Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

35Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Een cocktail set maakt van een feestje of een avondje met z’n tweeën een geweldige belevenis en stelt je in staat thuis van een heerlijke cocktail te genieten. Je hoeft niet af te gaan op recepten en kunt naar hartelust experimenteren met de ingrediënten om je gasten te verrassen met nieuwe creaties.

Met onze grote cocktail set gids 2022 willen we je helpen de perfecte cocktail set voor jouw behoeften te vinden. Het hangt van jou af welk model en welke accessoires je nodig hebt om op het volgende feest indruk te maken op je gasten met heerlijke zelfgemaakte cocktails. Hier presenteren we alle cocktail sets die we bekeken hebben, en waarover we gedetailleerde achtergrondinformatie hebben gegeven.
De belangrijkste dingen in een notendop

 • Met een beetje oefening kun je met een cocktail set voor thuis snel alcoholische en niet-alcoholische drankjes bereiden.
 • De sets verschillen in materiaal en of de cocktailshaker twee- of driedelig is. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de Boston, Franse en Cobbler schudbeker.
 • Voor occasioneel gebruik is een set voor beginners meer dan voldoende, terwijl een professionele barman aanzienlijk meer accessoires gebruikt om een lekkere cocktail te bereiden.

Cocktail sets: Onze selectie

Cocktail sets: koop- en beoordelingscriteria

Er is veel om rekening mee te houden bij het kopen van cocktailsets. Ze verschillen naar soort, materiaal of toebehoren en hebben verschillende voor- en nadelen. De criteria die je kunt gebruiken om cocktailsets met elkaar te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen gaan we in op wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Materiaal

De mengbeker in bijna elke set is gemaakt van roestvrij staal of kunststof. Het hele experiment staat en valt ermee, want het moet vooral overtuigen met zijn materiaal en verzegeling. De roestvrijstalen beker is zeer robuust en gemakkelijk schoon te maken. Het materiaal heeft ook een fysisch effect dat je bij het mengen moet benutten.

Het trekt samen als het koud is en is bijzonder stevig als het geschud wordt. Dit vermindert het risico van morsen aanzienlijk. Het openen van de schudbeker daarna is echter wat moeilijker. Een plastic cocktailshaker kan ook volstaan voor af en toe gebruik. Er is echter een risico dat deze de smaak van de cocktail beïnvloeden en dat ze niet altijd helemaal lekvrij zijn.

Vaatwasmachinebestendig

Na gebruik moeten vooral de cocktailshaker en de barlepel in de afwasmachine, want ze moeten speciaal gereinigd worden na contact met bederfelijk voedsel.

Modellen van hogere kwaliteit kunnen vaak in de afwasmachine gereinigd worden.

Bij goedkopere producten moet je altijd op de aanbeveling van de fabrikant letten. Sets waarin de cocktailshaker van plastic is, zijn in principe niet geschikt voor de afwasmachine en moeten altijd met de hand afgewassen worden.

Omdat je minder tijd wilt besteden aan het schoonmaken van het apparaat dan aan het bereiden van de drank, moet je nagaan hoe de onderdelen ervan schoongemaakt moeten worden voordat je een set koopt.

Capaciteit

De meeste fabrikanten bieden cocktailshakers aan met een inhoud van tussen de 0,5 en 0,8 liter. De inhoud moet niet te klein zijn, want je wilt niet eindeloos schudden en uiteindelijk het glas niet eens helemaal vullen. Kleinere modellen slagen er vaak maar in een standaard glas te vullen.

Shakers met een kleine capaciteit zijn daarom meer geschikt voor meerdere opnamen. Bij grotere modellen is er vaak de mogelijkheid dat er vloeistof achterblijft nadat de schudbeker geleegd is. Toch is het beter een schudder met een grotere capaciteit te kopen.

Gebruik

In een bar of disco is een cocktailshaker bijna onmisbaar. Bij privégebruik is het gebruik van een cocktailshaker een nieuwe ervaring en het vergt wat tijd en oefening om het gebruik van de shaker perfect onder de knie te krijgen.

Men moet nagaan of de schudbeker met één hand gebruikt kan worden of dat beide handen nodig zijn. Bovendien moet een zeefje bij de schudbeker geleverd worden en zo niet, dan moet een staafzeefje geïnstalleerd worden. Terwijl een cocktailset voor beginners vaak voldoende is voor privégebruik, heeft een professionele barman aanzienlijk meer keukengerei nodig om een perfecte cocktail te kunnen mixen.

