Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

21Products analyzed

25Hours invested

9Studies researched

71Comments collected

Kerstmarkten zijn moeilijk voor te stellen zonder kaneel en het kaneelbroodje zou niet zijn wat het is zonder kaneel. Kaneel is een van de populairste specerijen in de keuken. Ceylon kaneel wordt ook wel de echte kaneel genoemd en heeft, onder andere, gezondheidsvoordelen.

Ceylon kaneel is er in een grote verscheidenheid aan variëteiten. Geef je de voorkeur aan gemalen of hele stokjes? Waar moet ik op letten wat betreft biologisch, fair trade en coumarine gehalte? Om je te helpen de juiste keuze te maken, hebben we verschillende criteria op een rijtje gezet en de belangrijkste vragen over Ceylon kaneel voor je beantwoord.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Ceylon kaneel heeft minder coumarine gehalte en is daarom minder schadelijk voor de gezondheid. Integendeel. Het heeft veel positieve effecten.
  • De echte kaneel heeft vele toepassingen. Ceylon kaneel wordt niet alleen gebruikt in de klassieke zoete gerechten, maar ook in kruidige gerechten.
  • Ceylon kaneel wordt gesorteerd volgens het zogenaamde Ekelle systeem. Zo kun je zien hoe hoog de kwaliteit van de producten is en ze vergelijken.

Ceylon kaneel: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Ceylon kaneel

Hieronder staan verschillende koop- en beoordelingscriteria om je te helpen de juiste Ceylon kaneel te vinden. Zo kun je er zeker van zijn dat aan al je verwachtingen voldaan wordt. Deze criteria zijn:

Nu komen we in de details. Hier kom je meer te weten over de bovenstaande koop- en beoordelingscriteria en waar je op moet letten om de ideale Ceylon kaneel voor jou te vinden.

Kaneelpoeder of kaneelstokjes

Dit hangt af van het gerecht. In de meeste gevallen worden kaneelstokjes in recepten gespecificeerd. Bijvoorbeeld in sauzen of compotes. Als het recept echter om meer kaneel vraagt, is een Ceylon kaneelpoeder geschikter.

Er moet echter wel aandacht besteed worden aan de kwaliteit. Soms wordt kaneelpoeder gemengd met andere soorten kaneel of specerijen. Soms gaat daarbij de kenmerkende Ceylon kaneelsmaak verloren. Dit is niet mogelijk met kaneelstokjes.

Speciale behoeften

Veel diabetici of gevoelige mensen wenden zich tot Ceylon kaneel vanwege het lage coumarine gehalte. Deze bevat minder van de giftige aromastof dan de veel gebruikte cassiakaneel en wordt daarom beter verdragen. Als je Ceylon kaneel koopt, moet je er ook op letten dat er geen kleurstoffen of conserveringsmiddelen gebruikt zijn.

Biologisch & fair trade

Om er zeker van te zijn dat Ceylon kaneel ook in goede kwaliteit verkrijgbaar is, moet je vooral letten op een biologisch zegel of een fair trade certificering.

Dit bevestigt dat de kaneel onder eerlijke arbeidsomstandigheden werd geproduceerd en dat de kwaliteit biologisch is.

Land van herkomst

Ceylon kaneel komt oorspronkelijk uit Sri Lanka. Tegenwoordig wordt het echter ook geteeld in China, Indonesië, Japan, Jamaica en Vietnam. Afhankelijk van het land kunnen er ook kleine smaakverschillen zijn. Als je dus de originele Ceylon kaneel wilt gebruiken, moet je er zeker van zijn dat die uit Sri Lanka komt.

Ekelle systeem

Behalve het biologische zegel kun je ook de kwaliteit van kaneel meten met het Ekelle systeem. Dit systeem vertelt je hoe hoog de kwaliteit van een kaneelsoort is. Op basis van de structuur en de kleur van de schors wordt hij gewaardeerd van 00000 tot V (5), waarbij 00000 het optimum is.

Gids: Veelgestelde vragen over Ceylon kaneel in detail beantwoord

In het volgende gedeelte worden de belangrijkste vragen over Ceylon kaneel beantwoord, zodat je gemakkelijker een aankoopbeslissing kunt nemen en meer over de producten te weten komt.

Wat is het verschil tussen Ceylon kaneel en gewone kaneel?

De twee belangrijkste soorten kaneel zijn Ceylon kaneel uit Sri Lanka en Cassia kaneel uit China. Ceylon kaneel wordt de oorspronkelijke of echte kaneel genoemd. Het verschilt enerzijds in zijn coumarinegehalte en anderzijds in zijn smaak.

Cassia kaneel heeft een hoger coumarine gehalte en smaakt iets kruidiger en met lichte tonen van peper. Cassiakaneel is niet van zo’n hoge kwaliteit als Ceylon kaneel en wordt daarom vaker en goedkoper verkocht.

Is Ceylon kaneel schadelijk voor de gezondheid?

Afhankelijk van hoeveel kaneel geconsumeerd wordt, kunnen er gevolgen voor de gezondheid optreden, zoals hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid. Voor mensen die al een probleem met hun lever hebben, kan kaneel de situatie nog verergeren.

Dit komt echter door het coumarine gehalte, dat in Ceylon kaneel slechts in zeer kleine hoeveelheden aanwezig is. Je mag slechts 0,1 milligram cumarine per kilogram lichaamsgewicht innemen, zodat er geen klachten kunnen ontstaan. Dit is echter snel het geval. Vooral voor kinderen zijn een paar stukjes ontbijtkoek voldoende om aan de dagelijkse behoefte aan cumarine te voldoen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Ceylon kaneel?

Kaneel heeft ook positieve effecten op ons lichaam. Het vermindert bijvoorbeeld ontstekingen en reguleert de bloedsuikerspiegel. Het stimuleert ook de stofwisseling en bevordert de spijsvertering.

Daarom is kaneel erg populair bij mensen die proberen af te vallen. Door zijn hoge gehalte aan antioxidanten heeft kaneel een positief effect op het immuunsysteem en verlaagt het cholesterolgehalte.

Hoeveel kost Ceylon kaneel?

Ceylon kaneel is duurder dan Cassia kaneel vanwege zijn fijnere smaak en hogere kwaliteit. Er zijn nog meer prijsverschillen, afhankelijk van de kaneelsoort en de zuiverheid. In de tabel hieronder staan richtprijzen die je kunt gebruiken ter oriëntatie.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laaggeprijsd (4 – 7 €)/100g gemalen kaneelpoeder gemengd
Middelgeprijsd (7 – 10 €)/100g puur Ceylon kaneelpoeder
Hooggeprijsd (vanaf 10 €)/100g Ceylon kaneelstokjes

Hoe smaakt Ceylon kaneel?

In tegenstelling tot cassiakaneel smaakt Ceylon kaneel iets milder en zoeter. Het heeft een aangenaam aroma en is niet zo kruidig als cassia kaneel. Door het coumarine gehalte in kaneel heeft het ook een licht kruidige en wrange noot.

Ceylon kaneel wordt gekenmerkt door zijn zoete geur, die vrijkomt tijdens de verwerking. Zo is de edelste soort kaneel niet alleen geschikt voor desserts zoals baksels of appelmoes, maar ook voor hartige variaties. De specerij kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden in tomatensauzen, wildgerechten of in combinatie met een kalfslever.

Hoe wordt Ceylon kaneel geproduceerd?

Ceylon kaneel is afkomstig van de boom Cinnamomum verum, die ook wel de echte kaneelboom wordt genoemd. De bast wordt geschild en gedroogd met een speciaal gereedschap. Tijdens het drogen krult de kaneelschors op.

Dit geeft de klassieke kaneelstokjes. De kaneelbloesem of de kaneelbladeren kunnen echter ook gebruikt worden om mee te koken. De kaneelblaadjes zijn in gebruik te vergelijken met het laurierblad waarmee we vertrouwd zijn.

Es sind braune, getrocknete Zimtstangen zu sehen, welche aufeinander liegen.

De bast van de kaneelboom wordt gedroogd en krult tijdens het proces op. (Image source: Uriel Soberanes / Unsplash)

Conclusie

Tot besluit is Ceylon kaneel een heel goed alternatief voor Cassia kaneel. Door het lage coumarine gehalte is het effect op de gezondheid minder groot en kan de kaneel ook voor de positieve effecten zorgen. Hoewel de echte kaneel iets hoger geprijsd is, komt dit tot uiting in zijn fijne smaak en de zoete en edele aroma’s.

Het is belangrijk naar biologische certificering te zoeken om er zeker van te zijn dat er geen kunstmatige toevoegingen of genetische manipulatieprocessen zijn gebruikt. Ceylon kaneel is veelzijdig en kan in elke keuken gebruikt worden.

(Coverfoto: Daria-Yakovleva / pixabay)

Reviews