Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

32Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

76Verzamelde opmerkingen

Druivenpitoliën worden steeds meer een thema in ons dagelijks leven, niet alleen in de keuken, maar ook als cosmetisch product. Op deze pagina presenteren we alle druivenpitoliën die we uitvoerig getest hebben.

We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor je samengesteld. Antwoorden op veel gestelde vragen vind je ook in onze gids. Op deze pagina vind je ook enkele belangrijke gegevens waarmee je rekening moet houden voor je je aankoop doet. We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de meest geschikte druivenpitolie te vinden.
Belangrijk om te weten

  • Druivenpitolie wordt vaak aangeprezen als een bijzonder gezonde olie, vanwege het hoge gehalte aan vitamine E en meervoudig onverzadigde vetzuren.
  • Koudgeperste druivenpitolie heeft een nootachtige, fruitige en zeer gezonde smaak, terwijl warmgeperste druivenpitolie een neutrale smaak heeft.
  • Druivenpitoliën zijn veelzijdig: Druivenpitolie kan zowel in de keuken als heerlijk als cosmetisch product gebruikt worden.

Druivenpitolie: Onze selectie

In dit gedeelte hebben we onze favorieten voor je samengesteld, zodat je een aankoop beslissing kunt nemen.
Er is een druivenpitolie voor elke smaak en elke behoefte. Ook dit kan gemakkelijk besteld worden.

Druivenpitolie: Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om je een goed overzicht te geven, hebben we een aantal verschillende factoren samengesteld die je kunt gebruiken om druivenpitolie te vergelijken en te beoordelen. Deze factoren zijn als volgt:

In het volgende beschrijven we deze factoren meer in detail voor je, zodat je precies begrijpt welke eigenschappen het belangrijkst zijn voor je aankoopbeslissing.

Productie

Er wordt onderscheid gemaakt tussen warmgeperste en koudgeperste druivenpitolie. Hoewel geraffineerde, d.w.z. warmgeperste druivenpitolie bijzonder geschikt is voor gefrituurde gerechten door zijn neutrale smaak en grote verhittingsvermogen, verliest hij door het extractieproces waardevolle bestanddelen.

Anderzijds is koudgeperste druivenpitolie bijzonder geschikt voor koude gerechten, vanwege het nootachtige aroma. Ook veel van de gezonde ingrediënten (zoals vitamine E) lieten een diepe indruk achter.

Ingrediënten

Druivenpitolie wordt gekenmerkt door veelzijdige ingrediënten. Afhankelijk van de kwaliteit van de olie bevat ze verschillende hoeveelheden ingrediënten. Deze zijn als volgt: Druivenpitolie bevat veel onverzadigde vetzuren, waaronder linolzuur.

Het heeft een hoog gehalte aan vitamine E en vitamine K. De eetbare olie die uit druivenpitten wordt verkregen is ook rijk aan secundaire plantaardige stoffen. Vooral koudgeperste druivenpitolie bevat veel van deze gezonde ingrediënten.

Volume

Druivenpitolie is er in een grote verscheidenheid aan maten. Van oliën die tussen 50 ml en 1000 ml kunnen, is bij wijze van spreken alles verkrijgbaar. Met dit criterium is het belangrijk te weten waar de druivenpitolie gebruikt gaat worden.

Als je koudgeperste druivenpitolie alleen als dressing voor salades wilt gebruiken, is een iets kleinere maat meestal voldoende. Voor gebruik bij koken of bakken moet het volume wat groter zijn, zodat je niet voortdurend nieuwe heetgeperste druivenpitolie hoeft te kopen.

Smaak

Dankzij het zachte persproces behoudt koudgeperste druivenpitolie zijn nootachtige aroma. Warmgeperste druivenpitolie, daarentegen, heeft een neutrale smaak. Verschillende soorten druivenpitolie zijn geschikt, afhankelijk van of je de smaakloze olie wilt gebruiken om mee te koken of je afgewerkte gerecht wilt verfijnen met de aromatische smaak van druivenpitolie.

Shopgids Druivenpitolie: Alles wat je moet weten

In dit gedeelte worden de meest gestelde vragen over druivenpitolie uitgelegd, zodat je voldoende informatie hebt bij het kopen van druivenpitolie.

Wat is druivenpitolie?

Druivenpitolie is een plantaardige olie die uit de pitten van druiven wordt verkregen. Het kan uit zaden gewonnen worden door warme of koude persing, maar het kan ook chemisch verkregen worden. Voor één liter olie is ongeveer 40 kg druivenpitten nodig, en druivenpitten worden gewonnen uit ongeveer twee ton druiven.

Welke soorten druivenpitolie zijn er?

In principe zijn er twee verschillende soorten druivenpitolie te onderscheiden. Afhankelijk van het extractieproces kun je de volgende twee soorten onderscheiden

  • koudgeperste druivenpitolie
  • warmgeperste druivenpitolie
  • Druivenpitolie capsules

Afhankelijk van het doel waarvoor je druivenpitolie wilt gebruiken, is er een die het beste bij je past.

Hoeveel kost druivenpitolie?

Druivenpitolie is een van de beste en duurste plantaardige oliën op de markt. De reden is het ingewikkelde productieproces. Omdat kleine harde druivenpitten maar heel weinig olie bevatten, zijn er veel druiven nodig om een liter druivenpitolie te produceren.

Er is ook een prijsverschil tussen koudgeperste druivenpitolie en warmgeperste druivenpitolie. Ook dit is gebaseerd op het produktieproces. Omdat door verhitting van de druivenpitten meer olie gewonnen kan worden, is geraffineerde druivenpitolie goedkoper dan koudgeperste druivenpitolie.

Zoals reeds gezegd is druivenpitolie niet alleen in vloeibare vorm verkrijgbaar, maar ook in capsulevorm. De volgende tabel geeft een overzicht van de verschillende prijzen voor de respectieve soorten

Prijsklasse Beschikbare producten
5€ – 15€ Warmgeperste druivenpitolie (250ml)
5€ – 20€ Koudgeperste druivenpitolie (250ml)
10€ – 20€ Druivenpitolie capsules (100 capsules)

Hoe kan druivenpitolie gebruikt worden?

Druivenpitolie wordt gekenmerkt door een brede waaier van toepassingen en kan daarom op veel verschillende manieren gebruikt worden. De belangrijkste toepassingen van druivenpitolie zijn:

  • Medicijnen
  • Cosmetica
  • Keuken

Druivenpitolie wordt sinds de Middeleeuwen gebruikt als een effectief huismiddel voor verschillende gebieden, bijvoorbeeld voor wondgenezing, voor de behandeling van huidproblemen, om het cholesterolgehalte te verlagen of om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Druivenpitolie wordt ook nu nog in de cosmetica gebruikt. Druivenpitolie wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt bij de produktie van anti-verouderingsprodukten. Andere uitwendige toepassingen van druivenpitolie zijn gezichts- en huidverzorging, massageolie en haarverzorging.

Traubenkernöl

Druivenpitolie is veelzijdig. De vraag neemt toe, vooral in de cosmetica. (Image source: Chelsea Shapouri/ Unsplash)

Druivenpitolie is ook een zeer populaire bakolie vanwege het nootachtige en fruitige aroma. Het is bijzonder geschikt voor salades, dips en specerijen in de koude keuken. Geraffineerde druivenpitolie is vooral populair in warme gerechten omdat ze neutraal van smaak en geur is.

Samenvatting

Druivenpitolie wordt al sinds de Middeleeuwen in de geneeskunde en als geneesmiddel gebruikt. Vandaag hebben onderzoekers ontdekt dat druivenpitolie veel gezonde bestanddelen bevat. Van het verlagen van cholesterol tot het voorkomen van hart- en vaatziekten, druivenpitolie bestaat uit vele vitaminen en vetzuren die gezond zijn voor zowel de maag als de huid en het haar.

Bij druivenpitolie hangt de koopbeslissing in de eerste plaats af van persoonlijke doelstellingen – maar in sommige gevallen is het productieproces eigenlijk anders. Druivenpitolie is geschikt voor iedereen vanwege zijn brede scala aan toepassingen. Of het nu is om in te bakken, voor haar- en huidverzorgingsproducten of als marinade voor vis en salades – met druivenpitolie kun je geen verkeerde keuze maken.

Omslagfoto: amylv / Unsplash

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies