Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

23Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

37Verzamelde opmerkingen

Het maakt het verschil op elk feest en hielp aan het eind van de jaren 70 zijn eigen muziekstijl vorm te geven. De discobal – de klassieker in feestverlichting. Terwijl het bijna een basisuitrusting is in clubs, vindt het ook steeds meer zijn weg naar privé hobbykamers.

Behalve de klassieke discobal zijn er nu ook moderne versies die nieuwe mogelijkheden en effecten bieden, dankzij de technologie die ze bevatten. In onze productvergelijking hebben we daarom verschillende modellen opgenomen en de verschillen voor je uitgewerkt.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Disco ballen geven een onmiskenbaar lichteffect. Dit komt doordat veel kleine spiegelplaten het licht dat erop schijnt weerkaatsen en in de kamer verdelen.
  • Er zijn discoballen in bijna alle maten en prijsklassen, hoewel modellen in de lagere prijsklasse meestal voldoen aan alle eisen voor privé-gebruik.
  • De belangrijkste criteria voor de aanschaf zijn de energievoorziening, de lichtbron & verlichting, de montage & mobiliteit, en de diameter en extra functies. Vooral de laatste twee hebben de grootste invloed op de prijs.

Discobal: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor discoballen

Waar je uiteindelijk op moet letten als je een discobal koopt, hangt af van je eisen. Om je een overzicht te geven van de belangrijkste onderscheidende kenmerken van discoballen, hebben we ze als volgt voor je samengevat:

Deze criteria helpen je in de eerste plaats om de voor jou geschikte producten uit de massa te filteren. Bovendien stellen ze je ook in staat deze producten beter met elkaar te vergelijken.

Diameter & Gewicht

Disco ballen zijn er in veel verschillende maten en dus ook in verschillende gewichtsklassen. De diameter kan variëren van enkele centimeters tot een paar meter.

Welke maat uiteindelijk de juiste is, moet van verschillende factoren afhangen. Daartoe behoren vooral de grootte/hoogte van de kamer en de lichtbron. Bij een discobal is het meestal voordelig als hij buiten bereik is van mensen die eronder staan, om beschadiging te voorkomen.

Energiebron

Afhankelijk van waar of hoe je de discobal gebruikt, is de keuze van de energiebron vaak doorslaggevend. In principe kan onderscheid gemaakt worden tussen werking via een stroomkabel en werking op batterijen. Terwijl discoballen met oplaadbare batterijen vooral geschikt zijn voor onderweg of voor kortstondig gebruik, zijn die met kabels meestal permanent geïnstalleerd.

Lichtbron & Verlichting

Terwijl de klassieke discobal uitsluitend van buitenaf verlicht wordt, hebben moderne modellen vaak een inwendige lichtbron. Een externe lichtbron gaat meestal ook gepaard met een grotere installatie-inspanning. Enerzijds door de verschillende afzonderlijke onderdelen, anderzijds door de extra noodzakelijke uitlijning van de lichtbron.

Een ander punt betreffende verlichting is het onderscheid tussen werking met LED lampen of gloeilampen. LED lampen hebben over het algemeen een veel langere levensduur, maar zijn meestal duurder om te vervangen.

Montage & Mobiliteit

Dit omvat vooral de mogelijkheden voor montage en transport. Vooral als je de discobal aan het plafond monteert, is het belangrijk dat hij goed bevestigd kan worden, zodat hij geen gevaar oplevert. Omdat er nu ook genoeg modellen zijn die verplaatsbaar zijn, kan ook de geschiktheid hiervoor doorslaggevend zijn voor de aanschaf.

Extra functies

Omdat discoballen vooral voor amusement gebruikt worden, hebben sommige modellen ook extra functies om de amusementswaarde te verhogen. Deze omvatten vooral verschillende lichteffecten, zoals de beschikbaarheid van verschillende kleuren of de verandering van kleur/effect, in combinatie met automatische muziekherkenning.

Gids: Veelgestelde vragen over discoballen uitvoerig beantwoord

Om je een dieper inzicht in het onderwerp discoballen te geven, worden in het volgende deel de meest gestelde vragen beantwoord en de belangrijkste informatie verstrekt.

Wat is een discobal & Hoe werkt het?

In principe is de klassieke discobal gewoon een plastic bal met kleine spiegeltjes/reflectoren erop geplakt. Het lichteffect, bestaande uit vele afzonderlijke lichtpunten, ontstaat door de weerkaatsing van de schijnwerper. Bovendien is de klassieke discobal meestal voorzien van een motor die de bal laat draaien en zo de lichtpunten laat bewegen.

discokugel-test

Discobollen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit clubs, en in combinatie met verschillende lampen bieden ze ontelbare mogelijkheden voor lichteffecten. (Image source: Pexels / Edoardo Tommasini)

In tegenstelling tot de klassieke vormgeving zijn er ook modernere versies die van binnenuit verlicht zijn. Bij deze wordt het overeenkomstige lichteffect meestal gecreëerd door speciaal gevormde en gespiegelde kunststof of glazen fronten die het licht in verschillende richtingen werpen.

Welke soorten discoballen zijn er?

In principe zijn er twee soorten discoballen: de klassieke en de moderne versie. Zoals reeds gezegd, zit het grootste verschil in de verlichting. Terwijl de klassieke versie altijd bestaat uit een plastic bal in combinatie met een externe lichtbron, heeft de moderne versie verschillende vormen en uitvoeringen.

Deze verschillende vormen en ontwerpen kunnen van invloed zijn op de mogelijke lichteffecten en op de mobiliteit. Dit komt omdat er onder de vele moderne varianten ook modellen zijn die speciaal gemaakt zijn om op te zetten in plaats van op te hangen.

Wat kost een discobal?

De prijs van een discobal hangt vaak vooral af van de grootte en de bijgeleverde of inbegrepen technologie. De volgende tabel geeft je een ruw overzicht van de verschillende prijsklassen en de bijbehorende productkenmerken.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laaggeprijsd (15 – 40 €) klassieke bollen met een kleine diameter, nauwelijks sets, eenvoudige technische producten, klein aantal extra functies
Middelgeprijsd (40 – 80 €) klassieke bollen met een diameter tot ca. 40 cm, eerst uitgebreidere sets, enkele extra functies
Hooggeprijsd (vanaf 80 €) klassieke bollen met een grotere diameter (vanaf ca. 40 cm), sets met meerdere afzonderlijke onderdelen, veel extra functies, professionele evenemententechniek

Terwijl producten uit de lage en middenprijsklasse vaak slechts minimaal van elkaar verschillen, hebben hooggeprijsde producten vaak een aanzienlijke toename in het aantal inbegrepen onderdelen of mogelijke extra functies.

Waar moet ik op letten bij het installeren van een discobal?

De moeilijkheid en ook de moeite hangen helemaal af van waar en hoe je het installeert. De klassieke discobal wordt met een beugel aan het plafond bevestigd. Als alternatief kan de discobal ook met een ketting aan een balk of iets dergelijks bevestigd worden.

Bij het installeren van de discobal moet je er ook voor zorgen dat er een stroombron in de buurt is. Dit is nodig voor de motor van de kogel zelf of voor de buitenverlichting.

Bij zulke buitenverlichting is ook de uitlijning of afstand van de schijnwerpers van cruciaal belang. Als ze te dicht bij de bol staan, zal slechts een klein gebied weerkaatsen. Staan ze te ver weg, dan wordt de hele kamer te sterk verlicht door de schijnwerper zelf en gaat ook het effect verloren.

Als je de discobal slechts af en toe gebruikt en hem niet permanent wilt installeren, kun je de staande modellen gebruiken. Ze zijn snel te installeren en na gebruik gemakkelijk te demonteren en op te bergen.

Hoe kan ik zelf een discobal bouwen?

Als het alleen om de discobal zelf gaat en niet om de verlichting, is het gemakkelijk er zelf een te maken. Je hebt niet meer nodig dan

  • een polystyreen bal
  • een oogbout
  • Water
  • (oude) CD’s
  • Lijm
  • een schaar (in het beste geval een paar dat al versleten is)

Door het water te verwarmen en er de CD’s in te leggen, worden ze zachter en zijn ze gemakkelijker te snijden. Terwijl de CD’s in het water liggen, prik je de ringschroef in de piepschuim bal.

Je kunt dit gebruiken om de bal vast te maken en ook om hem op zijn plaats te houden terwijl je hem lijmt. Dan kun je de zacht geworden CD’s in kleine vierkantjes snijden en ze met de lijm rondom de bol plakken.

Conclusie

Met behulp van een discobal ben je in staat overal een zekere feeststemming te verspreiden. Dankzij de passende beugels kunnen ze aan het plafond bevestigd worden zonder grote veiligheidsrisico’s. Tegelijk zijn er nu genoeg moderne modellen die niet meer op grote hoogten hoeven te worden gemonteerd.

Om de juiste discobal te vinden die aan je eisen voldoet, moet je vooral letten op de soort energievoorziening, de lichtbron en de inspanning die nodig is voor de montage. Omdat de discobal meestal in het midden van de dansvloer hangt, vormt hij de kern en dus het uitgangspunt voor elke goede feestverlichting.

(Omslagfoto: Regina Valetova / Unsplash)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies