Laatst bijgewerkt: 01-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

De juiste bedkeuze is essentieel voor een goede en gezonde slaap. Factoren als veiligheid spelen voor kinderen de grootste rol. Naarmate kinderen opgroeien, verandert ook de functie van het bed.

Het Cot wordt ook een plaats om te spelen. Er zijn geen grenzen aan de verbeelding. Met onze Cotentest 2021 willen we je helpen het juiste bed voor je kind te vinden.

We hebben verschillende Cotjes met elkaar vergeleken en voordelen en nadelen samengesteld. Uiteindelijk kunnen zowel jij als je kind goed slapen.
Belangrijk om te weten

  • Een veilig bed is de prioriteit bij het kopen van een bed. Vóór de aankoop let men op het materiaal en de afdichting, en ook daarna op een goede bescherming rond het bed.
  • De aanschaf van een matras is van cruciaal belang, afhankelijk van de lichaamslengte wordt bepaald welke matraslengte bij het kind past en dan kun je ook het soort bed kiezen.
  • Een Cot kan veel dingen zijn, een ledikant, een standaard bed, een hoogslaper of zelfs een stapelbed.

Cot: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende zetten we de verschillende criteria op een rij die je kunt gebruiken om een Cot te kiezen. We hebben 6 criteria geselecteerd die je aankoopbeslissing zullen vergemakkelijken.

In de volgende paragrafen lichten we de afzonderlijke criteria in detail toe.

Maat / lengte

Kinderen van 0-3 jaar slapen meestal in wiegen of in een babybedje dat tot ledikant omgebouwd kan worden. De spijlen worden eenvoudig verwijderd en een kind van 3-5 jaar kan dit Cot gebruiken.

Deze matrassen zijn meestal 60x120cm. Maar gewoonlijk spreken we van een Cotje vanaf de leeftijd van 3 tot 4 jaar. De matrasmaten variëren tussen 60×140 en 70x140cm.

Afhankelijk van het model van de fabrikant kun je beide varianten vinden. Voor schoolgaande kinderen raden we aan direct een matras voor volwassenen te kopen, van 90×200 of 80×200 cm.

Het is belangrijk op te merken dat de lengte van het bed naar leeftijd niet echt meetbaar is, maar aangepast moet worden aan de individuele groei van je kind. Kinderen groeien met verschillende snelheden.

Als vuistregel kun je echter aanhouden dat de matras altijd minstens 20 cm langer moet zijn dan het kind. Dit betekent dat er een ruimte van 10 cm tussen het begin en het einde van het bed moet zijn om beweging tijdens de slaap mogelijk te maken.

Samengevat zijn er 3 cycli van een Cot: Voor kinderen van 0-3 jaar, kinderen van 4 jaar, kinderen van 6 jaar. Je hoeft echter geen 3 verschillende bedden te kopen, als je een babybed koopt, dat je tot een Cotje kunt ombouwen, kun je dan direct verder.

Kenmerken

Als het om kinderen gaat, komt veiligheid op de eerste plaats. Omdat kinderen de hele tijd vallen en struikelen, is het heel belangrijk om alle mogelijke gevaren tot een minimum te beperken.

De GS afdichting zorgt ervoor dat het kind niet verwond wordt door scherpe hoeken of randen, want alles is afgerond en niets steekt uit. Bij de aankoop van een matras en een lattenbodem moet je ook letten op veiligheidszegels en kwaliteitszegels, ook al worden de meeste Cotjes als een compleet pakket verkocht.

Bij het kopen van een matras en lattenbodem moet je letten op veiligheidszegels en kwaliteitszegels.

Veel van de Cotjes die je kunt ombouwen bestaan uit spijlen. Je moet letten op de spleet tussen de spijlen, die tussen 4,5 en 6,5 cm is, om mogelijke beknelling te voorkomen.

Je zou de spijlen moeten kunnen verwijderen om kinderen zelfstandig uit bed te laten stappen, afhankelijk van hun leeftijd. Tegelijk blijven de spijlen op hun plaats om het kind te beschermen tegen uit bed rollen tijdens de slaap.

Er zijn babybedden waarvan de ombouw tot een geheel nieuw Cot gemaakt kan worden door de spijlen te verwijderen. Dit betekent dat je volwassen kind het Cotje veel langer kan gebruiken en dan direct kan overstappen op een bed voor volwassenen.

Materiaal

Alleen het beste is goed voor je kind, dus zorg ervoor dat je het beste materiaal kiest als je een Cot koopt. Vooral als je accessoires voor het Cotje koopt, let er dan op dat ze vrij zijn van schadelijke stoffen en gemaakt zijn van huidvriendelijke natuurlijke materialen.

Veiligheid speelt voor kinderen de belangrijkste rol, vooral als het om het juiste materiaal gaat. Je kunt zeker zijn van deze veiligheid door materialen te kopen die gemaakt zijn van ecologisch veilige basismaterialen. Met deze producten kun je er zeker van zijn dat de gebruikte vernis en verf speekselbestendig en reukloos zijn.

De meeste Cotjes zijn van hout. Het duurzaamste hout is massief hout. Sommige zijn gemaakt van grenen en beukenhout. Er zijn echter ook Cotjes van spaanplaat, die sneller slijten.

Lattenbodem

In principe is voor kinderen een lattenbodem te verkiezen boven een houten platform. De lucht circuleert veel beter. Vaak zit de lattenbodem in het pakket als je een babybedje koopt.

De lattenbodem, die in sommige Cotjes versteld kan worden, maakt verschillende hoogte-instellingen mogelijk. De hoogte wordt aangepast aan de leeftijd of de grootte van het kind.

Voor baby’s moet de lattenbodem hoog zijn om de ruggen van de ouders te beschermen. Voor kinderen die beginnen te kruipen, moet de hoogte aangepast en laag ingesteld worden om mogelijke gevaren zoals uit bed vallen te voorkomen.

Matras

Bij de matras is het belangrijk erop te letten welke maat bij het bedframe past. Bedframes variëren in grootte, net als matrassen. Babymatrassen beginnen bij een afmeting van 60×120 of 70×140 cm.

Het voordeel van een kleinere matras is dat de pasgeborene zich niet verloren voelt. Deze matrassen hebben meestal ook een stevig loopvlak dat ervoor zorgt dat de kinderen niet uitglijden als ze hun eerste pogingen doen om te staan.

Kindermatrassen met de afmetingen 70x140cm, zijn vooral geschikt voor kinderen van 100 cm, van ongeveer 3-6 jaar. De leeftijd is echter niet zo doorslaggevend als de grootte van het kind.

Vanaf een lichaamslengte van meer dan 120 cm is het aan te bevelen over te gaan op een matras van 80×200 of 90×200 cm, vanaf een lichaamslengte van ongeveer 100 cm, vanaf ongeveer 3 jaar.

Shopgids Cot: Alles wat je moet weten

In het volgende gedeelte willen we de belangrijkste vragen over Cotjes beantwoorden. We beantwoorden de meest gestelde vragen over Cotjes in een notendop. De gids neemt je mee door het ABC van Cotjes, zodat jij je veilig voelt en je kind veilig is.

Voor welke leeftijdsgroepen is de overgang van babybed naar Cot geschikt?

De overgang van babybed naar Cot komt meestal met de overgang van kleuterschool naar school. Afhankelijk van het model kan het eerste bed gebruikt worden tot het kind ongeveer 6 jaar oud is, zolang het babybed tot een Cotje omgebouwd kan worden. Om dit te doen, moet je de bedrail en de lattenbodem kunnen verplaatsen of verwijderen.

Kinderbett-1

Een moeder wacht vol spanning op haar kind. Volgens het Federaal Agentschap voor Burgereducatie was in 2018 de gemiddelde leeftijd van een aanstaande moeder toen ze haar eerste kind kreeg 30 jaar.
(Image source: Omurden Cengiz / Unsplash)

Als je je baby eerder in een wiegje had en nu op een ledikant wilt overstappen, hangt dat niet zozeer van de leeftijd af als wel van de grootte van het kind. Het kind moet altijd voldoende ruimte hebben om zich in het bed te bewegen.

Besteed daarom meer aandacht aan de matraslengte. Lichaamslengte, plus 20 cm moet de minimale lengte van het matras van je kind zijn, als het matras korter is, is dat het moment om van het babybed op het Cot over te stappen.

De hoogte, plus 20 cm moet de minimale lengte van het matras van je kind zijn

Met de leeftijd veranderen ook de behoeften van je kind. Bij baby’s moet je speciaal op de veiligheid letten; als je kind tijdens het slapen veel beweegt, moet je aan meer bescherming denken.

Dit betekent dat als het een bed is dat omgebouwd kan worden, je het bed in zo’n geval sneller moet laten zakken om mogelijke gevaarlijke plekken te vermijden.

Welke soorten Cotjes zijn er?

Als je voor de beslissing staat om een Cot te kopen, moet je eerst een overzicht hebben. Hieronder geef ik je een gids over de 5 verschillende soorten Cotjes, hun voordelen en nadelen.

Soort Cot Voordeel Nadeel
Standaard Cot Vereenvoudigt in bed stoppen, kan door anderen gebruikt worden Niet veel verschil met bedden voor volwassenen, moet versierd of geverfd worden
Stapelbed voor kinderen twee matrassen, ideaal voor broers en zussen, ruimtebesparend kan leiden tot conflicten over wie beneden mag slapen en wie boven
Stapelbed voor kinderen Twee matrassen, ideaal voor broers en zussen, ruimtebesparend Kan leiden tot conflicten over wie boven slaapt en wie onder
Ombouwbaar Cot Lichtgewicht, ombouwbaar, goedkoop dankzij de 2in1 of 3in1 optie. 3in1 optie, ruimtebesparend want ze zijn kleiner, kunnen zelfstandig tegen een muur of in het midden van de kamer staan speciale maten moeilijker om beddengoed te kopen, niet veel keus, ouders kunnen er niet bij liggen als er een Cotje is

Het standaardbed lijkt op het bed voor volwassenen, maar kan met kleuren en versiering kinderlijk gemaakt worden en is een aangename overgang van het Cotje.

Een hoogslaper is ruimtebesparend want het bed staat bovenop en je kunt een tafel of speelhoek onder het bed zetten. Het stapelbed is ideaal voor broers en zussen omdat het uit twee bedden bestaat. De kinderen hebben de mogelijkheid om onder elkaar te slapen en zich steeds weer om te kleden.

Een cabrioletbed bestaat in verschillende varianten 4in1, 3in1 of 2in1. Het is praktisch en lichter dan een standaard bed. Tegelijk draagt het niet zoveel gewicht als een standaard bed.

Wat kost een Cot?

Om je een idee te geven van hoeveel een Cot kost, hebben we een overzicht gemaakt. Veel fabrikanten bieden een pakketprijs voor het bed met lattenbodem en matras.

Type Prijsklasse
Standaardbed voor kinderen circa 60-300€
Hoogslaper voor kinderen circa 220-1.800€
Stapelbed voor kinderen circa 250-1.200€
Cabrioletbed voor kinderen circa 90-250€

Er zijn aanzienlijke variaties door merken, maar ook door hoe eenvoudig of luxe het bed is uitgerust. Er zijn heel eenvoudige waar je alleen het bedframe kunt kopen.

Andere bedden hebben extra’s zoals een klimwand, glijbanen, opbergruimte, uittrekbare laden, ingebouwde kleerkast of bureau. Extra’s kosten, maar het materiaal ook.

Kinderbett-2

Kinderen slapen niet alleen op bedden, ze spelen en ravotten er ook graag op, zoals in een kussengevecht.
(Image source: Allen Taylor / Unsplash)

Wat zijn de alternatieven voor een Cotje

Als u geen kinderbedje wilt, zijn de volgende alternatieven beschikbaar

Type kenmerk
Reisbedje + is ideaal voor onderweg
Tipi kinderbedje + ideaal voor kamers met een schuin dak
Wiegje + ideaal voor kinderen met veel fantasie om hun eigen wereld te creëren
Wiegje + is ideaal voor pasgeborenen
Kinderhangmatje + is ideaal om in slaap te wiegen
Babywipstoeltje + is ideaal om het kind even zonder toezicht te laten, want er is een harnas

Veel van deze alternatieven zijn meer gericht op baby’s. Ze zijn meer voor een dutje of iets tijdelijks. Dit is exclusief het kinderhuis en het tipibed en de wieg voor de baby.

Kinderbett-3

De activiteiten van kinderen vinden vooral in bed plaats. Het bed is zowel voor het kind als voor de vele knuffels bestemd.
(Image source: Hiveboxx / Unsplash)

Waar moet een Cotje geplaatst worden?

Zodra de pasgeborene zijn nieuwe thuis gevonden heeft, rijst de vraag, waar moet hij slapen? In het Cotje? Of in het bed? Als je een van degenen bent die je baby het liefst met je mee naar bed nemen, raden we het in eerste instantie af, maar raden je aan een Cotje naast het bed te monteren.

Zo kun je je baby steeds in de gaten houden en hoef je niet helemaal op te staan om de baby eruit te halen. Pas de lattenbodem eenvoudig aan de hoogte van je matras aan. Als je dacht dat je de baby meteen in zijn kamer wilde laten komen, zijn we het daar ook niet mee eens.

Je moet het Cotje op z’n minst in dezelfde kamer als jij hebben, vanwege de mogelijke gevaren in het eerste jaar. Na het eerste jaar is het aan te bevelen dat het kind went aan zijn eigen kamer.

Je moet het Cotje het eerste jaar in ieder geval in dezelfde kamer hebben als jezelf

We raden aan het Cotje zo te plaatsen dat het kind in de richting van de deur of het raam kan kijken, wat het kind een gevoel van veiligheid geeft. Een andere tip is om het hoofdeinde tegen een stevige muur te plaatsen. De nabijheid van stopcontacten, lichtschakelaars en dergelijke moet echter vermeden worden.

Samenvatting

Bij het kopen van een Cotje moet je niet alleen letten op de leeftijd, maar ook op de lichaamsgrootte. Het Internet en meubelwinkels bieden een ruime keuze aan verschillende modellen.

Samenvattend moet je echter vooral op de veiligheid van het kind letten. Er zijn producten die deze veiligheid ondersteunen. Dit betekent dat als je een Cotje kiest, het belangrijk is het te beschermen met een nest.

Kies je voor een ander soort bed, zoals een standaard bed of een hoogslaper, dan is het belangrijk om extra bescherming te bieden met een bedhek, zodat het kind er niet uit kan vallen.

De veelheid van aanbiedingen maakt het moeilijk het juiste bed te vinden, want elk Cot richt zich op verschillende functies, maar op dezelfde behoefte, een veilige en comfortabele slaap. Dus zolang je de basisregels volgt over wat je niet moet doen, kan je beslissing niet verkeerd uitpakken.

Foto bron: serezniy / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies