Laatst bijgewerkt: 07-09-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

25Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

47Verzamelde opmerkingen

Kerrie is een van de populairste specerijen in de keuken. Wat veel mensen niet weten is dat het eigenlijk een mengsel van verschillende specerijen is. Het land dat het meest met curry wordt geassocieerd is India.

In deze gids hebben we de belangrijkste criteria voor het kopen van een goede curry op een rijtje gezet. We leggen uit waar je op moet letten bij het kopen van kerrie en welke producten je beter kunt mijden. Het pittig-hete mengsel heeft alles en we leggen uit wat erin zit.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Curry is er in duizenden variaties en varianten, wat waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen is voor zijn wereldwijde populariteit.
  • Kerrie is vooral wijd verbreid in de Aziatische keuken. Het wordt gemaakt van een mengsel van andere specerijen en varieert van mild tot zeer heet.
  • Een goede curry is zoutloos, gebruikt alleen geselecteerde ingrediënten en is authentiek en intens van smaak.

Curry: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor curry

Om je te helpen je volgende curry te kiezen, hebben we de belangrijkste koopcriteria samengevat om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken. Deze criteria zijn als volgt:

Nu zullen we uitleggen wat je in de criteria moet zoeken, zodat je de beste curry voor je kunt vinden. Je moet letten op de volgende criteria:

Samenstelling

Kerrie is een mengsel van verschillende intens smakende specerijen. In tegenstelling tot de wijdverbreide misvatting dat kerrie een op zichzelf staande specerij is, is het eigenlijk een mengsel. De mengsels worden gekenmerkt door verschillende ingrediënten en kwaliteiten.

Een teken van lage kwaliteit is bijvoorbeeld de toevoeging van zout. Het is een goedkoop vulmiddel en bevatte nooit een originele goede curry. Kijk voor je koopt op de ingrediëntenlijst van je curry mix of er zout en specerijen in zitten die niet bij je smaak passen.

Pittigheid

Omdat curry verschillende specerijen bevat, waaronder chilipeper, mosterdzaad en peper, is het gemakkelijk een pittige noot aan voedsel toe te voegen als je het overdrijft. De kruidigheid wordt meestal al op de verpakking aangegeven, omdat het een typisch kenmerk is van verschillende curry’s.

Je moet je kruidigheidstolerantie kennen als het op kerrie aankomt. In dit geval betekent heet echt heet en moet niet onderschat worden. De vuistregel is dat hoe lichter de curry, hoe milder de smaak. Let dus goed op de verpakking en de kleur.

Soort/kleur

De kleur van de curry geeft meestal al een indicatie van de smaak en de mate van pikantheid. Curry is een wijdverbreid gerecht, vooral in Azië, en wordt gekenmerkt door regionale verschillen. Dus als je curry koopt, zorg dan dat je weet welke smaak je wilt.

In principe is de smaak van curry’s gelijk, maar er zijn variaties van het Midden-Oosten tot India en Japan. Bij het kopen moet je dus rekening houden met de smaak die je nastreeft en eventueel ook de bijgerechten dienovereenkomstig kopen.

Verpakking

Curry’s zijn meestal verpakt in zakjes, maar ze zijn ook verkrijgbaar in potjes en schudbekers. De laatste zijn heel goed om te doseren, maar zijn meer om op smaak te brengen. Het poeder wordt meestal met een lepel uit de zakjes en potjes gehaald.

Omdat kerrie meestal in Duitsland wordt ingevoerd, heeft het een negatief ecologisch evenwicht. Dus als je milieubewust koopt, moet je gaan voor biologische producten in biologisch afbreekbare verpakkingen. De potten kunnen ook hergebruikt worden, wat ze praktisch maakt. Om ze optimaal te bewaren zijn kruidenpotjes of zipzakjes aan te bevelen.

Vorm

Curry komt meestal in poedervorm, maar is ook verkrijgbaar als pasta of samengeperste kubus. Als poeder is de dosering het gemakkelijkst te controleren, en daarom is het de meest voorkomende vorm.

Als blokje is de dosering meestal al vooraf bepaald, één blokje per gekookt gerecht is hier de regel. De blokjes hebben het voordeel dat ze goed bewaard kunnen worden. Kerriepasta, die je meestal in potjes vindt, houdt het midden tussen goed doseren en lang, praktisch bewaren.

Gids: Veelgestelde vragen over kerrie uitvoerig beantwoord

Kerrie is vrij bekend, maar het juiste gebruik van het specerijenmengsel is voor veel mensen nog een raadsel. We hebben een aantal van de meest gestelde vragen over kerrie gebundeld en beantwoord.

Voor welke gerechten is kerrie geschikt?

Kerrie kan heel flexibel gebruikt worden en vormt een eigen categorie van gerechten. De meeste zijn gebaseerd op groenten die samen gekookt worden met een gearomatiseerde saus en naar keuze vlees of vegetarische of veganistische bijgerechten.

Kerrie is er in allerlei kleuren en smaken. Van grijs, geel, oker en rood, bijna alle aardetinten komen aan bod. (Image source: stux / pixabay)

De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Het varieert van kipfilet met rijst tot eenpansgerechten, soepen, marinades en stoofschotels tot curryworst, die populair is in Duitsland. Het is geschikt voor zowel eenvoudige als uitgebreide gerechten.

Welke soorten curry zijn er?

Omdat kerrie heel gewoon is, vooral in de Aziatische keuken, maar ook wereldwijd, zijn er in de loop van de tijd verschillende soorten en regionale verschillen in de bereiding van kerrie ontstaan. Meestal worden curry’s genoemd naar hun respectievelijke streek van herkomst.

De meest voorkomende soorten curry zijn de pittige rode Thaise curry, de mildere gele Madras curry en het lichtzoete Engelse kerriepoeder. Een vuistregel is dat hoe verder naar het oosten de oorsprong van de curry ligt, hoe meer scherpe specerijen hij bevat. Hoe verder naar het westen de plaats van herkomst, hoe milder en zoeter ze is.

Wat kost curry?

Curry is er in verschillende prijsklassen. De prijzen weerspiegelen meestal goed de kwaliteit van de ingrediënten en ook het assortiment en de kwaliteit en soort verpakking. We hebben hier de meest voorkomende prijsklassen voor je op een rijtje gezet:

Prijsgamma beschikbare producten
Laaggeprijsd 1 – 3 €) Currymixen in poeder, pasta of blokjesvorm
Middelgeprijsd 4 – 7 €) Currymixen van geselecteerde ingrediënten in kwaliteitsverpakking
Hooggeprijsd vanaf 8 €) Bio-gecertificeerde currymixen of meerdelige sets

Een goede curry kenmerkt zich vooral door zoutloos te zijn. Je moet er ook op letten dat het goed bewaard kan worden, want het bevat zelden slechts een portie of de hoeveelheid voor een enkel gerecht.

Hoe gebruik ik kerrie op de juiste manier in de keuken?

Curry is een van die specerijen die goed tegen hitte kunnen. Dit betekent dat het vrij vroeg in het kookproces kan worden toegevoegd. Zelfs een lichte braadbeurt in een koekenpan kan geen kwaad voor het kerriepoeder. Kerrie ontvouwt zijn volle potentieel vooral boven hoog vuur.

Een handige truc is om vet toe te voegen als sterke smaakdrager. Snel bakken in heet vet of olie kan de aromatische smaak van curry ten goede komen. Een romige saus leent zich ook als smaakdrager voor het kruidenmengsel.

Conclusie

Kerrie is heel geschikt om een heerlijk en exotisch gerecht mee te bereiden. Het poeder is ook populair voor frietkraamklassiekers als curryworst. Het verrijkt elke kruidenverzameling en hoort in elke goed uitgeruste keuken thuis.

Of ze nu heet, mild of zoet zijn – er is voor elk wat wils in het grote veld van curry-mengsels. In principe moet aandacht besteed worden aan bewaring en dosering. Kijk bij de keuze van wat je koopt naar de verpakking en de mate van kruidigheid.

(Omslagfoto: pixabay / Skitterphoto)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies