Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

35Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Met een cocktailshaker kun je je gasten niet alleen vakkundig indrukwekkende gemengde drankjes serveren, maar ook indruk op hen maken door het uiterlijk en de hanteerbaarheid van de producten. Ze zijn er in allerlei materialen, zoals glas of roestvrij staal, en je kunt ze zelfs kopen in een set met de belangrijkste accessoires.

Hier kun je vinden hoe je een Boston Shaker en andere soorten op de juiste manier gebruikt en wat de voor- en nadelen van het gebruik ervan zijn. Je kunt nagaan welke cocktailshakers bijzonder overtuigend zijn tegenover alternatieven zoals een mengglas of een cocktailmixer in onze aanbevelingen in de productrangschikking en ze als leidraad gebruiken bij de aankoop van je model.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Cocktail shakers zijn ideaal om ingrediënten met verschillende consistenties tot een homogene massa te mengen.
  • Bij je keuze moet je letten op criteria als grootte, materiaal, accessoires en gebruiksgemak, zodat je het model vindt dat aan je behoeften beantwoordt.
  • Er zijn in principe vijf verschillende soorten cocktailshakers, waarbij een cobbler shaker goed geschikt is voor beginners en de Boston shaker indruk maakt op professionele bartenders.

Cocktailshaker: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor cocktailshakers

Bij het kiezen van een cocktailshaker is er niet één juiste keuze. Afhankelijk van je behoeften kun je de beste voor je kiezen. De volgende criteria kunnen gebruikt worden om de verschillende producten te vergelijken:

In de volgende paragrafen wordt meer in detail beschreven wat voor elk van deze aankoopcriteria belangrijk is.

Maat

Natuurlijk zijn er cocktailshakers in verschillende maten. Van de XXL Jumbo inhoud met bijna twee liter tot de Mini Cocktail Shaker met een inhoud van 200 ml, heb je een ruime keuze. De optimale grootte hangt af van hoeveel cocktails je gewoonlijk tegelijk wilt shaken.

De vuistregel is dat een cocktail een volume heeft van 250 ml en je kunt dienovereenkomstig extrapoleren. Een kleinere cocktailshaker gebruiken kan echter ook de juiste keuze zijn voor verschillende cocktails, want een grotere hoeveelheid in de shaker vereist ook meer ijs en verlengt zo de shaktijd.

De cocktails kunnen ook wateriger worden omdat het ijs te snel oplost in verhouding tot de tijd die aan het mixen besteed wordt.

Materiaal

Cocktailshakers zijn er in verschillende materialen, afhankelijk van de kwaliteit. Modellen met een plastic coating of van plastic zijn meestal goedkoop, maar hebben de neiging sneller te lekken. De meeste producten zijn gemaakt van metaal, roestvast staal of gedeeltelijk van glas.

Als de lucht binnenin door het schudden afkoelt, neemt de druk af en ontstaat er een vacuüm, dat de schudbeker lekvrij maakt, wat het belangrijkste is bij het gebruik van zo’n product.

Een cocktailshaker van roestvrij staal is misschien de duurste en zwaarste keuze, maar hij overtuigt ook door zijn kwaliteit. Door het ijs trekken zulke materialen en ook metaal samen en houden zo een goede afdichting. Ze absorberen ook de kou en zorgen er zo voor dat het mengsel binnenin afgekoeld wordt.

Het materiaal bepaalt dus hoe isolerend en lekvrij een cocktailshaker is, en de kwalitatieve materialen maken het product ook duurzamer dan plastic. Bij alle materialen moet vooral aandacht besteed worden aan een hoogwaardige afwerking.

Optics

Je cocktailshaker kan al indruk maken op je gasten met een edele verschijning zoals een kristallen oppervlak. Je vindt de producten meestal in zwart of in edelmetaalkleuren zoals goud, koper of zilver. Voor de dames zijn een roségouden versie of een cocktailshaker in de vorm van een ananas of in antieke vintage stijl ook populair.

Mannen, daarentegen, vinden misschien een populair logo leuk, zoals dat van de Yankees, of een cocktailshaker in de stijl van de James Bond films. Geschenken die je met een gravure kunt personaliseren voor dat individuele tintje zijn bijzonder geschikt.

Accessoires

Om je uitrusting voor je bijzondere barervaring nog meer te optimaliseren, zijn cocktailshakers vaak verkrijgbaar in sets met andere accessoires. Als je geen driedelig product hebt met een geïntegreerde zeefinzet, moet je zeker eerst investeren in een barzeef.

Deze filtert niet alleen resten van ijsblokjes die je drank verwateren, maar ook kruidfragmenten of vruchtenpitten die onaangenaam zijn om te drinken. Een stamper – of ook wel muddler genoemd – is in dit opzicht ook slim, waarmee je met het golvende of stervormige uiteinde gemakkelijk vruchten, kruiden of specerijen kunt fijnstampen. Dit gereedschap is verkrijgbaar in hout, kunststof en roestvrij staal.

Een jigger, daarentegen, is een kleine maatbeker waarmee je gemakkelijker de juiste mengverhouding kunt maken.

Deze staafmaat bestaat meestal uit twee zijden van verschillende grootte met een inhoud van 2 en 4 cl. Vooral bij het maken van een gelaagde drank is het dan essentieel om een roer- of barlepel te gebruiken waarmee je de ingrediënten achter elkaar over de achterkant van de lepel in het glas kunt laten lopen. Cocktailshaker kun je ook cadeau geven in een set met bijpassende glazen, een ijsemmer of spannende receptenboeken.

Gebruiksgemak

Hoe gemakkelijk het is om een cocktailshaker te gebruiken hangt van verschillende factoren af. De ergonomie of vorm van de schudbeker bepaalt hoe goed hij in de hand ligt, en het oppervlak of materiaal bepaalt hoe slipvast hij is.

Grotere en zwaardere producten vragen iets meer inspanning, en het soort cocktailshaker bepaalt of je het met één of twee handen kunt schudden. Maar je zult ook merken hoe gemakkelijk je je model kunt openen en sluiten. Zoek strakke producten die nog gemakkelijk te openen zijn of ga voor een conventionele schroefdop.

Een speciale houder voor je cocktailshaker en al het andere bargereedschap en -gerei maakt het gemakkelijk om het zowel te pakken als op te bergen voor een vlotte drankproductie.

Gids: Veelgestelde vragen over cocktailshakers uitvoerig beantwoord

Om je te helpen schitteren in het maken van drankjes, hebben we hieronder veelgestelde vragen over cocktailshakers beantwoord. Met deze informatie zal niets je prestaties achter de bar nog in de weg staan.

Welke soorten cocktailshakers zijn er?

Ook al zal het drankje uiteindelijk waarschijnlijk even goed smaken, niet alle cocktailshakers zijn hetzelfde. Er zijn in principe vijf soorten:

Boston Shaker

Deze 2-delige cocktailshaker bestaat uit een glazen deel en een metalen beker. Nadat je alle ingrediënten in het glas hebt gedaan, zet je er de iets grotere metalen beker overheen. De kou van de ijsblokjes doet het metaal samentrekken en zorgt zo voor een goede afdichting.

Hoewel dit type cocktailshaker erg populair is onder barmannen, vergt het enige oefening om deze shaker met twee handen te schudden. Maar als je een professional bent in het mixen van cocktails of er een wilt worden en waarde hecht aan vormgeving en materiaal, is het de moeite waard hier te investeren.

Merk op dat de metalen beker van roestvast staal moet zijn en dat het glas kan breken. Ook al is het gebruik van een barzeefje daarna onmisbaar, met deze cocktailshaker kun je snel werken en hij is gemakkelijk schoon te maken.

Parisian or French Shaker

De Europese versie van de Boston Shaker is de Parisian of French Cocktail Shaker, die ook in 2 delen bestaat. Hij kan op dezelfde manier gebruikt worden, maar met zijn twee metalen delen heeft hij het voordeel dat hij sneller afkoelt.

Cocktail Shaker

Met een geïntegreerd zeefje of een extra barzeefje kun je ongewenste kruiden en stukjes ijs uit je gemengde drank filteren. (Image source: Jia Jia Shum / unsplash)

Het lijkt echter meer op de urnvorm van de schoenlappers. Dit product is daarom gemakkelijker te openen dan een Blik in Blik schudbeker, maar sluit vaak niet helemaal goed af.

Tin in Tin Shaker

Deze cocktailshaker komt ook overeen met het Amerikaanse model van de Boston Shaker en bestaat uit twee delen die op elkaar gelegd worden. Deze zijn echter van metaal, wat deze schudbeker niet alleen robuuster maakt, maar ook strakker sluit door de kou binnenin.

Net als bij het gebruik van een Boston Shaker moet daarna een zeef gebruikt worden. Hoewel hij gemakkelijk schoon te maken is, is deze cocktailshaker duurder dan zijn voorganger en veeleisender in de omgang, want de inhoud warmt sneller op door de handwarmte die het metaal doorgeeft.

Speed Shaker

Voor shows en grootschalige productie van cocktails gebruiken professionele bartenders graag de zogenaamde speed shaker. Deze uit één stuk bestaande metalen beker wordt direct over het glas geplaatst waarin de cocktail vervolgens wordt geserveerd.

Dit maakt een hoge productiesnelheid mogelijk, vooral in discotheken en bij evenementen, maar het vereist ook de juiste robuuste glazen. Niet alleen bij het bevestigen van de metalen beker, maar ook bij het schudden met ijsblokjes is er het gevaar van versplintering. Bovendien kun je alleen cocktails serveren die niet gezeefd hoeven te worden en die geserveerd kunnen worden met het ijs dat ze bevatten.

Cobbler Shaker

De handigste cocktailshaker voor beginners is de 3-delige cobbler shaker. Het bestaat uit een metalen mengbeker en hulpstuk, en een dop. Dit maakt het gemakkelijker te hanteren, want je kunt er met één hand mee schudden.

Dankzij de in het opzetstuk geïntegreerde barzeef kun je je gemengde drank direct na het schudden in een glas gieten. De sluiting van de drie delen maakt deze cocktailshaker ook bijzonder lekvrij en bovendien erg goedkoop, vooral voor thuisbars.

Dit product wordt echter meestal niet in de professionele sector gebruikt omdat het moeilijk schoon te maken is en de ingebouwde zeef lelijke luchtbellen produceert. Elke cocktailshaker heeft zijn voor- en nadelen, maar je kunt ze nu voor jezelf afwegen en het juiste model voor je kiezen.

Wat kost een cocktailshaker?

De prijs van een cocktailshaker hangt af van de kwaliteit en van het soort shaker. De volgende tabel geeft je een overzicht:

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd (minder dan 20 €) Meestal schoenlappers van glas of edelmetaal, meestal als losse onderdelen en zelden in sets
Middelmatig geprijsd (20 – 50 €) Meestal schoenlappers in sets, vaak met uitgebreide accessoires, andere soorten zoals Boston Shaker en Tin in Tin Shaker zijn ook verkrijgbaar
Hoog geprijsd (vanaf 50 €) Meestal hoge leveringsomvang, edele en gevarieerde vormgeving, zeer hoge kwaliteit

Je kunt een gemiddeld bevredigende cocktailshaker met goede kwaliteit voor privégebruik al voor ongeveer 20 € krijgen.

Hoe gebruik ik een cocktailshaker op de juiste manier?

Met een cocktailshaker kun je ingrediënten die moeilijk te mengen zijn, zoals citrussappen, room, eieren, kokosroom of dikke siropen of likeuren, combineren tot een homogene vloeistof. Waar roeren alleen niet voldoende zou zijn, kun je het gewenste resultaat bereiken door krachtig te schudden gedurende 10 tot 20 seconden.

Intussen koelen de ijsblokjes de drank af en komt er gesmolten water vrij, dat de cocktail verdunt. Dit is wat veel dranken in de eerste plaats drinkbaar maakt in termen van hun alcoholgehalte en aroma. Schudden leidt ook tot de gewenste schuimvorming, die echter niet gewenst is in dranken die gemaakt zijn van heldere vloeistoffen, zoals een martini.

Zulke cocktails moeten daarom bij voorkeur in een mengglas bereid worden, want anders veroorzaken de luchtbellen van het schudden troebelheid en ijsblokjesresten zijn hier niet gewenst. Eiwitshakes worden gewoonlijk ook niet in een cocktailshaker bereid, maar in een elektrische mixer, die ook geschikt is voor milkshakes en dergelijke.

Conclusie

Met een goede cocktailshaker kun je ingrediënten met verschillende consistenties tot een homogene massa mengen. Met de juiste accessoires, zoals een maatbeker, een barzeefje en een roerlepel, kun je je gemengde drankjes perfect doseren en bereiden.

Voor slechts 20 euro kun je een hoogwaardig product bemachtigen dat niet alleen goed afsluit, maar ook gemakkelijk in het gebruik is. Er zijn verschillende soorten cocktailshakers verkrijgbaar, waarbij een Cobbler Shaker goed geschikt is voor beginners en de Boston Shaker in het bijzonder professionele barmannen zal overtuigen.

Beeldbron: unsplash / Rinck Content Studio

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies