Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

17Products analyzed

22Hours invested

13Studies researched

103Comments collected

Of je nu amateur kok of amateur tuinman bent: chilipeper heeft allang zijn weg gevonden in onze huiselijke keukens en tuinen. Het kruid maakt indruk door zijn veelzijdigheid in de vormen waarin het wordt gepresenteerd en zijn mate van kruidigheid, en komt al lang niet meer alleen voor in Zuid- of Midden-Amerikaanse gerechten.

Of ze nu mild zijn, met een lichte pittigheid of met een vurige noot: In onze productvergelijking laten we je kennismaken met verschillende soorten chilipeper en tonen we je onze aanbevelingen, die het je gemakkelijker moeten maken de perfecte specerij te kiezen.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Spaanse peper behoort tot het geslacht van de besvruchten en wordt in veel keukens als specerij gebruikt. Bovendien wordt van chilipeper gezegd dat ze een helende werking heeft.
  • Chilipepers zijn nachtschade planten en er zijn talloze soorten. Ze variëren in kleur, grootte, smaak en mate van hitte.
  • De hitte van een chilipeper kan worden uitgedrukt in Scoville eenheden. Pepers bevatten capsaïcine, dat het hittegevoel in de slijmvliezen teweegbrengt.

Chili: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor chilipeper

Om je een inzicht te geven in het onderwerp chilipeper, hebben we hieronder de belangrijkste criteria samengevat. Zo krijg je een optimaal overzicht van de selectie op basis van de volgende criteria:

We leggen verder uit waar de afzonderlijke punten over gaan, zodat je een weloverwogen aankoopbeslissing kunt nemen.

Oorsprong

Chilipeper, d.w.z. de chiliplant, komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Daar is chilipeper al duizenden jaren een integraal onderdeel van de traditionele keuken. Christoffel Columbus bracht de plant in de 15e eeuw over zee naar Europa.

Het hete kruid vond ook snel ingang in Europese kringen en men waardeerde het niet alleen om zijn hitte, maar ook als groente en geneesmiddel. Tegenwoordig wordt chilipeper vooral verbouwd in India, Mexico, Indonesië, Thailand en China. Overigens zijn chilipepers in de loop der tijden mild veredeld, wat de pepersoort Alopinos opleverde.

Rassen

De chiliplant is een nachtschadeplant en varieert in uiterlijke kenmerken zoals kleur en grootte. Er zijn ook verschillen in smaak en mate van heetheid. Bovendien zijn pepers bessen en dus een vrucht en geen groente.

Er zijn ongeveer 4000 verschillende soorten chilipepers, ook wilde soorten. De meesten verschillen in hun heetheid. Chilipepers verschillen ook in herkomst of teelt, zoals biologische landbouw. De bekendste zijn jalapeno pepers, cayenne pepers en de bijzonder hete habanero pepers.

Vorm van presentatie

De vruchten van de chiliplanten worden na de oogst vaak gedroogd. Ze worden dan ofwel als hele peulen verpakt, tot vlokken vermalen of tot poeder vermalen. Natuurlijk kun je ook verse pepers kopen en ze in de keuken gebruiken.

Hier is het aan jou welke vorm je verkiest en welke voor jou het beste werkt. Poeder is meestal het gemakkelijkst te doseren en combineert perfect met je gerecht. Als je hele pepers koopt, kun je ze gewoon fijnmalen met een chilipepermolen.

Warmteniveau

Zelfs de grootte van de peul bepaalt de warmte. Hoe kleiner de chilipeper, hoe heter hij is. De warmte zit in de schil en de zaden van de peul. Dus als je een verse chilipeper gebruikt en hem liever minder heet hebt, gebruik dan alleen het vruchtvlees.

Farmacoloog Wilbur L. Scoville ontwikkelde in 1912 de Scoville schaal om hitte te meten. Spaanse peper bevat capsaïcine, dat in onze slijmvliezen het hittegevoel irriteert en op gang brengt. De schaal loopt van 0 met geen hitte tot 16.000.000 Scoville eenheden, wat pure capsaïcine zou zijn.

Gids: Veelgestelde vragen over chilipeper in detail beantwoord

In dit deel leggen we de meest gestelde vragen over chilipeper uit, zodat je voldoende geïnformeerd bent als je chilipeper wilt kopen.

Voor wie is chilipeper geschikt?

In principe is chilipeper geschikt voor iedereen die graag kookt, zijn gerechten pit geeft en pittig voedsel eet. Chili gaat bijzonder goed samen met vlees en vis. Sauzen, marinades en mayonaise kunnen ook heel goed met chilipeper gekruid worden om ze net dat beetje extra te geven.

Als je geen pikantheid verdraagt, moet je natuurlijk Spaanse peper vermijden of milde soorten gebruiken. Als je eten te pittig is, helpt een glas melk om het af te zwakken.

Wat kost chilipeper?

De prijsklasse van chilipeper hangt van verschillende factoren af. Enerzijds is natuurlijk de grootte van de verpakking doorslaggevend, maar anderzijds is ook de herkomst of de soort teelt vaak doorslaggevend.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laaggeprijsd (2 – 5€) Kleine verpakking, vaak als hele peul
Middelprijs (6 – 10€) Middelgrote verpakking, vaak vlokken of poeder
Hooggeprijsd (11 – 20€) Grote verpakking, biologische kwaliteit

Als je voor het eerst de smaak van chilipeper wilt te pakken krijgen, begin dan met een kleine verpakkingsgrootte. Zorg ervoor dat je geen hele peulen koopt, want dan moet je ze zelf hakken. Als je iets meer wilt uitgeven, raden we je biologische producten aan.

Chili

Er is een grote verscheidenheid aan pepers. Ze verschillen niet alleen in uiterlijk, maar ook in smaak. (Image source: Viktor Forgacs / Unsplash)

Conclusie

De specerij chilipeper is al lang in Europa aangekomen. Niet voor niets werd er een heel gerecht naar genoemd: chili con carne. Intussen zijn er ook veel vegetarische receptideeën. Bovendien is chilipeper gezond, goed voor je immuunsysteem en bevat veel vitamine C.

Je kunt het kopen als een hele peul, als vlokken, in poedervorm of als plant. Natuurlijk kun je ook je eigen chiliplanten kweken in je tuin of op het balkon. Maar je kunt chilipeper ook kopen als kant-en-klare saus, dip of likeur.

(Omslagfoto: Free-Photos / Pixabay)

Reviews