Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

17Products analyzed

22Hours invested

9Studies researched

52Comments collected

De meeste mensen zijn wel bekend met de term chai thee. Traditioneel komt chai thee uit India, waar het woord chai gewoon “thee” betekent. Vanwege de goede smaak en het deels positieve effect op het menselijk lichaam, zijn er veel variaties ontstaan.

In het volgende artikel leggen we uit welke soorten er zijn, wat ze met je lichaam doen en welke het beste voor je zijn. Je krijgt ook gedetailleerde koopadviezen die je in de supermarkt of op internet kunt gebruiken.
De belangrijkste feiten in het kort

  • In India betekent chai niet meer dan “thee”. We zeggen dus eigenlijk altijd “thee thee”.
  • Afhankelijk van het kruidenmengsel kan chai thee bijzondere effecten op je lichaam hebben. Specerijen zoals gember en kardemom hebben een positief effect op je maag en darmen.
  • Hoewel er in supermarkten veel soorten chai thee verkrijgbaar zijn, bewaren sommige families in India hun recepten thuis als geheimen.

Chai thee: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor chai thee

Je wilt een chai thee kopen maar weet niet waar je op moet letten. We hebben de belangrijkste en meest relevante koopcriteria voor chai thee op een rijtje gezet en uitgelegd, zodat je er zeker van kunt zijn dat je het juiste product kiest:

Om je nog meer informatie over de koopcriteria te geven, hebben we ze in het volgende gedeelte nader toegelicht:

Thee-formaat

De verschillende thee-formaten vallen bij aankoop meestal meteen op. Het bekendste formaat is het theezakje, waarbij de theeblaadjes fijngehakt in een theezakje worden gedaan. Je legt dit zakje dan gedurende 5-8 minuten in kokend water, waardoor de thee kan trekken.

Een andere vorm zijn losse theeblaadjes. Deze worden niet in theezakjes geleverd, maar zitten in kleine stukjes gehakt in een pakje. Dit veronderstelt dat je thuis een theezeefje hebt waarin je de thee kunt gieten.

Het voordeel van losse theebladeren is dat je zelf de hoeveelheid thee kunt bepalen die je wilt gebruiken. Als je meer dan een portie nodig hebt, kun je kiezen uit een of meer zakjes. Met losse theebladeren kun je een weegschaal gebruiken om precies af te meten hoeveel je eigenlijk wilt nemen.

Hoeveelheid

Zoals vaak het geval is in de industrie en de kleinhandel, kun je onderscheid maken tussen verschillende hoeveelheden van een product. De hoeveelheid thee is echter sterk afhankelijk van het theeformaat.

Losse theebladeren zijn meestal in grotere hoeveelheden verkrijgbaar, terwijl de hoeveelheid voor een theezakje meestal vast is. Hier kun je alleen beslissen over de hoeveelheid theezakjes die je wilt kopen.

Het gebeurt vaak dat op de verpakking in de supermarkt staat aangegeven hoeveel kopjes thee je met dit product kunt drinken. Natuurlijk kun je hier niet 100% zeker van zijn, maar het geeft je een goede schatting van de hoeveelheid thee die je koopt.

Flavour

Thee is er nu in allerlei smaken. Van gezonde theeën die goed zijn voor het immuunsysteem tot vruchtenthee en zwarte thee. Bovendien worden theeën vaak met elkaar gemengd, waardoor smaken ontstaan als appel-vanille of peer-citroen.

Chai thee bevat oorspronkelijk zwarte thee, melk en specerijen. Sinds chai thee populair is geworden, is hij nu verkrijgbaar in een enorm aantal smaken.

Zwarte thee is echter nog steeds een vast ingrediënt dat zelden wordt weggelaten. Smaakverschillen in chai thee worden bereikt door de keuze van verschillende specerijen. Ook hier is er bijna geen richting die niet denkbaar is.

Cafeïnegehalte

Chai thee komt oorspronkelijk uit India. Daar bestond de thee meestal uit zwarte thee, melk en specerijen. Zo is het traditioneel verrijkt met cafeïne door de zwarte thee en heeft het beslist een wakkermakend effect op mensen.

Maar omdat niet iedereen cafeïne goed verdraagt of voor het slapengaan van een chai thee wil genieten, zijn er nu ook chai theeën die cafeïnevrij zijn. Dit is natuurlijk niet meer de traditionele theesoort, maar het maakt de thee wel aangenaam voor mensen die het zonder cafeïne willen doen.

Het onderscheid tussen cafeïnehoudend en cafeïnevrij is meestal onmiddellijk herkenbaar op de verpakking. Als je op de verpakking niets over het cafeïnegehalte kunt zien, moet je aannemen dat een traditioneel recept gebruikt werd en dat er cafeïne in zit.

Gids: Veelgestelde vragen over chai thee in detail beantwoord

Chai thee is bij velen alleen bekend als naam. Er ontbreekt echter belangrijke informatie om te begrijpen waar het bij dit Indiase theegenre om gaat. We hebben de belangrijkste vragen over chai thee voor je verzameld en ze hieronder in detail beantwoord:

Is chai thee gezond?

Traditionele chai thee bestaat uit zwarte thee, melk en verschillende specerijen. Deze hoofdbestanddelen van chai thee zijn met mate niet ongezond voor het menselijk lichaam. De specerijen zijn echter waar het interessant wordt.

Veel specerijen hebben verborgen effecten op het lichaam waar je misschien nog niet van op de hoogte was. Een chai thee met gember heeft een positief effect op je spijsvertering en heeft een antibacteriële werking op je lichaam.

Andere specerijen, zoals kardemom, hebben een positief effect op verkoudheid en kalmeren ook de maag. Men kan dus zeggen dat chai thee, met de juiste keuze van specerijen, gezond is voor het menselijk lichaam.

Welke soorten chai thee zijn er?

De verschillende soorten chai thee verschillen in de keuze van de specerijen. Als je graag kaneel consumeert, is het een goed idee om een chai thee te kiezen die kaneel bevat.

Chai thee kan gedronken worden met water of melk. (Image source: Massimo Rinaldi / Unsplash)

Aan de andere kant zijn er tal van chai theeën die erg pittig en heet smaken. Er zijn bijna geen grenzen aan de specerijen waaruit je kunt kiezen als het om chai thee gaat. Traditioneel wordt de thee echter gedronken met peperkorrels, kaneel, kardemom of gember.

Drink je chai thee met melk of met water?

Traditionele chai thee bevat zowel melk als water. Eerst wordt zwarte thee met water gezet, dan wordt er melk aan toegevoegd voor de specerijen worden toegevoegd. Natuurlijk kun je de melk ook weglaten als je die niet goed verdraagt.

Er worden vaak chai poeders aangeboden die eenvoudig met water of melk worden geïnfuseerd. Natuurlijk kun je zelf bepalen welk ingrediënt je wilt. Controleer echter altijd de verpakking van het product. Er staat vaak een aanbeveling bij over hoe het product te consumeren.

Hoe maak je chai thee klaar?

Een hoofdingrediënt van Chai thee is een sterke zwarte thee. Dit wordt gebruikt om een dominante basissmaak te maken. Er wordt ook melk gebruikt om de thee te infuseren. Aan het mengsel worden dan specerijen toegevoegd om de thee zijn speciale smaak te geven.

Er zijn bijna geen grenzen aan de keuze van specerijen. Er worden vaak verschillende specerijen gebruikt, zoals kaneel, peperkorrels, kardemom, gember of kruidnagel. Als je deze specerijen niet lekker vindt, kun je natuurlijk ook andere specerijen of kruidenmengsels proberen.

Hoeveel kost chai thee?

Als je in de supermarkt voor verschillende chai theesoorten staat, weet je vaak niet hoe duur ze kunnen en mogen zijn. Om je een beter idee te geven van wat verschillende chai theeën kosten, toont de volgende tabel de prijsvork:

Prijsvork Hoeveelheid in grammen
Laaggeprijsd 1€ – 10 € 100g – 250g
Middelgeprijsd 10€ – 20€ 300g – 500g
Hooggeprijsd 20€ + 500g +

Een exacte prijsvork voor chai t Er zijn dus fabrikanten die 100g chai thee verkopen voor 20€, wat verre van gemiddeld is. Aan de andere kant zijn er ook fabrikanten die 100g chai thee voor 1€ verkopen. In principe kun je rekenen op 5€ per 100g.

Waar komt Chai thee oorspronkelijk

vandaan? Chai thee komt oorspronkelijk uit India. Daar betekent het woord chai in vele delen gewoon “thee”. In Duitsland werd ons woord voor de drank gewoon toegevoegd aan het Indiase woord chai. De traditionele manier om chai thee te maken is het koken van een sterke zwarte thee.

Dan wordt melk toegevoegd en worden kruiden toegevoegd. De verschillende smaken die er voor chai thee bestaan verschillen in de keuze van de specerijen. Verschillende specerijen hebben ook verschillende effecten op het menselijk lichaam en kunnen heel goed gezond blijken te zijn.

Conclusie

Chai thee heeft een heel oude en lange geschiedenis. De thee is echter gezond en niet bijzonder ingewikkeld om te bereiden. Er zijn nu veel smaken, en je kunt ze eerst allemaal proberen om uit te vinden welke thee het beste bij je past. Het is ook interessant op te merken dat, afhankelijk van de keuze van de specerijen, je lichaam er baat bij heeft.

Elke specerij heeft een ander effect op het lichaam. Zo kan een geselecteerde chai thee je helpen bij maag- of darmproblemen. Bedenk altijd dat je het beste kunt uitproberen welke thee het beste bij je past en smaakt.

(Coverfoto: Manki Kim / Unsplash)

Reviews