Laatst bijgewerkt: 31-07-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

22Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

51Verzamelde opmerkingen

Bij de inrichting van de eetkamer is vooral de eettafel van enorm belang. Afhankelijk van het materiaal kan een eettafel een ander effect op de kamer hebben en een andere sfeer scheppen. Het kan essentieel zijn voor de communicatie in het gezin en wordt vaak vele jaren gebruikt. Daarom moet de keuze van een nieuwe eettafel goed doordacht zijn.

Als je een nieuwe eettafel koopt, heb je keuze te over, want ze verschillen in verschillende factoren. Dit artikel vertelt je welk materiaal, ontwerp, vorm en afmetingen het beste voor je zijn. Of het nu voor kleine of grote kamers en huishoudens is – er is een geschikte tafel voor iedereen! We geven je een overzicht van de aspecten waarmee je rekening moet houden en laten je ook kennis maken met verschillende modellen.
Belangrijk om te weten

 • Een eettafel is het middelpunt van de eetkamer en kan er verschillend uitzien, afhankelijk van het model. Idealiter wordt het aangepast aan de bestaande inrichtingsstijl.
 • Om er zeker van te zijn dat iedereen genoeg plaats aan tafel heeft, moet de totaal benodigde ruimte van tevoren berekend worden of moeten ruimtebesparende alternatieven zoals uitschuifbare eettafels gebruikt worden.
 • Een goede verzorging is van cruciaal belang voor de levensduur van de eettafel en verschilt naargelang de verschillende materialen.

Eettafels: Onze selectie

In het volgende hebben we onze favorieten op een rijtje gezet en de belangrijkste aspecten vergeleken. Zo kun je gemakkelijk de ideale eettafel voor jouw behoeften vinden.

Koop- en beoordelingscriteria voor eettafels

Om het je gemakkelijker te maken een geschikte eettafel te vinden, hebben we enkele beoordelingscriteria gekozen die een objectieve vergelijking mogelijk maken. De criteria die in aanmerking komen zijn:

Je kunt hier precies vinden waar je op moet letten:

Materiaal

Bij de keuze van een nieuwe eettafel heb je de keuze uit een groot aantal materialen. Welk materiaal moet je kiezen bij aankoop? Geef je de voorkeur aan iets robuusts en een warme sfeer, dan is massief hout de juiste keuze. Een eettafel van een lichte houttint, zoals berken of esdoorn, staat prachtig bij donkere vloeren.

Omgekeerd steken donkere houtsoorten zoals eiken, acacia of walnoot mooi af tegen lichte vloeren. Wees dus niet bang om hout met hout te combineren! Voor kleinere kamers die ook een modern interieur hebben, is glas het meest geschikt. Het transparante oppervlak geeft de kamer een zekere lichtheid en is ook ideaal om andere meubelstukken te accentueren.

Natuursteen zoals marmer, travertijn of beton zijn ook heel goede tafelbladen en geven je huis een ruwe industriële stijl. Dit maakt de eettafel tot een echte blikvanger. Afhankelijk van de interieurstijl, moet je daarom een bijpassende eettafel aanschaffen.

Vorm

Als het om de vorm van de eettafel gaat, kun je kiezen uit rechthoekig, vierkant, rond of ovaal. Welke vorm voor jou het meest geschikt is hangt af van de grootte van de kamer en het aantal personen. Je vindt het grootste gamma modellen in rechthoekige tafels – de klassieke gezinstafel.

Vierkante eettafels zijn ideaal voor kleinere huishoudens tot 4 personen. Vierkante eettafels hebben het voordeel dat ze tegen de muur geplaatst kunnen worden om ruimte te besparen en de ruimte nog beter te benutten. Een ronde eettafel daarentegen is ideaal om de communicatie in een huishouden te versterken en geeft de kamer ook een harmonieuze flair.

Het heeft ook geen hoeken waar mensen (vooral kinderen) tegen elkaar zouden kunnen botsen. Een goed compromis tussen deze varianten is de ovale tafel. De langwerpige vorm maakt hem geschikt voor 6-8 personen en is ook ruimtebesparender en veiliger dan de vierkante versies.

Afmetingen

De afmetingen van de eettafel hangen ook af van de grootte van het huishouden. Als vuistregel geldt dat elke persoon 60 cm tafelbreedte en 40 cm diepte moet hebben om comfortabel te kunnen zitten. Voor de potten en schalen in het midden moet idealiter nog eens 20 cm aan de diepte toegevoegd worden. Voorbeelden ter oriëntatie

 • tot 4 personen: 120 × 100 cm
 • 5-6 personen: 180 × 100 cm

Bij de aanschaf van een nieuwe eettafel moet je ook rekening houden met de totale ruimte die nodig is, inclusief stoelen. Om het comfortabel te maken om te zitten en op te staan, voeg je 30 cm toe aan de diepte van de stoelen. Zo kun je de totale ruimte berekenen die nodig is voor je eettafel.

Gewicht

Gewicht kan ook een belangrijke rol spelen als het erom gaat de tafel van tijd tot tijd te verplaatsen. Metalen en natuurstenen bladen gaan ook gepaard met een aanzienlijk gewicht en zijn daarom tamelijk onbuigzaam. Als je de tafel graag verplaatst, bv. om er goed onder schoon te maken of om het meubilair anders in te delen, zijn glazen tafels een meer geschikte keuze. Wil je toch niet zonder een marmeren ontwerp, dan kun je ook kiezen voor een glazen tafel met een marmeren uiterlijk en zo beide voordelen combineren.

Tafelonderstel

Als je wilt dat je eettafel opvalt, moet je bij de aanschaf ook aandacht besteden aan de tafelpoten. Hier wordt de industriële stijl steeds populairder. Zo kan een materiaalmix van een metalen frame gecombineerd met een tafelblad van hout of glas een echte blikvanger zijn.

De vorm kan ook doorslaggevend zijn als je de kamer een bepaalde stijl wilt geven. Afhankelijk van de inrichting kun je moderne frames kiezen in X-vorm, V-vorm, vierkant profiel, haarspeldpoten en nog veel meer.

Shopgids eettafel: Alles wat je moet weten

In het volgende worden de belangrijkste vragen over eettafels beantwoord. Dit is wat je moet weten voor je de perfecte eettafel voor je behoeften kiest:

Welke soorten eettafels zijn

er? Eettafels verschillen in veel opzichten, zoals je al gezien hebt bij de koopcriteria. Om je te helpen de juiste eettafel voor je te kiezen, is hier een overzicht van de belangrijkste vragen

 • Hoeveel ruimte heb je beschikbaar? Bereken van tevoren de ruimte die je nodig hebt.
 • Hoeveel mensen zitten er gewoonlijk aan tafel? Pas de afmetingen en vorm van de tafel aan de grootte van je huishouden aan.
 • Welke vorm heb je liever, rond of vierkant? Vierkante tafels zijn gebruikelijker, ronde tafels zien er gezelliger uit.
 • Maakt het gewicht je wat uit? Als je de tafel gemakkelijk wilt kunnen verplaatsen, zijn lichtere modellen de betere keuze.
 • Hoe wil je dat de eettafel eruit ziet? Beslis hier of je wilt dat de tafel een warme of koele sfeer creëert.
 • Welke functies moet de tabel hebben? Uitschuifbare of uitklapbare tafels zijn een goed alternatief, vooral in kleinere ruimten waar de tafel geen beknellend effect mag hebben. Zo kan zelfs een groot huishouden genieten van een visueel kleine tafel en toch een comfortabele plaats hebben om te zitten tijdens het eten.

Wat kost een eettafel?

De prijzen kunnen variëren naargelang het materiaal, ontwerp, afmetingen en functies. In de volgende tabel geven we je een ruw overzicht van de geschatte prijsklasse van de materialen:

Prijsklasse eettafels
Laaggeprijsd (100 – 250 €) eenvoudig, glas, fineerhout, meestal geen functies
Middelgeprijsd (250 – 600 €) Massief hout, glas, met functies
Hooggeprijsd (vanaf 600 €) keramiek/metaal, natuursteen, kostbaar hout, glas met natuursteen/metaal, met functies, design stukken

Je kunt ook geld besparen door de tafel zelf te bouwen. Je kunt in sommige meubelzaken ook een tafel op bestelling laten maken om de prijs laag te houden.

Welke verzorging heeft een eettafel nodig?

Om ervoor te zorgen dat je eettafel lang mooi blijft, moet je hem regelmatig verzorgen. Verschillende materialen vereisen een verschillende behandeling. Massief hout wordt over het algemeen beschouwd als gemakkelijk te onderhouden en veel duurzamer dan andere materialen.

Een beschermende vernis stoot vuil en vloeistoffen af en geeft de eettafel een glanzende afwerking. Een glazuur, olie of was zijn ook ideaal voor dit doel. Als er echter na verloop van tijd alledaagse vlekken op het oppervlak verschijnen, kun je de tafel gemakkelijk opfrissen door het hout te schuren en het opnieuw te behandelen met meubelwas of harde olie.

Esstisch

Met de juiste verzorging behoudt een houten tafel lange tijd een mooie glans en zorgt voor een discreet uiterlijk. (Image source: Alvin Engler/ Unsplash)

Daarentegen is er een groter risico verbonden aan de aanschaf van glazen tafels, omdat ze veel gevoeliger zijn voor krassen en die zijn veel moeilijker te behandelen. Klein vuil en vingerafdrukken daarentegen kun je snel opruimen met een ruitenreiniger en een schone, zachte doek.

Metalen tafels worden ook beschouwd als zeer gemakkelijk schoon te maken, want hun poedercoating maakt ze zowel krasbestendig als vlekbestendig. Alles wat je nodig hebt om ze schoon te maken is een doekje en lauw water om ze glanzend te houden.

Waar moet de eettafel

staan? Er zijn verschillende manieren om de eettafel in de kamer te plaatsen. Het is belangrijk aandacht te schenken aan de passages en aan hoe je de ruimte in het dagelijks leven gebruikt. In kleinere kamers is het raadzaam een tafel met een hoekbank te gebruiken, of – als het aantal personen het toelaat – de eettafel tegen de muur te zetten, zodat je de ruimte nog beter kunt gebruiken.

Als je genoeg ruimte hebt, kun je de eettafel het liefst zo centraal mogelijk in de kamer zetten. Je moet aan alle kanten voldoende ruimte laten, zodat je gemakkelijk om de tafel heen kunt lopen. Ook verlichting speelt een belangrijke rol. Idealiter staat de eettafel op een plaats waar veel daglicht de kamer in schijnt.

Om ook ‘s avonds voor de juiste lichtomstandigheden te zorgen, is een hanglamp die boven de tafel hangt ideaal. Vooral lampen in Scandinavische stijl – licht hout met een edele vormgeving – zijn momenteel in de mode en zorgen voor veel gezelligheid, warmte en lichtdoorstroomde kamers.

Samenvatting

Een nieuwe eettafel kopen is allesbehalve eenvoudig, want er zijn een aantal criteria waarmee je rekening moet houden. In het beste geval moet je bij het begin beslissen welk effect de tafel moet hebben en wat voor soort inrichtingsstijl je verkiest. Afhankelijk hiervan kun je dan het juiste materiaal en ontwerp kiezen.

Om er zeker van te zijn dat de tafel aan je behoeften is aangepast, moet je van tevoren de vereiste afmetingen berekenen en ook informatie inwinnen over het juiste onderhoud. Idealiter moet de eettafel vele jaren gebruikt kunnen worden.

(Omslagfoto: Jesse Bridgewater / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies