Last updated: 02-08-2021

How we pick our products

36Products analyzed

26Hours invested

31Studies researched

98Comments collected

Wie heeft niet de glinstering in je ogen ervaren als je een mooi versierde, kleurrijke cocktail met kleurverloop in je handen houdt? Zoals we allemaal weten, eet het oog niet alleen, maar drinkt het ook. Opdat ook jij je vrienden kunt uitnodigen voor een bonte cocktailavond en ze kunt verrassen met je eigen cocktailcreaties, hebben we alles uitgezocht wat je moet weten over cocktail glazen.

Met onze grote cocktail glazen test 2022 willen we je helpen de meest praktische cocktail glazen set voor je te vinden. Of je bril effen en eenvoudig of gebogen en stijlvol moet zijn, hangt af van je persoonlijke voorkeur. We hebben alle soorten voor je vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet, zodat je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk is.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Er zijn verschillende soorten cocktail glazen, maar het uiterlijk van de glazen verandert niets aan de smaak van de cocktails. Maar bij het maken van een cocktail kan het een groot verschil maken welk glas je gebruikt.
 • Je kunt cocktail glazen kopen in winkels of op het internet. In de meeste gevallen worden de glazen verkocht in sets van 2, 4 of 6. Het is ook mogelijk om glazen te huren.
 • De meeste cocktail glazen zijn vaatwasmachinebestendig en gemakkelijk met de hand schoon te maken. Plastic glazen zijn een uitstekend alternatief voor het klassieke cocktailglas.

Cocktail glazen: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een cocktailglas koopt

Welke soorten cocktail glazen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten cocktail glazen. Ze verschillen in hun vorm en in hun capaciteit. De toepassingen verschillen ook van glas tot glas. In ons artikel gaan we vooral in op deze cocktail glazen

 • Highball glas
 • Orkaanglas
 • Margarita glas
 • Martiniglas
 • Tuimelaar glas

Es gibt verschiedene Arten von Cocktailgläsern, aber das Aussehen der Gläser ändert nichts am Geschmack der Cocktails.

Er is ook een ruime keuze aan cocktail glazen voor verschillende cocktails.
(Bron: unsplash.com/ Helena Yankovska)

De glazen hebben verschillende toepassingen, afhankelijk van welk glas je gebruikt of welke cocktail je precies wilt mixen. We zullen later meer gedetailleerd opsommen waar elk glas traditioneel voor gebruikt wordt.

Hoe en waarvoor wordt welk cocktailglas gebruikt?

Natuurlijk worden cocktail glazen gebruikt om een cocktail mooi op te dienen. Er zijn glazen waarin verschillende cocktails geserveerd worden, bijvoorbeeld het highball glas en het hurricane glas. In tegenstelling hiermee zijn het martini glas en het margarita glas. Omdat deze gewoonlijk niet gebruikt worden om andere soorten cocktails te mixen.

In principe kun je zeggen dat de smaak van de cocktail niet verandert afhankelijk van het glas dat je gebruikt.

De verschillen zitten dus alleen in het uiterlijk en het voorkomen van de verschillende soorten cocktailglas. Maar natuurlijk zijn, vanwege de verschillende manieren om cocktails te mixen, d.w.z. de manier waarop ze bereid worden, verschillende cocktail glazen beter geschikt voor sommige soorten cocktails.

Waar kan ik cocktail glazen kopen?

Je kunt tegenwoordig bijna overal cocktail glazen kopen. Ze worden zowel in winkels als in bepaalde gespecialiseerde winkels aangeboden. De gemakkelijkste manier om aan een bepaald soort cocktailglas te komen is door cocktail glazen via het Internet te bestellen.

Cocktail glazen zijn per stuk of in setste koop. Er zijn sets van twee, vier, zes en twaalf glazen.

Hoeveel kost een cocktailglas?

De prijs varieert naargelang de kwaliteit, het gebruikte materiaal en de soort glas die je koopt. Natuurlijk stijgt de prijs ook met het aantal glazen. Toch loont het de moeite om geen cocktail glazen afzonderlijk te kopen, maar een set cocktail glazen aan te schaffen. Omdat je bij het kopen van cocktail glazen waarschijnlijk meer nodig hebt dan alleen een enkel cocktailglas.

Type Prijs
Highball glazen 12-35€
Hurricane glazen 16-40€
Margarita glazen 16-50€
Martini glazen 18-50€
Tumbler glazen 14-35€

Kun je cocktail glazen lenen?

Ja, het is mogelijk cocktail glazen te lenen. Natuurlijk moet je dit niet doen als je maar een paar cocktail glazen nodig hebt voor een cocktailavondje met vrienden, want deze service is er vooral voor grotere evenementen.

Kijk gewoon op internet of er in de buurt van je stad bedrijven zijn die deze dienst aanbieden, bijvoorbeeld voor bruiloften.

Welke alternatieven zijn er voor een cocktailglas?

Als alternatief voor het klassieke cocktailglas van kristalglas zijn er ook cocktail glazen van kunststof. Deze zijn vaak in meervoudige verpakkingen te koop en zijn meestal recyclebaar, zelfs nadat ze een keer gewassen zijn.

Als je plastic glazen koopt, is het raadzaam erop te letten dat ze herbruikbaar zijn. Vooral als je van plan bent de glazen maar één keer te gebruiken.

Besluit: Welke soorten cocktail glazen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Highball glas

Of beter bekend als een eenvoudig longdrinkglas, is een klassieker onder de cocktail glazen. Klassiek is het glas niet versierd, maar je kunt wel een flinke schijf citroen of sinaasappel aan de rand hangen. De populairste cocktails voor in het highball glas zijn gin en tonic, mojito en Cuba Libre.

Advantages
 • Veel gebruiksmogelijkheden
 • Gemakkelijk schoon te maken
Disadvantages
 • Geen bijzondere vormgeving

Maar de eenvoudige vormgeving is ook perfect voor veel andere drankjes. De versterkte basis beschermt het glas tegen omvallen. In zijn standaardformaat kan het glas ongeveer 30 centiliter gemengde drank bevatten.

Een highball glas is veelzijdig.
(Bron: unsplash.com/ takeshi2)

Orkaanglas

Een bolvormig glas met een grote inhoud van ongeveer 30 centiliter. In sommige glazen is de steel gekleurd en geeft het glas een bijzonder uiterlijk.

Advantages
 • Veel toepassingen
 • Chique vormgeving
Disadvantages
 • Moeilijk schoon te maken

Margarita glas

Het glas waarin margarita’s beroemd bereid worden. De inhoud is ongeveer zes tot tien centiliter.

Advantages
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Chic ontwerp
Disadvantages
 • Kleine capaciteit
 • Vooral voor margarita cocktails

Klassiek worden margarita’s altijd zonder ijs en met een zout randje geserveerd.

Martini glas

Of het nu Cosmopolitan, Daiquiri of Martini is, talloze cocktails kunnen in dit glas geserveerd worden. De driehoekige vorm van het martiniglas is iconisch en heeft een inhoud van ongeveer 15 centiliter.

Het drankje in een martiniglas wordt vaak versierd, maar nooit met ijs of een rietje geserveerd.

Advantages
 • Edele vormgeving
 • Gemakkelijk schoon te maken
Disadvantages
 • Kleine inhoud
 • Vooral voor martini cocktails

Tumbler glas

Een chic glas, in ouderwetse stijl, dat bij voorkeur gebruikt wordt voor whisky on the rocks. In dit glas wordt gewoonlijk tot 6 centiliter gegoten.

Advantages
 • Eenvoudige vormgeving
 • Gemakkelijk schoon te maken
Disadvantages
 • Weinig toepassingen

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om cocktail glazen te vergelijken en te beoordelen

Materiaal

De meeste cocktail glazen zijn van glas gemaakt. Er zijn echter ook alternatieven van plastic of zelfs cocktailbekers van koper. In de meeste gevallen echter is het glas van de cocktail glazen soda lime glas of kristalglas.

Als je een cocktailglas koopt, moet je op zoek gaan naar een materiaal dat bestand is tegen breken en eventueel vaatwasmachinebestendig is. Het is ook belangrijk dat het glas zijn eigen stabiliteit heeft, zowel wanneer het leeg is als wanneer het vol is.

Als een glas voor of na aankoop een barst of breuk vertoont, is het absoluut noodzakelijk het ter plekke weg te gooien. Want anders bestaat er gevaar voor verwonding van degene die uit het glas drinkt.

Toepassingen

De cocktail bepaalt welk glas gebruikt wordt.

De cocktail bepaalt welk glas gebruikt wordt. Afhankelijk van het soort cocktail worden verschillende glazen gebruikt om de verschillende cocktails te mixen. Dit betekent dat de toepassing sterk varieert en dat alles afhangt van het glas dat je bij de hand hebt.

Traditioneel wordt een highball glas gebruikt voor longdrinks. Van tijd tot tijd worden er echter ook mojito’s in deze glazen gemengd. Er zijn ook veel verschillende toepassingen voor een orkaanglas.

In tegenstelling tot het martiniglas wordt er meestal alleen martini in geschonken. Hetzelfde geldt voor het margarita glas, waarin traditioneel alleen margarita’s geserveerd worden.

Het is echter volkomen geoorloofd om andere cocktails in een martini of margarita glas te mengen.

Traditioneel is het tumbler glas gereserveerd voor hardere sterke drank on rocks, d.w.z. op ijsblokjes. Dit glas wordt eigenlijk niet gebruikt voor opwindend kleurrijke cocktails.

Maat

Verschillende aantallen centiliter alcohol en mixdrankjes worden natuurlijk gecombineerd voor verschillende cocktails. We hebben een overzichtelijke tabel voor je gemaakt waarin we de gewone inhoudsmaten van de cocktail glazen op een rijtje hebben gezet:

Type Capaciteit
Highball glas tot 30 cl
Hurricane glas tot 30 cl
Margarita glas tot 10 cl
Martin glas tot 15 cl
Tuimelaar glas tot 6 cl

Dit zijn de standaard waarden voor cocktail glazen. Let bij je aankoop vooral op de capaciteit als je drankjes buiten dit bereik wilt mixen.

Wetenswaardigheden over cocktail glazen

De juiste manier om cocktail glazen schoon te maken

Het hangt allemaal af van wat voor cocktail glazen je hebt. Sommige soorten zijn gemakkelijker schoon te maken en kunnen zelfs in de afwasmachine gewassen worden. Maar wees voorzichtig en let erop dat het materiaal vaatwasmachinebestendig is.

Als de glazen vaatwasmachinebestendig zijn, kun je ze gewoon bij al het andere vaatwerk in de vaatwasser zetten. Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat de glazen stevig in de vaatwasser vastzitten voor je ze wast, zodat ze tijdens het wassen niet omvallen en breken.

Als je de cocktail glazen met de hand moet afwassen omdat je geen afwasmachine hebt of omdat het materiaal daarvoor niet geschikt is, moet je de glazen afwassen onder warm water en, indien nodig, met afwasmiddel. Voor bepaalde glasvormen waar de vorm te smal is om met de hand de bodem te bereiken, raden we aan een afwasborstel te kopen, zodat je elk hoekje van het glas kunt schoonmaken.

Cocktail glazen versieren met een suikerrand

De suikerrand wordt ook wel crustarand genoemd.

Om de glazen op een cocktailavond met vrienden te versieren, kun je bijvoorbeeld zelf een suikerrandje maken.

Om een suikerrandje op een cocktailglas te maken, heb je nodig

 • Cocktail glazen
 • een kleine kom
 • wat sap (bij voorkeur sinaasappel- of citroensap)
 • maak allereerst de rand vochtig. De beste manier om dit te doen is wat sap in een kommetje te voelen en het glas met de rand eerst in dit kommetje te zetten. De rand mag slechts zover in het sap ondergedompeld zijn als de suikerrand moet reiken.

Daarna is het een goed idee het glas een beetje te draaien, zodat er nog wat suiker aan de rand blijft kleven.Na het sugaren kun je het glas lichtjes aantikken, zodat overtollige suiker die niet blijft kleven eraf valt.

Voordat je je drankje inschenkt, moet je even wachten, zodat de suikerrand kan drogen en niet te snel breekt.

De suikerrand is niet alleen een decoratief element, maar smaakt ook heerlijk.
(Bron: unsplash.com/ Yuanbin Du)

Om het recept nog handiger te maken, kun je de witte suiker vooraf ook met voedselkleurstof kleuren om het een andere kick te geven. Je kunt dit recept ook aanpassen door in plaats van witte suiker alternatieven te gebruiken zoals kokosvlokken, chocoladeschilfers of zelfs zout voor de rand van je cocktailglas.

Beeldbron: Nikonchuk/ 123rf.com

Reviews