Last updated: 30-07-2021

How we pick our products

15Products analyzed

16Hours invested

4Studies researched

75Comments collected

Computertafels vind je in kantoren, maar ook in gewone huishoudens. Ze zijn ook heel gewoon in de spelscene. Computertafels verschillen van gewone bureaus omdat ze vaak voorzieningen hebben zoals een toetsenbordlade, kabeluitgangen of elektrische hoogteverstelling om het werk zo comfortabel mogelijk te maken.

Met onze computer bureautest 2023 willen we je helpen het perfecte computer bureau te vinden. Door verschillende soorten computer bureaus te vergelijken met een lijst van voor- en nadelen, willen we je zoveel mogelijk informatie geven. Bovendien moeten onze aanbevelingen ook je aankoopbeslissing vergemakkelijken.
Belangrijk om te weten

 • Computertafels bieden je de gelegenheid om geconcentreerd en krachtig te werken, op kantoor of thuis. Deze tafels zijn ook geschikt voor hobbygamers of professionele gamers.
 • Er zijn verschillende soorten en vormen computertafels. Je kunt ze van elkaar onderscheiden aan de hand van verschillende criteria zoals afmetingen of kenmerken zoals hoogteverstelling.
 • Als je veel thuis werkt, moet je overwegen een elektrisch in hoogte verstelbaar computerbureau te kopen, want dan kun je ook staand werken en zo je rug ontlasten.

Computer bureau: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het is niet altijd gemakkelijk om het juiste computerbureau voor je te vinden, maar er zijn criteria die je als leidraad kunt gebruiken en zo de producten kunt vergelijken. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

De volgende subhoofdstukken behandelen elk criterium en we leggen uit waar je rekening mee moet houden.

Afmetingen

Computertafels zijn er in een grote verscheidenheid aan maten, en daarom weten kopers vaak niet welk bureau het meest geschikt is. Welke breedte en hoogte een bureau moet hebben om er effectief en langdurig aan te kunnen werken, kan niet helemaal duidelijk gezegd worden.

In kantoren echter komen tafels met de afmetingen 160 x 80 cm het meest voor. Tafels met een breedte van 160 cm kunnen ook als richtlijn gebruikt worden als thuis een computertafel nodig is. Het werkblad van de tafel mag niet veel kleiner zijn, althans wat het kantoor betreft, want naast de beeldschermen staan ook documenten, toetsenborden en tafellampen.

Voor het computerbureau thuis is een breedte van 120 cm echter ook voldoende, omdat op deze werkplek vaak maar één beeldscherm staat en er ook minder documenten te vinden zijn. Kleinere computertafels hebben vaak ook wieltjes en dienen als een mobiele werkplek die snel van studeerkamer naar woonkamer verplaatst kan worden.

In kantoren worden deze tafels ook gebruikt als opbergoppervlakken of kleine opbergtafeltjes. Bij het bepalen van hoe breed en hoog het computerbureau moet zijn, moet je bedenken hoeveel tijd je aan je bureau wilt doorbrengen en welke afmetingen je nodig hebt om effectief te kunnen werken.

Materiaal

Allereerst kan gezegd worden dat er hoofdzakelijk vier verschillende materialen voor computertafels zijn:

 • Glas
 • Metaal
 • Hout
 • Plastic

Hoewel plastic erg duurzaam is, gemakkelijk te onderhouden en robuust, ziet het oppervlak er niet erg aantrekkelijk uit.

Consumenten beslissen vaak op zuiver visuele punten bij de keuze van een materiaal voor hun bureau.

Hout is het meest gebruikte materiaal omdat het gemakkelijk te bewerken is. Meestal zijn deze tafels duurder, en daarom worden vaak gefineerde bladen gebruikt om kosten te besparen en de aankoopprijs te verlagen.

Bij houten computertafels moet echter altijd gezorgd worden voor een goede bescherming van het werkblad, anders wordt de tafel snel vuil. Metaal zit meestal in de tafelpoten, maar zelden in het tafelblad. Een combinatie van glas en metaal is ook erg populair, want beide materialen zien er heel elegant en chic uit en zijn ook gemakkelijk schoon te maken.

Toetsenbord lade

Computertafels kun je kopen met of zonder een toetsenbordlade. Het voordeel hiervan is dat er ruimte op het tafelblad bespaard wordt en dat documenten e.d. nog steeds op het werkblad kunnen liggen. Bovendien kan het toetsenbord gewoon in de diepte van de tafel verdwijnen als het niet meer nodig is.

Een ander voordeel is dat met een toetsenbordlade zelfs computertafels met een kleinere breedte een goede werkplek vormen, want het toetsenbord neemt al veel plaats in. Bovendien helpt de iets stompe hoek van de toetsenbordlade om de armen te ontlasten.

We raden je aan deze functie in een meubelwinkel uit te proberen en te zien hoe je ermee overweg kunt. Sommige mensen zweren erbij en anderen vinden het praktischer om het toetsenbord direct op het werkblad te hebben.

Hoogteverstelling

Computertafels met elektrische hoogteverstelling worden steeds populairder, niet alleen in het kantoor. Na een lange dag achter de computer treedt vaak nek- of rugpijn op. Nu steeds meer bedrijven thuiskantoren aanbieden, komt dit probleem ook steeds vaker voor bij thuiswerken.

Tafels die hun hoogte elektrisch kunnen veranderen maken het ook mogelijk om staand te werken en brengen zo een verandering voor het lichaam, want lang zitten is belastender voor onze tussenwervelschijven en de spieren in onze rug dan we denken. De oplossing is om af en toe staand te werken, niet alleen op kantoor maar ook thuis.

Je kunt de belasting van je rug verlichten door te gaan staan.

Afwisseling tussen staan en zitten verhoogt ook de concentratie, verbetert de prestaties en ontlast de ruggengraat. Een staande fase van 20 minuten kan je productiviteit al verhogen. Dus als je iets goeds voor je lichaam wilt doen en ook effectief wilt werken, moet je deze optie overwegen.

Vanaf 450 euro is deze voorziening inbegrepen in je computer bureau, wat geen gering bedrag is, maar gezien de medische kosten die bespaard worden, is het het overwegen waard.

Shopgids Computer bureau: Alles wat je moet wete

De volgende hoofdstukken geven antwoord op veel gestelde vragen. Als je nog steeds onbeantwoorde vragen hebt, lees dan de volgende regels aandachtig, want de meeste ervan zullen zeker beantwoord worden.

Voor wie is een computerbureau geschikt?

Computertafels zijn geschikt voor dagelijks kantoorgebruik, maar ook voor mensen die thuis veel moeten werken. Omdat thuiskantoren steeds populairder worden, kopen meer huishoudens computertafels om effectief te kunnen werken.

Computertafels bieden organisatie en door verschillende functies, zoals het uittrekken van het toetsenbord of elektrische hoogteverstelling, kunnen de prestaties aanzienlijk verhoogd worden. Computertafels worden ook steeds meer gebruikt in de spelscene.

Of je nu professioneel gamer of hobbyspeler bent, een goede standaard, veel ruimte en elektrische hoogteverstelling zijn essentieel voor geconcentreerd gamen. Vooral bij gamers kan het gebeuren dat er een echte kabelchaos ontstaat door de technologie die nodig is.

Welke soorten computertafels zijn er?

Computertafels zijn er in allerlei vormen. De drie meest voorkomende varianten zijn echter het klassieke rechthoekige bureau, de hoektafel en tenslotte de ruimtebesparende kastoptie. In de volgende tabel tonen we je de voor- en nadelen van de afzonderlijke varianten, zodat je later gemakkelijker een beslissing kunt nemen:

Type Voordelen Nadelen
klassiek loopbureau past in bijna elke kamer, goedkoop hoeken van het blad beperken het werkoppervlak tot een minimum, meubels moeten verplaatst worden
hoekbureau past in hoeken, bespaart ruimte, meer werkoppervlak minder plaats voor persoon, duurder
kastoptie combinatie van kast en tafel, kan opgeklapt worden klein werkoppervlak, weinig beenruimte

Een computertafel in de klassieke rechthoekige uitvoering, kan alleen uit een werkblad bestaan, maar kan ook extra voorzieningen hebben, zoals een toetsenbordlade of lades waarin documenten kunnen worden opgeborgen. Dit type computertafel is verkrijgbaar in ontelbare maten, zodat geen wens onvervuld blijft.

computertisch-test
Een klein rechthoekig bureau kan dode hoeken in een kamer wonderwel opvullen. (Beeldbron: Conor Sexton / unsplash)

Het voordeel is dat je ze door hun rechte en rechthoekige vorm bijna overal in een kamer kunt plaatsen, en ze zijn ook meestal relatief goedkoop, afhankelijk van de grootte en de kenmerken natuurlijk. Een nadeel is echter dat de hoeken van de tafel niet als werkblad gebruikt kunnen worden en dat vaak het meubilair in een kamer verplaatst moet worden om voldoende ruimte voor de computertafel te scheppen.

De hoektafel variant lijkt erg op de rechthoekige, behalve dat hij ook om de hoek gaat. Het grote voordeel is dat de computertafel in een hoek geplaatst kan worden, en zo veel ruimte bespaart. Bovendien is de eigenlijke werkplek veel groter en kan er meer ruimte gebruikt worden. Nadelen zijn echter dat er wat ruimte wordt weggenomen van de persoon die aan de tafel zit en dat de tafel duurder is. Een van de ruimtebesparende varianten is beslist de computerkasttafel.

Deze variant is een combinatie van een kast en een klein bureau dat eenvoudig kan worden weggeklapt als het niet nodig is. Een groot nadeel is echter dat het werkoppervlak klein is en dat er ook weinig beenruimte is voor de persoon die werkt. Voordat je een computertafel koopt, moet je bedenken hoeveel tijd je uiteindelijk op je werkplek zult doorbrengen. Heb je veel ruimte, beenruimte en bergruimte nodig, of heb je genoeg aan een klein oppervlak en geef je de voorkeur aan een ruimtebesparende versie?

Wat kost een computerbureau?

Afhankelijk van het materiaal, de afmetingen en de mogelijkheden, kunnen de prijzen van computertafels variëren. Grofweg kan een prijsklasse van 30 tot 900 euro worden vastgesteld, hoewel er ook design tafels te vinden zijn voor iets minder dan 4.000 euro. Omdat de prijsklasse relatief breed is, kun je afhankelijk van je behoeften de juiste computertafel voor je kiezen.

computertisch-test
Massief houten bureaus zijn meestal duurder omdat ze langer duren om te maken, maar later is het bureau ook duurzamer. (Beeldbron: Ian Schneider / unsplash)

Computertafels van hout kun je al kopen voor ongeveer 50 euro, hoewel het meestal fineerplaten zijn. Terwijl glazen tafels beginnen bij ongeveer 30 euro, net als tafels van plastic, beginnen computertafels van metaal pas bij ongeveer 70 euro.

Deze lage prijzen vind je echter alleen voor de kleinere versies van de tafels. Als je een groot computerbureau wilt, moet je iets dieper in de buidel tasten. In dit geval kunnen glazen tafels rond de 200 euro kosten en massief houten tafels beginnen bij ongeveer 150 euro.

Type Prijs
Computertafel van hout vanaf 50€
Computertafel van glas vanaf 30€
Computertafel van metaal vanaf 70€

Eén ding is zeker: hoe groter en hoe meer mogelijkheden de tafel biedt, hoe duurder hij natuurlijk is.

Wat zijn de alternatieven voor een computerbureau?

Als je niet elke dag thuis werkt of geen fan bent van gamen, kun je natuurlijk alternatieven gebruiken. In het volgende willen we de alternatieven kort in tabelvorm presenteren en beschrijven:

Type Beschrijving
Keuken Als je genoeg ruimte in je keuken hebt, kun je ook een deel van je keukenblad als werkplek gebruiken. Al je documenten en mappen kun je op een mobiele mobiele container bewaren en wegduwen als je niet werkt.
Laptoptafels Laptoptafels zijn geschikt als je alleen met een laptop werkt en helemaal geen bureau nodig hebt. Deze tafels kunnen heel plaatsbesparend gebruikt worden omdat ze veel kleiner zijn.
Lapdesks Lapdesks zijn kussens waarop een klein tafelblad bevestigd is, zodat een waarschijnlijk “s werelds kleinste bureau ontstaat.
Staand bureau Een van de modernste alternatieven is het staande bureau, dat het mogelijk maakt staand te werken en de rug ontlast.

Bij deze alternatieven moet je steeds afwegen hoe vaak je van thuis uit werkt. Als je helemaal thuis werkt, moet je om gezondheidsredenen investeren in een computertafel die ook in hoogte verstelbaar is.

computertisch-test
Het aanrechtblad kan heel goed gebruikt worden als alternatief voor een bureau. (Beeldbron: Mark Sivewright / unsplash)

Als je hoofdzakelijk op kantoor werkt en je laptop of PC thuis maar af en toe nodig hebt, volstaan ook het aanrecht, de lapdesk en dergelijke.

Hoe bouw ik zelf een computerbureau?

Als je niet het juiste computerbureau kunt vinden, kun je er natuurlijk ook zelf een bouwen. Er zijn drie dingen die je in gedachten moet houden:

 • Tafelhoogte
 • Uitrusting
 • Gereedschap en materialen

Bij de keuze van de hoogte van het bureau moet je rekening houden met je lengte en met welke zithoogte je nodig hebt om de belasting van je rug bij langdurig zitten zo gering mogelijk te houden. Bijvoorbeeld, als je 165 cm lang bent, is een tafelhoogte van 68 cm en een zithoogte van 44 cm optimaal.

Je kunt op Internet gemakkelijk nagaan welke tafelhoogte je voor je lengte nodig hebt. Het tweede belangrijke punt is de uitrusting. Wil je een toetsenbordlade, kabelgoten of lades? Bij het bouwen van je bureau moet je met dit alles rekening houden, zodat je uiteindelijk een optimale werkplek hebt.

Voor het laatste punt moet je een lijst maken van de dingen die je nodig hebt om je tafel te bouwen. Wat materialen betreft heb je zeker een werkblad nodig, tafelpoten, eventueel een toetsenbordlade en bovenplanken. Als gereedschap bevelen we een decoupeerzaag, een schuurmachine, een boormachine, een gatenzaag en lakverf aan.

Als je alle materialen en gereedschap hebt, kun je meteen beginnen met bouwen. We hebben de afzonderlijke stappen hier op een rijtje gezet:

 1. Schuur en verf het tafelblad: Als je een houten tafel gekozen hebt, is de eerste stap het blad te schuren en het daarna te vernissen of te verven om het de nodige bescherming te geven.
 2. Schroefde tafelpoten vast: Je tafel heeft natuurlijk poten nodig. Meet hiervoor precies dezelfde afstanden en bevestig de tafelpoten met schroeven aan het blad.
 3. Bevestig de toetsenbordlade: Als je een toetsenbordlade wilt, kun je die eenvoudig met schroeven aan je tafel bevestigen.
 4. Maak kabelgoten: Pak de gatenzaag en bevestig kabelgoten aan het tafelblad. Het voordeel hiervan is dat de kabels niet meteen zichtbaar zijn en je tafel er opgeruimder uitziet.
 5. Installeer de bovenste planken: Planken hebben is nooit een slecht idee, want je kunt er al je documenten in opbergen en ze nemen geen ruimte in beslag. Alles wat je hoeft te doen is de planken met schroeven aan je tafelblad te bevestigen.

Door deze stappen te volgen moet de montage geen probleem zijn.

Hoe maak ik een computerbureau schoon?

Computertafels van glas, metaal of kunststof zijn gemakkelijk schoon te maken. Je kunt vuil gemakkelijk verwijderen met eenvoudige huishoudelijke schoonmaakmiddelen zonder de tafel te beschadigen. Je moet alleen een beetje voorzichtig zijn met hout. Er zijn verschillende soorten afdichtmiddelen die houten tafels kunnen hebben:

 • gelakt
 • Natuurlijk hout
 • geboend en
 • geolied

Een gelakte tafel is nog steeds het gemakkelijkst schoon te maken, omdat je vuil gewoon met een vochtige doek kunt verwijderen. Je moet echter voorzichtig zijn als je het daarna met een polijstmiddel oppoetst, want deze kunnen eerder in de diepte van het hout dringen en schade veroorzaken dan dat ze het oppervlak laten glanzen.

Als je een tafel van natuurlijk hout hebt, kun je een microvezeldoek gebruiken en het oppervlak voorzichtig schoonmaken, maar je mag nooit schoonmaakmiddelen gebruiken en de doek moet eerder vochtig dan nat zijn. Tafels die met was of olie behandeld zijn, kunnen ook schoongemaakt worden met een microvezeldoek en een beetje afwasmiddel. Nogmaals, zorg ervoor dat de doek niet te nat is en gebruik geen schuimend middel.

Samenvatting

Computertafels zijn er in verschillende soorten en worden niet alleen op kantoor gebruikt, maar ook bij veel mensen thuis. Door de grote keuze is het niet altijd gemakkelijk de juiste tafel voor je te vinden. Je moet altijd bedenken hoeveel tijd je aan je computertafel wilt doorbrengen en, afhankelijk daarvan, kun je een groter of kleiner exemplaar kopen.

Als je op het internet nog steeds niet je perfecte computerbureau kunt vinden, is er ook de mogelijkheid om zelf een bureau te bouwen. Deze optie kan vaak goedkoper zijn en is ook erg leuk! Je moet altijd voorzichtig zijn bij het schoonmaken van je houten tafel.

Foto bron: 123rf / 107030662

Reviews