Last updated: 30-11-2020

How we pick our products

17Products analyzed

29Hours invested

5Studies researched

83Comments collected

Heb je te maken met wateroverlast? Wil je water uit een put halen? Of wil je gaan irrigeren? Een dompelpomp biedt de oplossing. Het apparaat pompt eenvoudig overtollig water weg uit een kelder, put of andere plekken. Dompelpompen zijn ook geschikt voor irrigatie. Het apparaat is eenvoudig te gebruiken, goedkoop en zeer functioneel.

Een dompelpomp is ervoor gemaakt is om grote hoeveelheden water weg te pompen. De pomp wordt volledig onder het water gedompeld bij gebruik. De aandrijving kan elektrisch, hydraulisch of elektromechanisch zijn. Het is belangrijk om bij de aankoop van een dompelpomp te letten op belangrijke aankoopcriteria zoals de maximale doorvoercapaciteit. In deze shopgids vind je alles wat je moet weten over dompelpompen.
Belangrijk om te weten

 • Met een dompelpomp kun je grote hoeveelheden water wegpompen. Er zijn verschillende soorten dompelpompen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen kleine of grote dompelpompen. De grote modellen zijn ideaal voor het leeghalen van de riolering en putten. De kleintjes zijn ontworpen voor aquaria en vijvers.
 • Dompelpompen, in tegenstelling tot traditionele pompen, werken niet als je ze niet in het water plaatst. Vandaar dat je de pomp in de meeste gevallen enkel mag starten wanneer deze volledig ondergedompeld is, anders verbrand je de motor.
 • Het vermogen van de motor is misschien wel het belangrijkste aankoopcriterium waar je op moet letten bij de aankoop van een dompelpomp. Kijk ook goed naar de functionaliteiten van het apparaat en kies de meest geschikte. Vuilwaterpompen hebben over het algemeen het hoogste vermogen en de grootste capaciteit.

Onze selectie: De beste dompelpompen op de markt

Met een dompelpompen pomp je eenvoudig grote hoeveelheden water weg. De pomp is ook geschikt voor irrigatie. Er zijn veel verschillende soorten op de markt, waardoor het kiezen kan van het meest geschikte model moeilijk zijn. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een selectie met onze favoriete modellen:

De beste dompelpomp voor schoon water

De dompelpomp van Trotec is speciaal ontworpen voor het wegpompen van schoon water. De compacte schoonwater-dompelpomp TWP 4005 E overtuigt met kracht en gebruiksvriendelijke handhaving zowel huiseigenaren als ook gepassioneerde hobbytuinierders.

Een geintegreerde terugloopstop verhindert het leeglopen van de slang na het uitschakelen en verkort de tijd van het opnieuw aanzuigen bij het inschakelen. Dit is een ideale pomp om snel je zwembad leeg te pompen. En dat alles voor een zeer betaalbare prijs!

De meest praktische dompelpomp

De GARDENA vuilwaterpomp Classic 7000/D is praktisch en eenvoudig te bedienen. De pomp kan eenvoudig worden geopend door middel van snelsluitingen om eventuele verstoppingen te verhelpen. Er zijn 3 verschillende adapters voor de slangaansluiting, van 13 tot 32 millimeter.

De pomp is stabiel en stevig, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat deze tijdens het gebruik omvalt. De pomp pompt gemakkelijk tot 7000 liter water per uur weg.

De meest ergonomische dompelpomp

Als je van plan bent de pomp veel te gebruiken, is het belangrijk dat deze eenvoudig en comfortabel in gebruik is. De waterpomp van Kärcher heeft een comfortabele draaggreep. Dankzij de Quick Connect-functie sluit je de slang snel en eenvoudig aan.

Ook de omschakeling tussen de handmatige en automatische bediening verloopt soepel. Met de vlotterschakelaar schakel je de pomp gemakkelijk automatisch in en uit, afgestemd op het waterniveau.

De dompelpomp met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Deze dompelpomp van Powerplus pompt vuil en zuiver water op. Het apparaat heeft een vermogen van 400W en pompt water weg aan een debiet van 7500 liter per uur. Hij heeft een ergonomisch handvat waardoor hij makkelijk te hanteren is. Een ander groot voordeel van dit model is dat het weinig onderhoud nodig heeft.

De vlotter zet de pomp aan en uit op het gewenste niveau. De dompelpomp is geschikt om afvoerslangen van 1 inc (25 mm) en 1 1/4 inch (32 mm) op aan te sluiten.

Shopgids: Alles wat je moet weten over dompelpompen

Er zijn veel verschillende soorten dompelpompen verkrijgbaar. Je kunt kiezen uit verschillende modellen, soorten en merken. Het is daardoor niet altijd makkelijk om de beste dompelpomp te kiezen. Om je te helpen te begrijpen hoe deze machines werken en zo het meest geschikte model te vinden, beantwoorden we hieronder de belangrijkste vragen over dompelpompen.

child at the water pump

Een dompelpomp is een waterpomp die in het water geplaatst moet worden. 
(Bron: Stfotograf: 25391563/ 123rf.com)

 Wat is een dompelpomp?

Een dompelpomp is, zoals de naam al doet vermoeden, een waterpomp die in het water geplaatst moet worden. Dompelpompen bevatten een aanzuigrooster waarmee ze de vloeistof waarin ze zijn ondergedompeld naar boven kunnen pompen. Het voordeel van dit type pompen is dat ze veel pompkracht hebben, omdat ze niet afhankelijk zijn van de luchtdruk.

De basisfunctie van dompelpompen is om een vloeistof van de ene naar de andere plaats te verplaatsen. De pomp wordt vooral ingezet om kelders, putten en andere ruimtes leeg te pompen. Dompelpompen zijn erg eenvoudig te bedienen. Een dompelpomp is veelal uitgerust met een vlotter, die ervoor zorgt dat de pomp ook automatisch kan functioneren en zichzelf inschakelt wanneer een ruimte water bevat en uitschakelt zodra een bepaald waterniveau is bereikt.

Hoe werkt een dompelpomp?

Zoals we eerder in deze shopgids al aangaven, is de bediening van een dompelpomp erg eenvoudig. De pomp heeft een aanzuigrooster, waarmee het water direct de pomp in gezogen wordt. Vervolgens wordt het water naar de persaansluiting gebracht, waardoor het water de pomp kan verlaten. Aan deze persaansluiting wordt een afvoerslang of -buis gekoppeld zodat het water eenvoudig weggepompt kan worden.

Dompelpompen werken verticaal dankzij de beweging in hun systeem en het ontwerp. Dit zorgt ervoor dat het water en de kinetische energie die wordt gegenereerd door de beweging van het systeem, worden omgezet in drukenergie. Op die manier pompt de pomp de vloeistof naar boven. Er zijn speciale dompelpompen voor schoon en vuil water. Als een schoonwaterpomp wordt gebruikt voor vuil water, kan het apparaat beschadigd raken.

blue water pump station

De pompcapaciteit is één van de speerpunten bij de keuze van de juiste dompelpomp. 
(Bron: Sorasee: 74997532/ 123rf.com)

Waar is een dompelpomp voor?

Heb je een pomp nodig die volledig onderwater geplaatst kan worden? Misschien heb je wel last van wateroverlast, of wil je een kelder of put leegpompen? Een dompelpomp biedt de oplossing. Met een dompelpomp pomp je eenvoudig grote hoeveelheden water weg. Het is een pomp die in het water geplaatst moet worden en gebruikt kan worden bij wateroverlast of bij het leeg pompen van bijvoorbeeld zwembaden of vijvers.

Dompelpompen werken niet alleen met water, maar ook met modder en andere vloeistoffen. Als je het kort samenvat, kun je dompelpompen dus eigenlijk gebruiken om vloeistoffen van punt A naar punt B te transporteren. Dompelpompen worden veelal ingezet voor de volgende doeleinden:

 • Water transporteren van een vijver naar een afvoerplaats.
 • Een zwembad leeghalen om het schoon te maken.
 • Een deel van een boot leeg laten lopen door bijvoorbeeld lek-, regen- en buiswater uit het schip te pompen.
 • Vuil of restwater wegpompen.
 • Een put leegpompen.
 • Een vijver op een constant waterniveau houden.
 • Een ondergelopen kelder laten leeglopen.

the concept of safety an old blur hydrant

Met een dompelpomp pomp je eenvoudig grote hoeveelheden water weg.
(Bron: Lucasmason: 91864743/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van dompelpompen?

Het grote voordeel van een dompelpomp is dat je deze nooit hoeft te vullen, omdat hij vanzelf ondergedompeld wordt in het water. Dompelpompen zijn bovendien zeer efficiënte apparaten, omdat ze weinig energie nodig hebben om het water te verplaatsen.

Het grootste nadeel van dompelpompen is dat het aanzuigrooster na verloop van tijd kan gaan roesten. Als dat gebeurt, zal het water in de motor gaan lekken, waardoor het apparaat onbruikbaar wordt totdat de pomp wordt gerepareerd. In het uiterste geval moet de pomp zelfs worden vervangen. Het repareren van een dompelpomp is vaak een duur en gecompliceerd proces. Het helpt overigens wel als je de pomp regelmatig onderhoudt door deze te reinigen. Ook kun je bij sommige modellen tussentijds het aanzuigrooster vervangen.

Replacing the old sump pump in a basement

Als een schoonwaterpomp wordt gebruikt voor vuil water, kan het apparaat beschadigd raken.
(Bron: Ozgur: 24628367/ 123rf.com)

Welk soort dompelpomp moet ik kiezen?

Het is belangrijk om jezelf deze vraag te stellen voordat je een dompelpomp koopt. Als je van plan bent een dompelpomp te kopen, moet je natuurlijk wel eerst weten wat je er precies mee wilt gaan doen. De manier waarop je de pomp gebruikt, is bepalend voor het type pomp dat je nodig hebt, wat uiteindelijk weer invloed heeft op het bijbehorende prijskaartje. Hieronder vind je de meest voorkomende toepassingen van dompelpompen:

 • Vijver leegpompen: Voor deze taak volstaat een eenvoudige pomp met een kleine elektromotor met een vermogen tussen de 8 en 10 watt. Dit soort pompen zijn goedkoop en gemakkelijk te vinden.
 • Automatisch functioneren: Voor een continu gebruik, bijvoorbeeld om je huis van water te voorzien, heb je een professionele pomp met vlotter nodig. Het apparaat moet een krachtige motor met een vermogen van tenminste 900 watt hebben. Dit soort machines kunnen urenlang onvermoeibaar doorwerken.
 • Schoon water: Alle dompelpompen kunnen omgaan met schoon water. Schoon water is het water dat geen vaste deeltjes bevat, zoals bijvoorbeeld water uit een put, het water voor huishoudelijk gebruik of zwembadwater.
 • Vuil water: Voor vuil water zijn er speciale pompen met filters die de motor beschermen. De machines zijn speciaal ontworpen voor het verplaatsen van water met zand en fecaliën, maar ook sloot- en vijverwater. Vuilwaterpompen worden veel gebruikt in de bouw- en agrosector.

man pumping water

De doorvoercapaciteit staat voor de hoeveelheid water die de pomp per uur kan wegpompen.
(Bron: Lze: 41907437/ 123rf.com)

Hoe kan ik een dompelpomp schoonmaken?

Dompelpompen hebben weinig onderhoud nodig. Zolang het aanzuigrooster en de interne elektrische onderdelen goed werken, hoef je je hier eigenlijk geen zorgen over te maken. Als je echter wilt dat de pomp lang blijft werken, is het toch goed om het apparaat regelmatig te controleren. Hieronder geven we je een aantal tips over hoe je de dompelpomp het beste kunt schoonmaken:

 • Haal de onderdelen uit elkaar en maak ze grondig schoon, ook tussen de randjes.
 • Reinig alle moeren en andere kleine onderdelen.
 • Smeer de onderdelen die smeermiddel nodig hebben.
 • Controleer op versleten of verroeste onderdelen.
 • Als er kapotte onderdelen zijn, moet je deze vervangen.
 • Breng regelmatig een nieuw aanzuigrooster aan om te voorkomen dat het water de motor bereikt.
 • Controleer tenslotte het gehele apparaat, voordat je het weer onder water plaatst.
 • Plaats de dompelpomp verticaal op de door de fabrikant aangegeven diepte.

green water pump station

Een vlotter zorgt ervoor dat de dompelpomp zichzelf automatisch kan uit- en inschakelen.
(Bron: Ozgur: 24628367/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Nu je alles weet wat je moet weten over dompelpompen en hoe dit apparaat werkt, is het tijd om ons te concentreren op de belangrijkste aankoopcriteria. Deze factoren maken het verschil tussen een goede dompelpomp en een uitstekende dompelpomp. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste aankoopcriteria waar je op moet letten bij de aankoop van een dompelpomp:

Doorvoercapaciteit

De doorvoercapaciteit, ook wel pompcapaciteit genoemd, is een van de belangrijkste criteria bij de keuze voor de juiste pomp. Deze factor bepaalt grotendeels de manier waarop je de pomp kunt gebruiken en de hoeveelheid water die je ermee weg kunt pompen. De pompcapaciteit is één van de speerpunten bij de keuze van de juiste dompelpomp. Je wilt immers niet te lang wachten bij het leegpompen van een ruimte.

Het is belangrijk om te weten welke pompcapaciteit je nodig hebt, om te kunnen bepalen welk type machine het beste bij je past. Als je op zoek bent naar een dompelpomp voor het leeghalen van een vijver, hoef je je geen zorgen te maken over de capaciteit, aangezien je geen grote capaciteit nodig zult hebben. Om een zwembad te legen of om water uit een put naar huis te vervoeren, heb je een grotere capaciteit nodig.

Soort water

Een ander belangrijk kenmerk bij het kiezen van een dompelpomp is of het apparaat geschikt is voor schoon of vuil water. Er zijn machines die speciaal zijn ontworpen voor het wegpompen van schoon of juist vuil water, of voor allebei. Als een schoonwaterpomp wordt gebruikt voor vuil water, kan het apparaat beschadigd raken. Vergeet daarom niet om altijd te controleren of de pomp geschikt is voor de ruimte die je wilt legen.

Vuil water is troebel water met grotere vaste deeltjes erin. Afhankelijk van de pomp, kan een vuilwaterpomp deeltjes met een diameter tot 50 mm verwerken. Dat is handig als bijvoorbeeld je kelder onder water staat of de pomp nodig hebt voor de renovatie van het toilet. Als je een zwembad wilt legen, is een schoonwaterpomp een betere optie.

Vermogen

Het vermogen van een dompelpomp is een factor die intrinsiek verbonden is met het vorige criterium. Het is, net als het soort water, een bepalende factor voor de manier waarop je de pomp kunt gebruiken. Een dompelpomp met een laag vermogen is geschikt om een vijver te legen, maar kan bijvoorbeeld niet worden gebruikt om water uit een put te halen.

Voor een continu gebruik, bijvoorbeeld om water uit een put te halen en naar een tank op het dak van je huis pompen, heb je een professionele pomp nodig. Kies in dat geval voor een dompelpomp met een motor van tenminste 900 watt. Zo verzeker je jezelf ervan dat het apparaat voldoende vermogen heeft en over genoeg kracht beschikt om het water zo ver te pompen als nodig.

Water pump station and pipeline on roof deck of water tank for industrial work

Een dompelpomp kan gebruikt worden bij wateroverlast of bij het leeg pompen van bijvoorbeeld een zwembad of een vijver. 
(Bron: Pisit: 92952206 / 123rf.com)

Accessoires

Niet iedereen let meteen op de mogelijke accessoires bij het kopen van een dompelpomp. Toch kan dit criterium het verschil maken. De simpelste modellen hebben meestal niet veel accessoires. Dit zijn eenvoudige en goedkope apparaten die je alleen moet aansluiten op de stroom om zijn werk te laten doen. Als je echter op zoek bent naar een professioneel model, moet je ervoor zorgen dat het apparaat over een aantal belangrijke accessoires beschikt.

Zo is een vlotter een onmisbaar element als je de pomp koopt voor een continu gebruik. De vlotter schakelt de pomp automatisch uit bij een te laag waterpeil en weer in bij een te hoog niveau. Het is ook belangrijk dat de machine een beveiligingssysteem tegen oververhitting heeft die de pomp uitschakelt als deze te heet wordt. Controleer, voordat je de pomp koopt, welke accessoires er bij het apparaat worden meegeleverd.

Samenvatting

Heb je te maken met wateroverlast? Wil je water uit een put halen? Of wil je gaan irrigeren?  Een dompelpomp biedt de oplossing. De basisfunctie van dompelpompen is om een vloeistof van de ene plaats naar de andere te verplaatsen. De pomp wordt vooral gebruikt om kelders, putten, zwembaden, vijvers en andere ruimtes leeg te pompen.

In deze shopgids hebben we je alles uitgelegd wat je moet weten om de beste dompelpomp te kopen. Nu weet je dat je moet kijken naar de doorvoercapaciteit, het vermogen en het soort water dat het apparaat kan verplaatsen, om de dompelpomp te vinden die het beste bij je karwei past.

Vond je onze shopgids over dompelpompen interessant? Laat hieronder een reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media.

(Bron van de header afbeelding: Balabano: 109095469/ 123rf.com)

Reviews