Accessoires

De accessoires die bij een klassieke set horen zijn vaak voldoende voor beginners en privégebruik. Maar er zijn verschillende andere gadgets waarmee je er als een professionele barman uitziet.

Veel sets bevatten tegenwoordig ook deze onderdelen, maar ze zijn vaak niet absoluut noodzakelijk voor privégebruik. De andere accessoires worden hieronder opgesomd en kort toegelicht

 1. IJsvergruizer: De handmatige ijsvergruizer is eigenlijk een soort staafstamper. Hij is echter ook verkrijgbaar als elektrisch model, dat stroom en tijd bespaart.
 2. Barlepel: Een cocktailset van hoge kwaliteit bevat vaak een barlepel. Dit wordt gebruikt om de ingrediënten te roeren of wordt door ervaren gebruikers gebruikt om lagen in het glas te gieten.
 3. Bar zeef: De bar zeef voorkomt dat ongewenste ingrediënten, zoals vruchtenpitten, in de cocktail komen. In tegenstelling tot het geïntegreerde zeefinzetstuk in een driedelige schudbeker, is een staafzeef ook doorlaatbaar voor dikke ingrediënten.
 4. IJstang: Met een ijstang kun je gemakkelijk ijsblokjes aan de cocktail toevoegen zonder ze met de hand te hoeven aanraken. Ze zijn vaak van roestvast staal gemaakt.

In de horeca en in bars zijn ook andere accessoires, zoals een ijsschep of een schenktuit, onmisbaar.

Cocktailsets: Veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende worden veel gestelde vragen die opkomen in de aanloop naar de aankoop van een cocktailset geformuleerd en beantwoord.

Voor wie is een cocktailset geschikt?

Een cocktailset is niet alleen geschikt voor de professionele bartender, maar ook voor de beginner die thuis het plezier van een cocktail wil ervaren.

Als je thuis mixt, kun je heerlijk experimenteren, nieuwe creaties ontdekken of je gasten op een feestje heerlijke alcoholische en niet-alcoholische drankjes serveren. Een klassieke set bestaat meestal uit een cocktailshaker, maatbeker en staafstamper. Veel sets bevatten echter aanzienlijk meer accessoires en laten de beginner thuis eruit zien als een professional.

Cocktail Set

Een staafstamper is nodig voor het bereiden van veel cocktails. (Image source: David Pennnington / unsplash)

Cocktailsets zijn onmisbaar voor bars en disco’s. Terwijl de leek niet weet wat hij met alle accessoires moet doen, tovert de barman binnen enkele seconden een heerlijk drankje op tafel.

Welke soorten cocktailsets zijn er?

Er is minder verschil tussen de complete set en de cocktailshakers die bij de set horen. Er zijn in principe drie soorten schudders.

Type Voordelen Nadelen
Boston shaker Gemakkelijk te openen, Verstopt niet, Gemakkelijk schoon te maken Zeefje moet gekocht worden, Schudden met beide handen
French shaker Met één hand te bedienen, Gemakkelijk te openen, Gemakkelijk schoon te maken Sluit niet altijd goed af
Cobbler shaker Met één hand te bedienen, Sluit goed af, Houdt schuim goed vast Moeilijk te openen, Moeilijk schoon te maken

Het belangrijkste verschil tussen de variaties is dat In de Boston en French shakers ontbreekt daarom het obligate barzeefje, dat ongewenste ingrediënten uit de cocktail moet houden.

De schoenmaker schudbeker is de meest gebruikte schudbeker in Duitse huishoudens.

Wat kost een cocktailset?

De volgende tabel geeft een globaal overzicht van de gemiddelde prijzen van de verschillende sets:

Soort set Prijs
Roestvrijstalen set 20 – 50 euro
Plastic set 15 – 25 euro
Cocktailset met boek 20 – 35 euro
Boston shaker set 18 – 30 euro
Franse shaker set 25- 45 euro
Schoenmaker shaker set 20 – 30 euro

In het algemeen kun je zeggen dat een cocktailset van goede kwaliteit moet zijn vanaf een aankoopprijs van ongeveer 30 euro.

Welke alternatieven zijn er voor een cocktailset?

Er zijn nauwelijks vergelijkbare alternatieven voor een cocktailset als geheel; alleen afzonderlijke onderdelen van de set zouden eventueel door andere huishoudelijke voorwerpen vervangen kunnen worden.

De cocktailshaker kan bijvoorbeeld vervangen worden door een ander afsluitbaar gebruiksvoorwerp als dat nodig is, of de barlepel door een ongekookte macaroni, want die is goed om in te roeren.

Wat zijn de populairste cocktails?

Er is een ruime keuze aan de populairste cocktails, van exotisch en zomers zoals een Caipirinha, Mojito of Pinha Colada tot ijzig zoals de White Russian of kruidig zoals een Bloody Mary.

Het hangt ook van het gegeven seizoen af welke cocktail het meest geschikt is. In het volgende willen we kort de meest populaire cocktails voorstellen

 1. Tequila Sunrise: Het oorspronkelijke recept bestaat uit tequila, limonade, grenadine, sodawater en crème de cassis. Deze cocktail wordt vooral gedronken in de zomer en bij hogere temperaturen, want hij is erg verfrissend.
 2. Caipirinha: De basis is cachaca, waaraan in blokjes gesneden limoen en rietsuiker wordt toegevoegd. Deze cocktail is ook bijzonder populair bij hogere temperaturen.
 3. Mojito: De basis voor de Mojito is witte rum, waaraan suikersiroop, rietsuiker, limoenen en sodawater worden toegevoegd.
 4. Long Island Ice Tea: Hoewel het meer een longdrink is, is de Long Island Ice Tea ook een van de populairste cocktails. Wodka, gin, rum, triple sec en tequila worden gemengd en verfijnd met citroensap en een scheutje cola.
 5. Cosmopolitan: In de Cosmopolitan wordt wodka gemengd met Cointreau of Triple Sec en verfijnd met cranberry- en limoensap. De cocktail wordt vaak gegarneerd met schijfjes limoen.

Cocktail Set

De Caipirinha is een van de populairste cocktails en vooral verfrissend in de zomer. (Image source: Maria Das Dores / unsplash)

Andere vaak geprefereerde cocktails zijn de Pinha Colada, Cuba Libre, Margarita, Daiquiri en de Manhattan. Waarschijnlijk de populairste alcoholvrije cocktail is de Ipanema of de Shirley Tample.

Welke accessoires zijn handig voor het mixen van cocktails?

Ook al doet de cocktailshaker het meeste werk voor je, er zijn nog een paar accessoires die het mixen van cocktails gemakkelijker maken. Naast de accessoires die in een klassieke cocktailset zitten, zijn dat onder meer een mengglas, een barlepel, een ijstang of een ijsvergruizer.

Als algemene regel geldt dat veel cocktails niet goed gemixt kunnen worden zonder een shaker.

De ijsschep of ijstang zijn bijzonder belangrijk om hygiënisch te kunnen werken en ook de bijpassende snijplank met een scherp mes voor het bereiden van fruit mag niet ontbreken. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt gekregen, moet je geleidelijk je bargerei uitbreiden.

Cocktail Set

De cocktailshaker is de onmisbare basis voor het mixen van cocktails. (Image source: Kaufmann Mercantile / unsplash)

Als de basis cocktailuitrusting compleet is, kun je nadenken over verdere aankopen. Een praktische ijsblokjesmaker, die de aanschaf van ijsblokjes of crushed ice overbodig maakt, of een staande mixer, die onmisbaar is voor het bereiden van bijzondere cocktails, zijn nog maar twee hulpmiddelen die van de amateur barman een echte professional maken.

Conclusie

Als je een cocktailset wilt kopen, heb je de keuze uit veel verschillende modellen, sommige met veel accessoires. Een beginner kan beter een set kiezen met veel accessoires, terwijl gevorderde cocktail-liefhebbers beter kunnen gaan voor stijlvolle en hoogwaardiger producten, die echter ook duurder zijn.

Er is niet één ideale set die aan alle eisen voldoet. Het zijn veel meer de gebruiksfrequentie en de vaardigheden van de gebruiker die een immense rol spelen bij de aankoopbeslissing. Maar welke set je ook kiest, je kunt er thuis op elk moment heerlijke alcoholische of niet-alcoholische drankjes mee toveren.

Beeldbron: 123rf / fesenko

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies