Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Welkom bij onze grote cirkelzaagblad test 2022. Hier stellen we alle cirkelzaagbladen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor je samengesteld en ook een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste cirkelzaagblad voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een cirkelzaagblad wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Cirkelzaagbladen speelden een belangrijke rol in je zaagsucces. Je zaag kan zo goed zijn als hij is – zonder het juiste zaagblad zijn de zaagresultaten nog steeds niet zo goed als ze zouden kunnen zijn.
 • Cirkelzaagbladen moeten altijd aangepast zijn aan het betreffende zaagmateriaal. Je hebt bijvoorbeeld een ander zaagblad nodig voor hout dan voor aluminium.
 • De fabrikant van je zaag bepaalt welke cirkelzaagbladen je kunt gebruiken – de zaagbladen moeten de juiste diameter en de juiste boring hebben.

Cirkelzaagblad: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een cirkelzaagblad koopt

Welke zaag heb ik?

In de meeste gevallen heb je voor elk type zaag een ander zaagblad nodig. Dit komt omdat de afmetingen en functie van de verschillende soorten sterk kunnen verschillen. Welk cirkelzaagblad voor jou het beste is, hangt dus altijd af van de zaag. Hieronder tonen we je enkele van de verschillende soorten zagen.

Handcirkelzaag: Handcirkelzaagbladen hebben meestal een bladdiameter van 160 tot 190 mm, afhankelijk van de specificaties van de fabrikant.

Cirkeltafelzaag: Cirkelzaagbladen voor cirkeltafelzagen zijn in veel gevallen groter dan voor handcirkelzagen. Ze hebben meestal een diameter van ongeveer 250 mm met een boring van 30 mm.

Kantelzaag: Kantelzaagbladen moeten geschikt zijn voor dikke brandhoutstammen. Ze hebben meestal een vrij grote diameter, van 400 mm of meer.

Lintzaagbladen, decoupeerzaagbladen, fretzaagbladen en zaagbladen voor zowel scrollzagen als reciprozagen worden hier niet behandeld omdat ze anders werken.

Wat kost een cirkelzaagblad?

Cirkelzaagbladen zijn verkrijgbaar voor een breed scala van eisen en snijmaterialen. Er zijn ook zeer grote verschillen in de kwaliteit en het materiaal van de zaagbladen. Het aantal tanden, de diameter en natuurlijk de fabrikant zijn ook van invloed op de prijs.

De prijsklasse is dus groot: terwijl sommige zaagbladen voor minder dan 10 euro te krijgen zijn, kosten andere enkele honderden euro’s.

Welke cirkelzaagbladen voor welke toepassing?

De verscheidenheid aan zaagmateriaal stelt verschillende eisen aan de eigenschappen van cirkelzaagbladen. In het volgende leggen we uit welke zaagbladen het beste zijn voor sommige materialen.

Welk zaagblad voor hout?

Als het om zaagbladen voor hout gaat, hangt het er altijd van af wat je wilt zagen en vooral hoe je het wilt zagen. In principe geldt: hoe zuiverder de zaagsnede, hoe meer tanden het zaagblad moet hebben.

Als je je werkstuk alleen snel en met een grove (lengte)zaagsnede wilt zagen, dan volstaat een houtzaagblad met 16 of 24 tanden. Een voorbeeld hiervan is het werken met daklatten of brandhout.

Voor zuivere (dwarse) zaagsneden heb je echter meer tanden nodig; 36 tanden zijn aan te bevelen, en voor extreem zuiver en fijn zaagwerk kun je zelfs zaagbladen met meer dan 70 tanden gebruiken.

Voor gecoate spaanplaat, meubels of parket en laminaatvloeren in het bijzonder, moet je meer tanden gebruiken.

Welk zaagblad voor metaal en kunststof?

Als je metaal wilt zagen, moet je eerst nagaan of je cirkelzaag geschikt is. Zo niet, dan is het beter om een metalen cirkelzaag te gebruiken.

Voor kunststof, aluminium en meestal non-ferrometalen (zoals koper, zink, brons en messing) moet je cirkelzaagbladen gebruiken waarvan de fabrikant uitdrukkelijk zegt dat ze daarvoor geschikt zijn.

Deze hebben meestal een groot aantal tanden, minstens meer dan 50. Je moet toch voorzichtig zijn met deze werkstukken, want ze zijn niet erg hard. Dus zag voorzichtig.

Er zijn ook cirkelzaagbladen voor “gewone” metalen, staal en roestvast staal. Het aantal tanden varieert meestal naargelang wat de gebruiker wil snijden. In principe zijn ze echter heel stabiel en sommige ervan zijn geschikt voor “droogsnijders”. Dit zijn uiterst solide metaalzagen.

Besluit: Welke soorten cirkelzaagbladen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen vier soorten cirkelzaagbladen

 • CS/CV bladen
 • HM bladen
 • NF bladen
 • Bladen voor metaal

Voor de (hobby-)doe-het-zelver is de handcirkelzaag een heel handig gereedschap om lange zaagsneden in allerlei materialen te maken. Het maakt niet uit of het hout, kunststoffen of – met het juiste zaagblad – zelfs metaal is.

Behalve een goed functionerende handcirkelzaag is ook het juiste zaagblad van cruciaal belang voor een optimaal resultaat. Belangrijke criteria voor de keuze zijn het te bewerken materiaal, het toepassingsgebied, de snijdiepte en, vooral, de tanden. Er zijn ook sub-criteria voor de tanden, zoals de soort set, de breedte, de vorm en, last but not least, de stand van de tanden.

De spaanderdiepte betekent de maximale spaanderdikte die een enkele tand op zijn weg door het materiaal zal wegnemen. Tijdens het zetten worden de uiteinden van de tanden naar buiten gebogen en dan geslepen. De tanden worden zeer zwaar belast in de buurt van de uiteinden en hebben daardoor de neiging snel bot te worden en oververhit te raken.

Het aantal tanden beïnvloedt de snijkwaliteit en de benodigde voedingskrachten. Het aantal tanden moet altijd gezien worden in verhouding tot de diameter van het zaagblad. De breedte en vorm van de tanden beïnvloeden ook de snijkwaliteit en bepalen of er zelfs een fijne snede mee mogelijk is.

De agressiviteit van de snede wordt daarentegen bepaald door de stand van de tanden en moet dus altijd afgestemd worden op je materiaal. Als dit alles goed afgestemd is op je aanstaande werk, kan het de voortgang van je werk een stuk versnellen en de kwaliteit van je snedes verbeteren.

In het volgende gedeelte worden de verschillen tussen de verschillende soorten kort uitgelegd, zodat je zelf kunt beslissen welk cirkelzaagblad voor jou geschikt is. De voor- en nadelen van elk type zaagblad worden ook in detail beschreven.

Hoe werken CS/CV bladen en wat zijn hun voor- en nadelen?

CS/CV zaagbladen worden ook wel gezette zaagbladen met wolventanden genoemd en worden vooral gebruikt voor het verwerken van brandhout. Het gebruik van de cirkelzaagbladen voor hardhout is echter niet aan te bevelen, want de bladen zijn tamelijk onbruikbaar voor harder hout.

Het is meer ontworpen voor het bewerken van zacht hout en belooft daar een hoge snijkwaliteit. Een bijzonder voordeel van deze cirkelzaagbladen is dat de botte bladen door de gebruiker geslepen kunnen worden en dus niet steeds opnieuw aangeschaft hoeven te worden voor veelvuldig gebruik. Wel moet vermeld worden dat de bladen sneller slijten dan bij andere soorten.

De snijkwaliteit hangt dus ook sterk samen met de scherpte van het lemmet. Het zaagblad is gemaakt van chroom vanadium staal. Vanadium staat bekend om zijn buigzaamheid, die enorm belangrijk is voor een cirkelzaagblad. Het bijzondere van de CS/CV bladen is dat het hoofdblad en de tanden van hetzelfde materiaal zijn gemaakt.

Tijdens de productie worden de tanden eerst gezet, dan gehard en tenslotte geslepen. Door zijn elasticiteit maakt het chroomstaal zeer scherp geslepen tanden met hoge agressiviteit mogelijk.

Als CV bladen niet regelmatig opnieuw geslepen worden, zal de toegenomen wrijving van de afgestompte tanden het zaagblad onbruikbaar maken door het uitgloeien van de tandpunten. Door de korte gebruiksduur van hardhout en composiet worden CV bladen nu nog maar zelden gebruikt.

Voordelen
 • Lange levensduur
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Zeer goede snijprestaties
 • Lange levensduur en elasticiteit
Nadelen
 • Bladen worden snel bot
 • Zeer gevoelig voor harde voorwerpen

Hoe werken hardmetalen messen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Wolfraamcarbide bladen – ook wel hardmetalen bladen genoemd – zijn met hard metaal getipte bladen. Deze eigenschap zorgt voor meer stabiliteit, duurzaamheid en dus een verhoging van de algemene prestaties. De cirkelzaagbladen zijn echter alleen geschikt voor het bewerken van hout.

In dit opzicht zijn de bladen geschikt voor zowel zachthout als hardhout en zijn ze zeer flexibel in hun toepassingsgebieden. Wel moet erop gelet worden dat er geen vreemde voorwerpen in het hout zitten. Dit zou onmiddellijk tandbreuk tot gevolg hebben, want het mes reageert zeer gevoelig op vreemde voorwerpen.

Bij het slijpen van het mes is het niet mogelijk het zelf handmatig te slijpen. Daarom moet je het tegen hoge kosten door een specialist laten slijpen. Een goedkoper alternatief zou zijn om direct een nieuw blad te kopen. De flexibele hardmetalen bladen zijn ontworpen om zuiver langs- en dwarssnedes uit te voeren.

Dit is een bijzonder kenmerk, want beide soorten snedes zijn moeilijk anders te zagen en stellen verschillende eisen aan het zaagblad. Bij hardmetalen bladen worden extra hardmetalen plaatjes als tanden op het hoofdblad gesoldeerd.

De hardmetalen tanden zijn gemaakt van wolfraam, tantaal, titanium, kobalt of carbide en hebben de eigenschap dat ze zeer hittebestendig zijn en lang scherp blijven. Daardoor hebben ze een lange levensduur, vooral bij hardhout en composietmaterialen.

Deze eigenschappen hebben ertoe geleid dat HM bladen de CS/CV bladen bijna volledig uit de markt verdrongen hebben. De zaagbladen zijn gemaakt van elastisch staal, waardoor ze zeer flexibel en stabiel zijn, en alleen in aanwezigheid van vaste vreemde voorwerpen wijken.

Voordelen
 • Bijzonder soepel
 • Zeer lange levensduur en snijvermogen
 • Geschikt voor lengte- en dwarsdoorsnedes
 • Kan de hoogste belastingen weerstaan
Nadelen
 • Alleen geschikt voor hout. Zeer gevoelig voor vreemde voorwerpen
 • Tanden kunnen niet door de gebruiker geslepen worden

Hoe werkt een NF mes en wat zijn de voor- en nadelen?

Een NF blad is een nagelvast hardmetalen blad dat cirkelzaagbladen beschrijft die geschikt zijn voor hout met vreemde voorwerpen. NF bladen combineren de voordelen van een hardmetalen blad met een extra, maar slechts voorwaardelijke, nagelvastheid.

In dit geval betekent voorwaardelijk dat het blad ontworpen is voor hout en geen metalen stukken kan snijden, maar wel kleinere vreemde voorwerpen zoals spijkers of schroeven. De nagelweerstand moet echter geaccepteerd worden door een iets geringer snijvermogen dan met de eenvoudige HM bladen.

Dit type cirkelzaagblad is meer een hybride model dat uiterst scherpe hardmetalen tanden combineert met de mogelijkheid om hout met vreemde voorwerpen te zagen. In combinatie met een optimale snijhoek kunnen zuivere en scheurvrije sneden verkregen worden zonder het hout of het blad te beschadigen.

Daardoor heeft het NF blad een lange levensduur en kan het bij beschadiging of slijtage ook op milieuvriendelijke wijze gerecycleerd worden. Een nieuw blad kopen is duurder dan CS/CV en HM bladen en brengt ook hogere onderhoudskosten met zich mee.

Het functionele principe van het NF blad lijkt sterk op dat van het HM blad. De tanden zijn gemaakt van harde metalen zoals wolfraam, tantaal, titanium, kobalt of carbiden en zijn daardoor zeer hittebestendig en duurzaam.

De snijdlichamen ondergaan ook een speciale behandeling en worden speciaal geslepen. Daardoor is het zaagblad grotendeels nagelvast, bijzonder agressief en scherp.

Voordelen
 • Resistent
 • Zeer lange levensduur
 • Zaagblad kan gerecycleerd worden
Nadelen
 • Zaagprestaties gemiddeld
 • Duurder in aanschaf
 • Hoge onderhoudskosten

Hoe werken zaagbladen voor metaalbewerking en wat zijn hun voor- en nadelen?

Metaalbewerkingsbladen zijn universele zaagbladen. Je kunt ze gebruiken om de meeste ongelegeerde en laaggelegeerde staalsoorten te snijden, en ook de meeste non-ferrometalen. Ze kunnen ook gebruikt worden om aluminium, staal en koper te snijden.

Dit zijn vooral hardmetalen messen, die bekend staan om hun prestaties en duurzaamheid. Met NF bladen kun je dus door een groot aantal harde materialen snijden zonder het blad zelf te beschadigen.

Er moet echter op gewezen worden dat er belangrijke verschillen zijn in de kwaliteit van zaagbladen voor metaalbewerking. Bij producten van lage kwaliteit is het mogelijk dat na een paar sneden in gewoon constructiestaal de messen bot en onbruikbaar zijn.

De vertanding van zaagbladen voor metaalbewerking hangt af van de toepassing en het materiaal. Men kan zeggen dat zaagbladen voor materialen met een grote wanddikte een lagere vertanding moeten hebben.

Hoe dunner de wanddikte of de te bewerken platen, hoe meer tanden een zaagblad moet hebben. Als je voortdurend speciale materialen bewerkt, zoals staal, koper, aluminium en kunststoffen, moet je speciale zaagbladen gebruiken die voor dit doel geoptimaliseerd zijn.

Let er bij het monteren van je zaagblad op dat je het in de juiste draairichting gebruikt, want een zaagsnede in de verkeerde richting kan je zaagblad meteen onbruikbaar maken.

Voordelen
 • Krachtig
 • Duurzaam
 • Veerkrachtig
Nadelen
 • Grote verschillen in kwaliteit
 • Duur in aanschaf
 • Ongeschikt voor speciale metalen

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om cirkelzaagbladen te vergelijken en te evalueren

Bij het kiezen van een zaagblad moet je met veel belangrijke factoren rekening houden. In het volgende leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van een cirkelzaagblad.

Hier is een eerste overzicht

 • Materiaal
 • Diameter en zaagbladboring
 • Aantal en vorm van de tanden
 • Kwaliteitsgraad
 • Maximaal aantal omwentelingen

En nu gaan we in detail in op de afzonderlijke punten.

Materiaal

Er wordt meestal onderscheid gemaakt tussen chroom-vanadium zaagbladen en hardmetalen zaagbladen.

Chroom vanadium zaagbladen zijn uit één stuk gemaakt. Dit betekent dat ze uit een metalen plaat geperst zijn. Dit betekent dat het lichaam en de tanden van hetzelfde materiaal gemaakt zijn, namelijk staal. Omdat de productie dus goedkoper is, kun je de zaagbladen vrij goedkoop krijgen. Maar het nadeel is dat ze snel slijten en niet duurzaam zijn.

Tegenwoordig worden vooral hardmetalen zaagbladen gebruikt. Deze worden ook wel “HW” genoemd, carbide materiaal. Ze zijn niet uit één stuk gemaakt, maar zijn een combinatie van verschillende materialen.

Bijvoorbeeld, het lichaam is van staal, terwijl de tanden van carbide zijn. Daarom zijn hardmetalen bladen meestal steviger en duurzamer dan CV bladen – ze zijn ook veelzijdiger.

Wist je dat het ongevallenpercentage het hoogst is met cirkelzagen voor houtbewerking?

Hoewel de veiligheidsmaatregelen nu heel geavanceerd zijn, bestaat er nog steeds gevaar voor verwondingen. De cirkelzaag is een van de hoofdoorzaken van ongevallenannuïteiten en dergelijke. Voorzichtigheid is beslist geboden bij het hanteren van een cirkelzaag.

Diameter en zaagbladboring

De diameter van het zaagblad en de boring ervan worden door de fabrikant van je zaag voorgeschreven en moeten in acht genomen worden. De diameter van het cirkelzaagblad is aangepast aan de bijzondere zaag en wordt door de fabrikant opgegeven. Cirkelzaagbladen voor ronde tafelzagen, bijvoorbeeld, zijn meestal groter dan die voor ronde handzagen.

De diameter van de zaagbladboring verwijst naar het gat in het midden van het zaagblad. Dit wordt gebruikt om het zaagblad op de cirkelzaag te klemmen. Ook hier gelden de specificaties van de fabrikant.

Maar soms kun je op dit gebied een trucje uithalen: De diameter kan met inzetringen verkleind worden, zodat je ook zaagbladen kunt gebruiken die eigenlijk ongeschikt zijn.

Tanden: aantal, vorm, spaanruimte en spaanhoek

De tanden van het zaagblad zijn een heel belangrijke factor. Het aantal tanden bepaalt hoe zuiver je snijdt. Verschillende tandvormen zijn geschikt voor verschillende snedes.

Wat het aantal tanden betreft, moet je rekening houden met het volgende punt: Hoe meer tanden het zaagblad heeft, hoe fijner en schoner de zaagsneden zullen zijn. Maar hoe langzamer je zaagt.

Bijvoorbeeld hout: Als je je werk alleen snel en met een grove (lengte)zaagsnede wilt zagen, volstaat een houtzaagblad met 16 of 24 tanden. Voor zuivere (dwarse) zaagsneden heb je echter meer tanden nodig; 36 tanden zijn aan te bevelen, en voor extreem zuiver en fijn zaagwerk kun je zelfs zaagbladen met meer dan 70 tanden gebruiken.

Er zijn twee hoofdsoorten van tandvorm: De ene is wisseltandbladen (WZ), de andere is vlakke tandbladen (FZ). Wisseltanden zijn ideaal voor het maken van dwarsdoorsneden. Met vlakke tanden, daarentegen, kan een perfecte lengtesnede bereikt worden. Maar je kunt natuurlijk ook één mesje voor beide taken gebruiken.

Met een positieve tandhoek kun je snel en gemakkelijk zagen – maar het werkstuk zal eerder rafelen. Bij een negatieve kanteling is de hoek erg ondiep en duurt het zagen langer. Je kunt er echter beter harde materialen mee zagen.

Kwaliteitsniveau

Er zijn verschillende kwaliteitsniveaus voor de precisie van cirkelzaagbladen. Maar wees voorzichtig: Deze geven geen informatie over de kwaliteit van de zaagbladen, maar alleen over de precisie van de zaagsneden.

 • 1 of A: Zeer ruwe sneden. Geschikt voor snelle lengte- en dwarssnedes in zacht hout, hardhout en voor grove spaanplaat
 • 2 of B: Grove sneden. Geschikt voor langs- en dwarssnedes in zachthout, hardhout, voor grove spaanplaat, bekistingsplaten en triplex
 • 3 of C: Fijne sneden. Geschikt voor afkortzagen in zachthout, hardhout, triplex, gecoate spaanplaat en parket
 • 4 of D: Zeer fijne sneden. Geschikt voor afkortzagen in zachthout, hardhout, triplex, parket, enkel- en dubbelzijdig gecoate spaanplaat, MDF en vezelmaterialen.

Maximum aantal omwentelingen

De fabrikant van je zaag vermeldt altijd het maximum aantal omwentelingen per minuut dat de machine kan maken.

Zulke waarden zijn er ook voor cirkelzaagbladen. Je moet er steeds voor zorgen dat de waarden overeenkomen. Als een zaagblad maar een paar omwentelingen aankan, maar je hebt een heel snelle zaag, dan zal de slijtage van het blad heel groot zijn.

Wist je dat cirkelzagen waarmee steen of beton gezaagd wordt, voorzien zijn van kunstmatige diamanten?

De kunstdiamanten zijn niet zo hard als hun natuurlijke tegenhanger, maar ze maken het zaagblad toch sterk genoeg om door steen of dergelijke te zagen.

Interessante feiten over cirkelzaagbladen

Hoe kan ik mijn cirkelzaagblad slijpen?

Als het cirkelzaagblad bot is, kun je niet meer goed zagen en is je veiligheid niet meer gegarandeerd. Daarom moet je ofwel een nieuwe kopen, ofwel proberen je oude zaagblad te slijpen – zelf of professioneel.

Eerst en vooral moet je één ding in gedachten houden: De meeste zaagbladen van tegenwoordig kun je niet meer zelf slijpen. Deze hebben geharde tanden die net zo hard zijn als zaagvijlen. In dit geval moet je een diamantvijl of een slijper of slijpmachine gebruiken.

Als je zaagblad geschikt is en je wilt het met de hand slijpen, ga dan als volgt te werk

 • Dressing: Je brengt de tanden, die nu verschillende lengtes hebben, weer op dezelfde lengte, bijvoorbeeld met een platte vijl.
 • Vormgeven: Vorm dan de tanden met een driehoekige vijl, bijvoorbeeld, tot ze weer dezelfde vorm hebben
 • Instellen: Buig nu de tanden afwisselend aan beide kanten. Zo zal de zaagsnede breder zijn dan het blad en zal het blad tijdens het zagen niet vastlopen. Een geschikt gereedschap is een zetbektang.
 • Slijpen: Slijp nu het cirkelzaagblad met een driehoekige vijl.

Onthoud: Je hoeft niet altijd al deze stappen uit te voeren. Kijk goed naar je zaagblad en beslis waar je moet beginnen.

Of je kunt de zaagbladen professioneel laten slijpen door een slijperij. Dit bespaart je een hoop moeite – maar het kost je natuurlijk wel wat. Natuurlijk kun je ze ook zelf slijpen met een slijp- en slijpmachine, maar dan moet je wel een investering doen.

Beeldbron: Tyler Olson

Recensies