Laatst bijgewerkt: 05-01-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

26Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

71Verzamelde opmerkingen

Er is niets zo fijn wanneer je in de winter thuiskomt en direct een aangename sfeer aantreft. Met een digitale thermostaat zorg je er eenvoudig voor dat je huis verwarmd is op de tijdstippen wanneer jij dat wenst. Je kunt voor elke dag een ander temperatuurscenario instellen. Ook vriesbeveiliging en comforttemperaturen kunnen makkelijk worden ingesteld met een digitale thermostaat. Een geweldige manier om altijd van de juiste temperatuur te genieten!

Met een digitale thermostaat kun je de verwarmingstemperatuur programmeren en deze volgens je behoeften automatisch laten in- en uitschakelen. Met een digitale thermostaat is het mogelijk om je energieverbruik te optimaliseren, de kosten te verlagen en zo je steentje bij te dragen aan een beter milieu. Er zijn verschillende soorten. In deze shopgids vind je alle informatie die je nodig hebt om het model te vinden dat het beste bij je past.
Belangrijk om te weten

  • Digitale thermostaten gebruiken over het algemeen elektronische sensoren die veranderingen in de temperatuur detecteren en het verwarmingssysteem in- of uitschakelen om je huis op de juiste temperatuur te houden.
  • Met een digitale thermostaat zal je energieverbruik tot zo’n 10 tot 20% afnemen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee.
  • Als je een digitale thermostaat gaat kopen, is het op de eerste plaats belangrijk om er zeker van te zijn dat je deze op het verwarmingssysteem bij jou thuis kunt aansluiten. Daarnaast zijn er nog een aantal andere belangrijke aankoopcriteria. Denk bijvoorbeeld van tevoren na over wat je met de thermostaat wilt bereiken, wat de aansluitingsopties zijn en hoe het design eruit ziet. Op die manier zul je zeker het model vinden dat het beste bij je past.

Onze selectie: De beste digitale thermostaten op de markt

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een digitale thermostaat, vanwege zijn veelzijdigheid en programmeermogelijkheden. Hieronder vind je een selectie met onze favoriete digitale thermostaten. In de lijst vind je verschillende modellen, er is voor ieder wat wils. We verzekeren je er echter van dat alle producten een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding hebben. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

De beste digitale klokthermostaat

De Plieger Milton klokthermostaat is geschikt voor de meeste CV-ketels en vervangt alle 2-draads thermostaten. Deze klokthermostaat kun je ook gebruiken wanneer je stadsverwarming hebt. De termostaat heeft automatisch een comfort-of energiebesparingsstand. Ook wanneer je op vakantie gaat kun je deze thermostaat instellen, voor een maximale duur van 99 dagen.

Verder heeft de klokthermostaat een instelfunctie per dag via een vaste fabrieksinstelling of je eigen wensen, een aan/uit functie, digitale 24-uurs schakelklok en kan met 8 schakelpunten per dag worden ingesteld. Deze klokthermostaat is voorzien van een duidelijk leesbaar scherm en via de toetsen te bedienen.

De beste digitale thermostaat voor vloerverwarming

Ben je op zoek naar een eenvoudig programmeerbare klokthermostaat? Magnum Heating helpt je graag bij het verlagen van je energierekening dankzij een programmeerbare klokthermostaat. Dit is een ideale klokthermostaat, die je eenvoudig kunt aansluiten op je elektrische vloerverwarming en makkelijk kunt programmeren.

De Intelligent-Control digitale inbouw klokthermostaat is een zeer geavanceerde thermostaat voor de regeling van de diverse elektrisch vloerverwarmingssystemen van bijvoorbeeld Thermo Lámina.

De beste geavanceerde digitale thermostaat

De MAGNUM X-treme Control is een stijlvolle, kleurrijke en verfijnde digitale klokthermostaat die speciaal is ontworpen voor elektrische verwarmingssystemen. Deze thermostaat wordt inclusief een externe vloersensor geleverd en is daarnaast voorzien van een ingebouwde luchtsensor.

Verder worden er bij de X-treme Control 2 verschillende frames en afdekramen meegeleverd, die op de vrijwel alle merken schakelmateriaal passen. Mede door de aanraakgevoellige buttons onder het display is de MAGNUM X-treme Control simpel en intuïtief te bedienen.

De beste eenvoudige digitale thermostaat

De meest eenvoudige thermostaat van Nederland is de Honeywell Round On/Off T87G2014. Door aan de draairing te draaien kan de gewenste temperatuur per halve graad worden ingesteld. En met het instelbare aantal schakelingen per uur is de Round geschikt voor elk verwarmingsysteem.

Van cv-toestel tot stadsverwarming. De thermostaat is eenvoudig te bedienen, is onderhoudsvrij en heeft een verlicht display. De thermostaat is geschikt voor aansturing van 24V, 2-draads aan/uit-regelingen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over digitale thermostaten

Bij het kopen van een digitale thermostaat is het belangrijk om rekening te houden met een aantal belangrijke aankoopcriteria. Zoals je zult zien, zijn er verschillende modellen, ieder met zijn eigen functies en voordelen. Om je te helpen bij het vinden van het juiste model, beantwoorden we hieronder de meest gestelde vragen over dit handige apparaat.

Girl modifying the temperature

Digitale thermostaten zijn gemakkelijk te gebruiken. 
(Bron: Goodluz: 80050725/ 123rf.com)

Wat zijn digitale thermostaten precies?

Soms wil je graag thuiskomen in een opgewarmd huis. Of wil je juist dat de kamer afkoelt, als je bijvoorbeeld naar bed gaat, maar heb je geen ventilator. Digitale thermostaten zijn elektronische apparaten die gebruikt worden om de werking van verwarmingssystemen te regelen, zodat de temperatuur in bepaalde ruimtes automatisch geregeld en op tijd in- en uitgeschakeld wordt. De apparaten hebben een digitaal display waarmee gebruikers de temperatuur eenvoudig kunnen controleren en instellen.

Met een digitale thermostaat kun je voor elke dag een ander temperatuurscenario instellen. Ook vriesbeveiliging en comforttemperaturen kunnen makkelijk ingesteld worden met dit apparaat.

Wat zijn de voor- en nadelen van digitale thermostaten?

Digitale thermostaten werken preciezer dan analoge thermostaten. Met een digitale thermostaat kun je de temperatuur makkelijker reguleren. Aangezien de apparaten een digitaal scherm hebben, is het ook eenvoudiger om de exacte temperatuur in te zien. Met de meeste apparaten kun je de tijdstippen programmeren, waarop je wilt dat het apparaat zichzelf in- of uitschakelt.

Als het apparaat verbonden kan worden met het WiFi-netwerk, kun je hem met je mobiele telefoon of tablet besturen. Op die manier kun je het verwarmingssysteem dus vanaf iedere gewenste locatie en op ieder moment instellen. Zo bespaar je nog meer op je energierekening, wat ook nog eens beter is voor het milieu. Hieronder vind je een handig overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van digitale thermostaten:

Voordelen: Digitale thermostaten werken veel preciezer dan analoge thermostaten. Je kunt er eenvoudig en op een automatische manier de temperatuur van je huis of kantoor mee reguleren. Aangezien ze een digitaal scherm hebben, is het mogelijk om de exacte temperatuur op een specifiek tijdstip te controleren. De apparaten die je met het WiFi-netwerk kunt verbinden, zijn te besturen met diverse apparaten zoals je mobiel of tablet. Dit biedt nog meer comfort.

Aangezien je met een digitale thermostaat op ieder moment de temperatuur naar wens kunt regelen, helpt het apparaat je om minder energie te verbruiken. Dit zul je uiteindelijk ook terugzien op je maandelijkse energierekening. Nog belangrijker misschien, is dat dit veel beter voor het milieu is. De apparaten zijn zeer eenvoudig te gebruiken en de meeste digitale thermostaten zijn compatibel met verschillende verwarmingssystemen.

Nadelen: Hoewel er modellen te vinden zijn voor iedere portemonnee, vereis een digitale thermostaat op het begin een economische investering. Ook moet je tijd steken in de installatie van het apparaat. Als je er niet uit komt kunt je altijd een handige kennis om hulp vragen, of de klantenservice van de fabrikant raadplegen.

Is het de moeite waard een digitale thermostaat te kopen?

Het antwoord op deze vraag is zonder twijfel: JA! Hoewel een digitale thermostaat misschien iets meer kost dan een analoge thermostaat, zijn we er zeker van dat je al na een paar dagen blij zult zijn met je aankoop. Bovendien bespaar je op de langere termijn veel geld op je energierekening. Bovendien zul je met een digitale thermostaat nooit meer in een koud huis thuiskomen. Hoe fijn is dat?

Maar misschien nog wel het allerbelangrijkste zijn de grote voordelen voor het milieu. Met een digitale thermostaat verbruik je dus minder energie. Dat is goed voor het milieu. Sterker nog, als je voor een slimme thermostaat kiest, kun je de thermostaat vanaf je mobiel bedienen, zelfs als je niet thuis bent. Je kunt er ook voor kiezen om verschillende ruimtes in je huis apart te reguleren en alleen energie te verbruiken wanneer nodig.

digital climate control

Er zijn digitale thermostaten voor iedere soort portemonnee.
(Bron: Nikkytok: 16803202/ 123rf.com)

Voor wie is een digitale thermostaat aan te raden?

Het gebruik van digitale thermostaten is zowel interessant voor thuis als op kantoor. De apparaten worden met name aangeraden voor huizen of kantoren waar veel gebruik wordt gemaakt van de verwarming. Als je in een groot huis woont, of op een groot kantoor werkt, raden we aan op zoek te gaan naar een apparaat waarbij je het gebouw in verschillende zones kunt verdelen, die je apart kunt verwarmen.

Welke soorten digitale thermostaten zijn er?

Digitale thermostaten kunnen op verschillende manieren worden ingedeeld. Je kunt de apparaten bijvoorbeeld indelen op draadloze modellen en thermostaten met een kabel. Aan de andere kant, kun je verschil maken tussen programmeerbare digitale thermostaten en slimme thermostaten. In de tabel hieronder vind je de belangrijkste kenmerken van de verschillende apparaten:

Programeerbare digitale thermostaten Slimme digitale thermostaten
Voordelen Over het algemeen goed betaalbaar.

Erg eenvoudig te gebruiken.

Je kunt de thermostaat met je mobiel of tablet bedienen, waar en wanneer je maar wilt.

Maximale automatisering.

Je kunt ze vanaf iedere plek waar je bent besturen.

Nadelen Meer beperkte functies.

Je kunt ze niet vanaf je mobiel besturen.

Duurder.

Lastiger om te installeren en gebruiken.

Hoe werkt een digitale thermostaat?

Aangezien er veel verschillende soorten digitale thermostaten zijn, is er niet maar één manier waarop deze apparaten werken. Toch kunnen we stellen dat de meeste apparaten elektronische sensoren gebruiken die temperatuurverschillen detecteren. Op basis van deze verschillen en de temperatuur die je van tevoren hebt ingesteld, zorgt de thermostaat ervoor dat de verwarming zichzelf op tijd in- of uitschakelt.

Waar moet je een digitale thermostaat plaatsen?

Ten eerste is het belangrijk om de thermostaat niet aan direct zonlicht bloot te stellen, zodat de warmte van de zon niet de sensoren van het apparaat beïnvloedt. Om dezelfde reden, is het het beste om de digitale thermostaat ook niet in de buurt van andere elektrische apparaten te plaatsen. Die kunnen namelijk bronnen van kou of warmte zijn. Tot slot raden we aan om de thermostaat in een kamer te plaatsen met een hoogte van 1,50 tot 1,80 meter en in een ruimte waar je veel bent.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je een digitale thermostaat koopt, is het belangrijk dat je een aantal aankoopcriteria in gedachten houdt. Om je te helpen bij het maken van je keuze, vind je hieronder een handig overzicht met de belangrijkste factoren. Bekijk ze snel en bedenk wat voor jou belangrijk is. Alleen op die manier weet je zeker dat je het model kiest dat het beste bij je past:

Geschikt verwarmingssysteem

Dit is natuurlijk het eerste criterium waar je op moet letten als je een nieuwe digitale thermostaat gaat kopen. Voordat je ook maar ergens anders naar kijkt, moet je er zeker van zijn dat het apparaat op het geïnstalleerde verwarmingssysteem past. In de Youtube-video hierboven, zie je hoe je dit doet. Gelukkig bestaan er tegenwoordig veel modellen die voor verschillende systemen bruikbaar zijn, zowel voor gasketels, als warmwaterpompen en zelfs vloerverwarming.

Smiling Woman Adjusting Thermostat On Home Heating System

Een handige functie die sommige digitale thermostaten hebben, is de mogelijkheid om je huis in verschillende zones op te delen. (Bron: Ian Allenden: 49641387/ 123rf.com)

Ontwerp

Aangezien een digitale thermostaat een tool is die altijd in het zicht zal blijven, of dat nou thuis of op kantoor is, kun je het ontwerp niet over het hoofd zien. Gelukkig worden ook de fabrikanten zelf zich hier steeds bewuster van. Naast de functionaliteit van het apparaat wordt ook het ontwerp steeds belangrijker. Dankzij het gevarieerde aanbod heb je genoeg keuze om een apparaat te kiezen die binnen het interieur van je huis past.

Toch worden veel modellen nog steeds in een sobere kleur wit geproduceerd. Tegelijkertijd kun je kiezen uit draadloze modellen en modellen die met een kabel verbonden worden. Kijk naast het ontwerp ook naar het gemak waarmee je het apparaat kunt installeren. Sommige modellen zijn zodanig ontworpen dat je ze in een stopcontact kunt plaatsen.

Gebruikersinterface en gebruiksgemak

Alle slimme thermostaten hebben een app waarmee je ze eenvoudig via je mobiel of tablet, of zelfs via een smart luidspreker, kunt bedienen. Als je voor zo een soort apparaat kiest, is het daarom belangrijk om van tevoren het gebruiksgemak van de bijbehorende app te beoordelen. Dit geldt al helemaal als de gebruiker iemand is die niet gewend is om met de nieuwste technologieën om te gaan.

Wist je al dat de thermostaat uit het jaar 1830 komt? De uitvinding wordt toegeschreven aan de Schotse Andrew Ure die het apparaat creëerde met de bedoeling om stoomketels warm te houden.

Functies

Digitale thermostaten hebben naast het controleren van de temperatuur in huis nog meer handige functies. Een van de meest voorkomende functies is het programmeren van het in- en uitschakelen van het apparaat. Andere functies zijn veiligheidsfuncties, om er zeker van te zijn dat het apparaat het systeem onder bepaalde omstandigheden uitschakelt.

Een functie die ook erg interessant is is het verdelen van het huis of kantoor in verschillende zones. Sommige apparaten bieden bovendien de mogelijkheid om een historie in te zien van het energieverbruik, de temperaturen en de tijdstippen van het in- en uitschakelen in het verleden. Slimme thermostaten kunnen de werking van het verwarmingssysteem aanpassen aan onze dagelijkse gebruiken of aan een specifieke situatie, bijvoorbeeld aan het terugkomen van vakantie.

Aansluitingsopties

Digitale thermostaten die verbonden kunnen worden met het WiFi-netwerk bieden de mogelijkheid het apparaat met je mobiel of tablet te besturen. Op die manier is het mogelijk om de thermostaat vanaf een afstand te bedienen, waar en waneer je maar wilt. Het enige dat nodig is, is dat de thermostaat op de WiFi is aangesloten. Sommige thermostaten kun je zelfs bedienen door tegen het apparaat te praten.

Merk

Een aantal van de belangrijkste fabrikanten van digitale thermostaten zijn Siemens en Honeywell. Maar ook minder bekende merken kunnen zeer goede producten uitbrengen, zoals blijkt uit onze selectie met favoriete modellen in deze shopgids. Bekijk de reputatie van het merk voor je er een koopt, om er zeker van te zijn dat de thermostaat aan je verwachtingen voldoet, bijvoorbeeld door de ervaringen van andere gebruikers te raadplegen.

Samenvatting

Met een digitale thermostaat verbruik je niet alleen minder stroom, maar bespaar je ook een hoop op je energierekening. Slimme thermostaten bieden bovendien nog meer interessante mogelijkheden, zoals het aanpassen van je verwarmingssysteem aan je dagelijkse gebruiken. Sommige apparaten kun je zelfs bedienen door er tegen te praten.

Er zijn veel verschillende modellen. Gelukkig is er een model voor iedere soort portemonnee te vinden. Er is veel keuze. Het is daarom belangrijk om van tevoren te weten wat je behoeften precies zijn en wat voor verwarmingssysteem je in huis hebt. Daarnaast raden we aan om het model te beoordelen op criteria zoals het ontwerp, de aansluitingsopties en de functies die het biedt.

Vond je onze shopgids over digitale thermostaten interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met al je vrienden op social media.

(Bron van de header afbeelding: Nikkytok: 41086181/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies