Last updated: 03-08-2021

How we pick our products

4Products analyzed

45Hours invested

13Studies researched

215Comments collected

Elektrische barbecues maken het mogelijk het hele jaar door te barbecueën, want de e-barbecue kan zowel buiten als binnen gebruikt worden. Staande grills bieden een adequaat alternatief voor gewone gas- en houtskoolgrills. De elektrische barbecue kan op het terras of balkon gebruikt worden. De handige tafelbarbecue daarentegen is geschikt voor gebruik in de keuken of op reis.

Met onze elektrische barbecue test 2023 willen we je helpen de juiste elektrische barbecue voor je te vinden. We hebben de speciale kenmerken van verschillende soorten en modellen uitgewerkt. Dit zal het je gemakkelijker maken belangrijke beslissingscriteria te overwegen en de best mogelijke aankoopbeslissing te nemen.
De belangrijkste feiten in het kort

  • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen een staande grill en een tafelgrill. Voor barbecueliefhebbers biedt de elektrische barbecue het voordeel dat je het hele jaar door kunt barbecueën. De tafelbarbecue is vooral geschikt voor de keuken, terwijl de staande barbecue vooral bestemd is voor het balkon en het terras.
  • In tegenstelling tot gas- en houtskoolgrills produceren elektrische grills geen schadelijke stoffen. Elektrisch grillen wordt daarom beschouwd als een gezond alternatief voor conventionele grillmethoden.
  • De elektrische barbecue wordt als bijzonder praktisch beschouwd, omdat er maar één stroombron nodig is. Dit maakt het gemakkelijk om de grill te hanteren en snel voedsel te bereiden.

Elektrische grill: Onze selectie

Elektrische grill: aankoop- en beoordelingscriteria

Hieronder vind je belangrijke criteria die het je gemakkelijker maken te beslissen welke elektrische barbecue je moet kopen. Je kunt de volgende aspecten gebruiken om grills te beoordelen en er een te kiezen die aan je behoeften voldoet:

De volgende paragrafen vertellen je wat de afzonderlijke criteria betekenen voor je aankoopbeslissing.

Temperatuurregeling

Als de elektrische grill voorzien is van een temperatuurregeling, kun je de temperatuur van de grill afzonderlijk instellen. Afhankelijk van de soort en samenstelling van het voedsel is het handmatig instellen van de temperatuur een handige functie.

Elektrische grills die niet met een temperatuurregelaar uitgerust zijn, worden eenvoudig bediend door de stekker van het rooster in en uit het stopcontact te steken. Zodra de e-grill op de stroom aangesloten is, kan het grill-oppervlak verwarmd worden.

Met behulp van de regelaar kun je de temperatuur continu regelen of kiezen tussen verschillende temperatuurniveaus. Grotere en krachtigere elektrische grills zijn meestal uitgerust met een temperatuurregelaar. Sommige kleinere grills hebben deze instelfunctie niet. Als alternatief kan een thermometer je ook helpen om een gericht grillresultaat te bereiken.

Bijgevolg biedt een temperatuurregelaar de mogelijkheid om de elektrische grill zacht en gelijkmatig te gebruiken. De grill kan worden voorverwarmd of het voedsel kan warm gehouden worden. Een regelaar is zinvol als je van een grotere variëteit aan gegrild voedsel wilt genieten en de grillervaring aan je individuele behoeften wilt aanpassen.

Grilloppervlak

De grootte van het grilloppervlak van de elektrische grill is een belangrijk beslissingspunt, afhankelijk van de grootte van het huishouden of de plaats van gebruik.

Ruimtebesparende tafelgrills beginnen vaak met een grilloppervlak van 20 x 30 cm. Dit betekent dat de grill ook in kleinere keukens gebruikt kan worden en geschikt is voor huishoudens met maar een paar mensen. Als je voor meerdere mensen wilt grillen, bieden de grotere staande grills meestal een groter grilloppervlak. Een ruwe richtlijn is een gemiddelde oppervlakte van ongeveer 45 x 30 cm.

Afhankelijk van het aantal mensen dat je te eten wilt geven, moet je dus zorgen voor een voldoende groot grilloppervlak. Anderzijds zijn kleinere modellen met een kleiner grill-oppervlak geschikt voor eenpersoonshuishoudens, kleine gebruiksruimten of voor mobiel vervoer van elektrische grills.

Vermogen

Vermogen is ook een doorslaggevende factor bij je aankoopbeslissing. Elektrische grills hebben een groot bereik aan wattages en temperaturen die bereikt kunnen worden.

Minder krachtige grills beginnen bij 1200 watt en bereiken een temperatuur van 180 graden Celsius. Als het voedsel niet alleen gekookt maar ook gebakken moet worden, moet je op zoek naar een vermogen van minstens 2000. Elektrische grills met een hoog vermogen hebben tot 2700 watt en bereiken een temperatuur van 850 graden.

De elektrische grill moet een vermogen hebben van minstens 2000 watt.

Zo kun je dikkere biefstukken helemaal gaar koken. Deze krachtige grills zijn geschikt voor professioneel gebruik. Voor normaal gebruik van de elektrische grill, bijvoorbeeld in je tuin, kun je je oriënteren op een wattage van 2000 of meer en een temperatuur van 200 tot 300 graden Celsius.

Afhankelijk van het beoogde gebruik moet je er dus voor zorgen dat je elektrische grill voldoende vermogen heeft. Een minimum vermogen en temperatuur zijn nodig om overeenkomstige producten, zoals biefstuk, te bereiden. Een goedkopere, minder krachtige grill kan volstaan voor licht gegaard voedsel.

Gewicht

Behalve in vermogen kunnen elektrische grills ook sterk in gewicht variëren. Afhankelijk van het materiaal en de grootte weegt een elektrische grill tussen de 2 en ruim 20 kilo.

Tafelroosters van roestvast staal zijn het zwaarst, met een gewicht tot meer dan 20 kilo. Kleinere tafelroosters van gegoten aluminium, daarentegen, zijn veel gemakkelijker te hanteren vanaf een gewicht van 2 kilo.

Het gewicht is dus van grote invloed op de mate waarin je de elektrische barbecue kunt vervoeren. Een kleine, lichtgewicht barbecue is bijvoorbeeld meer geschikt voor je volgende kampeertocht met rugzak. Zware elektrische barbecuemodellen, daarentegen, zijn vooral bedoeld voor stationair gebruik.

Het gewicht van de barbecue is ook bepalend voor het soort bewaaroppervlak. Lichte elektrische grills zijn ook geschikt voor dunnere glazen tafelbladen, terwijl je voor zware elektrische grills een stevig onderstel moet voorzien.

Materiaal en coating

Het materiaal beïnvloedt niet alleen het gewicht van de elektrische grill, maar ook hoe gemakkelijk hij schoon te maken is. Dit aspect bepaalt hoe gemakkelijk je de grill kunt schoonmaken en hoe lang de e-grill gebruikt kan worden.

Gegoten aluminium grilloppervlakken met een anti-aanbaklaag en gecoat roestvast staal zijn bijzonder gemakkelijk schoon te maken. E-grills met oppervlakken van gietijzer zijn ook gemakkelijk schoon te maken en zeer robuust. Elektrische grills met een grill-oppervlak van verchroomd roestvast staal zijn daarentegen minder gemakkelijk schoon te maken.

Let er bij de aanschaf van je elektrische grill op dat het grill-oppervlak een anti-aanbaklaag heeft. Dit maakt het je gemakkelijker om de grill schoon te maken en te onderhouden.

In elk geval loont het om te investeren in een elektrische grill met een gecoat grill-oppervlak. Deze zijn meestal minder gevoelig voor vuil en over het algemeen gemakkelijker schoon te maken. Je kunt ook een gietijzeren grillplaat apart bij je elektrische grill kopen. Deze zijn verkrijgbaar voor een lage prijs, vanaf 35 euro.

Voor stevige stabiliteit kies je een rooster met poten van stevig materiaal. Voor grote grills van staal zijn elektrische grills met roestvast stalen poten meer geschikt. Modellen met kunststof voetjes zijn meestal goedkoper en lichter, maar bieden minder stabiliteit.

Elektrische grills: veel gestelde vragen en antwoorden

Het volgende gedeelte geeft antwoord op de meest gestelde vragen over elektrische grills. De antwoorden zullen je helpen je aankoopbeslissing gemakkelijker te maken en de juiste grill voor je te vinden.

Wat is een elektrische grill?

De elektrische barbecue werkt door een stroombron aan te sluiten en wordt via een snoer met het stopcontact verbonden. Vergeleken met gas- of houtskoolgrills kan de e-grill ook binnenshuis gebruikt worden, want er is geen rook of gas.

Door zijn kleine afmetingen wordt de elektrische grill als plaatsbesparend en handig beschouwd. De manier waarop het werkt biedt de gebruiker een eenvoudig en snel alternatief voor voedselbereiding.

Elektrogrill-1

Je hebt een stroombron binnen bereik nodig voor de elektrische grill. Het rooster werkt alleen als het via een snoer met het stopcontact verbonden is. (Image source: Neven Krcmarek / unsplash)

Voor wie is een elektrische grill geschikt?

De elektrische grill bestrijkt een breed spectrum. De laatste paar jaar heeft de e-grill zich ontwikkeld als een echt alternatief voor gas- en houtskoolgrills.

Met zijn elektrische werkingswijze is de grill geschikt voor wie het hele jaar door graag grilt. Dit betekent dat de grill in de winter binnen en in de zomer buiten gebruikt kan worden. Omdat de barbecue op elektriciteit werkt, vermijd je de ophoping van ongewenste houtskoolresten of gas. Dit maakt de elektrische barbecue geschikt voor gezondheidsbewuste mensen.

De elektrische grill is bijzonder geschikt voor het bewust genieten van grillen. Elektrisch grillen is gezonder dan het alternatief met gas of houtskool.

De elektrische grill wordt als goedkoop beschouwd en is ook betaalbaar voor mensen met een laag inkomen. In het premium segment zijn hoogwaardige grills in hoogwaardige uitvoeringen te koop. Zo bestrijkt de elektrische grill een breed prijzenspectrum.

Door hun vaak kleine afmetingen zijn elektrische barbecues zeer geschikt voor eenpersoonshuishoudens en kamperen. Kleine tafelgrills kunnen in krappe keukens geplaatst worden of in rugzakken opgeborgen worden. Maar elektrische grills zijn ook geschikt voor meerdere mensen. Grotere staande grills bijvoorbeeld bieden genoeg grill-oppervlak voor maaltijden waar een heel gezin vol van zit.

Welke soorten elektrische grill zijn er?

Er zijn in principe twee soorten elektrische barbecues: Standgrills en tafelgrills. De volgende tabel toont de voor- en nadelen van beide soorten elektrische grill:

Type Voordelen Nadelen
Standgrill Groot grilloppervlak, afneembaar grilllichaam, extra opbergruimte, stabiliteit Minder handig, vooral geschikt voor buiten
Tafelgrill Compact, handig, ruimtebesparend, opbergbaar, geschikt voor binnen en buiten Klein grilloppervlak, minder functies, gebrek aan kwaliteit

Hieronder hebben we de voor- en nadelen van beide soorten elektrische grill nog eens samengevat

  • Staande grill: Het belangrijkste voordeel van een staande grill is de grootte van het grilloppervlak. Hier kunnen verschillende mensen tegelijk gevoed worden. Dit maakt de staande grill tot een echt alternatief voor houtskool- en gasgrills. In sommige gevallen kan het grilllichaam van de standaard genomen worden, zodat het rooster omgebouwd kan worden tot tafelbarbecue. Staande barbecues hebben meestal een extra opbergvlak, dat aan de zijkant of onder het barbecuehuis bevestigd is. Als je voor meerdere mensen wilt grillen en buiten voldoende ruimte hebt, is dit type grill geschikt voor je.
  • Tafelgrill: De tafelgrill overtuigt door zijn compactheid en is erg handig. De grill kan opgeborgen worden en in de keuken gebruikt worden om ruimte te besparen. In tegenstelling tot de standgrill is de tafelgrill daarom meer geschikt om het hele jaar door binnen en buiten te gebruiken. Gemiddeld is de tafelbarbecue iets goedkoper dan zijn tegenhanger. Als je in een kleine ruimte woont en geen balkon of tuin hebt, is een tafelgrill je keuze. Als je een barbecue zoekt voor je volgende kampeertocht, dan is deze elektrische barbecue iets voor jou. Met een tafelbarbecue hoef je ook in de winter de barbecue-ervaring niet te missen. Het is de moeite waard te investeren in een tafelbarbecue van hogere kwaliteit om kwaliteitsgebreken te voorkomen.

Zoals je ziet hebben beide soorten specifieke functies en bieden ze je dus verschillende voordelen.

Wat kost een elektrische grill?

De kosten van een elektrische grill bestrijken een breed prijsbereik. De prijs is gebaseerd op de prestaties van de e-grill. Krachtige grills, bijvoorbeeld, bereiken een prijs van meer dan 1500 euro. Minder krachtige tafelgrills voor dagelijks gebruik, daarentegen, zijn verkrijgbaar voor zo weinig als 30 euro. Hoeveel je voor je elektrische grill betaalt hangt dus vooral af van het beoogde gebruik en van de fabrikant van de grill.

De grootte van de elektrische barbecue is ook van invloed op de prijs. Standgrills hebben de neiging duurder te zijn dan kleinere tafelgrills. Als je meer functies wilt, komen de extra mogelijkheden van de grill tot uiting in een hogere prijs. Hieronder zie je de prijzen die je kunt verwachten als je een elektrische barbecue koopt:

type prijsklasse
laaggeprijsde modellen circa 30 tot 50 euro
middenklasse modellen circa 50 tot 200 eurol
hoogwaardige merkbarbecues circa 200 tot 1000 euro
exclusieve high-performance barbecues hx vanaf circa 1500 euro

Elektrische barbecues koop je voor een lage prijs tot 200 euro. Veel goedkope staande en tafelgrills kosten minder dan 50 euro. Kies je voor de kwaliteit van bekende merken en extra functies, dan moet je rekenen op een prijs van meer dan 200 euro. Exclusieve grills met hoge prestaties voor professioneel gebruik kunnen meer dan 1500 euro kosten.

Wat zijn de alternatieven voor een elektrische grill?

Barbecues kunnen met verschillende warmtebronnen werken. Naast de elektrische grill zijn gas- en houtskoolgrills de alternatieve grilltypes. Hieronder vind je een korte beschrijving van beide soorten:

Type Beschrijving
Houtskoolgrill De houtskoolgrill belichaamt de oorspronkelijke vorm van barbecuen. Bij een open vuur met houtskool duurt het verhoudingsgewijs lang om het eten te bereiden. Maar in tegenstelling tot gas- en elektrische grills wordt hier het klassieke rokerige aroma van houtskool aan het gegrilde voedsel gegeven. Een houtskoolbarbecue is bijzonder geschikt om vlees te bereiden.
Gasbarbecue De gasbarbecue zorgt ervoor dat het eten snel en gemakkelijk bereid kan worden. De energie wordt geleverd door middel van vloeibare gasflessen. Daardoor is de gasbarbecue in staat tot bijzonder hoge prestaties.

Alle drie de soorten grill hebben hun voor- en nadelen. Niettemin schijnt de elektrische grill de meest toekomstbestendige variant te zijn. De e-grill is verhoudingsgewijs energiebesparend en dus milieuvriendelijker. Bovendien is de grill goedkoper dan andere soorten en zorgt hij voor gezondere bereiding van het gegrilde voedsel.

De elektrische barbecue kan het hele jaar door gebruikt worden, want hij kan zowel buiten als binnen gebruikt worden. Het is niet voor niets dat de e-grill zich gevestigd heeft als barbecue-optie naast de twee klassieke soorten barbecue.

Elektrogrill-2

Bij grillen met houtskool vormt zich rook en bedekt een laagje houtskool het voedsel. De elektrische grill vermijdt dit en wordt daarom als de gezondere optie beschouwd. (Image source: Philipp Kämmerer / unsplash)

Hoe gebruik ik een elektrische grill op de juiste manier?

De werking van een elektrische grill is betrekkelijk eenvoudig. In het volgende leggen we stap voor stap uit waar je rekening mee moet houden als je een elektrische grill gebruikt

  1. Voorbereiding: Als het rooster eenmaal via een netsnoer op het stopcontact is aangesloten, hoef je het alleen nog maar aan te zetten. Je moet je ervan bewust zijn dat goedkopere grills vaak kwaliteitsgebreken vertonen. Om kortsluiting en andere veiligheidsproblemen te vermijden, is het de moeite waard te investeren in een veilig model.
  2. Verhitde elektrische grill: Na het aanzetten van het rooster warmt de verwarmingsspiraal op. Zorg ervoor dat je een kom water onder dit verwarmingselement zet. Zo voorkom je dat de verwarmingsspiraal oververhit raakt. Bovendien vangt de waterbak het druipende vet op.
  3. Tijdenshet grillen: Het grilllichaam moet tijdens het grillen in de schaduw staan. Blootstelling aan zonlicht verstoort de temperatuurregeling. Zorg ervoor dat je het rooster op een stabiele ondergrond zet. Grillpootjes van hoge kwaliteit verhogen de stabiliteit. Afhankelijk van het weer is een grilldeksel een voordeel.
  4. Na het grillen: Het gebruikte grill-oppervlak kan schoongemaakt worden met warm water, afwasmiddel en een spons. Je moet ervoor zorgen dat je de elektrische grill van tevoren hebt uitgeschakeld en van de stroombron hebt gehaald.

Als je eenmaal de elektrische grill hebt gevonden die bij je past en de genoemde stappen volgt, maak je van het grillen een compleet succes.

Het belangrijkste is dat je altijd een kom water onder de verwarmingsspiraal zet. Dit koelt het verwarmingselement af en voorkomt vetresten.

Conclusie

Met een elektrische grill kun je snel en gemakkelijk eten klaarmaken. In tegenstelling tot andere grillmethoden met gas en houtskool, heb je ook de mogelijkheid om zowel buiten als binnen te grillen. Elektrische grills zijn goedkoper dan alternatieve grilmodellen. Bovendien wordt elektrisch grillen beschouwd als milieuvriendelijker en gezonder bij de bereiding van gegrild voedsel. Bij aankoop kun je kiezen tussen een compacte tafelgrill of een grotere staande grill. Vaak kan de staande grill ook omgebouwd worden tot tafelgrill.

Als je een barbecueliefhebber bent die ook in de winter gegrilde gerechten niet wil missen, kun je de elektrische barbecue het hele jaar door gebruiken. De elektrische grill is ook ideaal als reisgezel en voor kampeertochten. Zolang er een stroombron binnen handbereik is, zorgt de elektrische barbecue voor je culinair welzijn.

Beeldbron: Rodbang / 123rf

Reviews