Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

14Products analyzed

24Hours invested

6Studies researched

67Comments collected

Je kunt chorizo met verschillende spijzen combineren. Niet alleen als sneetje op brood, maar het kan ook gebruikt worden in roerbakgerechten.

De “Ch” in het woord wordt uitgesproken als een “Tsch”. Verder ligt de klemtoon op de klinkers. Chorizo’s verschillen in gewicht, smaak en verkoopformaat. Sommige chorizo’s zijn zelfs geschikt voor bepaalde diëten. Daarom vergelijken we in het volgende artikel verschillende alternatieven en leer je op welke criteria je kunt letten bij het kopen van chorizo.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Op grond van de al lang bestaande vraag passen de fabrikanten zich aan de nieuwe diëten van de klanten aan. Daarom is de chorizo ook verkrijgbaar in een veganistische versie.
  • De chorizo kan als koude snee gebruikt worden of in een pan gebakken worden om er een crème van te maken.
  • De smaak van de chorizo kan mild of pittig zijn.

Chorizo: Onze selectie

Koop-en beoordelingscriteria voor chorizo

Om je te helpen beslissen over je volgende chorizo, hebben we de koop- en beoordelingscriteria geanalyseerd. Dit zijn:

We zullen ze nu in detail beschrijven, zodat je er een beter idee van krijgt. Je kunt kiezen op welke factor je de nadruk wilt leggen.

Gewicht

Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en bezwaren zijn er verschillende gewichten van chorizo te vinden. Doorslaggevend voor het gewicht kan zijn of je exacte specificaties voor je gerecht nodig hebt of dat je de chorizo voor het eerst wilt proberen.

Als je dit alleen rauw in plakjes wilt eten, is de 100 g verpakking voldoende. Wil je er echter verschillende maten bij hebben, dan kun je gaan voor de 1 kg verpakking.

Geschikte diëten

Veel consumenten willen wel van chorizo genieten maar volgen een vegetarisch of veganistisch dieet. Toevoegingen kunnen ook interessant zijn voor mensen met allergieën. In dit geval hoeven ze niet helemaal van het product af te zien.

In plaats van dierlijke worden bij de productie plantaardige ingrediënten gebruikt om een veganistische chorizo te kunnen verkopen. Tofu, erwten- of soja-eiwit kan hiervoor gebruikt worden.

Smaak

Persoonlijke voorkeur kan ook smaak inhouden. Sommige consumenten geven de voorkeur aan een milde en andere aan een pittige variant.

Je kunt teruggrijpen op je voorkeuren en bedenken of je van je eten wilt genieten met te veel pikantheid of liever de mildere variant gebruikt. Je kunt ook een pasta bereiden voor bij de chorizo om de smaak te intensiveren.

Verkoopformaat

Je kunt chorizo in plakjes kopen. Je hoeft de plakjes niet meer te verwerken. Als je een grotere hoeveelheid wilt, kun je het in een worstvorm kopen en naar eigen believen fijnhakken. Sommige chorizo’s zijn ook in vacuümverpakte vorm verkrijgbaar.

Er staat ook belangrijke informatie op de verpakking die doorslaggevend kan zijn voor de aankoop. Dit omvat, bijvoorbeeld, certificeringen of de houdbaarheidsdatum.

Gids: Veelgestelde vragen over chorizo in detail beantwoord

Je hebt jezelf misschien speciale vragen gesteld over chorizo. Daarom hebben we de antwoorden op de meest gestelde vragen over chorizo verzameld.

Wat is chorizo?

Chorizo is een wijdverspreide en bekende rauwe worst, vaak gevuld met paprika en knoflook. Er kunnen verschillende soorten vlees gebruikt worden. Meestal neemt de fabrikant zijn toevlucht tot varkens- of kalfsvlees.

Waar komt chorizo vandaan?

Chorizo is een belangrijk exportproduct van Spanje. Omdat het al jaren sterk verankerd is in de Spaanse cultuur, kunnen er smaakverschillen zijn naargelang het gebied van herkomst.

Chorizo kan met veel spijzen gecombineerd worden en kan gebruikt worden als ontbijt maar ook als avondeten. (Image source: Nowak/ 123rf)

Hoeveel kost een chorizo?

De prijzen van chorizo’s variëren afhankelijk van verschillende kenmerken, zoals de ingrediënten en het gewicht. Deze tabel moet je hierover informeren en uitleggen welke prijzen je kunt verwachten:

Prijsklasse Beschikbare producten
  Laaggeprijsd (7 – 10 €) Plakjes, vacuüm verpakt
Middelgeprijsd (10 – 15 €) Worstvorm, vegetarisch of veganistisch
Hooggeprijsd (vanaf 15 €) Kruiden van hoge kwaliteit

xml Voor speciale diëten en/of persoonlijke voorkeuren zijn er veel producten in de categorie middelmatig geprijsd. Als je meer chorizo wilt kopen, kun je gaan voor de soorten in de dure categorie.

Conclusie

Voor een rijk ontbijt, een warm diner of als tapas: chorizo’s kunnen voor allerlei gelegenheden gebruikt worden. De ingrediënten, de smaak en de verpakking kunnen een grote rol spelen bij de keuze. Een van de bijzonderheden van chorizo’s is dat de leveranciers altijd rekening houden met verschillende diëten, zoals vegetarisch en veganistisch. Dit resulteert in een ruime keuze voor elke persoonlijke voorkeur. De prijs varieert naargelang de specialiteit en het gewicht. (Coverfoto: Wesual Click / unsplash)

Reviews