Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

32Bestede uren

22Beoordeelde onderzoeken

105Verzamelde opmerkingen

De drankkoelkast garandeert meer gekoelde dranken in het dagelijks leven en een hoge energie-efficiëntie. Drankenkoelkasten overtuigen als een consistent vernieuwende en hoogwaardige productoplossing. Unieke materialen en klassieke vormen van de drankkoelkast onderstrepen de ontwerpeisen van de fabrikanten.

Welkom bij onze drankkoelkast test 2022. Drankenkoelkasten combineren innovatieve technologieën en een adembenemend design voor meer genot in het dagelijks leven.

Hier vind je alles wat je moet weten over drankkoelkasten. We vergelijken de verschillende productvarianten voor je en bespreken hun voor- en nadelen. Op deze manier willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken.
Belangrijk om te weten

 • Drankenkoelkasten zijn er in de beste energie-efficiëntieklassen. Het gebruik van de modernste elektronica in combinatie met zeer efficiënte koelsystemen maakt zeer aantrekkelijke en zuinige koelprestaties mogelijk. De meeste moderne koelprestaties ondersteunen het milieu en ontlasten tegelijk je portemonnee.
 • Koele prestaties zorgen voor het perfecte klimaat voor je drankjes. Een combinatie van ideale vochtigheid en optimale temperatuur scheppen de perfecte omstandigheden voor een aanzienlijk langere houdbaarheid van de dranken.
 • De meeste ontwikkelaars van drankkoelkasten garanderen een eenvoudige en precies passende installatie van de respectieve drankkoelkasten.

Drankenkoelkast: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je op zoek bent naar de perfecte drankkoelkast, kom je een groot aantal verschillende varianten tegen.

Om je te helpen de perfecte drankkoelkast te vinden, hebben we hieronder de belangrijkste aspecten op een rijtje gezet om je te helpen een keuze te maken tussen de vele mogelijke drankkoelkasten.

De criteria die je kunt gebruiken om de verschillende drankkoelkasten met elkaar te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij de afzonderlijke criteria belangrijk is.

Energie-efficiëntieklasse

De verschillende energie-efficiëntieklassen markeren de verplichte etikettering van het energieverbruik van koelkasten. Dit stelt de fabrikant in staat koelkasten direct te vergelijken. Energie-efficiëntie is een steeds belangrijker aankoopcriterium, omdat verbruik en prestaties in één oogopslag vergeleken kunnen worden.

De koelkast is verantwoordelijk voor tot 15 procent van de elektriciteitsrekening.

Daarom steunen fabrikanten de ontwikkeling van steeds zuinigere drankkoelkasten. Sinds 2012 is elke fabrikant verplicht koelkasten te produceren met een A+ of hogere energie-efficiëntieklasse. Daarom wordt de voorheen beste energie-efficiëntieklasse A onderverdeeld in verschillende classificaties A+, A++ en A+++.

Een duidelijke kleurenschaal van rood naar donkergroen markeert de schaalverdeling van de energie-efficiëntieklasse, waarbij veel drankkoelkasten tegelijk ook het jaarlijkse energieverbruik, de vulhoeveelheid, de geluidsemissie en de koelcapaciteit aangeven.

Als algemene regel geldt dat hoe kleiner de drankkoelkast is, hoe lager het energieverbruik. Daarom moet je ook individuele drankkoelkasten vergelijken. Verschillen tussen volume, functies, gebruikte materiaalsoort en extra uitrusting van de drankkoelkast beïnvloeden de koelcapaciteit en het besparingspotentieel.

Daarom bereik je alleen maximale energiebesparing als met elk onderdeel van de drankkoelkast rekening wordt gehouden. Niettemin garandeert een hogere energie-efficiëntieklasse een groter besparingspotentieel voor je elektriciteitsrekening en je portemonnee.

Een andere vuistregel is dat een energiezuinige drankkoelkast energiebronnen spaart en de CO2 uitstoot minimaliseert. Dit betekent dat de hoge aanschafkosten na een paar jaar gecompenseerd worden door de lagere elektriciteitskosten.

Hier hebben we de belangrijkste energiebesparende functies voor je op een rijtje gezet.

 • Energiebesparende plaat: De energiebesparende plaat ondersteunt het te koelen volume. Hij beperkt het te koelen volume tot een minimum en maakt energiebesparingen van ongeveer 50 procent mogelijk.
 • LED verlichting: Ze garanderen een lange levensduur en zorgen voor duurzame energiebesparing in het interieur.
 • Duo-koeling: Twee onafhankelijke koelcircuits maken precieze temperatuurregeling mogelijk.

Materiaal

De drankkoelkast is een investering in de toekomst. Daarom is het belangrijk dat je het juiste materiaal voor je drankkoelkast kiest.

In principe is de drankkoelkast verkrijgbaar in bijna alle in de handel verkrijgbare materialen. Het is belangrijk dat het materiaal van de drankkoelkast een zekere mate van thermische isolatie biedt, zodat het koelend vermogen niet wordt aangetast.

De buitenkant moet principieel van staal zijn.

Het juiste materiaal geeft de drankkoelkast een individuele en unieke identiteit. Bij de meeste drankkoelkasten is de kwaliteit van de koelkast af te lezen aan vele details.

De meeste drankkoelkasten hebben een roestvrijstalen deur of een glazen bovenkant. Het materiaal is bestand tegen krassen en zichtbare vingerafdrukken.

Andere gebruikte materialen zijn ruwe materialen zoals hout, omdat ze niet alleen bijzonder slijtvast zijn, maar de koelkast ook een eigen, speciaal karakter geven. Het is mogelijk de afzonderlijke vakken van natuurlijk beukenhout te laten maken. Zo ontstaan optimale bewaarcondities.

Om je een overzicht te geven van de meest gebruikte materialen, hebben we de belangrijkste in een lijst samengevat:

Materiaal Beschrijving
Roestvrij staal Het oppervlak van roestvrij staal heeft een hoogwaardige vormgeving. Roestvrij staal is heel gemakkelijk schoon te maken en zet klassieke ontwerpaccenten. Roestvrij staal is zeer robuust en krasbestendig.
Aluminium Aluminium elementen hebben een barrièrewerking. Aluminium is niet doorlaatbaar voor licht en zuurstof en is daarom ideaal voor het koelen van dranken.
Wood Het duurzame hout geeft de drankkoelkast een uniek karakter. Hij is gemakkelijk schoon te maken en zeer stabiel. De afzonderlijke laden zijn er in natuurlijk beuken en garanderen optimale opbergmogelijkheden.
Veiligheidsglas Het veiligheidsglas vind je in veel binneninrichtingen. Veiligheidsglas combineert moderne vormgeving met functionaliteit. Hij is heel licht en tegelijk heel stabiel. Het krasbestendige oppervlak is gemakkelijk schoon te maken en zeer onderhoudsarm.

Geluidsemissie

De drankkoelkast hoort bij de keuken of vindt, tegenwoordig, vaak een plaats in de woonkamer. Open kamerinrichting en de volledige integratie van de koelkast in de woonruimte dwingen de koelkastfabrikanten om de koelkast steeds stiller te maken.

Om ervoor te zorgen dat je drankkoelkast zo stil mogelijk is, hebben veel fabrikanten een assortiment zo stil mogelijke drankkoelkasten ontwikkeld in de vorm van Silent toestellen.

Een snelheidsgeregelde compressor draait in de standaard regelstand 1.000 tot 1.600 omwentelingen per minuut, terwijl een gewone compressor het moet doen met ongeveer 3.000 omwentelingen per minuut. Deze lage snelheid vermindert de geluidsemissie van de drankenkoelers.

Een snelheidsregelaar zorgt ervoor dat de ventilator alleen inschakelt om de temperatuur van het interieur constant te houden en om het zo nodig af te koelen.

Uitrusting

Een ander belangrijk element van drankkoelkasten zijn de verschillende uitrustingsmogelijkheden. Om je te laten weten op welke uitrustingscriteria je moet letten en welke uitrustingselementen je perfecte drankkoelkast uniek maken, hebben we in dit gedeelte de belangrijkste uitrustingen op een rijtje gezet

 • LED achterwandverlichting: LED achterwandverlichting garandeert een optimale verlichting van je drankkoelkast. De LED verlichting is zeer energiebesparend en benadrukt de moderne vormgeving.
 • Zacht systeem: Het zachte systeem zorgt ervoor dat de deur van je drankkoelkast niet dichtslaat als hij volgeladen is. Dit beschermt je koelkast en verlengt tegelijk de levensduur ervan.
 • SmartSteel: De SmartSteel eigenschap markeert de verfijning van het oppervlak. Daardoor is de drankkoelkast krasbestendig en gemakkelijk schoon te maken. Zichtbare vingerafdrukken behoren zo tot het verleden.
 • SmartDevice: De SmartDevice functie verandert de drankkoelkast in een multifunctioneel en digitaal huishoudapparaat, want voortaan kan de drankkoelkast bediend worden met een toestelbediening via smartphone of tablet.

Afmetingen en capaciteit

Een ander belangrijk criterium zijn de afmetingen en capaciteit van je drankenkoelkast. Bij de meeste drankkoelkasten staan de afmetingen van de afzonderlijke bruikbare oppervlakken en het totale volume op het apparaat aangegeven.

Een gemiddelde drankenkoelkast is meestal zo’n 30 of 50 centimeter breed. Om te zorgen dat de drankkoelkast optimaal in je eigen vier muren kan worden ingepast, is het heel belangrijk dat de vrije ruimte wordt opgemeten en vergeleken met de afmetingen van de drankkoelkast.

Hoe groter de drankkoelkast, hoe groter de bruikbare ruimte.

Drankenkoelkasten zijn er in verschillende inhoudsmaten. De inhoud van de drankkoelkast wordt gegeven in liters en is aangegeven op de respectieve koelkasten.

Om bij benadering te kunnen schatten hoe groot de inhoud van de drankkoelkast moet zijn, moet je de volgende vuistregel in acht nemen. Je moet rekenen met ongeveer 5 tot 10 liter per hoofd als je maar een kleine hoeveelheid drank wilt bewaren.

Veel gestelde vragen en antwoorden uitvoerig beantwoord

De juiste drankkoelkast is doorslaggevend voor de perfecte koelervaring. In de volgende paragrafen beantwoorden we veel gestelde vragen over drankkoelkasten.

We leggen uit waar je een drankkoelkast kunt kopen en hoe de afzonderlijke drankkoelkasten van elkaar verschillen.

Voor wie is een drankkoelkast geschikt?

Drankenkoelkasten vallen op door hun unieke kwaliteit en vernieuwende vormgeving. Drankenkoelkasten zijn meestal uitgerust met de energie-efficiëntieklasse A++ of A+++. Bovendien zijn de drankkoelkasten heel gemakkelijk schoon te maken, want er is praktisch geen rijp of ijs dat verwijderd moet worden.

Getränkekühlschrank-1
Drankenkoelkasten zijn geschikt voor iedereen die zijn drankjes in de zomer graag gekoeld houdt.
(Image source: Boxed Water Is Better / unsplash)

Drankenkoelkasten vallen niet alleen op door hun energiezuinige koelcapaciteit, maar hebben ook een ruime keuze aan unieke uitrustingsmogelijkheden.

Er zijn hier geen grenzen aan je eigen wensen. Of het nu gaat om functies als NoFrost, die het schoonmaken en ontdooien van de drankkoelkast gemakkelijker maken, of om functies die de houdbaarheid van je drankjes verlengen. Niettemin gaan de afzonderlijke functies vaak gepaard met een hogere prijs.

In principe zijn drankkoelkasten geschikt voor iedereen die zijn drankjes liever gekoeld dan warm drinkt.

Welke soorten drankkoelkasten zijn er?

Een paar decennia geleden bestonden er nog geen drankkoelkasten, maar tegenwoordig geven veel mensen de voorkeur aan een drankkoelkast om hun drankjes koel te houden. Vooral omdat de overeenkomstige reeks beschikbaar is.

En drankkoelkasten zien er ook goed uit en voldoen – dankzij een grote verscheidenheid aan stijlen en ontwerpen – gemakkelijk aan elke smaak.

Energiebesparende drankkoelkast

De energiebesparende drankkoelkast is een echte blikvanger. Ze worden vaak gebruikt als alternatief voor inbouwtoestellen.

Niettemin zijn de energiezuinige drankkoelkasten vaak veel betrouwbaarder dan inbouwapparatuur en ook energiezuiniger. De beste en goedkoopste drankkoelkasten markeren, de productvarianten met de energie-efficiëntieklasse A+++.

Voordelen
 • Blikvanger
 • Energiezuinig
 • Individueel te gebruiken
 

Nadelen
 • Veel onderhoud
 • Neemt veel plaats in

De energiebesparende drankkoelkast kun je overal gebruiken. Houd er wel rekening mee dat de afstand tot de muur ongeveer tien tot vijftien centimeter moet zijn. Hierdoor kan de drankkoelkast optimaal gebruikt worden en wordt elektriciteit bespaard.

Integreerbare

drankkoelkast
Een integreerbare drankkoelkast kan probleemloos in de bestaande keuken geïntegreerd worden. Bij de integreerbare drankkoelkasten kan de gekozen vormgeving secundair zijn, want ze kunnen achter een decoratief front verdwijnen.

Bij inbouwapparatuur is het belangrijk de juiste afmetingen te kiezen. Daarom is het raadzaam vooraf de juiste afmetingen uit te zoeken en zo de overeenkomstige mogelijkheden te vergelijken.

Voordelen
 • Aanpasbaarheid
 • Minder duur dan vloerstaande toestellen
 • Kan in het keukenkastje worden ingebouwd.
Nadelen
 • Beperkte mogelijkheden
 • Kleiner volume

De integreerbare drankkoelkasten verschillen in principe van de andere koelkasten in het type installatie, want ze kunnen direct in de keuken worden ingebouwd. Er zijn echter enkele kleine compromissen te sluiten op het gebied van vormgeving en functies.

Drankenkoelkast met vriescombinatie

Een drankenkoelkast met vriescombinatie onderstreept de veelzijdigheid van de drankenkoelkast. Je kunt kiezen uit verschillende drankkoelkasten met vriesvak combinaties.

Er zijn geen grenzen aan de individuele ontwerpmogelijkheden. Net als het motto, maak van je drankkoelkast je eigen persoonlijke koelkast.

Voordelen
 • Individueel ontwerp
 • Uniek
 • Alle apparatuur beschikbaar en aanpasbaar
Nadelen
 • Zeer duur
 • Geen modern ontwerp

De combinatie drankkoelkast met vriesvak wordt gekenmerkt door het stabiele en hoogwaardige roestvrij staal dat meestal gebruikt wordt. In tegenstelling tot het roestvast stalen uiterlijk kan de drankkoelkast met vriesvak combinatie gekleurd zijn of voorzien van een uitrustingsvariant.

Getränkekühlschrank-2
Drankenkoelkasten zijn niet meer weg te denken uit de horeca. Ze dienen als de ideale koelruimte voor drankjes.
(Image source: Jessica Furtney / unsplash)

Wat kost een drankkoelkast?

Een zeer kostenintensief deel van het huishouden wordt gemarkeerd door de drankkoelkast, want een koelkast is een van de meest kostenintensieve elektriciteitsverbruikers in het huishouden.

Hier kunnen de elektriciteitskosten ongeveer tot 20 procent van de totale elektriciteitskosten dekken, omdat de gebruiksperiode van een koelkast niet ophoudt. De drankkoelkast staat dag en nacht aan.

Dit telt op tot een continu energieverbruik van de betreffende koelkast. Daarom bevelen deskundigen moderne drankkoelkasten aan met een zeer hoog energierendement. Ze hebben meestal een veel lager stroomverbruik.

De hoge elektriciteitskosten bestaan uit twee componenten: De eindeloze gebruiksklaarheid van de drankkoelkast en de ouderdomsgebonden slijtage die aan de drankkoelkast optreedt, leiden tot een hoog energieverbruik.

Drankkoelkast A+++ A++ A+
tot 10 liter vanaf ca. 35 kWh vanaf ca. 40 kWh vanaf ca. 60 kWh
tot 15 liter vanaf ca. 40 kWh vanaf ca. 45 kWh vanaf ca. 70 kWh
tot 20 liter vanaf ca. 45 kWh vanaf ca. 55 kWh vanaf ca. 80 kWh

De moderne drankkoelkast verbruikt gemiddeld zo’n 80 kWh per jaar. Bij een elektriciteitsprijs van 28 cent per kWh zijn de elektriciteitskosten van een Liebherr koelkast ongeveer 22 euro.

Tegenwoordig is er een ruime keuze aan verschillende drankkoelkasten. Je kunt ze kiezen in elke vorm, functie en extra uitrusting. Door de grote verscheidenheid aan onbeperkte mogelijkheden lopen de prijzen sterk uiteen.

Een goedkope drankkoelkast is meestal verkrijgbaar vanaf 100 euro. Zo’n model is echter niet van erg hoge kwaliteit. Een model van hoge kwaliteit met verschillende extra functies kan tot 500 euro kosten.

Welke alternatieven zijn er voor drankkoelkasten?

Een heel bekende en populaire koelkast is de drankkoelkast. Er zijn echter andere bekende alternatieven voor drankkoelkasten die ideaal zijn om je drank te koelen. De afzonderlijke drankkoelkasten verschillen in ontwerp, vorm en materiaal. In de volgende sectie geven we je een overzicht van de twee beste alternatieven voor drankkoelkasten:

Alternatief Beschrijving
Minikoelkast Ziet eruit als een minibar, uit het hotel. Kleine tot middelgrote hoeveelheid drank
Wijnkoelkasten Ze zijn ontworpen voor wijnliefhebbers. Kleine hoeveelheid wijn voor de perfecte temperatuur

Als alternatief voor een drankkoelkast kun je een minikoelkast kopen zoals je die kent uit hotelkamers. Hij heeft een betrekkelijk kleine capaciteit, maar is ruimtebesparend. Een mini-koelkast is energiezuinig en kan drankjes heel snel afkoelen.

Het tweede alternatief is de wijnkoelkast, die ideaal is voor wijnliefhebbers. Hij biedt een ruimtebesparend alternatief om je wijn te koelen.

Getränkekühlschrank-3
Wijnkoelkasten hebben meestal verschillende temperatuurzones en kunnen voor elke wijnsoort de juiste temperatuur instellen.
(Image source: Nino Maghradze / unsplash)

De elektriciteitskosten zijn echter erg hoog en het geluidsniveau kan hinderlijk zijn. De meeste wijnkoelkasten hebben vier verschillende temperatuurzones en kunnen zo voor elke wijnsoort de juiste temperatuur instellen.

Samenvatting

De drankkoelkast, ook wel flessenkoelkast genoemd, is een gewone kleine koelkast die verschilt door zijn ontwerp en koelsysteem.

De binnenkant van een drankkoelkast bestaat uit planken voor drank. De drankkoelkast kan heel nuttig zijn in commerciële en particuliere huishoudens. Een alternatief voor de drankkoelkast is de wijnkoelkast of minikoelkast.

De drankkoelkast hoort bij de keuken of staat, tegenwoordig, vaak in de huiskamer. Open kamerinrichting en de volledige integratie van de koelkast in de woonruimte dwingen de koelkastfabrikanten om de koelkast steeds stiller te maken.

Een zeer kostenintensief onderdeel van het huishouden is de drankkoelkast, want een koelkast is een van de duurste elektriciteitsverbruikers in het huishouden. Hier kunnen de elektriciteitskosten ongeveer tot 20 procent van de totale elektriciteitskosten dekken, omdat de gebruikstijd van een koelkast niet ophoudt.

Beeldbron: Popov / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies