Laatst bijgewerkt: 27-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Deeltjes en gassen die schadelijk zijn voor de gezondheid zijn overal in huis te vinden. Vooral mensen met allergieën en hooggevoelige mensen hebben te lijden onder lucht die vervuild is door pollen, schimmelsporen, bacteriën en industriële dampen. Luchtzuiveraars brengen verlichting door verontreinigende stoffen uit de binnenlucht te verwijderen met behulp van gesofisticeerde filtersystemen. Dyson is al zo’n 20 jaar een toonaangevende fabrikant van hoogwaardige apparaten. Onze grote Dyson luchtzuiveraar test 2021 helpt je het beste apparaat voor jou te kiezen. We hebben de verschillende soorten Dyson Pure Cool, Pure Cool Me en Pure Hot+Cool met elkaar vergeleken en een overzicht samengesteld van het toepassingsgebied, de voordelen en de nadelen, zodat de beslissing voor jou zo gemakkelijk mogelijk is.
Belangrijk om te weten

 • Dyson is een toonaangevende fabrikant van hoogwaardige luchtzuiveraars. Innovatie, energie-efficiëntie, hoogste kwaliteit en aantrekkelijke ontwerpen zijn de handelsmerken van de producten.
 • Dyson heeft drie verschillende soorten luchtzuiveraars ontwikkeld voor verschillende doeleinden: De Dyson Pure Cool met geïntegreerde ventilator, de Pure Cool Me als een soort mini versie ervan en de Pure Hot+Cool als een combinatie van ventilator en ventilatorkachel voor gebruik het hele jaar door.
 • Dyson luchtreinigers zijn er in verschillende modellen. Om het juiste apparaat te kiezen, moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals het volume van de kamer, de energie-efficiëntie of het volume.

Dyson luchtreiniger: Onze selectie

Shopgids Dyson luchtreiniger: Alles wat je moet weten

Dyson luchtreinigers zijn er in verschillende modellen. Onze koopcriteria helpen je de beste luchtreiniger voor jou te vinden. De volgende factoren zijn belangrijk bij het maken van je keuze:

Grootte van de kamer

De grootte van de te reinigen ruimte is het belangrijkste aspect, want een te klein apparaat kan de lucht in de kamer niet in de gewenste mate reinigen. Let daarom goed op de maximale capaciteit van het apparaat – die wordt gegeven in vierkante meter kameroppervlak of in kubieke meter per uur.

Een goede luchtreiniger ververst de lucht in de kamer twee keer per uur volledig.

Dyson apparaten bestrijken het hele spectrum van kamergroottes – van 20 m² tot meer dan 50 m².

Tot de krachtigste modellen behoren de torenversies van de Dyson Pure Cool, de Pure Cool Link en de Pure Hot+Cool. De kleine Dyson Pure Cool Me, daarentegen, is geschikt voor beginners en kleine kamers. Een goede luchtzuiveraar ververst de lucht in de kamer ongeveer tweemaal per uur volledig. Voor een aangenaam klimaat mag deze waarde niet ondergraven worden. De Dyson Pure Cool en Pure Hot+Cool luchtreinigers hebben beide een doorvoer van ongeveer 600 m³/h.

Geluidsniveau

Sommige toestellen zijn bijna onhoorbaar, terwijl andere verontrustend luid zijn. Overigens is een test in de winkel niet erg informatief – hinderlijke geluiden worden vaak pas opgemerkt als de omgeving stil is, bijvoorbeeld ‘s nachts in de slaapkamer. Het volume wordt uitgedrukt in decibels met de afkortingen dB of dB(A). De volgende lijst zal je helpen om het volume te schatten:

 • 0 tot 10 dB: bijna onhoorbaar
 • 11 tot 20 dB: zeer stil, vergelijkbaar met een stille ventilator van een PC
 • 21 tot 30 dB: zacht, maar hoorbaar
 • 31-40 dB: vergelijkbaar met een ventilator, al storend in de slaapkamer
 • 41-50 dB: duidelijk hoorbaar, vergelijkbaar met radio- of vogelgezang
 • meer dan 51 dB: luid en storend, niet aan te bevelen

Apparaten van Dyson doen het verhoudingsgewijs goed in dit criterium, maar zelfs de grote torenapparaten van de Dyson Pure Cool en Dyson Pure Hot+Cool bereiken volumes van rond de 64 dB op het hoogste werkniveau. Deze intensieve koeling is echter ook alleen voor korte perioden bedoeld – op lage niveaus zijn de apparaten nauwelijks hoorbaar.

Filter

Het belangrijkste onderdeel van de Dyson luchtreinigers zijn de zogenaamde HEPA filters (High Efficiency Particulate Air filters). Ze filteren deeltjes tot een grootte van 0,1 micron uit de lucht, d.w.z. ongeveer 99,95 % van alle verontreinigende stoffen.

Dyson Luftreiniger-2

Vooral mensen met een allergie moeten goed opletten bij het kiezen van de juiste filters.
(Image source: pixabay.com / Free-Photos)

Naast HEPA filters worden ook actieve koolfilters gebruikt, die door hun grote oppervlak vooral organische moleculen, schadelijke gassen of onaangename geuren binden. Afhankelijk van het toestel variëren deze filters in sterkte of worden ze zelfs gecombineerd met andere filtersoorten. We raden vooral mensen met een allergie aan dit punt goed te bekijken.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik kan laag of hoog zijn, afhankelijk van het model en de werktijd. Met energie-efficiëntieklassen van A tot A++ werken Dyson apparaten allemaal heel effectief, maar ook hier zijn er verschillen.

Denk vóór de aankoop goed na over hoe vaak en hoe lang je je luchtzuiveraar wilt laten werken en hoe dit in de gebruikskosten zal doorwerken. Neem deze waarde op in je vergelijking.

Besluit: Welke soorten Dyson luchtreinigers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Dyson heeft drie verschillende modellen op de markt. De volgende tabel geeft een kort overzicht van de gebruiksmogelijkheden, voordelen en nadelen.

Model Reikwijdte van het gebruik Voordelen Nadelen
Dyson Pure Cool Luchtzuiveraar en ventilator voor kamers Combinatie-apparaat, goedkoper dan airconditioners, Energiezuinig, stil Duur, niet zo efficiënt als airconditioners
Dyson Pure Cool Me luchtzuiveraar en ventilator voor persoonlijk gebruik klein en handig, goedkoop, energiebesparend, gerichte reiniging van de lucht de resterende lucht in de kamer wordt niet gefilterd, geen bediening via app
Dyson Pure Hot+Cool Luchtzuiveraar, ventilator en ventilatorkachel voor kamers Combinatie-apparaat, energiezuinig Duur, zwaar, relatief luid

Dyson Pure Cool

De Dyson Pure Cool is een combinatie van luchtreiniger en ventilator. Het is de opvolger van de populaire Dyson Pure Cool Link en is verkrijgbaar als tafelventilator en als torenventilator. De ventilator met tien snelheden zorgt voor een aangename verdeling van de lucht in de kamer, vooral in de hete zomermaanden.

De ventilatorfunctie werkt onafhankelijk van de luchtreiniger en kan ook naar behoefte worden uitgeschakeld. De zuiveraar verwijdert automatisch gassen en 99,95 % van de verontreinigende stoffen en allergenen uit de lucht. Deeltjes tot een grootte van 0.1 micron (1 micrometer komt overeen met 0.001 millimeter) worden gefilterd.

Vergeleken met mobiele airconditioners is de Dyson Pure Cool veel zuiniger. Op het hoogste niveau (10) verbruikt hij ongeveer 52W/h, terwijl een gemiddelde airconditioner ongeveer 3000W/h verbruikt.

Voordelen
 • Luchtreiniger en ventilator in één
 • Stil
 • Energiezuinig
 • Nachtstand
 • Bediening via app
Nadelen
 • Duur
 • Zwaar
 • Ongeschikt als ventilator

Dyson Pure Cool Me

De Dyson Pure Cool Me is het meest betaalbare apparaat van de fabrikant. Net als zijn grote broer is hij zowel een luchtzuiveraar als een ventilator, maar hij is alleen bedoeld om de lucht in de onmiddellijke omgeving te zuiveren, in plaats van de hele kamer. Daardoor verbruikt hij veel minder elektriciteit en is hij licht en handzaam.

Dit apparaat bestaat ook uit een 360° filtersysteem van HEPA en koolstoffilters, dat 99,95 % van de allergenen, pollen, bacteriën en vuildeeltjes tot 0,3 micron uit de lucht filtert. De kop van de Dyson Pure Cool Me kan gedraaid worden en de gezuiverde luchtstraal kan aangepast worden om je maximaal comfort te bieden. Het apparaat kan met een afstandsbediening worden bediend en een LCD display informeert je over de luchtkwaliteit, temperatuur en filterstatus.

Voordelen
 • Klein, handzaam, licht
 • Goedkoop
 • Gerichte reiniging van de lucht
 • Energiebesparend
Nadelen
 • Resterende kamerlucht wordt niet gefilterd
 • Geen regeling via app
 • Filtering niet helemaal zo efficiënt

Dyson Pure Hot+Cool

Behalve als ventilatorfunctie kan de Dyson Pure Hot+Cool ook als ventilatorkachel worden gebruikt en kan dus het hele jaar door worden gebruikt. Het is Dyson’s meest geavanceerde luchtzuiveraar en is anders dan alle andere.

Het detecteert automatisch luchtvervuiling en verwarmt de hele kamer met gezuiverde lucht – uitgekiende techniek zorgt ervoor dat dit zo efficiënt en gelijkmatig mogelijk gebeurt: Het toestel heeft een 360° filtersysteem (2x HEPA filters & 2x actieve koolfilters), een groot LCD scherm, een nachtstand en slimme rapportage via app. Hij is verkrijgbaar als toren en als tafelmodel.

Voordelen
 • Luchtreiniger, ventilator en luchtverwarmer in één
 • Energiezuinig
 • Nachtstand
 • Bediening via app
Nadelen
 • Duur
 • Zwaar
 • Verhoudingsgewijs luid

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende geven we je wat extra informatie die je zeker bij je aankoop kan helpen.

Wat onderscheidt Dyson luchtreinigers van andere fabrikanten?

Vergeleken met andere fabrikanten overtuigt Dyson door innovatie, de hoogste kwaliteit en unieke productontwerpen. De apparaten hebben hun prijs, maar de aanschaf is het waard: Dyson luchtreinigers filteren tot 99,95% van alle verontreinigende stoffen uit de lucht en zijn dus uiterst efficiënt. Met energie-efficiëntieklassen van A+ tot A++ zijn ze uiterst energiezuinig en energiebesparend.

Als gebruiker profiteer je ook van een eenvoudige bediening via afstandsbediening of app en een gebruiksvriendelijk LC-display met informatie over luchtkwaliteit, temperatuur, eventueel vereiste reiniging of filtervervanging. Dyson apparaten behoren tot de hogere prijsklasse; terwijl je HEPA luchtfilters uit de middenklasse kunt krijgen voor ongeveer 40 – 400 €, moet je voor Dyson luchtreinigers rekenen op 300 – 700 €. De volgende tabel geeft een overzicht van de aanschaf-, elektriciteit- en vervangingsfilterkosten van de verschillende soorten toestellen:

Type Aanschafkosten Elektriciteitskosten per jaar (2u werking per dag) Vervangingsfilterkosten
Dyson Pure Cool ca. 550 € ca. 20 € ca. 80 €
Dyson Pure Cool Me ca. 300 € ca. 10 € ca. 60 €
Dyson Pure Hot+Cool ca. 650 € ca. 20 € ca. 80 €

Welke alternatieven zijn er voor Dyson luchtreinigers?

Dyson is een van de toonaangevende fabrikanten van luchtzuiveraars. Kwalitatief vergelijkbare merken zijn Philips, Beurer, Soehnle, Pro Breeze of De’Longhi. Maar je kunt ook op andere manieren een aangenaam binnenklimaat scheppen:

 • Planten: Planten in huis verhogen niet alleen de feel-good factor; ze bevochtigen de lucht, maken hem schoon, geven zuurstof en dienen als geluidsisolatie. Ze binden ziektekiemen en verontreinigende stoffen uit de lucht en geven een deel van hun water af door verdamping. Makkelijk te verzorgen soorten zijn, bijvoorbeeld, de gewone klimop, groene ranken, aloë vera of overhangende hennep.
 • Luchtwassers: Luchtwassers werken niet met filters, maar met een bevochtigde schijvenrol die deeltjes uit de aangezogen lucht verwijdert. Luchtwassers zijn niet zo effectief als luchtzuiveraars, maar ze kunnen de luchtvochtigheid effectief verhogen.
 • Ventilatiesystemen: Permanent geïnstalleerde airconditioningsystemen filteren de lucht ook, maar gaan uiteraard gepaard met aanzienlijk meer installatie- en onderhoudswerk. Niettemin is het de moeite waard er een te kopen als je luchtkoeling en -zuivering effectief wilt combineren.

Hoe maak ik mijn Dyson luchtreiniger schoon?

Je Dyson luchtreiniger informeert je via het LCD scherm wanneer hij gereinigd moet worden. Je kunt ook op elk moment de status van je toestel controleren met de app. Trek altijd de stekker uit het stopcontact voordat je het apparaat schoonmaakt. Voer dan de volgende opdrachten uit:

 • Maak de behuizing schoon: Stof hoopt zich na verloop van tijd op, vooral in de luchtring. Veeg het af met een droge doek met fijne vezels.
 • Verwijder stof binnenin: Open de behuizing van het toestel en zuig voorzichtig stof van de afzonderlijke onderdelen op het laagst mogelijke niveau.
 • Maak het waterreservoir schoon: Bij toestellen met een geïntegreerde luchtbevochtiger moet je het waterreservoir ongeveer een keer per week schoonmaken. Los hiervoor 30 g citroenzuur op in een liter water en laat de oplossing ongeveer een uur in de bak staan.
 • Maak het filter schoon: HEPA filters kunnen met een droge doek of een fijne spons afgeveegd worden – maar volg eerst de aanwijzingen van de fabrikant. Vermijd scherpe voorwerpen, harde borstels of scherpe, bijtende reinigingsmiddelen.

Hoe en hoe vaak vervang ik het filter van mijn Dyson luchtreiniger?

Om het zuiveringsproces op lange termijn te verzekeren, moeten de filters van je toestel regelmatig vervangen worden – want als ze vol zijn, kunnen ze geen deeltjes meer opnemen.

De levensduur van een filter hangt af van verschillende factoren, zoals de mate van luchtverontreiniging, de grootte van je huis, de snelheid van de ventilator, de duur en de frequentie van het gebruik.

Dyson filters gaan gemiddeld 4300 uur mee, of ongeveer een jaar bij regelmatig gebruik gedurende 10 uur per dag. Je kunt de precieze levensduur van het filter op elk moment op de app controleren. Je kunt vervangende filters krijgen bij de fabrikant of bij verschillende online winkels.

Welke verontreinigende stoffen filtert een Dyson luchtreiniger?

Potentieel schadelijke deeltjes en gassen zijn overal in huis te vinden. We kunnen onderscheid maken tussen vaste deeltjes en moleculaire verbindingen.

We categoriseren vaste deeltjes naar hun grootte. PM staat voor “Particulate Matter suspended in air” (zwevende deeltjes in de lucht) en verwijst, gevolgd door een getal, naar alle deeltjes die kleiner zijn dan of gelijk zijn aan dit getal in micrometers. Zo verwijst PM2.5 naar alle deeltjes met een grootte van 2.5 µm of minder.

In Dyson toestellen worden deze deeltjes verwijderd door HEPA filters. Dit zijn onder andere:

 • PM0.1Ultrafijnedeeltjes en virussen
 • PM2.5Industriële uitlaatgassen
 • PM5.0Bacteriënen schimmelsporen
 • PM10Pollenen allergenen van planten en bloemen

Actieve kool absorbeert dan de moleculaire verbindingen die nog duizenden malen kleiner zijn:

 • Formaldehyde uit tapijten, vloerkleden en vloeren
 • Geuren van gasfornuizen en kookdampen
 • Benzeen en VOC’s (vluchtige organische stoffen) uit schoonmaakmiddelen en geurkaarsen
 • Stikstofdioxide van gasfornuizen en uitlaatgassen van auto’s

Hoe werkt de afstandsbediening app?

De slimme “Dyson Link App” is veel meer dan alleen een leuke gimmick. Je kunt er praktisch alle belangrijke functies van je toestel op afstand mee bedienen via je mobiele telefoon of tablet – zoals het luchtvolume, de slaaptimer of de rotatie.
Met de app kun je op afstand praktisch alle belangrijke functies van je toestel bedienen.

Het geïntegreerde geschiedenislogboek laat duidelijk zien wanneer het apparaat werkt en hoe de luchtkwaliteit is. Een praktische gids helpt bij kleine moeilijkheden. De verbinding met je toestel werkt alleen via het gewone Wi-Fi-netwerk. Je vindt de Wi-Fi informatie van Dyson ook op de voorkant van de gebruiksaanwijzing van je toestel. Je vindt de gratis downloads op de volgende links:

 • Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dyson.mobile.android&hl=de
 • Apple: https://apps.apple.com/de/app/dyson-link/id993135524

Om je toestellen te koppelen, maak je na het downloaden van de app een gebruikersaccount aan en kies je het juiste netwerk. Houd nu de aan/uit schakelaar van je Dyson apparaat ongeveer vijf seconden ingedrukt tot de Wi-Fi LED groen knippert – je apparaat verschijnt op je smartphone en je kunt het ‘product Wi-Fi wachtwoord’ invoeren dat op de sticker staat. Na het benoemen van je luchtzuiveraar is de app klaar voor gebruik.

Foto bron: bowowow/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies