slimme digitale thermostaat
Laatst bijgewerkt: 03-12-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

25Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

Wil je altijd een ideale tempertuur in je huis of kantoor hebben en tegelijkertijd aanzienlijk geld besparen op je energierekening? Het is niet moeilijk om je wensen in vervulling te laten gaan, je hebt alleen een slimme thermostaat nodig! En als je op zoek bent naar een optie die geen ingewikkelde installatie vereist, kun je het beste een draadloos model kiezen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om de thermostaat aan te sluiten op andere apparaten.

We denken hierbij aan een slim huis of kantoor en het Internet of Things (IoT). Twee concepten die steeds trendyer worden vanwege de grote voordelen die ze bieden. En dit alles zonder er al te veel geld aan te hoeven besteden. Het is misschien nog wel het moeilijkste om de juiste draadloze thermostaat te kiezen uit de grote verscheidenheid aan modellen die beschikbaar zijn.
Belangrijk om te weten

 • Slimme draadloze thermostaten helpen je niet alleen om de temperatuur van je huis, kantoor of bedrijf eenvoudiger en efficiënter te regelen, ze helpen je ook om geld te besparen op je elektriciteitsrekening.
 • De meeste draadloze thermostaten kunnen worden aangesloten op andere apparaten zoals smartphones, tablets of slimme luidsprekers. Op deze manier kunnen ze worden aangestuurd via apps en zelfs via de verschillende stemassistenten.
 • Voordat je een draadloze thermostaat aanschaft, moet je er zeker van zijn dat deze compatibel is met je verwarmingssysteem. Als je dit eenmaal hebt gedaan, kun je andere aankoopcriteria overwegen, zoals de functies die de thermostaat heeft, het ontwerp, de batterij en de gebruikersinterface.

Onze selectie: De beste draadloze thermostaten op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste draadloze thermostaten die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

De draadloze thermostaat met de beste prijs-kwaliteit verhouding

De PTC10 is een draadloze thermostaat die kan worden gebruikt in elk verwarmingssysteem met elektriciteit, gas, en warmtepomp installatie. Je kunt je verwarming vanaf elke plaats afstellen via een internetverbinding op je smartphone, tablet, etc. Zo verwarm je alleen de ruimtes wanneer het nodig is en kun je meer dan 30% aan energiekosten besparen.

De PTG10-gateway, die internettoegang biedt voor de verwarmingsregelaars, is direct aangesloten op een stopcontact en verbonden met de draadloze router, er is geen reserve ethernet-poort op de WIFI router van de gebruiker nodig. De thermostaat kan met Google Assistant en Amazon Alexa gebruikt worden.

De beste zelfdenkende draadloze thermostaat

De Chronotherm Wireless thermostaat van Honeywell communiceert draadloos met je cv-toestel, alle dagen van de week zijn apart instelbaar tot maximaal zes perioden per dag. En aangezien de thermostaat zelfdenkend is, heb je er daarna geen omkijken meer naar, het apparaat regelt je comfort optimaal.
De Chronoterm werkt op 2 AA batterijen, is heel eenvoudig te installeren en te bedienen en is toepasbaar op alle cv-ketels met een 24 volt thermostaataansluiting.

De beste draadloze thermostaat onder de 100 euro

De Honeywell DTS92 is een digitale, draadloze ruimtethermostaat met mogelijkheid tot naregelen. Dit apparaat kan worden gebruikt bij de klimaatsystemen evohome en HCE80 zodat de temperatuur in een bepaalde kamer of zone apart kan worden geregeld.

De thermostaat kan op elke gewenste plaats in je huis worden geinstalleerd, werkt op 2 AA-batterijen. De afstelbare temperatuur is tussen 5 tot 35 graden Celcius. Het is met deze thermostaat mogelijk om ook je vloerverwarming te regelen.

De beste eenvoudige draadloze thermostaat

De Round Wireless On/Off van Honeywell is een pakket en bestaat uit een Round Wireless en een Wireless On/Off module. De thermostaat is draadloos en kan dus op elke gewenste plek worden gemonteerd. Deze thermostaat is toepasbaar op alle cv-ketels met een 24 volt thermostaataansluiting.

Het voordeel van het apparaat is dat je het kunt plaatsen waar je maar wilt en je geen ingewikkelde instalatie nodig hebt. De thermostaat heeft een groot verlicht display zodat het duidelijk af te lezen is. Deze simpele thermostaat is uitbreidbaar met een internet gateway. De thermostaat wordt geleverd met 2 AA-batterijen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over draadloze thermostaten

Het is een goed idee dat je voordat je een draadloze thermostaat koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

meisje dat de temperatuur instelt

De meeste draadloze thermostaten kunnen worden aangesloten op andere apparaten zoals smartphones, tablets of slimme luidsprekers. (Bron: Goodluz: 91613695/ 123rf.com)

Wat zijn draadloze thermostaten precies?

Draadloze thermostaten zijn elektronische apparaten waarmee je de temperatuur van de verwarmingsketel waarop ze zijn aangesloten via radiofrequentie kunt regelen. Op deze manier hebben ze geen bekabelde verbinding nodig en kunnen ze volledig draadloos worden geïnstalleerd. Ze kunnen ook worden aangesloten op andere apparaten, zoals mobiele telefoons of tablets.

Wat is een slimme draadloze thermostaat?

Om een draadloze thermostaat als slim te beschouwen, moet de werking ervan gebaseerd zijn op ingewikkelde algoritmen die een beter beheer van het verwarmingssysteem mogelijk maken. Daarnaast is het belangrijk dat het apparaat in staat is om te leren van de gewoontes en gebruiken van de gebruikers. En natuurlijk moet de thermostaat het verwarmingssysteem efficiënt kunnen beheren.

Wat zijn de voor- en nadelen van draadloze thermostaten?

Een van de belangrijkste voordelen van draadloze thermostaten is uiteraard dat er geen kabels nodig zijn. Maar, zoals je zou verwachten, is dit niet het enige en misschien niet eens het belangrijkste voordeel. Dat mag je zelf bepalen. In de onderstaande tabel zie je zowel de voor- als de nadelen.

Voordelen
 • Je kunt er geld mee besparen op je elektriciteitsrekening.
 • In het algemeen is de installatie ervan niet al te ingewikkeld.
 • Ze kunnen worden aangesloten op andere apparaten.
 • Je kunt er de temperatuur van overal mee regelen.
 • Velen zijn compatibel met slimme luidsprekers.
 • Ze helpen je om de temperatuur van je huis nauwkeuriger te regelen.
 • Ze kunnen de levensduur van je verwarmingsinstallatie verlengen.
 • Ze maken een milieuvriendelijker gebruik van de verwarming mogelijk.
Nadelen
 • Ze zijn meestal duurder dan bedrade analoge thermostaten.
 • De batterijen moeten van tijd tot tijd worden vervangen.

Is het moeilijk om een draadloze thermostaat te installeren?

In het algemeen is de installatie van draadloze thermostaten niet al te ingewikkeld. Het is veel gemakkelijker als je al een thermostaat hebt en deze alleen maar hoeft te vervangen. Anders kan het iets ingewikkelder worden. Normaal gesproken levert de fabrikant alle benodigde elementen voor de installatie, evenals een handleiding.

In ieder geval zal de moeilijkheidsgraad van de installatie afhangen van het model dat je koopt. In sommige gevallen is het zelfs de fabrikant zelf die het inhuren van een technicus aanbeveelt. Natuurlijk hangt het gemak of de moeilijkheidsgraad van de installatie ook af van het type verwarming dat je hebt.

Waar kan ik het beste een draadloze thermostaat installeren?

De juiste plaatsing van een draadloze slimme draadloze thermostaat is een aspect waar soms niet genoeg aandacht aan besteed wordt. Om te beginnen is het essentieel dat je het apparaat op een locatie installeert waar geen direct zonlicht op valt. Daarnaast is het belangrijk dat je het apparaat niet lager dan 1,50 m en niet hoger dan 1,80 m plaatst.

Natuurlijk is het ook raadzaam om het apparaat uit de buurt van koude- of warmtebronnen te plaatsen. In die zin is het raadzaam om ze niet te installeren in de buurt van bepaalde elektrische apparaten die als warmtebron kunnen fungeren. Er zijn trouwens modellen die, aangezien ze draadloos zijn, op tafels of andere meubels kunnen worden geplaatst.

digitale thermostaat

Voordat je een draadloze thermostaat aanschaft, moet je er zeker van zijn dat deze compatibel is met je verwarmingssysteem. (Bron: Goodluz: 91613786/ 123rf.com)

Is het mogelijk om de draadloze thermostaat aan te sluiten op een slimme luidspreker?

Veel draadloze thermostaten kunnen worden aangesloten op slimme luidsprekers. Dit maakt het mogelijk om de functies van de thermostaat te bedienen via de verschillende stemassistenten die er op de markt zijn. Op deze manier kun je de verwarmingsketel aan- of uitzetten. Of je kunt de temperatuur vanaf je bank comfortabel verhogen of verlagen terwijl je tv kijkt.

Is het mogelijk om de temperatuur van elke kamer afzonderlijk te regelen met de draadloze thermostaten?

Met de slimme draadloze thermostaten kun je de temperatuur van elke kamer op een andere manier regelen. Hiervoor is het noodzakelijk dat de radiatoren voorzien zijn van slimme thermostatische kleppen die compatibel zijn met de thermostaat. Op deze manier is het mogelijk om het verwarmingssysteem beter te controleren en het energieverbruik te optimaliseren.

Samenvatting

Met draadloze thermostaten kun je de temperatuur van de verwarming in je huis, kantoor of bedrijf regelen. En omdat het draadloze apparaten zijn, is de installatie veel eenvoudiger. Daarnaast kunnen veel modellen worden aangesloten op andere apparaten, zoals smartphones, tablets of slimme luidsprekers.

Ze bieden dus veel voordelen. Velen beschikken over hele interessante functies zoals die waarmee ze je gewoontes kunnen leren kennen of de verwarming automatisch kunnen aanzetten als ze merken dat je thuiskomt. Niet alle modellen zijn echter hetzelfde en niet alle gebruikers hebben hetzelfde type thermostaat nodig.

Vond je onze shopgids over draadloze thermostaten interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Maridav: 115006643/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies