sich, maar ook voor de losse, vervangende onderdelen. Bovendien hebben ze minder onderhoud nodig. Hieronder vind je een handig overzicht van de belangrijkste voordelen van elektrische heggenscharen. Deze lijst helpt je om te bepalen of hetgeen dat jij zoekt een elektrische heggenschaar is:

 • Schoon: Behalve de stroomvoorziening (snoer of accu) zijn elektrische heggenscharen erg schoon, aangezien ze geen vervuilende gassen uitstoten.
 • Stil: Hoewel alle heggenscharen op handheggenscharen na, op zichzelf al lawaaierige hulpmiddelen zijn, maken elektrische apparaten veel minder lawaai dan heggenscharen op benzine.
 • Licht: Een ander voordeel is dat elektrische heggenscharen veel lichter zijn. Ze wegen gemiddeld rond de 3 kg. Dit voordeel is erg belangrijk, vooral als je nog niet gewend bent om met de machine te werken.
 • Onderhoud: Een van de beste eigenschappen van elektrische heggenscharen is dat ze weinig onderhoud vereisen. Zolang de messen scherp zijn, werkt de machine perfect.

green coniferous shrubs shorn by round shape

Een van de belangrijkste voordelen van elektrische heggenscharen is dat ze veel goedkoper zijn dan de gemiddelde heggenschaar op benzine.
(Bron: Wklzzz: 73409410/ 123rf.com)

Wat kost een elektrische heggenschaar?

Zoals we hierboven al uitlegden, zijn elektrische heggenscharen goedkoper dan de gemiddelde heggenschaar op benzine. Toch zijn er bepaalde factoren die een aanzienlijk verschil kunnen maken in de prijs van ieder model. Zo zijn accu-heggenscharen bijvoorbeeld duurder dan elektrische heggenscharen met een snoer.

Om je een idee te geven, leggen we hieronder uit wat de belangrijkste factoren zijn die de uiteindelijke prijs van een heggenschaar bepalen. Op deze manier kun je je budget beter berekenen en je aankoop verfijnen. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

 • Merk: Het is uiteraard niet hetzelfde om een heggenschaar van een onbekend merk te kopen als wanneer je kiest voor een Bosch-model.
 • Aandrijving: Een elektrische heggenschaar met snoer is over het algemeen goedkoper dan een accu-heggenschaar.
 • Vermogen: Hoe meer kracht, hoe hoger de prijs. Houd er daarom rekening mee dat een zeer krachtige heggenschaar erg duur kan zijn.
 • Zwaard: Machines met een langere zwaardlengte zijn over het algemeen ook duurder. Met een lange zwaardlengte kun je meer gecompliceerde plaatsen en hogere en dikkere heggen snoeien.

Woman trimming bushes in her backyard using an electrical hedge trimmer

Het is belangrijk dat je de heggenschaar na ieder gebruik schoonmaakt.
(Bron: Sylv1rob1: 84940688/ 123rf.com)

Hoe beïnvloedt het hout je keuze voor een elektrische heggenschaar?

De dikte en hardheid van het hout dat je wilt zagen, bepaalt niet alleen het vermogen dat je nodig hebt, maar ook de vorm van het zwaard. Hoe harder en dikker het hout is, hoe meer kracht je nodig hebt. Ook bepaalt het vermogen de lengte van het zwaard en de afstand tussen de tanden. Hoe hoger het vermogen, hoe groter de lengte van het zwaard en hoe meer ruimte tussen de tanden.

Dikte van de takken Nodig vermogen
Dunne takken 400 watt
Middelgrote takken 600 watt
Dikke taken Heggenschaar op benzine

Hoe gebruik je een elektrische heggenschaar?

Als je nog nooit met een elektrische heggenschaar hebt gewerkt, raden we je aan de volgende tips goed door te lezen. Elektrische heggenscharen helpen je om struiken en heggen vorm te geven en je tuin verzorgd te houden. Het is echter belangrijk dat je de machine op de juiste manier gebruikt voor het beste resultaat. Hieronder vind je enkele tips om het meeste uit het apparaat te halen:

 • Sluit de heggenschaar aan op de stroombron. Je kunt verlengsnoeren gebruiken om een groter bereik te hebben. Als de elektrische heggenschaar op een accu werkt, zorg er dan voor dat deze volledig is opgeladen en klaar voor gebruik is.
 • Bepaal welke vorm je je struik of haag wilt geven. De gezondste hagen zijn A-vormig, aangezien met deze vorm het zonlicht alle delen van de plant bereikt voor een gezonde groei.
 • Vergeet niet dat je een haag altijd in het groeiseizoen moet snoeien. De groenblijvende exemplaren in de nazomer en de snelgroeiende soorten tussen juli en september.
 • Laat de heggenschaar op lage snelheid draaien totdat je aan het apparaat gewend bent.
 • Gebruik altijd de dubbele grip en beide handen om de machine te begeleiden.
 • Om een vierkante vorm te creëren, beweeg je de elektrische heggenschaar zijwaarts met de platte messen langs de bovenkant van de heg.
 • Om het oppervlak van een heg te snijden, moet je de heggenschaar altijd van onder naar boven bewegen.

Hoe moet je een elektrische heggenschaar schoonmaken?

Je hebt geluk, want elektrische heggenscharen vereisen weinig onderhoud. Dit betekent echter niet dat je hier helemaal geen omkijk naar hebt. Zoals elke machine, heeft ook een elektrische heggenschaar de juiste hoeveelheid onderhoud nodig als je wilt dat het apparaat een lange tijd meegaat. Om zo lang mogelijk gebruik te blijven maken van de machine, raden we je aan de volgende onderhoudstips op te volgen:

 1. Het is belangrijk dat je de heggenschaar na ieder gebruik schoonmaakt. Tijdens het snoeien kunnen planten- en andere resten zich aan de machine hechten. Als je dit niet schoonmaakt kan het apparaat sneller beschadigd raken.
 2. Maak de ruimte tussen elke tand goed schoon. Als je vuil tussen de tanden achterlaat, zal deze de volgende keer dat je de heggenschaar wilt gebruiken, minder effectief werken.
 3. Slijp de tanden van het zwaard wanneer je enige weerstand voelt tijdens het gebruik. Veel modellen hebben gemakkelijk toegankelijke tanden die je niet uit het apparaat hoeft te verwijderen. Controleer altijd van tevoren de instructies van de fabrikant.
 4. Gebruik de elektrische heggenschaar nooit in de regen. Ook raden we aan om, wanneer het erg warm is, in de vroege ochtend of late namiddag te werken.
 5. Zorg ervoor dat je voldoende snoer hebt om comfortabel te werken. Trek nooit hard aan de kabel en forceer deze niet, anders is er een kans dat deze breekt.
 6. Controleer ten alle tijde of de kabel achter je ligt om te voorkomen dat je deze doorknipt.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als het goed is weet je na het lezen van deze shopgids alles wat je moet weten over elektrische heggenscharen. Nu is het aan jou de beurt om te bepalen welke heggenschaar je koopt. We helpen je hier graag bij door te laten zien welke factoren bepalen welke heggenschaar het beste bij je past. Hieronder vind je de belangrijkste aankoopcriteria waar je op moet letten bij de aanschaf van een elektrische heggenschaar:

Vermogen

Het vermogen is een van de belangrijkste aankoopfactoren voor een elektrische heggenschaar. Het bepaalt niet alleen welke bomen en hagen je kunt snoeien, maar ook de grootte van het zwaard en de afstand tussen de tanden. Het juiste vermogen hangt af van de manier waarop je van plan bent de elektrische heggenschaar te gebruiken.

De krachtigste elektrische heggenscharen hebben een vermogen van 800 tot 1000 watt. Hiermee kun je vrijwel elk snoeiwerk uitvoeren en zelfs de dikste en hardste takken wegsnoeien. Accu-heggenscharen hebben meestal een vermogen van tussen de 200 en 400 watt, wat voldoende moet zijn voor een kleine tuin.

woman pruning shrub with tool in garden

Het vermogen is een van de belangrijkste aankoopfactoren voor een elektrische heggenschaar.
(Bron: Mturhanlar: 23220440/ 123rf.com)

Zwaardlengte

Om een elektrische heggenschaar te gebruiken is het essentieel dat de messen goed geslepen zijn. Het snijzwaard is voorzien van twee messen met scherpe tanden die een heen en weer gaande beweging uitvoeren, waarbij de een over de ander beweegt. Elektrische heggenscharen hebben vaak zwaarden van 50 tot 60 cm lang, wat genoeg zou moeten zijn voor elke huishoudelijke klus.

Kijk ook naar het materiaal waar het zwaard van gemaakt is. Hoe scherper de messen zijn, hoe makkelijker het is om het apparaat te gebruiken. Hoe langer het zwaard bovendien is, hoe sneller je de klus zult klaren. Groter is niet altijd beter. Afhankelijk van de dikte van de takken en de afmetingen van de heg kun je de juiste maat en afstand tussen de tanden kiezen.

Snoer of accu

Elektrische heggenscharen met snoer zijn over het algemeen iets krachtiger dan accu-heggenscharen. De eerste soort bereikt vaak een vermogen van 600 watt, de tweede van 400 watt. Bovendien zijn accu-heggenscharen duurder. De investering biedt het voordeel van meer bewegingscomfort, aangezien je met een accu-model geen kabel hoeft mee te slepen.

De modellen met snoeren hebben het grote nadeel dat ze een stopcontact nodig hebben. Zolang er elektriciteit in de buurt is, hoeft dit geen probleem te zijn. Maar wat gebeurt er als je moet werken op een plek waar dat niet het geval is? Dit is een belangrijke factor waar je rekening mee moet houden.

Ergonomie

Elektrische heggenscharen zijn machines die je tijdens het gebruik constant in je handen draagt. Bovendien veroorzaken de motor en de heen en weer gaande beweging van de messen trillingen die na lang gebruik vervelend kunnen aanvoelen. Als je niet gewend bent met een heggenschaar te werken, is er een kans dat je last krijgt van je rug of armen. Comfort en ergonomie zijn daarom belangrijke factoren bij het kiezen van de juiste elektrische heggenschaar.

Zoek altijd naar een apparaat met dubbele handvatten en een blad dat je 180 graden kunt draaien. Dit is ideaal om dichtbij muren, vloeren en bijvoorbeeld om plantenbakken heen te werken. Een ander belangrijk aspect is een anti-trillingssysteem om het werk te vergemakkelijken en te voorkomen dat je vermoeide armen krijgt. Let ook op de balans tussen het zwaard en de rest van het apparaat.

Samenvatting

Een elektrische heggenschaar is een absolute must om je haag op regelmatige basis tiptop in orde te brengen. De machines zijn uitgerust met stille elektromotoren en een snijzwaard. Het zijn nuttige apparaten die je helpen je tuin ten alle tijde verzorgd te houden.

In deze shopgids hebben we je alles uitgelegd wat je moet weten om een goede elektrische heggenschaar te kopen. We hebben de beste modellen op de markt getoond en de meest gestelde vragen beantwoord. Daarnaast hebben we laten zien op welke factoren je moet letten bij je aankoop. Nu is het jouw beurt!

Als je onze shopgids over elektrische heggenscharen leuk vond, laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media.

(Bron van de header afbeelding: Ricochet64: 42451173/ 123rf.com)

Reviews