Laatst bijgewerkt: 12-01-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

20Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Iedere werkplaats zou moeten beschikken over een cirkelzaag. Als je nieuwe gereedschappen nodig hebt voor jouw doe-het-zelf project of professionele klussen, dan ben je hier op de goede plek. Hieronder vind je een compleet artikel over de cirkelzaag, waarin we de beste producten op de Nederlandse markt aan je presenteren. Zo kun je de verschillende cirkelzagen vergelijken en de beste voor jezelf uitkiezen.

Een cirkelzaag is een handig stuk gereedschap om hout mee te bewerken. Je kunt er heel nauwkeurig werk mee doen, want een cirkelzaag zaagt precies. Met een cirkelzaag kun je houtsoorten en metalen zagen, zoals aluminium en staal, maar ook andere materialen zoals vinyl en keramiek. Over het algemeen zijn cirkelzagen zware gereedschappen, onmisbaar voor iedere vakprofessional, zoals timmerman of metaalbewerker.
Belangrijk om te weten

 • Er zijn twee basisontwerpen cirkelzaag: een tafelcirkelzaag en een handcirkelzaag. Een handcirkelzaag is meestal lichter van gewicht en gemakkelijk te vervoeren. Dit type is vooral geschikt voor kleinere projecten. Een tafelcirkelzaag is krachtiger, maar minder mobiel, omdat ze vastzitten aan een werkbank.
 • Een cirkelzaag is een precisiegereedschap, waarmee je heel nauwkeurig kunt zagen. Ook is het een krachtig instrument, waardoor andere soorten zagen soms beter geschikt zijn voor het zaagwerk. Denk bij een klein doe-het-zelf project bijvoorbeeld eerder aan een lintzaag of een figuurzaag en bij tuinklussen aan een kettingzaag.
 • Het werken met de cirkelzaag is gevaarlijk, waardoor je alle nodige veiligheidsmaatregelen moet nemen die er maar te nemen zijn. Zo voorkom je ernstige incidenten. Volg alle aanwijzingen van de fabrikant en professionele timmermannen en metaalbewerkers nauwkeurig op.

Onze selectie: De beste cirkelzaag op de markt

Hieronder presenteren we je de 4 beste cirkelzagen die op dit moment in Nederland te krijgen zijn. Iedere cirkelzaag heeft zijn eigen maat en kenmerken, dus lees ook de bijgaande productbeschrijving. We hopen dat jouw ideale cirkelzaag ertussen zit. Een cirkelzaag die je helpt jouw zaagklus te klaren, een gereedschap dat aan al jouw verwachtingen voldoet en binnen jouw budget past.

De cirkelzaag met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De Bosch PKS 66 AF Cirkelzaag is een krachtige en precieze handcirkelzaag die rechte snedes levert. De zaag wordt geleverd met een geleiderail. De efficiënte en betrouwbare cirkelzaag van Bosch heeft een krachtige 1600 watt motor en een zaagdiepte van 66 millimeter in hout.

De cirkelzaag is bovendien erg veilig in gebruik, dankzij de veiligheidsschakelaar met dubbelzijdig bedienbare inschakelblokkering die het per ongeluk inschakelen van de machine voorkomt.

De fijnste lichtgewicht accu cirkelzaag

Makita is een goed en betrouwbaar merk. Veel klussers, zowel professionals als hobbyisten, zijn fan van dit merk. Als je naar de cirkelzaag van Makita kijkt, begrijp je waarom. Het apparaat is stil in geluid, licht in gewicht en tegelijk sterk voor het werk.

De cirkelzaag is bovendien voorzien van een universele stofafzuigaansluiting en heeft een zeer aangenaam machineformaat. De zaag is uitgerust met een aansluiting op een geleiderail om nauwkeurig en veilig te werken.

De precisie cirkelzaag voor recht zagen

Droom je van een rechte zaaglijn, kies dan voor deze precisie cirkelzaag van Powerplus. Je stelt zelf de zaaghoogte eenvoudig in, zodat je nooit te diep zaagt. De cirkelzaag garandeert nauwkeurig werk met een beetje oefening. Met de zijgeleider kan je tot 10 cm parallel aan een rand perfect zuiver zagen.

Dankzij de stofzuigaansluiting werk je stofvrij. Je kunt ook verstek zagen (45°). De set wordt compleet geleverd met accessoires en is daarom ook zeer geschikt als cadeau voor iedere klusfan.

De beste mini-cirkelzaag

De Skil 5330AA minicirkelzaag is een krachtige 600 watt mini-cirkelzaag. Dit handige toestel zaagt door verschillende materialen zoals hout, laminaat, keramische tegels, aluminium en kunststof. De cirkelzaag heeft een zaagdiepte van 28,5 mm.

Het lichte gewicht maakt het mogelijk om het apparaat met één hand te bedienen, zodat je je andere hand vrij houdt voor andere taken. Deze mini-cirkelzaag is speciaal geschikt voor beginners en het uitvoeren van allerlei klussen in en rondom het huis.

Shopgids: Alles wat je moet weten over de cirkelzaag

Er zijn veel verschillende soorten en maten cirkelzagen, dus het is handig om er eerst wat over te lezen voor je daadwerkelijk kiest. Het is belangrijk dat je weet hoe een cirkelzaag werkt en hoe je er veilig mee kunt zagen. Hieronder vind je een aantal vragen die vaak over de cirkelzaag gesteld worden. We beantwoorden deze, om je op weg te helpen bij het kiezen van de juiste cirkelzaag voor jouw klus.

La sierra circular es una máquina para hacer cortes longitudinales y a bisel en una amplia variedad de materiales.

Met een cirkelzaag kan je precies en onder bepaalde hoeken zagen.
(Bron: Diaz: 73042950/ 123rf.com)

Waarvoor gebruik ik een cirkelzaag?

Met een cirkelzaag maak je rechte of schuine zaag-snedes in veel verschillende materialen. Op een cirkelzaag zit een zaagblad met scherpe tanden. Een sterke motor zorgt ervoor dat dit zaagblad op hoge snelheid draait. Het aantal rondes per minuut meet men in RPM. Hoe krachtiger de motor, hoe hoger het aantal rondes dat een zaagblad per minuut maakt.

Timmerlieden en andere houtbewerkers gebruiken al sinds jaar en dag een cirkelzaag. Van tevoren stel je het te zagen materiaal vast en pas je het zaagblad daarop aan.

Een cirkelzaag zaagt door hout metaal of plastic. Vaklieden houden van hun cirkelzaag, omdat ze er precies en onder bepaalde hoeken mee kunnen zagen.

Het meest bijzondere dat een cirkelzaag kan doen, is het snijden onder een bepaalde hoek of helling. Vaak vind je een cirkelzaag op bouwplaatsen, waar men bezig is aan kozijnen of deurposten. Weer anderen snijden er keramiek tegels mee op maat.

Hoe gebruik ik een cirkelzaag?

De verschillende soorten cirkelzagen, gebruik je op verschillende wijzen. Normaalgesproken maakt men het onderscheid tussen tafelcirkelzagen en handcirkelzagen. De eerste soort is bevestigd op een snijtafel, waardoor je stabiel staat tijdens de klus. Maar, een tafelcirkelzaag is niet zo makkelijk te vervoeren als een handcirkelzaag. Deze laatste soort zijn minder krachtig, maar meestal makkelijker te bedienen.

Je zou ook onderscheid kunnen maken tussen de elektrische cirkelzaag en de cirkelzaag met accu. De eerste soort steek je in het stopcontact, terwijl je de tweede cirkelzaag makkelijk verplaatst, omdat deze werkt op een batterij.

Het voordeel van een accu-cirkelzaag is dat je hem makkelijk kunt verplaatsen en in de tuin kunt gebruiken.

Voordat je gaat zagen, teken je een snijlijn. Ook zorg je ervoor dat het te zagen materiaal stabiel op de tafel ligt, voordat je begint. Op een tafelcirkelzaag schuif je het materiaal richting de tanden van het zaagblad. Met een handcirkelzaag volg je handmatig de getekende snijlijn, terwijl deze deels steunt op de zijkant.

conviene respetar las reglas de protección básicas aplicables a cualquier trabajo y a cualquier herramienta eléctrica.

Handmatige cirkelzagen zijn simpel in gebruik en makkelijk mee te nemen.
(Bron: Bizón: 27301523/ 123rf.com)

Wanneer is een cirkelzaag beter dan een lintzaag?

Naast de cirkelzaag, bestaan er nog hele andere elektrische zagen met vergelijkbare functies. Denk bijvoorbeeld aan de lintzaag of de kettingzaag. Maar om praktische redenen geven vele professionals de voorkeur aan de cirkelzaag, bijvoorbeeld voor het zagen van relatief zachte metalen zoals aluminium. Hieronder zie je waarom:

Cirkelzaag Lintzaag
Zagen Je kunt heel precies zagen met een cirkelzaag en ook onder bepaalde hoeken Met een lintzaag kun je vloeiende lijnen zagen
Geluid Veel decibellen Weinig decibellen
Functionaliteit Er zijn draadloze modellen, waardoor je ze makkelijk naar de plek van jouw klus brengt Nemen weinig ruimte in en zijn zeer licht
Veiligheid Het is nodig om veiligheidsmaatregelen te nemen Zijn over het algemeen veilig, omdat de lintzaag jouw werk vanzelf al naar de werkbank drukt en niet lanceert

Waarom zou ik een cirkelzaag kopen?

Inmiddels is de cirkelzaag een onmisbaar apparaat op vele werkplaatsen geworden. Professionals en hobbyisten gebruiken hem vaker dan welke zaag dan ook. Je kunt met een cirkelzaag vrij nauwkeurig werken en onder moeilijke hoeken die andere zagen niet bereiken. Hieronder vind je een aardig lijstje voordelen en nadelen van de cirkelzaag.

Voordelen
 • Veelzijdig
 • Heel krachtig
 • Zaagt door heel verschillende materialen
 • Je kan onder bepaalde hoeken zagen
Nadelen
 • Zwaar
 • Geven veel geluid
 • Kunnen prijzig zijn

Welke veiligheidsmaatregelen neem ik bij een cirkelzaag?

Zoals bij ieder elektrisch apparaat, moet je ook bij het gebruik van een cirkelzaag de nodige veiligheidsmaatregelen treffen. Een zaag, welke zaag dan ook, staat bekend als een apparaat dat risico’s met zich mee kan brengen. Wees dus verstandig, en volg de beschermende maatregelen hieronder op als je hem gebruikt:

 • Houd jouw handen nooit voor de cirkelzaag. Geleid kleine te zagen stukken met behulp van een latje of geleider.
 • Als het apparaat meerdere malen hapert, blijf het dan niet te lang proberen. Onderzoek wat het probleem is, misschien is de cirkelzaag verstopt of het materiaal te dik.
 • Laat het zaagblad even draaien, voordat je begint met zagen. Dit kun je het beste doen als het apparaat uitstaat en niet met het stopcontact verbonden is.
 • Zaag in een open ruimte. Waar mogelijk buiten, maar let op de wind. Zaag niet tegen de wind in.
 • Gebruik een veiligheidsbril en handschoenen. Voor het rondspringende materiaal tijdens het zagen.
 • Zorg ervoor dat de cirkelzaag vrij kan draaien en de pulp af kan voeren. Pleeg hiervoor regelmatig onderhoud aan jouw cirkelzaag.
Als jouw cirkelzaag niet meer soepel draait of tanden mist, vervang dan het zaagblad.

Welk onderhoud heeft mijn cirkelzaag nodig?

Zoals ieder precisie instrument heeft ook een cirkelzaag het nodige basisonderhoud nodig om te blijven zagen. Een goed onderhouden apparaat gaat bovendien veel langer mee.

Omdat een cirkelzaag een elektrisch apparaat is, voorkom je direct contact met water. Ook is het slim om jouw cirkelzaag na ieder gebruik goed schoon en stofvrij te maken. Zo voorkom je dat vuil zich ophoopt en de cirkelzaag niet meer soepel kan draaien. Bewaar het gereedschap op een koele en droge plaats. Ver van stof en vocht. Gebruik de beveiligingskap op een cirkelzaag indien aanwezig en bewaar hem in een gereedschapskist of gereedschapskoffer.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hieronder vind je een aantal criteria waarop je de cirkelzagen van jouw voorkeur kunt vergelijken. Op deze manier is de kans groter dat je precies de goede cirkelzaag koopt en dat deze je helpt bij jouw klussen. Het zou jammer zijn als je te snel beslist en een miskoop doet. Vergelijk de cirkelzagen die je mogelijk gaat kopen op de volgende punten:

Zaagsnelheid

Als je regelmatig klust, dan is het slim om een cirkelzaag te kopen die meerdere zaagsnelheden heeft. Ook zijn verschillende zaagsnelheden handig bij het werken met verschillende materialen. Een cirkelzaag met een instelbare zaagsnelheid is een veelzijdig apparaat. Het vermogen van de motor van de cirkelzaag bepaalt de maximale zaagsnelheid in RPM.

Moderne cirkelzagen beschikken over een automatische controle van de zaagsnelheid. Dit vergemakkelijkt het werken met de cirkelzaag aanzienlijk en biedt je de nodige vrijheid tijdens het zagen. Helaas ontbreekt deze functie vaak op de goedkopere modellen cirkelzaag. Je kunt hierbij kiezen voor een cirkelzaag van een gerenommeerd merk of van een relatief onbekend merk, met goede reviews. Wat eerdere gebruikers van de cirkelzaag zeggen, vertelt je soms namelijk meer dan de woorden van de fabrikant.

Los dos ángulos de corte principales son los llamados de ataque o bisel.

Een cirkelzaag is een krachtig en precies apparaat.
(Bron: Mikhaylov: 8585652/ 123rf.com)

Zaaghoeken

De belangrijkste zaaghoeken van een cirkelzaag heten aanvalshoek en verstek. Ze variëren tussen de 6º negatief en 35º positief. Dit is, naast recht zagen natuurlijk. Het kiezen van de juiste zaaghoek, hangt samen met de hardheid van het te zagen materiaal. Ook de startsnelheid en de positie van het zaagblad ten opzichte van het materiaal zijn van invloed op de zaaghoek.

Stel je voor dat je moet kiezen tussen een tafelcirkelzaag en een handcirkelzaag. De eerste is krachtiger en meestal groter, maar zijn minder makkelijk te vervoeren. Het apparaat zit aan de tafel vast en je beweegt het werkstuk naar de tanden van het zaagblad toe. Een aantal modellen tafelcirkelzaag beschikt over de mogelijkheid om de zaagdiepte en de zaaghoeken handmatig in te stellen.

Een handcirkelzaag is veel lichter en beschikt bijna altijd over beschermkappen en ergonomische handgrepen. De beschermkappen op een handcirkelzaag voorkomen ongelukken en zorgen ervoor dat de zaag alleen het materiaal bereikt. Dit type cirkelzaag kan vele zaaghoeken aan, maar is minder geschikt voor het echt harde materiaal, zoals staal. Sommige cirkelzagen vangen het stof op en een speciaal reservoir.

Vermogen

Het vermogen van een cirkelzaag is een doorslaggevend criterium bij het kiezen van een apparaat. Voor het zagen van de hardere materialen heb je een krachtiger motor nodig op jouw cirkelzaag. Hoe hoger het vermogen van de cirkelzaag, hoe sneller de motor het zaagblad doet draaien. De meeste cirkelzagen hebben een vermogen tussen de 1400 en 1800 watt. Zoals je in de selectie aan het begin van dit artikel kunt zien, zijn tafelcirkelzagen doorgaans krachtiger, met een wattage rond de 2000 watt.

Als je gewone huis tuin en keukenklussen gaat doen, dan heb je aan een cirkelzaag met een vermogen van 1400 watt genoeg. Ga bij het zagen van hardere materialen en het professionele zwaardere werk voor een cirkelzaag met een vermogen van minimaal 1600 watt. Meestal heeft het vermogen invloed op de prijs van de cirkelzaag. Hoe hoger het vermogen, hoe duurder de cirkelzaag.

Toepassingen en accessoires

Afhankelijk van de manier waarop je de cirkelzaag denkt te gaan gebruiken, kies je voor het ene of andere apparaat. Je hebt namelijk echt een ander type cirkelzaag nodig voor het zware werk, dan voor klusjes rondom het huis. Welke materialen ga je zagen en hoe vaak ga je dit doen? Het antwoord op deze vragen wijst je de weg naar het juiste type cirkelzaag.

Accessoires op een cirkelzaag kunnen jouw werk nog makkelijker maken. Denk aan een paar geleiders of een laserindicator. Een andere handige toepassing op een cirkelzaag is een afzuig-functie. Deze voorkomt het ophopen van stof in de cirkelzaag en bespaart je een rondje schoonmaken op de werkplaats. Vergeet ook niet de accessoires die het werken met de cirkelzaag veiliger maken, zoals een automatische stopfunctie of beschermhoezen voor het zaagblad.

Samenvatting

Of je nu een professional bent of een doe-het-zelf hobbyist, een cirkelzaag mag niet ontbreken in jouw gereedschapskist. Met een cirkelzaag kun je precies zagen, zelfs onder een hoek. Met de juiste cirkelzaag in de hand, zaag je moeiteloos door hout, metaal, aluminium en plastics.

Weet je al welk materiaal je gaat bewerken? Dit helpt je bij het kiezen van de juiste cirkelzaag. Bij harde metalen kies je eerder voor een tafelcirkelzaag en bij hout en plastics en andere materialen is een handcirkelzaag het beste. Verder kun je letten op de behulpzame accessoires op een cirkelzaag die jouw werk gemakkelijker maken en de veiligheidsopties, zoals een automatische stop en een beschermkap om het zaagblad.

Vond je dit artikel over de cirkelzaag interessant? Deel hem dan met andere handige klussers via sociale media, of laat jouw reactie achter.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Mikhaylov: 13740198/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies