Last updated: 08-08-2021

How we pick our products

12Products analyzed

14Hours invested

3Studies researched

71Comments collected

De cirkelzaag is een populair gereedschap voor het nauwkeurig zagen van alle soorten hout, metaal en kunststof. Er is een ruime keuze aan cirkelzagen, met een model voor elk vaardigheidsniveau. Maar het vinden van de perfecte cirkelzaag is meestal veel moeilijker dan verwacht. Waar moet je op letten? Welk gereedschap is het beste voor welk vaardigheidsniveau? Hoe bescherm ik mezelf bij het werken met mijn cirkelzaag?

Om deze vragen te beantwoorden zonder teleurstellingen door slechte aankopen en lage kwaliteit, hebben we de grote tafelzaag test 2023 samengesteld. Deze test behandelt precies deze vragen. Het behandelt precies de vragen die je jezelf stelt voor je een cirkelzaag koopt. Naar welke criteria moet ik zoeken? Welke accessoires moet mijn zaag bevatten?

We beantwoorden ook vragen die je kunnen helpen bij het gebruik van je cirkelzaag: Heeft mijn tafelzaag onderhoud nodig, en zo ja, hoe verzorg ik hem goed? Hoe lang gaat mijn cirkelzaag mee voor hij de geest geeft? We hebben al deze vragen en meer behandeld in onze tafelzaag test 2023.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Praktisch: De tafelzaag is een praktische metgezel in veel situaties als het om doe-het-zelven en knutselen gaat. Precisie en snelheid, en ook duurzaamheid, betekenen dat hij een duidelijk voordeel heeft boven de alternatieven.
 • Voor iedereen: cirkeltafelzagen zijn er in verschillende versies wat betreft vermogen, toebehoren en nog veel meer. Je moet vooraf uitzoeken welke tafelzaag het beste bij je past, om zinloze investeringen te vermijden.
 • Veelzijdiggebruik: De verscheidenheid aan materialen die met een cirkelzaag verwerkt kunnen worden is groot. Daarom is het gebruik van geschikte zaagbladen onontbeerlijk.

Cirkeltafelzaag: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor tafelzagen

Natuurlijk is het niet eenvoudig om de perfecte tafelzaag te vinden die precies doet wat hij moet doen. De verscheidenheid aan verkrijgbare cirkelzaagmachines is groot en daarmee ook het risico dat je je bij de aanschaf mogelijk vergist. In het volgende nemen we de criteria voor het kopen van een cirkelzaag onder de loep.

Deze criteria moeten je helpen beslissen welke cirkelzaag bij je past. Als je dit duidelijk is, staat niets je meer in de weg om de perfecte cirkelzaag te kopen:

In het volgende gedeelte bekijken we de zojuist opgesomde koopcriteria nader om te zien hoe relevant ze voor jou zijn.

Power

Omdat de cirkelzaag een motorzaag is, is het logisch dat de motor een belangrijk onderdeel van de zaag is. Bijgevolg moet ook over dit aspect natuurlijk goed nagedacht worden bij de aanschaf, om te voorkomen dat de tafelzaag snel verslijt. Normaal begint het vermogen van een tafelzaag bij 1200 watt en kan variëren – tot 2200 watt is in de handel verkrijgbaar. Om te bepalen welk vermogen geschikt is, is er een richtsnoer:

Type tafelzaag Minimaal vereist vermogen
Tafelzaag voor beginners vanaf ongeveer 1200 watt
Tafelzaag voor gevorderden vanaf ongeveer 1500 watt
Tafelzaag voor professionals vanaf ongeveer 2000 watt

Dit moet als richtsnoer gebruikt worden bij de aankoop, om onder- of overbelasting van de machine en de gebruiker te voorkomen.

Een hoge onbelaste snelheid maakt nauwkeurig snijden mogelijk en ook het zagen van sterke houtsoorten zonder problemen.

In verband met het vermogen moet je ook letten op het stationaire toerental: hoe hoger dat is, hoe beter de cirkelzaag werkt. Hij moet altijd tussen 2800 en 3500 omwentelingen per minuut liggen, maar de gemiddelde waarde van de aangeboden tafelzagen ligt tussen 4500 en 5700 omwentelingen per minuut.

Verder hebben vooral de duurdere machines een zogenaamde “zachte start”, die ervoor zorgt dat de machine langzamer start en langzaam oploopt tot de gewenste snelheid. Dit verlengt niet alleen de levensduur van het gereedschap, maar maakt het ook gemakkelijker om het te zagen materiaal in te brengen.

Tischkreissäge-1

Tafelzagen zijn niet alleen populair in werkplaatsen – ook steeds meer doe-het-zelvers schaffen zo’n machine aan om het werk voor zichzelf gemakkelijker te maken. Het is dus een goede investering die voor elke doe-het-zelver de moeite waard is.
(Image source: Blaz Erzetic / Unsplash.com)

Veiligheid

Veiligheid is natuurlijk de belangrijkste factor in alle situaties, maar vooral bij het werken met handgereedschap, zoals een tafelzaag. Eén keer niet opletten – en je bent behoorlijk gewond. Bijna elke professionele vakman heeft zich in zijn loopbaan minstens één keer geblesseerd – maar dat hoeft niet zo te zijn. Met de juiste veiligheidsmaatregelen kan er, althans met de tafelzaag, niet zo snel iets ergs gebeuren.

De werker

Zelfs als je machine goed beveiligd is, moet je zelf voorzichtig zijn bij het hanteren van de machine. Dit betekent dat je beschermende kleding moet dragen, geen losse kleding, en strakke handschoenen. In geen geval mogen deze vergeleken worden met handschoenen uit het tuincentrum; als je met cirkelzagen werkt moet je investeren in werkhandschoenen.

Veiligheid op het werk is een zaak van iedereen!

Het kiezen van werkkleding is net zo belangrijk als het dragen van gehoorbescherming en veiligheidsbril. Het volume van een tafelzaag kan onderschat worden, vooral bij langdurig gebruik; rond de 100 decibel is schadelijker voor het gehoor dan je zou verwachten.

De veiligheidsbril heeft ook een doel: een splinter in het oog, met welk materiaal je ook werkt, kan erg gevaarlijk zijn. Als je cirkelzaag geen afzuigadapter heeft, is het ook aan te bevelen een mondbeschermer te dragen. Dit voorkomt het inademen van fijne spaanders of stof. Zorg er altijd voor dat je cirkelzaag stabiel staat, zowel voor cirkelzagen met een voet als voor die zonder. Beide moeten goed vastgemaakt zijn om goed en zonder ongelukken te kunnen werken.

De cirkelzaag

De meeste cirkelzaagmachines hebben een zogenaamde “noodstopschakelaar”, die precies doet wat hij belooft: als deze knop wordt ingedrukt, stopt de zaag onmiddellijk om in noodsituaties geen nog grotere schade te veroorzaken.

Ze hebben ook een motorrem om te voorkomen dat het zaagblad nog lang uitloopt nadat het uitgeschakeld is. Dit zou verder letsel veroorzaken. Verder moet de cirkeltafelzaag voorzien zijn van een beschermkap voor het zaagblad en een spouwmes. Dit voorkomt dat het zaagblad vastloopt, wat het werkstuk in jouw richting zou katapulteren.

Zaagbladen moeten altijd alleen verwisseld worden als de zaag helemaal stilstaat. Dit garandeert veilig wisselen zonder verwondingen of een onnauwkeurige bevestiging van de messen te veroorzaken. Dit moet natuurlijk ten koste van alles vermeden worden, want bij het volgende gebruik van de cirkelzaag kan het zaagblad losraken en verwondingen van enorme proporties veroorzaken.

Beter veilig dan spijt! Controleer je cirkelzaag voor je hem aanzet.

Controleer voordat je de machine aanzet of alle details goed op hun plaats zitten, of alles goed vastzit en of niets wiebelt. Voor kleine werkstukken kan een duwstok je helpen je vingers zo ver mogelijk van het zaagblad te houden.

Mobiliteitsfunctie

Wat mobiliteit betreft kun je in principe onderscheid maken tussen twee verschillende soorten cirkelzaagmachines. Er zijn cirkeltafelzagen met een onderstel, maar er zijn er ook die geen onderstel hebben. Alvorens te kopen moet je dus duidelijk weten of een onderstel nodig is of niet.

De versies zonder voet zijn natuurlijk veel lichter en zorgen ervoor dat je ze ook onderweg kunt gebruiken, waar je ze ook nodig hebt. Dit is anders bij tafelcirkelzagen die een onderstel hebben. Deze zijn meestal relatief zwaar en daarom niet geschikt voor mobiel gebruik.

Een stabiele basis voorkomt dat de cirkelzaag gaat wiebelen. Een veilige standaard maakt het mogelijk om precies en op de millimeter nauwkeurig te werken. Een gezonde werkhoogte is ook belangrijk voor jou en je rug. Je moet dus zoeken naar een hoogte van tussen de 70 en 80 cm, afhankelijk van je lengte. Er zijn ook cirkeltafelzagen met verstelbare voetpoten, zodat je de werkhoogte naar behoefte kunt instellen.

Ook de prijs speelt bij dit criterium natuurlijk een rol. Terwijl duurdere cirkelzagen meestal een stevige basis hebben, kunnen goedkope modellen vaak wiebelig zijn – wat nauwkeurig zagen moeilijk maakt. Bij goedkopere apparaten kan het daarom voordelig zijn om een cirkelzaag zonder onderstel te kopen en in plaats daarvan een stabiel onderstel te nemen. Misschien is hij al beschikbaar?

Een stabiele werktafel is soms beter dan een wiebelig onderstel.

Omdat duurdere tafelzagen meestal met een onderstel geleverd worden, vraag je je misschien af hoe het mogelijk is dat je een mobiele tafelzaag koopt. Maar ook hiervoor is een oplossing: sommige tafelcirkelzaagonderstellen hebben zwenkwieltjes aan de poten.

Deze kunnen natuurlijk in de zaagstand vergrendeld worden, en ze maken het mogelijk de cirkelzaag ook onderweg te gebruiken.

Bruikbare zaagbladen, zaaghoogte en kantelhoek instelling

Verschillende cirkeltafelzagen hebben verschillende zaagbladen die gebruikt kunnen worden. Het hangt van het beoogde gebruik af welk mes je nodig hebt. Ze verschillen in diameter en dikte en zijn daarom geschikt voor verschillende materialen en afmetingen.

De kantelhoekverstelling biedt flexibiliteit door instelbare snijhoeken in het materiaal. Elke zaag is aanvankelijk uitgerust met een zaagblad dat veel gebruiksmogelijkheden belooft, maar je werk wat minder gemakkelijk maakt. De 32 tanden zijn geschikt voor plaatmateriaal en dwarssnedes in massief hout.

Zaagranden worden er echter niet optimaal mee. Daarom heeft elk cirkelzaag model bijpassende zaagbladen die verschillende doelen dienen. Je moet je daarom goed informeren over de beschikbare zaagbladen voor je koopt.

Bij het kiezen van zaagbladen zijn de tanden, de diameter en de dikte van het zaagblad van belang.

De zaaghoogte van een cirkelzaag verduidelijkt de maximale diepte van het te zagen werk. Een grotere maaihoogte geeft je dus meer vrijheid bij het werk. In het algemeen beginnen gemiddelde cirkelzaagmachines op een snijhoogte van ongeveer 70 millimeter. Professionele tafelzagen hebben een zaaghoogte tot 100 millimeter.

De kantelhoekverstelling is een belangrijke eigenschap voor het werken met een tafelzaag. Zo kunnen verstekken bijvoorbeeld goed gezaagd worden door de kantelhoek zonder stappen in te stellen tussen 0° en 45°.

Gebruiken

In het algemeen kunnen cirkeltafelzagen voor veel verschillende materialen gebruikt worden, als je maar de juiste zaagbladen hebt of ze voor het overeenkomstige apparaat beschikbaar zijn. Niet alle zaagbladen passen op elke cirkelzaag. In principe is de verwerking van

 • verschillende soorten hout,
 • Staal,
 • Non-ferrometalen en
 • Kunststoffen

is mogelijk met het juiste mesje en de juiste gevoeligheid. In het algemeen wordt een tafelzaag beschouwd als een veelzijdige machine. Met het juiste zaagblad en andere toebehoren hoef je het alleen maar goed voor te bereiden.

Leveringsomvang en toebehoren

Bij elke tafelzaag worden diverse toebehoren geleverd, die natuurlijk in grootte variëren, afhankelijk van de prijsklasse. Hoewel de goedkopere versies ook reclame maken voor bijpassende accessoires, zijn die meestal niet van zo’n hoge kwaliteit als verwacht.

De duurdere cirkelzagen maken veel meer kans als het om toebehoren gaat. In de regel worden bij elke aankoop van een tafelzaag de nodige toebehoren geleverd om meteen aan de slag te kunnen. Scheurhekken, bijvoorbeeld, zijn meestal inbegrepen en kunnen het zagen veel gemakkelijker maken. Ze stellen je in staat om bijvoorbeeld parket te snijden.

Het achteraf aanbrengen van accessoires is altijd mogelijk. Leer eerst de functies van je cirkelzaag kennen.

Je kunt ook een hoekaanslag kopen, maar die is meestal niet bij de set inbegrepen. Dit helpt je om exacte hoeken te snijden, die van tevoren precies ingesteld kunnen worden. Verstekzagen is dus geen probleem meer. Bovendien wordt een professionele machine meestal geleverd met een extra omheining om het werkstuk nog veiliger te kunnen benaderen.

Een zuigadapter is meestal ook bij de aankoop inbegrepen. Dit is bijzonder handig om de verdeling van de spanen te regelen en het opruimen te verkorten. Je zet een industriële stofzuiger op het hulpstuk en de spaanders ‘vliegen’ uit de zuigadapter meteen in de stofzuigerslang. Dit kan heel handig zijn, vooral als je binnenshuis werkt.

Besluit: Welke soorten tafelzagen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Voordat je een cirkelzaag kiest, is het zinvol een overzicht te krijgen van de verschillende soorten cirkelzagen. Daarom moet je nadenken over de vraag welk type zaag voor jou de juiste keuze is. Om te beslissen welk type cirkelzaag voor jou geschikt is, moet je je de volgende vragen stellen

 • In welke mate wil je de cirkelzaag gebruiken? Hoe vaak zal het gebruikt worden?
 • Welke uitrusting heb je nodig en hoeveel accessoires zijn er nodig?
 • Zal de zaag zwaar belast worden?

Omdat het antwoord op deze vraag niet altijd duidelijk is, gaat het volgende gedeelte dieper in op de soorten tafelzagen en verklaart hun voor- en nadelen.

Tafelzaag voor beginners

Tafelzaag voor beginners

Het instapmodel van een tafelzaag is meestal de goedkoopste variant, maar helaas ook die met de laagste kwaliteit. Toch is het goed om een beginner kennis te laten maken met het werken met een tafelzaag en hem het werk gemakkelijker te maken.

Als je zelden een tafelzaag nodig hebt en er alleen eenvoudig werk mee wilt doen, is het de moeite waard dit model te kopen. Het gebruiksgemak en de prijs zijn meteen overtuigend. Tafelcirkelzagen voor beginners zijn echter overtuigend door hun geringe overbelasting: omdat tafelcirkelzagen voor beginners meestal nutteloze en overweldigende functies bieden, is het werken ermee niet altijd gemakkelijk.

Door ze terug te brengen tot alleen de belangrijkste functies wordt het werk gemakkelijker en tegelijk veel veiliger. Met een tafelzaag voor beginners kun je basis-handbewegingen leren om zo’n machine te leren gebruiken.

Omdat het meestal geen groot financieel risico inhoudt qua prijs, kan men na verloop van tijd altijd voor een meer geavanceerde machine kiezen. Tegelijk kun je, als je ontevreden bent, de tafelzaag meteen de rug toekeren zonder er veel geld aan uitgegeven te hebben.

Advantages
 • gemakkelijk te gebruiken
 • lage prijs
 • perfect voor basiswerk
 • voldoende kwaliteit
Disadvantages
 • weinig functies
 • weinig leveringsomvang
 • weinig precisie
 • snelle slijtage

Helaas betekent zo’n zaag ook een lagere zaagkwaliteit, wat betekent dat uitscheuren een gewoonte moet worden. Voor gemiddelde resultaten zijn echter ook de goedkopere modellen prima geschikt. Uiteindelijk moet men niet te veel verwachten.

Goedkopere tafelzagen hebben meestal niet zo’n ruime keuze aan toebehoren, wat het werk kan beperken. Er is ook de mogelijkheid dat de aanpassing niet zo gemakkelijk gaat. Het wisselen van zaagbladen is nog steeds niet onmogelijk, maar er is niet zo’n groot bereik als bij de andere twee soorten.

Tafelzaag voor gevorderden

Tafelzaag voor gevorderden

Tafelzagen voor gevorderden blijken bijzonder geschikt voor doe-het-zelvers en vaklui voor wie zo’n machine nuttig kan zijn. In het algemeen hebben geavanceerde tafelzagen geen duidelijke nadelen, ze werken nauwkeurig en betrouwbaar, hebben veel praktische functies en bieden voldoende ruimte voor extra aanpassingen en bijstellingen.

Doe-het-zelvers gebruiken tafelcirkelzagen heel vaak en daarom moeten ze duurzaam en veilig zijn. Wat prijs betreft, vallen de tafelcirkelzagen voor gevorderden meestal in het middeldure prijssegment.

Werken met de tafelzaag voor gevorderden maakt het zagen gemakkelijker en zelfs massief hout levert geen problemen op. Met een hoog vermogen en een hoog stationair toerental kun je er zeker van zijn dat je werk niet moeilijker wordt gemaakt.

Advantages
 • kwalitatieve resultaten
 • nauwkeurig werken
 • geschikte accessoires
 • goede prijs-kwaliteitverhouding
Disadvantages
 • ingewikkelde bediening
 • middelhoge prijs
 • teleurstellingsfactor met afzonderlijke apparaten

Zulke apparaten vereisen echter enige kennis en zijn dus grotendeels ‘te veel’ voor beginners en kunnen erg ingewikkeld zijn. De bediening is hier niet altijd gemakkelijk en vereist enige oefening. De grote prijsklasse maakt het niet per se gemakkelijker om te zeggen of een tafelzaag goed is of niet.

Daarom moet je luisteren naar het oordeel van producttesten, vooral hier, om te voorkomen dat je een verkeerde aankoop doet.

Professionele tafelzagen

Professionele tafelzagen

Professionele tafelzagen zijn duidelijk de duurste modellen in het tafelzaagsegment. Toch hebben ze ook hun voordelen, want het werken ermee is niet alleen het leukst door de vele extra functies, maar ook hun duurzaamheid en professionaliteit zijn meteen overtuigend.

Timmerwerkplaatsen en soortgelijke bedrijven werken bijna dagelijks met zulke cirkelzagen en zijn daarom afhankelijk van het gebruik van duurzame modellen die voorzien zijn van de nodige toebehoren en toch werkbaar blijven. Natuurlijk is een hoog niveau van veiligheid nog steeds onontbeerlijk. Cirkeltafelzagen voor professionals bieden onverbeterlijke precisie en kunnen met veel verschillende materialen werken.

Ze bevatten elke functie, van soft start tot laserlijn, om een rechte snede mogelijk te maken. Stevige onderstellen zijn hier ook populair: gietijzeren poten zorgen voor een stevige, stevige stand.

Advantages
 • perfect voor allerlei werk
 • betrouwbaar en duurzaam
 • hoge kwaliteit
 • veel accessoires
 • nuttige extra functies
Disadvantages
 • duur
 • onderhoudsbehoeftig
 • ingewikkelde bediening
 • vereist ervaring en kennis

Cirkelzaagmachines voor professionals zijn helaas meestal erg duur, en daarom kun je ze je eigenlijk alleen veroorloven als ze immens zijn voor regelmatig gebruik. Ze vergen veel onderhoud, wat betekent dat je veel tijd moet besteden aan het schoonmaken en, indien nodig, het reconditioneren van de machine en het materiaal dat erbij hoort.

Toch zijn ze heel duurzaam en gaan ze lang mee. Mislukking is zeldzaam. De bediening is meestal even wennen en ingewikkeld, en daarom moeten tafelcirkelzagen voor professionals ook aan de vaklui worden overgelaten: ze vereisen ervaring en kennis van het werken met hoogwaardige handwerkmachines.

Gids: Veel gestelde vragen over tafelzagen uitvoerig beantwoord

Natuurlijk rijzen er bij de aanschaf van een tafelzaag veel vragen, en die worden in het volgende gidsdeel beantwoord. Als je alle antwoorden op de belangrijkste vragen gelezen hebt, zul je je zeker van veel dingen bewust zijn:

Wat is een tafelzaag?

Een cirkelzaag kan gebruikt worden om hout, metaal, kunststof en andere bouwmaterialen te zagen. De term “tafel” wordt gebruikt om de plaats aan te duiden: een tafelzaag wordt verkocht met een voorgemonteerd onderstel of moet door de gebruiker op een stabiel onderstel worden gemonteerd.

Het doorzagen van het materiaal gebeurt met een zaagblad, waarlangs het materiaal wordt gevoerd. Hiermee kunnen rechte en precieze sneden gemaakt worden op de aangegeven lijnen, maar dit hangt af van de kwaliteit van het apparaat.

Toch is het altijd een kwestie van het verdelen van verschillende materialen. De zaagbladen zijn voorzien van verschillende vertandingen, die bepalen voor welk materiaal ze geschikt zijn. Je kunt met een tafelzaag in het algemeen alles zagen dat voor verdere doe-het-zelf of knutselwerkjes gebruikt gaat worden.

Hoe ga ik met een cirkelzaag om en waar moet ik op letten?

De werking van een tafelzaag kan van model tot model verschillen. In het algemeen zijn er echter altijd gelijksoortige trucs die je kunt of moet gebruiken. In het algemeen moeten veiligheid en bescherming tegen verwondingen de hoogste prioriteit hebben.

Daarom moet je zo voorzichtig mogelijk met een cirkelzaag omgaan om gevaarlijke situaties te vermijden. Dit betekent niet alleen voorzichtig zijn bij het bedienen van de cirkelzaag, maar ook bij het hanteren ervan als hij uitgeschakeld is.

Beschermende kleding, handschoenen, en ook oorbescherming en een veiligheidsbril zijn verplicht, verder moet het dragen van een mondbeschermer overwogen worden. Men moet steeds bedacht zijn op het gevaar van een tafelzaag, om zich niet ernstig te verwonden.

Tischkreissäge-2

Ook bij het gebruik van een tafelzaag is doe-het-zelf veiligheidskleding van groot belang. Veiligheid op het werk is het allerbelangrijkste.
(Beeldbron: Sven Brandsma / Unsplash.com)

Daarom is het bijzonder belangrijk dat je dit type cirkelzaag goed onder de knie krijgt en hem van tevoren leert gebruiken. Pas dan kun je de kennis verwerven om een tafelzaag te bedienen. Verder is het motto hier beslist “oefening baart kunst”.

Wat kost een tafelzaag?

Het prijsaspect van tafelcirkelzagen kent een heel breed spectrum. Terwijl je tafelcirkelzagen voor beginners kunt krijgen vanaf een prijs van rond de 100 euro, kan een apparaat voor professionals tot 1000 euro kosten. Er zijn dus ronde tafelzagen in elk prijssegment.

Type tafelzaag Verwachte prijs
Tafelzaag voor beginners rond de 100 – 300 euro
Tafelzaag voor gevorderden rond de 300 – 700 euro
Tafelzaag voor professionals vanaf rond de 700 euro

In de regel moet je afblijven van te goedkope tafelzagen: er is zeker een reden waarom ze zo goedkoop zijn! Onnauwkeurige resultaten en een gebrek aan precisie maken je werk alleen maar moeilijker en slechts marginaal plezieriger.

Als je de juiste categorie voor je gevonden hebt, loont het de moeite om in het midden van de prijsklasse te zoeken – je vindt vast en zeker een tafelzaag die bij jou, je vaardigheden en je portemonnee past.

Waar kan ik een cirkelzaag kopen?

Je kunt meestal overal een cirkelzaag kopen. Afhankelijk van je verlangen naar advies en kwaliteit, moet je overwegen waar je je tafelzaag wilt kopen.

Bij de bouwmarkt

De bouwmarkt is de meest klassieke plaats om bouwmachines te kopen. Hier is het niet alleen de grote keuze aan verschillende tafelzagen die overtuigt, maar ook het eerlijke advies. Dit betekent dat je er uiteindelijk zeker van kunt zijn dat de bouwmachine goed is. Je hebt ook een direct aanspreekpunt voor garantieclaims, wat zeker geen nadeel is.

Tischkreissäge-3

Een consult in een speciaalzaak of doe-het-zelf zaak is altijd leerzaam. Bij het kopen van een cirkelzaag moet je ook vertrouwen op het oordeel van deskundigen.
(Image source: LinkedIn Sales Navigator / Unsplash)
Op het internet

Het internet is een van de koplopers als het om elke soort aankoop gaat. Meer en meer komt ook de aandacht op bouwmachines, omdat alleen daar zulke gunstige aanbiedingen kunnen worden gedaan.

Vooral op het internet moet je altijd letten op recensies en beoordelingen van klanten. Dit zijn je ‘adviezen’ op het net.

Niemand kan de ruime keuze overtreffen en beoordelingen van andere klanten maken het ook gemakkelijker om de perfecte tafelzaag te kopen. Of ze nu gebruikt of nieuw zijn, je kunt op het internet allerlei soorten cirkeltafelzagen vinden.

Toch heb je geen directe contactpersoon die je aanbevelingen, tips en trucs kan geven en je ook kan helpen als er een garantieclaim komt. Je wordt aan je lot overgelaten.

Bij discounters

Steeds meer discounters, zoals Aldi en Lidl, bieden een ruim assortiment bouwmachines aan. Je vindt daar dus ook cirkelzagen in de lagere prijssegmenten. De kwaliteit van de producten verschilt sterk, en daarom is het belangrijk op recensies te vertrouwen.

Ook hier heb je een contactpersoon in geval van een garantieclaim, maar je kunt niet hopen op advies en dergelijke.

Welke alternatieven zijn er voor een cirkelzaag?

Als je niet zo enthousiast bent over cirkelzagen als je aanvankelijk misschien dacht, zijn er natuurlijk alternatieven. Deze worden hieronder geschetst om je een kort overzicht te geven.

Decoupeerzaag

In tegenstelling tot de tafelzaag werkt de decoupeerzaag met een pendelslagbeweging. Het zaagblad maakt alleen een verticale beweging.

Dit betekent dat de zaag niet zo snel kan werken en maakt een precies resultaat mogelijk in hoeken die moeilijk bereikbaar zijn. Niettemin is het nogal moeilijk om een rechte lijn te houden bij het maken van lange sneden.

Hakzaag

Een hakzaag lijkt op het principe van een tafelzaag, maar toch werkt hij iets anders: terwijl je bij een tafelzaag het werkstuk langs het zaagblad leidt, is bij een hakzaag precies het omgekeerde het geval.

Hier geleid je het zaagblad langs het werkstuk, waardoor er alleen smalle planken en stroken mee gezaagd kunnen worden. In dit geval is de cirkeltafelzaag een veel flexibeler alternatief.

Handcirkelzaag

De handcirkelzaag is een soortgelijk geval als de hakzaag. Je leidt het zaagblad langs het werkstuk om het te zagen en daarom moet het goed vastzitten. In tegenstelling tot de tafelcirkelzaag is de handcirkelzaag veel kleiner en gemakkelijker te hanteren, zodat hij vooral omwille van de flexibiliteit erg praktisch is.

Wat is de gemiddelde gebruiksduur van een cirkelzaag?

Volgens de huidige AfA tabel, die de gebruiksduur van een voorwerp bepaalt, kun je een cirkelzaag 14 jaar gebruiken. Dit is echter geenszins een leidraad. Omdat elke zaag natuurlijk een verschil in kwaliteit heeft, is deze vraag moeilijk over de hele linie te beantwoorden.

Terwijl je kunt aannemen dat tafelcirkelzagen in de goedkopere prijsklasse niet erg lang meegaan, kun je verwachten dat dit wel het geval is met professionele tafelcirkelzagen. Uitzonderingen bewijzen de regel.

In het algemeen kun je echter een matige levensduur van ongeveer 10 jaar verwachten, als je goed met het apparaat omgaat. Maar of het veel langer duurt voor het te onveilig wordt om mee te werken, of veel korter, hangt af van het product zelf.

Op welke werkhoogte moet mijn tafelzaag ingesteld worden?

De basis van een cirkelzaag moet altijd ongeveer de gebruikelijke werkhoogte van 70 tot 80 cm zijn. De meeste cirkeltafelzagen met een onderstel garanderen deze factor. De toestellen in het hogere prijssegment kunnen ook uitgerust zijn met in hoogte verstelbare poten.

Dit maakt een comfortabele werkhoogte voor iedereen mogelijk. Sommige cirkeltafelzagen hebben echter geen onderstel, wat betekent dat je de cirkelzaag zelf moet opstellen op een stevige werkbank. Deze werkbank moet ook een normale werkhoogte hebben, vergelijkbaar met een bureau.

Welke zaagbladen heb ik nodig en hoe verwissel ik ze?

Over het algemeen heb je zaagbladen nodig die bedoeld zijn voor het materiaal dat je wilt zagen.

Type zaagblad Aantal tanden nodig Geschikt voor
Standaard zaagblad 32 tanden Plaatmateriaal (pressboard, triplex, OSB) Dwarszagen in massief hout Langszagen in massief hout (langzaam duwen)
Fijngesneden zaagblad 48 tanden (schuine zaagrand) Gecoate spaanplaat Pressboard MDF. T

och zou het nogal onzinnig zijn om een bepaald zaagblad te kopen zonder te weten dat je het nodig zult hebben. Zoals je weet, kun je altijd meer kopen.

Wat kan ik met een cirkelzaag zagen?

In principe kun je elk materiaal met een cirkelzaag zagen, als je maar het juiste zaagblad gebruikt. Van hout tot plastic of metaal – de wereld is je oester.

Beeldbron: Nakornthai/ 123rf.com

Reviews