Laatst bijgewerkt: 05-01-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

22Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

103Verzamelde opmerkingen

LVeel Nederlanders hebben er wel een in huis, vooral fijn in gebruik tijdens de donkere en koude maanden. Maar, een aantal op zichzelf staande incidenten met een elektrische deken, hebben dit product in een kwaad daglicht gesteld. Dit is ook wel met andere elektrische apparaten gebeurd. In de gevallen dat er iets gebeurde, was er vaak sprake van onjuist gebruik, dat wil zeggen; niet volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Met een elektrische deken van goede kwaliteit, die je gebruikt volgens de regels en richtlijnen kan bijna niets gebeuren.

Hieronder vertellen we je alles over de elektrische deken, zodat je straks een goed product koopt en er warmpjes bijzit. Naast een correct gebruik van de elektrische deken, is het ook verstandig om te kiezen voor merken die gebruikers goed waarderen. Kwaliteit en ervaringen van gebruikers zijn van doorslaggevend belang bij elektronica, dus ook bij elektrische dekens.
Belangrijk om te weten

 • Het CE label geeft aan dat een elektrisch product alle veiligheidstests heeft doorstaan. Dit label is verplicht voor alle elektrische dekens die binnen de EU verkocht mogen worden.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de fabrikant op. Bijvoorbeeld richtlijnen over hoe op te vouwen, wanneer te laten reviseren en wanneer bij het afval te doen.
 • De warmte van een elektrische deken heeft een positief effect op verschillende kwalen. Denk hierbij aan spierpijn, bijholteontsteking, artritis, slapeloosheid en allergieën.

Onze selectie: De beste elektrische deken op de markt

Een elektrische deken kan over ontelbare specificaties beschikken. Niet iedere elektrische deken is daarom geschikt voor ieder bed en iedere gebruiker. Daarom hebben we het kiezen iets makkelijker voor je gemaakt, door alvast de 4 beste elektrische dekens voor je te selecteren. In de beschrijvingen daaronder, zie je in een oogopslag wat deze elektrische deken onderscheidt van andere. Zo vind je gemakkelijk de deken die bij jouw behoeften en bed past:

De beste elektrische deken voor een eenpersoonsbed

Schakel de elektrische deken makkelijk in na een stressvolle dag en laat de spanning van je afglijden. De elektrische deken van Medisana HU 665 verwarmt en ontspant je hele lichaam. Spierpijn verdwijnt en je kunt ontspannen in slaap vallen, doordat de elektrische deken vanzelf uitschakelt.

Wel zo veilig. Geschikt voor een eenpersoonsmatras met een breedte van 90 tot 100 cm. Nooit meer een koude rug en warme benen of andersom, want de moderne technologie zorgt voor een gelijkmatige verwarming.

De beste elektrische deken met warmtezones

De Inventum HN197V éénpersoons elektrische onderdeken zorgt dat je elke avond in een behaaglijk voorverwarmd bed kruipt. De deken heeft 9 warmtestanden en is verdeeld in twee zones: een lichaamsgedeelte en een voetengedeelte. Per zone kun je eenvoudig een warmtestand kiezen.

Ook is de deken voorzien van een antibacteriële coating. Door middel van de eco control kun je heel simpel het verbruik aflezen in kWh. De verlichte schakelaar is voorzien van LCD display en is afneembaar, zodat je de deken kunt wassen in de wasmachine.

De beste elektrische bovendeken

Deze flanellen elektrische deken van LifeGoods zorgt dat je warm en ontspannen de koude dagen doorkomt. De deken is ideaal voor in bed of voor een avondje op de bank. De deken is uitgerust met drie warmtestanden en eenvoudig te bedienen.

De warmtestanden zijn goed zichtbaar op het LED-verlichte scherm. Het extra zachte en ademende flanellen materiaal is geschikt voor handwas. Stel de temperatuur in van 53° C tot 65° C. De deken is tevens beveiligd tegen oververhitting en schakelt vanzelf uit na 180 minuten.

De beste elektrische deken onder de 20 euro

De Cresta Care KTS101 elektrische warmtedeken is een heerlijke warme – en comfortabele deken. Deze veilige deken van hoogwaardige kwaliteit houd je lekker warm in de koude dagen. De deken is geschikt voor 1 persoon met één controller zodat de temperatuur naar eigen wens ingesteld kan worden.

Deze onderdeken is gemakkelijk onder het laken te leggen om het bed zo voor te verwarmen. De deken is gemaakt van zachte Polarfleece en voelt heerlijk zacht aan. De 3 warmte standen zorgen voor een comfortabel gebruik.

Shopgids: Alles wat je moet weten over de elektrische deken

De geluiden van gebruikers over elektrische dekens lopen zeer uiteen, van vernietigend over de veiligheid tot lovend door koukleumen. We willen in de onderstaande sectie dan ook de meest gestelde vragen beantwoorden. Zo hoef je niet langs tientallen pagina’s langs te scrollen, op zoek naar een veilige warme elektrische deken die goed bij jou past.

girl sleeping

Een voordeel van een elektrische deken, is dat het huismijten vermindert.
(Bron: Nenad Aksic: 42046412/ 123rf.com)

Wat is een elektrische deken?

Een elektrische deken is een flexibel kussen bestaande uit meerdere lagen. Tussen de lagen bevindt zich een aantal leidingen die verwarmd worden met behulp van elektriciteit. Je steekt de stekker naar dit netwerk van leidingen in het stopcontact, door middel van een kabel. Vrijwel alle elektrische dekens beschikken over een schakelaar, waarmee je de temperatuur naar smaak kunt regelen.

Dekens met dubbele schakelaars zijn in korte tijd heel populair geworden, omdat je deze aan beide zijden kunt bedienen. Eindelijk een einde aan de discussies over de temperatuur in de slaapkamer, hoera! Wil je dit ook? Je vindt een tweepersoons elektrische deken in onze selectie.

Waar kan ik een elektrische deken allemaal gebruiken?

Het woord elektrische deken doet je misschien in eerste instantie aan een bed denken en zo gebruiken mensen hem ook. In principe kun je een elektrische deken op ieder horizontaal oppervlak leggen, zoals op de bank of zelfs op de grond onder de kerstboom.

Er kan een risico ontstaan door het contact tussen elektriciteitskabels en stoffen in sommige bedden. Denk aan een mechanisch bed waarbij kabels klem komen te zitten en slijten, of een waterbed. Water en elektriciteit zijn een gevaarlijke combinatie. Veel mensen houden zich niet aan de aanbevelingen van de fabrikant, waardoor er onveilige situaties ontstaan. Dit zorgt ervoor dat gebruikers een elektrische deken ten onrechte afraden.

girl sleeping

De afmetingen van een elektrische deken zijn van doorslaggevend belang.
(Bron: Puhhha: 46115649/ 123rf.com)

Welke voordelen biedt een elektrische deken?

 • Vermindert huisstofmijt: het vocht in matras en dekens, samen met haren en dode huidcellen, vormen de ideale broedplaats voor de huisstofmijt. Deze insecten veroorzaken soms astma en allergische reacties. Een aantal wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat het gebruik van een elektrische deken gedurende een maand, huisstofmijt tot wel 50% kan terugdringen.
 • Gebruikt bedrading voor laagspanning: moderne elektrische dekens zijn veel veiliger bekabeld, dan de oudere modellen. Bovendien beschikken ze over een transformator die het voltage dat door de elektrische deken gaat verlaagt. Vroeger ging de stroom uit het stopcontact, direct door de deken.
 • Bespaart energie: een eenpersoons elektrische deken gebruikt ongeveer 60 watt en een tweepersoons deken het dubbele. Je bespaart niet alleen geld door een timer op de elektrische deken te gebruiken. Bovendien scheelt het in de stookkosten van het huis.
 • Verdeelt de warmte gelijkmatig: de warmte uit een elektrische deken wordt gelijkmatig verdeeld over het oppervlak. Je hoeft dus niet langer meer en meer lagen dekens op het bed te leggen.
Robert Jan HendriksOptimalegezondheid website
“Warmtedekens zijn positief voor de gezondheid, daar ze helpende bloedtoevoer naar je lichaam te verbeteren terwijl je rust of slaapt. Dit biedt een verzachtend comfort aan patiënten met artritis en fibromyalgie en geven de spieren aanvullende voeding en ontspanning.”

Welke therapeutische effecten geeft een elektrische deken?

Elektrische dekens verlichten aantoonbaar de pijnen die gepaard gaan met artritis. Ongeveer een kwart van iedereen die een elektrische deken koopt, bevestigt dat ze dit om therapeutische redenen doen. Bijvoorbeeld, bij de volgende klachten:

 • Artritis en fibromyalgie
 • Spierpijn
 • Slapeloosheid
 • Spanning
 • Allergieën
 • Sinusitis
 • Postpolio syndroom
 • Raynaud fenomeen vaataandoeningen
 • Artritis

Wat zijn de nadelen van een elektrische deken?

Het belangrijkste nadeel van een elektrische deken is het brandgevaar, hoe klein ook. Ieder elektrisch apparaat kan in principe brand veroorzaken. Daarop is een elektrische deken geen uitzondering. Maar, fabrikanten hebben de laatste jaren onuitputtelijk gewerkt aan het vergroten van de brandveiligheid van deze producten. Ook beschikken de meeste elektrische dekens tegenwoordig over automatische uitschakeling.

Vroeger beschikten elektrische dekens niet over hedendaagse veiligheidsmaatregelen. Een fout was dan ook snel gemaakt, want ook toen was een elektrische deken niet bedoeld om uren achter elkaar ingeschakeld te zijn. Sommige branden zijn eenvoudig te wijten aan onverantwoordelijk gebruik, waarbij de regels en richtlijnen niet in acht werden genomen.

Een ander nadeel van een elektrische deken, is dat de kabels kunnen slijten. Om dit te voorkomen, moet je regelmatig controleren of de kabel nog intact is en de elektrische deken wegdoen als de kabels beginnen te slijten. Zo voorkom je kortsluiting.

Is een elektrische deken geschikt voor kinderen en huisdieren?

Als je een ruimte deelt met een harig huisdier of een kind, vermijdt dan het gebruik van een elektrische deken. Huisdieren kunnen de elektrische deken ongewild beschadigen met hun nagels, of door erop te kauwen. De kabels die bloot komen te liggen, vormen een risico voor jullie allebei. Bovendien zal de elektrische deken na verloop van tijd niet goed meer werken.

Kinderhuidjes zijn zeer kwetsbaar. Gebruik dan ook nooit een elektrische deken als je een baby of klein kind in de kamer hebt. Grotere kinderen kunnen met de schakelaar spelen en op die manier een risico veroorzaken. Ook slapen ze soms diep en lang in dezelfde houding, waardoor de huid beschadigd kan raken door te lang verwarmd te worden.

Hieronder een aantal tips, hoe om te gaan met een elektrische deken:

Wel doen Niet doen
Controleer de staat van de elektrische deken.

Gebruik de deken goed uitgestrekt.

Zet de schakelaar uit en neem de stekker uit het stopcontact als je de deken niet gebruikt.

Vouw hem netjes op als je hem wilt bewaren.

Houd de schakelaar van de deken buiten bereik van kinderen.

Ga voorzichtig om met de schakelaar.

Drink niet op of nabij een elektrische deken.

Leg de schakelaar nooit onder kussens of dekens.

Kan ik een elektrische deken wassen?

Er zijn nog steeds mensen die beweren dat je een elektrische deken niet kunt wassen. Maar de meeste moderne elektrische dekens kun je wel wassen. Kijk voor de zekerheid op de gebruiksaanwijzing van de elektrische deken.

Ga je de elektrische deken wassen, ga dan als volgt te werk. Haal de elektrische deken uit het stopcontact en verwijder de kabels aan de buitenkant van de deken volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Leg de elektrische deken in de wasmachine en was deze op maximaal 30°C. Voordat je de elektrische deken weer gaat gebruiken, moet deze weer helemaal droog zijn.

Hoe gebruik ik een elektrische deken?

Een elektrische deken is eenvoudig in gebruik. Je legt hem op het gewenste oppervlak en je steekt de stekker in het stopcontact. Bedek de elektrische deken met een laken. Stel de temperatuur in en wacht een paar minuten. Voordat je gaat slapen, schakel je de elektrische deken uit.

We willen je graag wijzen op twee belangrijke veiligheidspunten. Het eerste is, dat je beter de elektrische deken kunt uitschakelen als je gaat slapen. Dit doe je om elk risico te voorkomen. Bovendien is het niet heel gezond, om lange tijd op of onder een elektrische deken te liggen. Ten tweede moet de elektrische deken goed uitgerold zijn, zonder rimpels en vouwen. Op deze manier wordt de elektrische deken gelijkmatig verwarmd.

De gebruiksduur van een elektrische deken ligt meestal rond de 5 jaar. Maar, dit hangt ook samen met het gebruik ervan en het onderhoud er aan. Onder de meest veeleisende omstandigheden, gaat een elektrische deken ongeveer 3 jaar mee. Bijvoorbeeld in het geval de gebruiker ernstig overgewicht heeft, of zeer beweeglijk is in zijn/haar slaap.

man sleeping

De verwarmers geven je warmte op de koudste dagen.
(Bron: Subbotina: 30286412/ 123rf.com)

Wat raden experts aan over elektrische dekens?

Zowel experts als fabrikanten raden je aan om de regels en richtlijnen bij de elektrische deken nauwkeurig op te volgen. Ook als je hem niet gebruikt en wilt opbergen, moet een elektrische deken zorgvuldig opgevouwen worden. Op deze manier voorkom je onnodige slijtage aan de elektrische deken en de bijbehorende kabels.

Controleer de elektrische deken als je hem weer gaat gebruiken, nadat deze een seizoen in de kast heeft gelegen. Voor je eigen veiligheid en voor de duurzaamheid van de elektrische deken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Ontwerp en materialen

Vroeger bestond er maar een type elektrische deken. Vandaag de dag, kun je ze in alle vormen, maten en materialen krijgen. Denk aan een elektrische deken voor een eenpersoonsbed, een voor een tweepersoonsbed, of een draagbare elektrische deken. Een elektrische deken die je kunt omslaan bij rugpijn en spierpijn, is veelal gevormd naar het lichaam. In het geval van een elektrische deken voor een tweepersoonsbed, bevat een deken meestal twee schakelaars. Hiermee kun je aan beide zijden van het bed de temperatuur reguleren.

electric heating blanket pad bed

Zet de schakelaar van de elektrische deken uit als je deze niet meer gebruikt.
(Bron: Agenturfotografin: 88566526/ 123rf.com)

Als het gaat om het materiaal van de elektrische deken, dan valt er veel te kiezen. Er zijn polyester dekens, maar ook dekens met meerdere lagen en materialen. Zo zijn er elektrische dekens, waarbij de ene kant van wol is en de andere kant van katoen, of andere materialen. Ben je allergisch voor bepaalde stoffen, kijk dan extra goed op de productpagina van de elektrische deken. Zo voorkom je vervelende verrassingen, als de deken eenmaal in contact staat met jouw huid.

Veiligheidscertificaten

Wellicht een van de belangrijkste punten om jouw keuze voor een elektrische deken op te baseren, zijn de veiligheidscertificaten. Overigens let je hier altijd op als je een elektrisch apparaat koopt. Elektrische dekens die in Nederland verkocht mogen worden, moeten aan bepaalde veiligheidsstandaarden voldoen. Standaarden die omschreven zijn door de EU, en uitgedrukt worden met de letters CE.

Het CE certificaat is verplicht, het bewijst dat het artikel veiligheidstests heeft doorstaan. Ook laat het label zien dat het geen bedreiging vormt voor de gezondheid en het milieu. Ook als elektrische dekens van buiten de Europese Unie komen, dienen ze te voldoen aan deze standaarden. Kijk verder naar het voltage van de elektrische deken, om het energieverbruik te kunnen bepalen. Slim als je van plan bent om de energierekening naar beneden te krijgen. Meestal geldt, dat hoe hoger het voltage is, hoe warmer de elektrische deken kan worden.

Gebruiksgemak

Het gebruiksgemak van een elektrische deken kan groter zijn als het beschikt over de volgende extra mogelijkheden:

 • Dubbele thermostaat
 • Timer functie
 • Automatische temperatuurregulering en uitschakeling
 • Electro Safe Systeem, dat de deken uitschakelt in geval van ongelukjes met vloeistoffen

Samenvatting

Samengevat, is een elektrische deken een ideaal apparaat om je te verwarmen als je gaat slapen. Bovendien kun je er de nodige energie mee besparen en spierpijn mee verlichten. Volg altijd de aanwijzingen van de fabrikant op.

Op de juiste manier gebruikt, helpt een elektrische deken je de gure herfst en bitterkoude winter door.

Vond je dit artikel over de elektrische deken interessant en weet je al welke je gaat kopen? Laat het ons hieronder weten. Je kunt dit artikel ook warm aanbevelen bij jouw vrienden, via social media.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Khongkit Wiriyachan: 43215118/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies