Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

26Onderzochte producten

63Bestede uren

29Beoordeelde onderzoeken

93Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Elektrische Vloermop test 2022.

Hier stellen we alle elektrische vloermoppen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste elektrische vloermop voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een elektrische vloermop wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met elektrische dweilen kun je je vloeren moeiteloos en perfect schoonmaken.
 • Je hebt de keuze tussen een robotvloermop of een elektrische vloermop met een handvat om het apparaat met de hand door de kamer te leiden. Snoerloze en snoerloze vloermoppen zijn verkrijgbaar in dit model.
 • We hebben in ons artikel de belangrijkste factoren opgesomd, zoals hoogte, prijs, waterreservoir, enz. waar je op moet letten voor je koopt.

Elektrische dweil: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een elektrische vloermop koopt

Wat is een elektrische vloermop precies en waar wordt hij voor gebruikt?

Een elektrische vloermop helpt je bij je huishoudelijke werk dankzij de elektrische aandrijving en verwijdert moeiteloos lichte tot hardnekkige vlekken van je vloeren. Het apparaat kan in elk huishouden gebruikt worden.

Vegen verwijdert lichte tot hardnekkige vlekken op je vloer. Je kunt dit moeiteloos doen met een elektrische vloermop. (Beeldbron: pixabay.com / StockSnap)

Wie kent het niet? Het goede gevoel van opluchting als je eindelijk klaar bent met het schoonmaken en stofzuigen van de hele flat of het hele huis. Dan heb je het recht verdiend om je voeten omhoog te leggen. Maar moet je dan het hele huis weer schoonmaken?

Dat is erg vervelend. Juist daarom is er een vloermop op de markt die je werk een stuk gemakkelijker maakt, dankzij de ingebouwde elektrische functie. Met het model met handvat bespaar je jezelf tijdrovende inspanning. Dankzij de stoomkracht verdwijnen vlekken zonder moeizaam schrobben. Bij een robotmodel wordt het werk meestal door het toestel gedaan.

Welke eigenschappen/functies heeft een elektrische vloermop?

De verschillende functies van een elektrische vloermop zijn een uiterst belangrijke factor bij de aankoopbeslissing. Er zijn twee verschillende modellen met verschillende functies op de markt:

Elektrische vloermop met steel Robotmop
Handgreep om het apparaat te geleiden Automatische ruimtereiniging
Stroomvoorziening met kabel Ruimtedetectie
Stroomvoorziening met batterij Programmering
Beschikbaar met zuigfunctie Beschikbaar met zuigfunctie

Welke van de hier genoemde functies je nodig hebt, bepaal je helemaal zelf. Behalve dat speelt ook de prijs een rol. Hoeveel een elektrische vloermop kost, vind je in het volgende gedeelte.

Wat kost een elektrische vloermop?

Zoals je uit het bovenstaande artikel kunt zien, zijn er verschillende elektrische vloermoppen met verschillende functies op de markt. Zo divers als de keuze aan producten is, zo verschillend zijn ook de prijzen. Om je een ruw overzicht te geven van de prijsklassen per soort, hebben we het geheel in een tabel geïllustreerd.

Type Prijsklasse
Elektrische vloermop 60 – 200 EUR
Elektrische vloermop met zuigfunctie 220 – 350 EUR
Robotmop 30 – 220 EUR
Robot met dweil- en zuigfunctie 170 – 500 EUR

Robots met een veeg- en zuigfunctie zijn logischerwijze duurder dan die welke alleen vegen. De prijsklasse voor een elektrische vloermop en een dweilrobot is vergelijkbaar.

Wat zijn de alternatieven voor een elektrische vloermop?

Het alternatief voor de elektrische vloermop is duidelijk de oldschool versie – de gewone mop. Doop de mop in water, knijp hem uit, beweeg de stijl heen en weer, en het devies voor vlekken is: wegschrobben!

Studies bewijzen: Afvegen met heet water verwijdert aanzienlijk meer bacteriën dan afvegen met koud water. (Beeldbron: pixabay.com / Myriams photos)

Een ander alternatief voor de elektrische vloermop met steel is de robotvloermop. Met dit model bespaar je je zelfs de handmatige bediening bij het schoonmaken. Omdat de robotmop het werk automatisch doet, hoef je niet eens aanwezig te zijn tijdens het dweilen.

Maar een stoomreiniger kan ook een goed alternatief zijn. Hier heb je geen reinigingsmiddel nodig en het vuil, vooral bacteriën, worden door de stoomfunctie voor 100% verwijderd.

Laminaat, parket en tegelvloeren: Is er een elektrische dweil voor alle vloeren?

Deze vraag is gemakkelijk te beantwoorden: Ja, dat is zo! De meeste modellen zijn zelfs geschikt voor alle soorten vloeren. Dit criterium wordt het vaakst vermeld in de titel of de produktbeschrijving.

Omdat het vaak van product tot product verschilt, kun je je het beste gewoon direct inlezen over de elektrische vloermop. Sommige toestellen vermelden de zin “geschikt voor harde vloeren”, waarmee zowel laminaat- en parketvloeren als tegelvloeren bedoeld worden.

Besluit: Welke soorten elektrische vloermoppen zijn er en welke is geschikt voor jou?

De juiste keuze maken uit de veelheid van aangeboden elektrische vloermoppen is niet zo eenvoudig. Om deze beslissing gemakkelijker voor je te maken, informeren we je over de verschillende versies. In principe kunnen elektrische vloermoppen in 2 soorten verdeeld worden:

 • Elektrische vloermop met steel/handgreep
  • Met kabel
  • Zonder kabel
 • Robot vloermop

Jij beslist welk model voor jou geschikt is en wat je aanspreekt. We hebben de twee verschillende soorten op een rijtje gezet met hun voor- en nadelen.

Wat onderscheidt een elektrische vloermop met steel en wat zijn de voordelen en nadelen?

Dit model is verkrijgbaar in twee verschillende versies. Enerzijds worden elektrische vloermoppen aangeboden met een snoer, en anderzijds zonder snoer. Het snoerloze model wordt aangedreven door een oplaadbare batterij. We hebben beide opties apart opgesomd en toegelicht.

Elektrische vloermop met snoer

Dit model wordt gevoed door een snoer. Bij het dweilen van grote huishoudens kan het nodig zijn de kabel opnieuw aan te sluiten. We hebben de voor- en nadelen nog eens voor je op een rijtje gezet:

Voordelen
 • Geen batterij om op te laden
 • Altijd klaar voor gebruik
Nadelen
 • Kleinere actieradius dan bij de dweil met batterijvoeding
 • Niet in de mode

Elektrische vloermop zonder snoer

Het snoerloze apparaat is de opvolger van de elektrische vloermop met snoer en is daarom het modernere model. Hij wordt aangedreven door een oplaadbare batterij die na elke veegbeurt weer wordt opgeladen. Er zijn elektrische vloermoppen met handgrepen of robotmoppen op de markt voor het snoerloze model. Er zijn de volgende voordelen en nadelen:

Voordelen
 • Groter bereik
 • Niet gebonden aan contactdozen
Nadelen
 • Alleen klaar voor gebruik als je opgeladen bent

Afgezien van de bovenstaande factoren hebben snoerloze elektrische vloermoppen en snoerloze modellen dezelfde voor- en nadelen:

Voordelen
 • Onafhankelijk reinigen
 • Je hoeft de schoonmaakprestaties niet te controleren
 • Tijd- en arbeidsbesparend
 • Milieuvriendelijk door laag waterverbruik
 • Gewoonlijk betere schoonmaakresultaten door de kracht van de technologie
Nadelen
 • Handmatige ruimteregeling nodig
 • Heraansluiten nodig voor toestellen met kabels
 • Stroomverbruik
 • Grootte van het toestel

Wat onderscheidt een robot vloermop en wat zijn de voordelen en nadelen?

In tegenstelling tot een elektrische vloermop met steel, bespaart een robotvloermop je niet alleen tijd, maar ook werk. Het apparaat dweilt je vloeren zelfstandig en zonder je aanwezigheid. Volgens deskundigen vervangt een robot echter niet het handmatig schoonmaken.

Alle andere voor- en nadelen zijn als volgt:

Voordelen
 • Tijd- en arbeidsbesparend
 • Milieuvriendelijk door laag waterverbruik
 • Automatische reiniging
 • Geen aanwezigheid nodig
 • Voortdurend schoon plat
Nadelen
 • Stroomverbruik
 • Prijs
 • Reinigingsprestaties moeten misschien gecontroleerd worden
 • Vervangt niet voor 100% het handmatig reinigen

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om elektrische vloermoppen te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke elektrische vloermoppen. De criteria die je kunt gebruiken om de huishoudelijke apparatuur te vergelijken zijn onder andere:

 • Hoogte
 • Inhoud waterreservoir
 • Klantenervaring
 • Bedrijfstijd
 • Ontwerp en kleur
 • Prijs

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Hoogte

De hoogte van je elektrische vloermop of robotvloermop is een belangrijke factor om te overwegen voor je hem koopt. Je gekozen vloermop moet lager zijn dan je meubels om efficiënt te kunnen dweilen. Wat heb je immers aan het apparaat als het te hoog is om onder je bank te reiken?

Dan moet je weer met de hand dweilen, en daar heb je waarschijnlijk geen elektrische vloermop voor gekocht. Kijk dus in de productbeschrijving van het huishoudelijke apparaat naar de aangegeven hoogte.

Een kleine tip voor de robotic floor mop: Voeg voor de zekerheid een centimeter toe aan de door de fabrikant opgegeven hoogte. Vaak wordt bij de hoogte geen rekening gehouden met de sensoren die zich boven het toestel bevinden!

Capaciteit van het waterreservoir

Een ander belangrijk punt is de grootte van het waterreservoir en de hoeveelheid water waarmee de elektrische vloermop gevuld kan worden. Hoe groter de capaciteit of hoe zuiniger het waterverbruik van het apparaat, hoe minder vaak water bijgevuld hoeft te worden.

Bijzondere aandacht moet besteed worden aan de vulhoeveelheid voor robotmoppen. De robot kan alleen dweilen zolang er voldoende water is. Als je tijdens het schoonmaken niet thuis bent, is het optimaal als één vulling van het waterreservoir voldoende is voor het schoonmaken.

De capaciteit van elektrische vloerreinigers varieert van 200 ml tot 4 liter. Je kunt het beste de aanwijzingen van de fabrikant volgen.

Klantenervaring

Je moet ook aandacht besteden aan recensies over je gekozen product. Beoordelingen en feedback van klanten die het product al gekocht hebben, kunnen uiterst nuttig en nuttig zijn. Recensies van klanten zijn meestal betrouwbaar.

Een klant maakt geen gebruik van zijn informatie of goede of slechte beoordeling van een apparaat. Wat voor hem op de voorgrond staat is andere belangstellenden te waarschuwen of hen te steunen bij hun aankoop. Vaak is het gewoon de goede wil van de klant.

Bij grote tevredenheid de fabrikant en het product prijzen, en bij ontevredenheid de klanten adviseren niet te kopen.

Dus: Alvorens te kopen, is het beter nog eens te kijken wat anderen van het product vinden!

Bedrijfstijd

Voor een grondige reiniging van de vloeren in je huishouden is een navenant lange levensduur van de batterij nodig. Daarom speelt ook de werktijd van je elektrische vloermop een rol. Voor een kleine flat is een kortere levensduur van de batterij voldoende.

Maar als er meerdere verdiepingen of grotere huishoudens gedweild moeten worden, is het praktisch als je dat kunt doen zonder je elektrische vloermop op te laden. Sommige robotmodellen rijden zichzelf naar het laadstation als de batterij bijna leeg is.

Dit betekent dat ze zichzelf kunnen opladen. Maar of je nu een robotmop of een elektrische vloermop met steel kiest, zorg ervoor dat je weet hoe lang de batterij meegaat voor je koopt.

Ontwerp en kleur

In de meeste gevallen wordt de eerste indruk gemaakt door de uiterlijke verschijning. Pas als de esthetiek ons bevalt, bekijken we de kenmerken en functies van naderbij. Dit is precies de reden waarom, behalve prijs/prestatie, voor sommige mensen ook het ontwerp en de kleur een aankoopcriterium zijn.

Natuurlijk horen we ook van gevallen waarin geen waarde wordt gehecht aan het uiterlijk van een toestel. Steeds vaker worden echter elektrische vloermoppen verkocht die behalve technische factoren ook een aantrekkelijk ontwerp bieden.

Als je verwend bent met keuze qua kleur, zul je waarschijnlijk gaan voor het gekleurde model dat ook bij je interieur past. Vooral in het geval van robotmoppen. Deze worden meestal op de plaats van gebruik neergelegd zodat iedereen ze kan zien.

Prijs

Behalve het ontwerp en de kleur is een ander belangrijk criterium natuurlijk de prijs. Dit hangt meestal af van de functionaliteit, de mogelijkheden, de prestaties en het merk van het huishoudelijke apparaat.

Het is het beste om voor jezelf een grens te stellen die je qua prijs niet wilt overschrijden en ook een notitie te maken van de eigenschappen die je graag zou willen hebben. Dan sorteer je uit en blijft er tenminste een van je gewenste producten over. Als je overtuigd bent, kun je er meteen voor gaan.

Wetenswaardigheden over het onderwerp elektrische vloermoppen

Waarom is dweilen belangrijk?

De meeste mensen beschouwen het stofzuigen van hun huis een paar keer per week als vanzelfsprekend. Maar de vloer dweilen na afloop is dat niet, ook al is deze bezigheid heel belangrijk. Dweilen verwijdert niet alleen vlekken van de vloer, maar verwijdert ook bacteriën, wat een gezondheidsfactor heeft.

Volgens deskundigen moeten vloeren minstens een keer per week gedweild worden.

Kan ik er om het even welk reinigingsmiddel in doen of moet het een specifiek middel zijn?

Dit hangt zeker af van het apparaat. Sommige fabrikanten staan toe dat elk schoonmaakmiddel gebruikt wordt voor de elektrische vloermop of voor de robotvloermop.

Bij andere moet een speciaal middel van de fabrikant gebruikt worden. Deze informatie vind je in de productinformatie van de fabrikant. Gebruik van het voorgeschreven reinigingsmiddel verlengt de levensduur van je product.

Kan de batterij van een robotmodel apart gekocht worden?

Dit hangt ook af van de fabrikant. Bij goedkopere modellen kan de batterij vaak apart gekocht worden, maar bij goedkopere toestellen niet. In dit geval is het een kwestie van prijs en of het goedkoper is om een nieuw toestel te kopen of een batterij.

Foto bron: 123rf.com / 96946314

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies