Last updated: 03-08-2021

How we pick our products

29Products analyzed

24Hours invested

5Studies researched

65Comments collected

Thee is een van de populairste dranken ter wereld. Het kan bij elke gelegenheid en op elk moment van de dag gedronken worden. Voor het ontbijt als begin van de dag of gezellig voor de open haard op een koude winterdag. Het is er in een grote verscheidenheid aan smaken en samenstellingen.

Earl Grey is een van de meest populaire theesoorten wereldwijd en is in veel verschillende variaties verkrijgbaar. Het overtuigt met een zeer aromatische smaak en belooft ook een positief effect op onze gezondheid en psyche. In het volgende vergelijken we verschillende Earl Grey thee melanges met elkaar. Gebruik onze gids om uit te vinden welke voor jou geschikt is.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De Earl Grey theemelange is in hoofdzaak gebaseerd op zwarte thee uit Ceylon, China of Darjeeling.
 • Earl Grey combineert de klassieke theekenmerken met de vrucht van bergamot. Dit geeft de thee een kenmerkend aroma.
 • De cafeïne die in Earl Grey zit, wordt langzamer door het lichaam opgenomen, maar heeft een langdurig effect.

Earl Grey: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor suikerstrooiers

Om het je gemakkelijker te maken een Earl Grey thee te kiezen, hebben we de belangrijkste criteria nog eens op een rijtje gezet. Ze moeten het je vooral gemakkelijker maken om de verschillende soorten thee te vergelijken.

In het volgende leggen we uit waar je vooral op moet letten bij het kiezen van een thee.

Land van herkomst en teelt

Er zijn verschillende Earl Grey theesoorten die in verschillende streken verbouwd worden. Deze zijn ook genoemd naar de overeenkomstige streek waar ze verbouwd worden. De volgende kweekgebieden behoren tot de populairste en bekendste

 • Darjeeling
 • Ceylon
 • China

Earl Grey wordt in wezen gemaakt van verschillende soorten zwarte thee, dus de smaak kan sterk variëren. Belangrijke vereisten voor de theeplant zijn een voedselrijke bodem, een subtropisch klimaat, voldoende regenval en een optimale hoogte. Dit geeft de thee een bijzonder waardevol en aromatisch karakter.

Smaak

Earl Grey thee krijgt zijn speciale smaak van de bergamotvrucht. Bergamot is een citrusvrucht uit Italië. Vooral in Zuid-Italië zijn de bergamotvruchten bijzonder waardevol en duur. Het is een kruising tussen een zoete limoen en een bittere sinaasappel.

De olie die uit de schil wordt geëxtraheerd geeft Earl Grey zijn speciale citroenachtige aroma.

Bergamot is niet eetbaar, maar wordt op vele manieren gebruikt en verwerkt. Het voegt iets toe aan jams, schnaps en sappen. Maar bovenal worden de vruchten gebruikt bij de bereiding van parfum en bij het aromatiseren van thee. De olie van de bergamotvrucht kan ons welzijn aanzienlijk verhogen.

Cafeïnegehalte

Earl Grey thee bevat cafeïne, maar heeft een lager cafeïnegehalte dan gewone koffiebonen. De cafeïne die erin zit lost heel snel op en gaat onmiddellijk van de theebladeren over in het water.

Het wordt langzamer door het lichaam opgenomen, maar heeft een langdurig effect. Het cafeïnegehalte hangt vooral samen met de brouwtijd. De tannines die in de thee zitten zijn hiervoor verantwoordelijk. Hoe langer de thee geweekt wordt, hoe meer tannines opgelost zijn en de cafeïne binden. Hoe meer cafeïne er vrijkomt.

Naast de cafeïnehoudende Earl Grey is er ook een cafeïnevrije versie.

Ook dit wordt verfijnd met bergamotolie. Zo blijft de speciale smaak behouden. Dus als je van Earl Grey thee houdt maar niet van cafeïne, is dit precies de juiste thee voor jou en een prima alternatief voor de cafeïnehoudende theesoorten. Geniet van de thee naar eigen voorkeur.

Ingrediënten

Earl Grey bevat veel belangrijke en waardevolle ingrediënten die heilzaam zijn voor ons lichaam en onze gezondheid. Ze zijn rijk aan vitaminen en andere mineralen. Het theemengsel bevat vooral de volgende voedingsstoffen

 • Teein
 • Vitamine B1
 • Vitamine B2
 • Calcium
 • Magnesium
 • IJzer
 • Koper
 • Fosfaat
 • Tannines, ook wel looistoffen genoemd

Behalve de waardevolle ingrediënten heeft Earl Grey ook belangrijke eigenschappen die positieve effecten brengen. De theebladeren bevatten cafeïne. Dit wordt ook wel teeïne genoemd en komt overeen met de cafeïne in koffie.

Het heeft een verkwikkend effect en kan onze vermoeidheid tegengaan. Earl Grey kan ook helpen bij spijsverteringsproblemen en heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking.

Gids: Veelgestelde vragen over Earl Grey in detail beantwoord

Je zoekt een Earl Grey thee waarvan je de hele dag ontspannen kunt genieten. De belangrijkste vragen over Earl Grey worden hieronder kort beantwoord. Dit moet je helpen beslissen welke thee je moet kiezen.

Wat is Earl Grey thee?

Earl Grey thee is een van de populairste theesoorten. De theemelange is gebaseerd op zwarte thee uit Ceylon, China of Darjeeling en het natuurlijke aroma van de bergamotvrucht. Groene thee, witte thee en rooibosthee kunnen ook de basis vormen. Het unieke aroma is wat de thee zo bijzonder maakt. Earl Grey krijgt dit van de olie van de bergamotvrucht, een mediterrane citrusvrucht.

Klassieke thee-eigenschappen worden gecombineerd met de essentiële natuurlijke olie van de bergamotvrucht, die Earl Grey zijn unieke aroma geeft. (Image source: Drew Jemmett / Unsplash)

Earl Grey werd genoemd naar de eerste minister van het Verenigd Koninkrijk, Charles Grey. Hij schafte het prijsmonopolie van de Oost-Indische Thee Compagnie af. Om de thee tijdens de maandenlange reis naar Europa te beschermen, werd hij besprenkeld met een speciale bergamotolie. Sindsdien geeft deze olie de thee zijn typische citrusachtige smaak.

Welke soorten Earl Grey thee zijn er?

Er zijn verschillende soorten Earl Grey thee, die in verschillende streken verbouwd worden. De basis voor Earl Grey thee is zwarte thee uit Ceylon, Darjeeling of China. Maar ook rooibos, groene thee en witte thee kunnen de basis vormen voor een Earl Grey thee.

Het bijzondere van Earl Grey thee is de bergamotolie. Dit combineert met de klassieke eigenschappen van de thee om hem een uniek en kenmerkend aroma te geven.

Hoeveel kost Earl Grey thee?

De prijzen worden vooral bepaald door kwaliteit en productie. Als je je minder zorgen maakt over de kwaliteit en herkomst van de thee, kun je er voor weinig geld een vinden in de supermarkt.

Je kunt ook in een theewinkel om raad vragen en een duurdere soort kiezen. Deze beslissing is geheel aan jou. De volgende tabel moet je een overzicht geven van de verschillende prijscategorieën:

Prijscategorie Beschikbare producten
Laag geprijsd 1 – 5 €) Eenvoudige theemelanges met een fijn aroma
Middelmatig geprijsd 5 – 15 €) Tea melanges op smaak gebracht met de essentiële oliën van de bergamotvrucht
Hoog geprijsd vanaf 15 €) Hoogwaardige thee uit de beste teeltgebieden met een eersteklas smaak. Premium kwaliteit en exclusiviteit

Aan veel Earl Grey theesoorten in de lage prijsklasse is kunstmatig aroma toegevoegd. Deze komen niet in de buurt van het aroma van bergamot. Ze zijn te herkennen aan een zeer intense citroensmaak.

Een hoogwaardige Earl Grey wordt gekenmerkt door een fijne smaak en de bijzondere geur die hij krijgt van de bergamotvrucht. Thee van hoge kwaliteit is verkrijgbaar vanaf een gemiddelde prijsklasse.

Hoe wordt Earl Grey thee bereid?

Earl Grey thee kan op veel verschillende manieren bereid worden. In principe neem je een licht opgehoopte theelepel theeblaadjes en doet die in een papieren filter of theezeefje.

Giet heet water over de thee en laat het twee tot drie minuten trekken. In deze tijd kunnen de aroma’s zich vrij ontwikkelen. Je kunt de thee ook bereiden in een theezetapparaat om de perfecte smaak te krijgen.

De thee kan puur gedronken worden. Hierdoor krijg je de typische Earl Grey smaak. Engelsen drinken de thee graag met melk. Dit bindt de bittere stoffen die in de thee zitten. Maar ook de smaak van de bergamotvrucht gaat verloren. Probeer het uit en ontdek hoe je de thee het lekkerst vindt.

Welk effect heeft Earl Grey thee?

Earl Grey thee overtuigt niet alleen door zijn unieke smaak, maar ook door het effect dat hij op ons lichaam heeft. Het cafeïnegehalte stimuleert de stofwisseling en de bloedsomloop. Zo heeft het een verkwikkend effect en helpt het je de dag goed te beginnen als je moe bent.

De cafeïne in Earl Grey thee wordt langzamer door het lichaam opgenomen dan de cafeïne in gewone koffie. Het heeft echter een langdurig effect dat tot enkele uren kan aanhouden.

Earl Grey thee voorziet ons lichaam van waardevolle ingrediënten. Deze omvatten mineralen, flavonoïden, polyfenolen en belangrijke vitamines. Deze zijn vooral gezond voor onze psyche. Ze hebben een stemmingsverlichtend effect en kunnen ons gevoel van welbehagen aanzienlijk verhogen.

De thee heeft ook een kalmerend effect op maag en darmen en kan helpen bij spijsverteringsklachten. Na korte tijd lossen de tannines uit de bladeren op in de thee, die een antibacteriële en ontstekingsremmende werking hebben.

Conclusie

Earl Grey is een van de bekendste theesoorten. Het is gebaseerd op zwarte thee uit Ceylon, Darjeeling of China. Rooibos, groene thee en witte thee kunnen ook als basis voor deze klassieke thee gebruikt worden. Earl Grey krijgt zijn bijzondere smaak van de bergamotvrucht. Het geeft de thee een bijzonder aroma en een frisse citroenachtige smaak.

De bladeren van Earl Grey bevatten cafeïne. Het heeft daarom een verkwikkend en stimulerend effect. Naast de cafeïnehoudende theemengsels zijn er ook veel cafeïnevrije alternatieven. Earl Grey heeft een effect op ons lichaam zowel als op onze psyche. Een theesoort voor elke theeliefhebber.

(Cover foto: Koko Rahmadie / Pexels)

Reviews