Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

26Products analyzed

34Hours invested

25Studies researched

98Comments collected

Welkom bij onze grote cappuccino machine test 2023. Hier stellen we alle cappuccino machines die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste cappuccino machine voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een cappuccino machine wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een cappuccinomachine kan het gemakkelijker maken om thuis of op het werk van cappuccino te genieten, want hij is betrekkelijk eenvoudig in het gebruik.
 • Niet alleen de korte bereidingstijd, maar ook de perfecte verhouding van espresso en melk maken cappuccino tot een van de populairste cafeïnedranken.
 • Cappuccinomachines zijn betrekkelijk gemakkelijk en goedkoop schoon te maken en beloven vaak een lange levensduur als ze goed gebruikt worden.

Cappuccino machine: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een cappuccinomachine koopt

Hoeveel kost een cappuccinomachine?

Cappuccinomachines zijn er in verschillende prijssegmenten, met grote verschillen in kwaliteit.

Cappuccino

Cappuccino is erg populair bij veel frahlingliefhebbers. Met een cappuccinomachine kun je het thuis gemakkelijk zelf maken. (Image source: pexels.com / Chevanon Photography)

Je kunt vrij eenvoudige modellen kopen voor minder dan 50 euro. Voor modellen met meer extra functies en betere eigenschappen moet je rekenen op een prijs tussen 150 en 230 euro.

High-end cappuccinomachines kunnen tot 550 euro kosten. Professionele machines die door professionele barista’s gebruikt worden, kunnen tot 1.600 euro kosten.

Cappuccinomachine Prijs
Eenvoudig model vanaf ca. 30€
Model met extra functies 150€ tot 230€
High-end cappuccino vanaf ca. 550€
Barista model vanaf ca. 1600€

Hoeveel kopjes moet de machine per dag schenken?

Een punt dat bijzonder belangrijk is bij de aanschaf van een cappuccinomachine is het aantal kopjes dat de machine per dag moet maken. In een huishouden, bijvoorbeeld, wordt veel minder cappuccino gedronken dan op een kantoor of een andere algemene werkplek.

Volautomatische koffiemachines zijn bijzonder geschikt voor de werkplek, want na een bepaald aantal kopjes hoef je alleen de container voor het koffiepoeder te legen en natuurlijk het waterreservoir bij te vullen.

Met een capsule-machine moet je het waterreservoir vol houden en de capsule na elke gang vervangen, want geen koffiecapsules zijn meestal ontworpen voor maar één portie. Vergeet dus niet de productiehoeveelheden van de cappuccino machine te vergelijken met je werkelijke verbruik, voor je een machine kiest.

Voor wie is een cappuccino machine geschikt?

Een cappuccino machine is geschikt voor iedereen die graag deze populaire caffeine drank drinkt. Of het nu ‘s morgens, tijdens de lunch of ‘s avonds is: een cappuccino machine loont als je niet genoeg kunt krijgen van deze warme drank.

Tamper

De tamper is een belangrijk gebruiksvoorwerp bij het bereiden van een cappuccino met een portafiltermachine. (Image source: pexels.com / Chevanon Photography)

Bij de aanschaf van een cappuccinomachine is het echter belangrijk na te gaan welk type machine je kiest. Niet elke machine die cappuccino kan maken is geschikt voor jou. Verschillende maten, mechanismen en functies kunnen verschillende voor- en nadelen hebben.

Besluit: Welke soorten cappuccino machines zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen vier soorten cappuccino machines

 • Doorstroommachine
 • Capsule machine
 • Espresso machine met molen
 • Volautomatische koffiemachine

Door hun verschillende werkingswijze en aanvullende functies zijn er individuele voor- en nadelen voor deze vier typen.

Hoe werkt een portafiltermachine en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De werking van een portafiltermachine is eenvoudiger dan je zou denken, want er is vrijwel niets wat je fout kunt doen met deze machines. Allereerst is er natuurlijk, zoals bij elke andere machine, een gebruiksaanwijzing die je kunt raadplegen om te weten hoe je de machine moet bedienen.

Bij portafiltermachines wordt poeder in het zeefgedeelte gegoten en met een stamper naar beneden gedrukt. Het zeefgedeelte wordt dan in de machine gedraaid met het poeder op zijn plaats gedrukt. Water wordt in de machine gevuld, die tegelijk ook verwarmd wordt.

Een tamper is niets anders dan een stamper die gebruikt wordt om het koffiepoeder in de brouwzeef samen te drukken. De term komt van het Engelse woord “to tamper”, dat stempelen betekent. Er zit meestal ook een melkopschuimer op het apparaat.

Nadat het water is opgewarmd, wordt de gewenste cafeïnedrank vrijgegeven door eenvoudig op een knop te drukken. Dit dwingt het water met een bepaalde druk door de machine en door het zeefgedeelte waar het koffiepoeder zit.

Advantages
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Niet alleen voor het maken van cappuccino
 • Extra functies
Disadvantages
 • Relatief duur
 • Schoonmaakintensief
 • Lange opwarmfase

Interessant aan portafiltermachines is dat ze vaak andere extra functies hebben, zoals timers en kopjesverwarmers. Bovendien kunnen twee kopjes cappuccino tegelijk bereid worden.

Hoe werkt een capsule machine en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Capsule machines, zoals de naam al zegt, hebben capsules nodig om de warme drank te bereiden. Dit zijn capsules die van plastic zijn en gevuld zijn met koffie in poedervorm. De capsules zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en gedifferentieerde aromaniveaus. Om van de capsule tot de eigenlijke warme drank te komen, moet hij in de capsulemachine gestoken worden.

De capsule moet dan van boven en van onder doorboord worden, wat met de machine zelf kan gebeuren of met de hand door aan de hendel te draaien. Het apparaat wordt dan aangezet om op te warmen. Als dit stadium voltooid is, wordt een voldoende grote beker onder de tuit van de capsulemachine geplaatst en wordt met een druk op de knop de gewenste vulhoeveelheid ingesteld.

Het water wordt dan aangezogen uit de watertank van de capsulemachine, in de machine verwarmd en door het gaatje in de capsule geleid. Het aroma van de warme drank wordt opgenomen door de vloeistof in de capsule te spoelen. De aromarijke vloeistof wordt dan in de eronder geplaatste beker gegoten.

Advantages
 • Heel gemakkelijk te gebruiken
 • Kan verschillende warme dranken bereiden
 • Relatief goedkoop
Disadvantages
 • Capsules kunnen duur zijn
 • Niet geschikt voor meerpersoonshuishoudens
 • Capsules zijn relatief schadelijk voor het milieu

Veel capsulemachines leveren niet alleen een volle cappuccino, maar ook andere warme dranken zoals thee en warme chocolademelk. Maar ook andere cafeïnedranken kunnen met zo’n machine bereid worden. Het gaat er hier om welke soort capsules je koopt.

Hoe werkt een espressomachine met molen en wat zijn de voor- en nadelen?

Een espressomachine met een molen wordt steeds populairder bij liefhebbers van diepe L. Hij verwerkt de bonen direct in de machine omdat hij een geïntegreerde grinder heeft. De werking lijkt op die van een koffiemolen, waarin eerst de koffiebonen gemalen worden.

De eigenlijke bereiding van de koffie vindt pas plaats na het malen. Met zo’n machine ben je niet gebonden aan slechts één koffiesoort, maar kun je er zoveel kiezen als je wilt. Dit betekent ook dat je niet alleen een cappuccino kunt bereiden, maar ook espresso, latte macchiato en andere warme dranken met koffie.

Advantages
 • Versgemalen koffie
 • Twee-in-één functie
 • Er kunnen tot 12 kopjes gezet worden
Disadvantages
 • Zeer luide molen
 • Machine is relatief hoog door molen
 • Accessoires moeten meestal gekocht worden

Een espressomachine met molen heeft echter het nadeel dat hij vaak geen geïntegreerde melkopschuimer heeft en dus apart gekocht moet worden. Bovendien is het schoonmaken van zo’n machine betrekkelijk omslachtig, omdat in principe steeds twee machines moeten worden schoongemaakt.

Hoe werkt een volautomatische koffiemachine en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Zoals de naam al doet vermoeden, werkt een volautomatische koffiemachine in bijna alle opzichten automatisch. Met een druk op de knop worden de bonen vers gemalen en in de gewenste vorm klaargemaakt. Hiermee kun je niet alleen espresso bereiden, maar ook cafeïnedranken met melkschuim, zoals cappuccino of latte macchiato.

De inspiratie voor een volautomatische koffiemachine komt van de typische zelfbedieningsmachines die je vaak in treinstations of wacht ruimtes vindt.

Is er een geïntegreerde molen, dan worden de bonen tot de gewenste sterkte gemalen. Een ingebouwde pomp transporteert het water uit het waterreservoir naar de zogenaamde zetgroep. Onderweg perst de machine het water door het gemalen koffiepoeder met een druk van ongeveer acht bar.

Tenslotte bereikt de gewenste cafeïnedrank door de infusie het kopje.

Advantages
 • Automatisch reinigen
 • Koffiebonen zijn relatief goedkoop
 • Volle smaak
Disadvantages
 • Hoge prijs, groot volume
 • Slechts één of twee kopjes per run

Een volautomatische koffiemachine is dus een alles-in-één apparaat. Dus als je niet genoeg plaats hebt voor een molen, een melkopschuimer of koffiecapsules, is de volautomatische koffiemachine de juiste keuze voor jou.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om een cappuccino machine te vergelijken en te beoordelen

Hier is een lijst van de eigenschappen en functies die je kunt gebruiken om cappuccino machines te vergelijken.

Functie Beschrijving
Bereidingswijze Het hangt ervan af welk apparaat je koopt – meestal heb je water, koffiebonen en melk nodig. De temperatuur van een cappuccino moet tussen 86 en 96°C liggen. Globaal hebben slechts twee cappuccino machines een interne molen: volautomatische koffiemachines en espressomachines.
Productiecapaciteit Volautomatische koffiemachines, capsulemachines en portafiltermachines kunnen maar maximaal twee kopjes tegelijk zetten, terwijl de espressomachine met molen 12 kopjes per keer kan zetten.
Maat Cappuccino machines zijn er in vele soorten – van klein en groot tot compact en ruimtevullend. Dus voordat je een cappuccinomachine koopt, moet je bedenken hoeveel van mijn keukenruimte ik kan vrijmaken.
Bediening Cappuccinomachines zijn betrekkelijk eenvoudig te bedienen. Als je toch een probleem hebt – neem de gebruiksaanwijzing en zoek het op.
Schoonmaken Sommige machines maken zichzelf schoon – voor andere heb je een speciaal ontkalkingsmiddel nodig. Als je goed voor je cappuccino machine zorgt, zul je genieten van een langdurig en goed werkend apparaat.
Extra functies Sommige cappuccinomachines hebben een heetwaterfunctie waarmee je thee kunt zetten, terwijl andere ook een melkschuimfunctie kunnen hebben, waarbij je alleen een bakje nodig hebt.

Deze factoren moeten je helpen beslissen welke cappuccinomachine geschikt is voor jou. Deze punten zijn

 • Bereidingswijze
 • Productiecapaciteit
 • Maat
 • Operatie
 • Schoonmaken
 • Ontwerp
 • Extra functies / accessoires

In het volgende lees je over de respectieve criteria en kom je te weten waarom het voor jou zinvol is om een machine op basis van de criteria te kopen of niet.

Bereidingswijze

In het algemeen heb je voor een kopje cappuccino alleen heet water, koffiebonen en melk nodig. Afhankelijk van het type machine worden deze onderdelen op verschillende manieren gebruikt. Alle soorten cappuccino machines hebben de interne technologie om het water tot de vereiste temperatuur te verwarmen.

Idealiter moet de temperatuur van een cappuccino tussen ongeveer 85 en 96 graden Celsius liggen, want te heet water maakt het eigenlijke koffiegedeelte van de cappuccino te bitter, en te koud water zorgt niet voor een volle smaak.

Slechts twee van de vier cappuccinomakers hebben een interne molen: de volautomatische koffiemachine en de espressomachine met molen. In principe is deze functie alleen nodig als je een heel verse koffiesmaak wilt, zoals je die in een café zou krijgen. In de regel moet echter een eenvoudige capsule machine volstaan.

Productiecapaciteit

Als alleen jij en je gezin de cappuccino machine gebruiken, hoeft je machine niet zo veel porties te produceren. Voor grotere groepen mensen, zoals op het werk of op feestjes, zou een machine die meer dan twee kopjes cappuccino kan maken een voordeel zijn.

Volautomatische koffiezetapparaten, capsuleermachines en portafiltermachines kunnen één tot maximaal twee kopjes tegelijk zetten. De espressomachine met molen, daarentegen, kan tot 12 kopjes tegelijk maken.

Maat

Cappuccino machines zijn er in alle maten, van klein en compact tot ruimtevullend. Alvorens te kopen moet je beslist nagaan hoeveel ruimte je in je keuken ter beschikking hebt. Capsule machines zijn klein en kunnen gemakkelijk opgeborgen worden in kleinere keukens.

Volautomatische koffiezetapparaten, portafiltermachines en espressomachines met molen zijn echter relatief groot en nemen daardoor veel plaats in, omdat je vaak goed bij de openingen in de machine moet kunnen komen.

Bediening

Zoals gezegd is de bediening van de genoemde cappuccino machines betrekkelijk eenvoudig. Bij alle soorten machines hoef je niet meer dan één of twee knoppen in te drukken om de cappuccino te krijgen die je wilt.

Capsuleermachines hebben meestal een ingebouwde melkopschuimer die stoom gebruikt om de melk op te schuimen. Een zekere handigheid is hier vereist, want het perfecte melkdopje mag niet ontbreken in een cappuccino.

Reinigen

Alle machines hebben van tijd tot tijd onderhoud nodig, en de cappuccino machine vormt daarop geen uitzondering. Afhankelijk van het type machine kan dit betrekkelijk eenvoudig of nogal tijdrovend zijn. Alvorens een cappuccinomachine te kopen, is het raadzaam te weten hoe je de machine in kwestie moet schoonmaken.

Alle soorten machines, behalve volautomatische koffiemachines, moeten bijna elke dag schoongemaakt of ontkalkt worden, anders gaat de machine niet lang mee.

Type machine Gemakkelijk schoon te maken
Automatisch koffiezetapparaat Moeilijker, Reinigingsintensief, Geen onafhankelijke reiniging
Capsule machine Medium, Reinigt automatisch, Regelmatige reiniging met de hand noodzakelijk
Espresso machine met molen Medium, Reinigt automatisch, Regelmatige reiniging met de hand noodzakelijk
Volautomatisch koffiezetapparaat Zeer gemakkelijk, Reinigt automatisch, Van tijd tot tijd moet je dit type toestel echter ook met de hand schoonmaken.

Design

Zoals met veel andere dingen is het oog een doorslaggevende factor bij de aanschaf van een machine. Cappuccinomachines die hun plaats hebben op het aanrecht moeten je aanspreken, zowel qua kleur als qua vorm, en idealiter passen bij de rest van de inrichting.

De meeste in de handel verkrijgbare machines zijn vaak in effen zwart gehouden of hebben een roestvast stalen behuizing. Vooral portafiltermachines, volautomatische koffiemachines en espressomachines met molen zijn meestal alleen in deze twee versies verkrijgbaar.

Capsule machines, van de andere kant, zijn verkrijgbaar in allerlei modieuze kleuren, zoals rood of paars, naast het klassieke zwart.

Extra functies / accessoires

Alle machinetypes hebben een heetwaterfunctie. Dit bespaart veel tijd en kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld thee te zetten. Melkopschuimers zijn ingebouwd, behalve bij de espressomachine met molen.

Alles wat je nodig hebt is een bakje waarin je de melk opschuimt, dat je onder het pijpje houdt, waaruit het apparaat dan stoom uitwerpt, waardoor de melk zowel verwarmd als opgeschuimd wordt. Sommige volautomatische koffiemachines hebben al een geïntegreerde melkopschuimer. Daarom hoef je je met deze machine geen zorgen te maken over een geschikt melkreservoir.

Dingen die je moet weten over cappuccinomachines

Hoe maak ik de perfecte cappuccino zonder een cappuccinomachine?

De perfecte cappuccino, zoals je die kent uit de koffiebars in Italië, kan alleen bereid worden met de juiste machine. Veel cappuccinoliefhebbers hebben echter niet de kans om zichzelf elke ochtend op een originele Italiaanse cappuccino te trakteren, dus weten ze een andere manier om zichzelf te helpen.

Om de perfecte cappuccino te bereiden zonder een cappuccinomachine, heb je maar een paar gemakkelijk te vinden producten nodig: Een melkopschuimer, instant espressopoeder en, natuurlijk, warme melk en heet water.

Wist je dat er cappuccino stencils bestaan? Om de gemaakte koffie er nog mooier uit te laten zien, kan een sjabloon over het melkschuim gehouden worden en het cacaopoeder er in een gewenst motief over gestrooid worden.

Eerst wordt het water gekookt, in een ketel of heel primitief in een klein pannetje op een fornuis. Dan worden ongeveer een tot twee theelepels instant espressopoeder in het kopje gedaan en met het hete water tot een derde overgoten.

Roer dan met de lepel tot het poeder helemaal is opgelost. De melk, idealiter rijk aan vet, wordt dan opgeschuimd met een melkopschuimer en in het kopje gegoten, waar de espresso al wacht, en Voilá: de cappuccino is klaar om gedronken te worden.

Hoe ontkalk ik mijn cappuccinomachine?

Zo nu en dan hebben cappuccinomachines een beetje onderhoud nodig, anders gaan ze niet erg lang mee. Er zijn verschillende manieren om je cappuccino machine te ontkalken en de beste manier om dit te doen is met een speciaal voor deze machines ontwikkelde ontkalker.

Je kunt ze kopen in speciaalzaken, in elektronicawinkels, maar ook in online winkels. Je hoeft echter niet per se een nieuwe ontkalker te kopen als je ook goede ouderwetse huismiddeltjes kunt gebruiken. Volgens onderzoek is één huismiddeltje bijzonder effectief om toestellen te ontkalken: azijn.

In principe werkt de ontkalkingsmethode met azijn op dezelfde manier als met het ontkalkingsmiddel. Alleen moet je niet vergeten de azijn met water te verdunnen.

Wat is het verschil tussen cappuccino, latte macchiato en koffie met melk?

In de eerste plaats hebben ze één ding gemeen: melk en koffie zijn essentiële bestanddelen van alle drie de drankjes. Door het hoge melkgehalte hebben ze een tamelijk laag cafeïnegehalte. De duidelijke verschillen liggen in de mengverhouding, de bereidingswijze, het uiterlijk en, niet te vergeten, de smaak.

Cappuccino wordt meestal gedronken uit een dikwandige capuccinokop. De basis is espresso, waaraan evenveel melk en melkschuim wordt toegevoegd. De doorslaggevende factor in dit drankje is wat er met de melk gebeurt.

Wist je dat Italianen alleen cappuccino drinken bij het ontbijt? Dan gaan ze over op espresso. De oorzaak hiervan is de toegenomen lactose-intolerantie bij Zuid-Europeanen. Dus deze gewoonte om maar één cappuccino per dag te drinken is erin geslopen.

In gewone cafés wordt de melk opgeschuimd, zodat ze een romige consistentie heeft en de lagen in elkaar overgaan. Een speciale schenktechniek combineert het crema van de espresso met het schuim van de melk tot de unieke cappuccino melkdop. Bij latte macchiato wordt de melk iets minder opgeschuimd.

Zo ontstaat een melkschuim met fijne poriën, waarvan de luchtinhoud het schuim boven in het glas houdt als de espresso voorzichtig door de schuimlaag in het glas wordt gegoten. Omdat de temperatuur van de espresso hoger is dan die van de melk, bezinkt hij tussen de twee lagen en vormt zo de karakteristieke drievoudige kleur.

Klassiek wordt latte gedronken met filterkoffie, die met warme melk wordt bijgevuld. In dit geval worden koffie en melk in gelijke delen gebruikt. De latte wordt meestal geserveerd in grote koppen of in kommetjes, soms met melkschuim.

Photo credit: pexels.com / Tirachard Kumtanom

Reviews