kettingzaag in het bos
Laatst bijgewerkt: 18-02-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

22Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

123Verzamelde opmerkingen

Heb je een kettingzaag nodig, maar weet je niet welke je moet kiezen? Weet je niet hoe ze werken? Of lijken ze je niet veilig? Het eerste waar je over moet nadenken is het soort werk dat je wilt gaan doen, want er zijn verschillende opties die daarvan afhangen.

Een kettingzaag kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals voor het omhakken van bomen of het snoeien van struiken, en daarom is er een groot aantal mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. In dit artikel vind je alles wat je moet weten om de kettingzaag te kopen die het beste bij jouw behoeften past.
Belangrijk om te weten

 • De kettingzaag is een krachtig en nauwkeurig werktuig. Er zijn verschillende soorten kettingzagen, afhankelijk van het soort werk dat moet worden verricht (bomen vellen, verschillende soorten hout zagen, takken snoeien, enz.).
 • Het gebruiks- en onderhoudsgemak van kettingzagen zijn superieur aan dat van andere gereedschappen op de markt. Op deze manier zal je werk een stuk eenvoudiger worden, zonder dat het al te veel fysieke inspanning vergt.
 • In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn kettingzagen werktuigen met een hoge mate van veiligheid, dankzij verschillende systemen en technologieën die die veiligheid versterken. Het heeft ook meer persoonlijke veiligheidsaccessoires voor de gebruiker.

Onze selectie: De beste kettingzagen op de markt

Hieronder vind je een selectie met onze favoriete kettingzagen die op de markt verkrijgbaar zijn. Ieder product heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
AffiliateLink
62,83 EUR
AffiliateLink
102,99 EUR
AffiliateLink
119,00 EUR
AffiliateLink
99,99 EUR
AffiliateLink
129,00 EUR
AffiliateLink
188,61 EUR

Shopgids: Alles wat je moet weten over kettingzagen

Het is een goed idee dat je voordat je een kettingzaag koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

man zagen boom

Een comfortabel en makkelijk klusje. (Bron: Kollinger: 5211402/ Pixabay.com)

Waarom heb ik een kettingzaag nodig?

Er zijn verschillende gereedschappen die kunnen worden gebruikt voor het vellen van bomen, zagen van hout of snoeien. Maar waarom zou je hiervoor een kettingzaag gebruiken?

Als je de kettingzaag vergelijkt met de andere alternatieven, zal je een groot aantal voordelen vinden. De belangrijkste daarvan is het gebruiksgemak. Het bespaart niet alleen veel lichamelijke inspanning, maar het bespaart ook veel tijd. Als je snel, eenvoudig en precies wilt werken, dan heb je een kettingzaag nodig.

Wat zijn de alternatieven voor een kettingzaag?

Om kap- en snoeiwerkzaamheden uit te voeren, hoef je niet per se een kettingzaag te gebruiken. Er zijn verschillende opties op de markt, elk met zijn eigen kenmerken. Om een idee te krijgen, volgen hier enkele voorbeelden:

 • Bijl. Bijlen zijn een van de meest klassieke werktuigen voor dit soort werk. Je hebt er echter niet alleen veel meer lichamelijke inspanning voor nodig dan bij een kettingzaag, je hebt ook minder precisie bij het werk.
 • Traditionele zaag. Net als een bijl is ook dit een klassiek stuk gereedschap. Ook hierbij heb je een grotere fysieke inspanning nodig. Voor het zagen van groot hout zijn er zelfs zagen waarbij twee mensen nodig zijn om ze te gebruiken. Met dit gereedschap is het werk moeilijker vergeleken met een kettingzaag.
 • Cirkelzaag. Dit elektrische gereedschap met een cirkelvormig blad is een stuk nauwkeuriger dan de twee vorige. Als je hem echter vergelijkt met een kettingzaag, heeft hij door zijn volume en gewicht een stuk minder mobiliteit.

boom zagen met elektrische zaag

Een krachtig en nauwkeurig werkje. (Bron: Leuchtturm81: 4480274/ Pixabay.com)

Hoe moet je een kettingzaag gebruiken?

Het gebruik van een kettingzaag hangt af van verschillende factoren. Enerzijds moet je rekening houden met het soort werk dat je gaat doen, want het is niet hetzelfde om een harde houtsoort met een grote diameter door te zagen dan een kleinere tak. Aan de andere kant moet je ook rekening houden met het type kettingzaag, want elke kettingzaag heeft weer andere voordelen.

Afhankelijk van het soort hout moet je rekening houden met de grootte en het vermogen van je kettingzaag. Als dit eenmaal gedaan is, zal je in staat zijn om allerlei soorten sneden in verschillende richtingen te maken. Het is altijd raadzaam beschermingsmiddelen zoals handschoenen en een veiligheidsbril te gebruiken.

Wat het algemeen gebruik betreft, zijn er enkele aanbevelingen die je moet volgen:

 • Houd de ketting scherp om een zuivere snede te maken en de bewegingen van de kettingzaag te beperken.
 • Als de kettingzaag op benzine werkt, is het raadzaam de brandstof toe te voegen op een veilige afstand van het te bewerken hout. Dit zal brandgevaar verminderen.
 • Je moet je evenwicht bewaren door je knieën lichtjes te buigen terwijl je je kettingzaag gebruikt. Dit zal je helpen de snede soepeler te beheersen.
 • Het is altijd raadzaam beide handen te gebruiken bij het bedienen van de kettingzaag. Houd ook altijd de kettingrem gereed.

man snijden boom met elektrische zaag

Denk er altijd aan om persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen. (Bron: reijotelaranta: 4081291/ Pixabay.com)

Hoe repareer en slijp je een kettingzaag?

Om doeltreffend te kunnen werken, moet je je kettingzaag in goede conditie houden. Dit houdt in dat je een goed geplaatste en scherpe ketting moet hebben. Hierbij is het raadzaam beschermingsmiddelen zoals handschoenen te gebruiken.

Door de ketting scherp te houden, wordt kwaliteitswerk gegarandeerd.

Om de zaag goed te kunnen slijpen, moet eerst de ketting worden gedemonteerd. Daarna moet je de ketting vastzetten om sneden te voorkomen. Zodra je deze twee dingen hebt gedaan, moet je elke tand slijpen met een ronde vijl. Deze vijl moet dezelfde diameter hebben als de tanden van de kettingzaag. Je kunt ook een elektrische slijper of accu slijptol gebruiken, waarbij je dezelfde procedure volgt.

Wat de reparatie betreft, zijn er twee mogelijkheden:

 • Als de reparatie een motorreparatie is, zal dit afhangen van het type motor (benzine, elektrisch, of accu). Elk soort motor moet op een specifieke manier worden gerepareerd.
 • Montage van de ketting. Dit is meestal de meest voorkomende reparatie. Het gebeurt op dezelfde manier als bij de demontage, maar dan in omgekeerde volgorde. Om dit te doen, moet je het deksel van de behuizing van de kettingzaag verwijderen om het zaagblad erop te zetten of eraf te halen. De ketting wordt dan op het zaagblad gelegd en het deksel wordt er weer op gezet. Nu hoef je alleen nog maar de ketting te spannen en je kettingzaag is klaar voor gebruik!

Welke soorten kettingzagen zijn er?

Er zijn verschillende soorten kettingzagen. Deze indeling wordt gewoonlijk gemaakt op basis van hun krachtbron. Deze manier van classificeren zal je de voor- en nadelen laten zien die de verschillende kettingzagen kunnen hebben.

Vermogen Mobiliteit
Benzine Hoog vermogen. Afhankelijk van de hoeveelheid brandstof.
Elektrisch Midden-hoog vermogen. Beperkt tot de lengte van het snoer.
Accu Midden-hoog vermogen. Goede batterijduur, maar het is aan te raden om een reserveaccu te hebben.

met een kettingzaag om hout te zagen

De kettingzaag is een krachtig en nauwkeurig werktuig. (Bron: Epfop: 80917573/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een kettingzaag om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het gereedschap dat je nodig hebt:

Grootte

In dit opzicht moet je rekening houden met het soort hout dat je wilt zagen. De hardheid of de grootte van dat hout zal doorslaggevend zijn. Ook de manoeuvreerbaarheid die je nodig hebt is van belang.

 • Bomen vellen en hardhout zagen. Voor dit soort werk is het ideaal om een kettingzaag te hebben met een blad tussen de 30 en 40 cm.
 • Zacht hout. In dit geval heb je genoeg aan een kleinere maat, meestal volstaat een blad van 25 tot 30 cm..
 • Kleine takken. Voor deze houtsoorten is het voldoende met een blad tussen de 15 en 20 cm. Bovendien is het gewicht dankzij deze afmetingen beperkt tot iets meer dan 3 kg, wat zeer gemakkelijk te manoeuvreren is.
 • Snoeien op hoogte. Normaal gesproken kun je voor dit soort werk dezelfde bladgrootte gebruiken als voor kleine takken. Het verschil is dat je er rekening mee moet houden dat je een telescoopsteel nodig hebt om hoger gelegen plaatsen te kunnen bereiken zonder het werk te hinderen.

hout zagen met een kettingzaag

Er zijn verschillende soorten kettingzagen, afhankelijk van het soort werk dat verricht moet worden. (Bron: Mika: 30622587/ 123rf.com)

Vermogen

Dit aspect gaat meestal hand in hand met de grootte. Afhankelijk van het soort hout dat je moeten zagen, moet je dit combineren met het vermogen, want hardere houtsoorten zullen meer zaagkracht nodig hebben.

In die zin kun je een vermogen van 1,2CV voor het snoeien van takken tot 4,7CV voor grote kap vinden. Uiteraard zijn daar tussenin nog meer soorten vermogens verkrijgbaar.

Energiebron

De energiebron hangt vaak samen met het vermogen. Zoals je al gezien hebt, heb je verschillende keuzes naargelang de motor: benzine, elektrisch of accu. Maar het is niet de enige factor waarmee je rekening moet houden.

Wat dat betreft moet je niet alleen rekening houden met het soort werk. Zo heeft een benzinekettingzaag meestal meer vermogen, maar is er ook meer onderhoud nodig. De elektrische zagen daarentegen zijn handelbaarder, maar omdat ze moeten worden aangesloten, kun je bewegingscapaciteit verliezen.

werknemer snijden hout

Het gebruiks- en onderhoudsgemak van een kettingzaag zijn superieur aan dat van andere gereedschappen op de markt. (Bron: Kachmar: 133918010/ 123rf.com)

Veiligheid

Denk je dat een kettingzaag onveilig kan zijn? Niets is minder waar. Er zijn verschillende manieren om risico’s te vermijden. Ten eerste moet je er op een verantwoorde manier mee omgaan.

De veiligheid hangt vooral af van externe factoren waarvan het gebruik sterk wordt aanbevolen, zoals een schede waar het lemmet in wordt opgeborgen wanneer het niet in gebruik is. Dit eenvoudige voorwerp kan veel ongelukken voorkomen en bovendien de levensduur van je kettingzaag verlengen.

Je moet ook rekening houden met persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Het is altijd raadzaam een veiligheidsbril te dragen om te voorkomen dat zaagsel of splinters in je ogen terechtkomen, een helm om je te beschermen tegen eventuele klappen, en handschoenen om snijwonden te voorkomen. In sommige gevallen kan het gebruik van oordoppen helpen bij de bescherming van je oren.

Samenvatting

Zoals je hebt gezien, heb je verschillende soorten mogelijkheden tot je beschikking bij de keuze van een kettingzaag. Houd altijd rekening met het soort werk dat je gaat doen, en ook met de houtsoort waarmee je gaat werken. Dit zal je helpen beslissen of je meer vermogen, batterijduur of mobiliteit nodig hebt.

Je moet er ook rekening mee houden dat, hoewel een kettingzaag een betrouwbaar en veilig werktuig is, het altijd raadzaam is extra veiligheidsuitrusting aan te schaffen, zoals handschoenen, helmen of brillen. Stel je behoeften vast, kies het model dat daar het best bij aansluit en werk comfortabel en veilig.

Vond je onze shopgids over kettingzagen interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Kalinovsky: 11073817/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies