Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

16Products analyzed

21Hours invested

14Studies researched

89Comments collected

Je hebt wel eens van cayennepeper gehoord, maar weet niet precies wat het is? Dan ben je hier aan het juiste adres! Hetzij als specerij in je keukenkastje, hetzij als voedingssupplement. We beantwoorden al je vragen over dit onderwerp, zodat je voortaan perfect geïnformeerd bent.

In dit artikel hebben we alle belangrijke informatie verzameld die je over cayennepeper moet weten en die je in staat zal stellen een gemakkelijke en geschikte aankoopbeslissing te nemen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Het speciale actieve bestanddeel in cayennepeper is capsaïcine. Verder bevat de peper ook verschillende vitaminen en mineralen die belangrijk kunnen zijn voor de mens.
 • De specerij bestaat uit gedroogde en gemalen chilipepers. De peulen van de chilisoort Capsicum annuum var. acuminatum (Cayennepeper) worden vooral gebruikt.
 • Cayennepeper kun je in veel verschillende vormen kopen. Of het nu in de vorm van zalven, druppels of capsules is.

Cayennepeper: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor cayennepeper

De onderstaande lijst moet je een kort overzicht geven van de criteria waar je op moet letten bij het kopen van cayennepeper. Zo kun je sneller beslissen over een product van hoge kwaliteit.

Bijgevolg willen we kort ingaan op de respectieve aankoopcriteria, zodat je in detail weet waar je op moet letten bij het nemen van je beslissing.

Hittegraad

Omdat cayennepeper een grote hoeveelheid capsaïcine bevat, veroorzaakt het kruid een hitteprikkel op de tong. Hoe sterk deze prikkel is, hangt af van de hoeveelheid capsaïcine in de cayennepeper. De productbeschrijving bevat meestal een schaalverdeling die aangeeft hoe sterk het kruid is.

Biologische kwaliteit

Een ander belangrijk criterium bij de keuze van een peper is of hij in biologische kwaliteit geproduceerd is. Je kunt nagaan of het product dat je gekozen hebt biologisch gecertificeerd is. In de meeste gevallen vindt de biologische certificering plaats volgens de ecoverordening van de EG.

Smaak

Kenmerkend voor cayennepeper is de licht rokerige, maar ook bittere smaak in combinatie met een bijtende pikantheid van wel 30.000 tot 50.000 Scoville eenheden. Als je graag pittig eet en je eten een zekere kick geeft, dan moet je de peper kopen in gemalen of vloeibare vorm.

Als je van de andere voordelen van peper wilt profiteren, kun je ook gewoon de capsulevorm gebruiken, want de kruidigheid is hier minder uitgesproken.

Doel

Omdat cayennepeper in verschillende vormen kan worden ingenomen, worden de eigenschappen van de peper versterkt of verminderd, afhankelijk van de vorm en de verwerking. Hier zijn een paar voorbeelden

 • Vloeibare vorm: geschikt voor gewichtsverlies
 • Capsulevorm: Bloedcirculatie en hartfuncties
 • Bereiding voor voedsel: Grondvorm
 • Zalf: pijn in gewrichten of spieren

Gids: Veelgestelde vragen over cayennepeper in detail beantwoord

Heb je meer vragen over cayennepeper? We beantwoorden ze nu, zodat je precies weet wat je moet doen!

Wat is cayennepeper?

De basis van cayennepeper is meestal de gedroogde, hete vrucht van de cayennepeper soort. Dit betekent dat de specerij niet van vruchten wordt gemaakt, zoals men zou kunnen veronderstellen, maar van gemalen chilipepers.

Cayennepeper is ook veel heter dan het gebruikelijke chilipoeder. De mate van pikantheid ligt tussen 30.000 en 60.000 Scoville (eenheid van hoe heet een specerij onze smaak en bloedsomloop beïnvloedt).

Cayennepeper is dus niet alleen een populaire specerij die niemand zou mogen missen, maar heeft ook veel verschillende voordelen voor je gezondheid. (Image source: Max Kleinen/Unsplash)

De cayenneplant (ook: capsicum annuum var. acuminatum) wordt ongeveer een halve meter tot maximaal een meter hoog. Cayenne komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werd al in de 15e eeuw ontdekt.

Welk effect heeft cayennepeper?

Cayennepeper heeft veel verschillende positieve effecten op het lichaam, wat het tot een zeer aantrekkelijke specerij maakt, die daarom in geen enkele keuken mag ontbreken! In de volgende tabel willen we je een paar positieve eigenschappen geven.

Werking Verklaring
Antibacterieel Door zijn kruidigheid heeft peper een antibacteriële werking, want het stimuleert de productie van maagzuur en doodt zo ongewenste ziekteverwekkers.
Spijsvertering Het ingrediënt capsaïcine stimuleert bovendien de spijsvertering.
Bescherming tegen schadelijke invloeden op het lichaam Omdat cayennepeper behalve capsaïcine ook een hoog gehalte aan vitamine C en carotenoïden bevat, maken die de specerij tot een zeer waardevolle antioxidant voor het lichaam.
Vetreductie Door de antioxiderende werking van peper wordt gezegd dat het vetreductie kan ondersteunen, als een zogenaamde “vetverbrander”.
Verlicht spier- en zenuwpijn Met behulp van zalven die caspacin bevatten, kan een gevoel van warmte in de aangedane plek worden opgewekt, wat het pijngevoel kan verlichten.

Hoeveel kost cayennepeper?

Omdat cayennepeper in verschillende vormen te koop is, varieert ook de prijsklasse. Hieronder krijg je een snel overzicht van de prijzen:

Soort cayennepeper Prijs
Zalfvorm (5 – 15 €)
Capsulevorm (12 – 20 €)
Vloeibare vorm (10 – 30 €)
Gemalen vorm (5 – 20 €)

Welke soorten cayennepeper zijn er?

Er zijn verschillende soorten cayennepeper die je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Je kunt de volgende vier verschillende vormen online kopen

 • Ground
 • Vloeibaar
 • Zalf
 • Capsules

Conclusie

Zoals je ziet is cayennepeper heel veelzijdig en heeft het verschillende voordelen. Het kan gebruikt worden in de keuken om voedsel te bereiden of als voedingssupplement voor jezelf en je lichamelijk welzijn. Daarom mag de specerij niet ontbreken in je huishouden en beslist een plaatsje vinden in je kruidenkastje.

We hopen dat dit artikel je wat nuttige tips heeft gegeven en dat je alle informatie hebt die je nodig hebt om een geschikte aankoopbeslissing te nemen.

(Coverfoto: Tanushree Rao / Unsplash)

Reviews