Last updated: 12-08-2021

How we pick our products

12Products analyzed

25Hours invested

5Studies researched

84Comments collected

Als je een van degenen bent die ‘s morgens opstaan en het eerste wat je doet is de koffiepot vullen en op het fornuis zetten, dan zal deze koopgids je interesseren, want we hebben hem gewijd aan een product dat je zeker interesseert: cafeïnevrije koffie, die net zo smaakt als gewone koffie, maar gezondheidsvoordelen heeft.

Koffie is een van de meest gedronken dranken ter wereld. Het is afkomstig van de koffieboon en heeft een stof die cafeïne heet, die een stimulerende werking heeft op het zenuwstelsel, vooral op het hart. Daarom geven veel mensen de voorkeur aan koffie waaruit de cafeïne verwijderd is.
Het belangrijkste is

  • Cafeïnevrije koffie is een alternatief voor gewone koffie, omdat de cafeïne door wasprocessen verwijderd wordt, dat wil zeggen dat tot 96% van deze stimulerende stof, die schadelijk is voor de gezondheid omdat hij het zenuwstelsel en de werking van het hart verandert, verwijderd wordt.
  • Cafeïnevrije koffie heeft, net als gewone koffie, variaties die ze van elkaar doen verschillen, vooral in hun presentatie. In elke winkel kun je het vinden in bonen, gemalen of oplosbaar. Let erop dat op het etiket “decaffeinated” staat, anders weet je het verschil niet!
  • Om van uitstekende cafeïnevrije koffie te genieten, moet je goed letten op de specificaties van de koffie die je koopt. Op het etiket zou je de belangrijkste factoren moeten vinden die je bij je keuze moet kennen: decafeïnatiemethode, variëteit, branding en teelt.

Cafeïnevrije koffie: Onze selectie

Koopgids: wat je moet weten over cafeïnevrije koffie

Achter goede cafeïnevrije koffie zit veel meer dan een pot en water. Het maken en drinken ervan is zowel een wetenschap als een ritueel geworden. Om een koffie te kiezen en zeker te zijn van wat je zult drinken, moet je rekening houden met enkele voorafgaande variabelen.

Er gaat niets boven de dag beginnen met een heerlijke cafeïnevrije koffie. (Foto: Robert Nelson/ Unsplash.com)

Wat is cafeïnevrije koffie en wat zijn de voordelen ervan?

Het is een koffie waaraan alle cafeïne onttrokken is door een wasproces dat chemisch of natuurlijk kan zijn. Het voordeel van cafeïnevrije koffie is dat hij, ondanks het wasproces, zijn aroma, smaak en andere eigenschappen behoudt.

In die zin verandert de ervaring van het drinken van een goede koffie op geen enkele manier, behalve dat, als gewone koffie op de een of andere manier je gezondheid beïnvloedt, cafeïnevrije koffie daarentegen elk risico op verandering van je zenuwstelsel vermijdt.

Advantages
  • Smaakt net als gewone koffie
  • Behoudt al zijn eigenschappen
  • Voorkomt gezondheidsaandoeningen
  • Te vinden in gewone supermarkten
Disadvantages
  • Kost meer dan gewone koffie
  • Niet in alle restaurants of cafés verkrijgbaar

Cafeïnevrije koffie: bonen, gemalen of oploskoffie – waar moet je op letten

Bij het kopen van koffie zijn er verschillende soorten koffie, waaronder cafeïnevrije koffie. Deze cafeïnevrije koffie is bij de consument zo populair geworden dat hij verschillende presentaties heeft, net als gewone koffie.

In bonen. Het is de meest authentieke manier om koffie te zetten, maar hij wordt het minst gebruikt omdat hij eerst gemalen moet worden; daarom wordt hij niet veel thuis gebruikt, maar meer in koffiehuizen en hotels, ook omdat hij het goedkoopste alternatief is.

Gemalen. Het wordt het meest gebruikt door de consument omdat het een optie is die een snellere bereiding mogelijk maakt dan koffiebonen en veel mensen vinden de smaak en het aroma beter dan oploskoffie. Als je de voorkeur geeft aan het traditionele, zul je ongetwijfeld liever je koffiepot horen rinkelen.

Oplosbaar. Ook bekend als instant koffie, is het erg populair geworden door de snelle en gemakkelijke bereiding. Om een kopje cafeïnevrije koffie te drinken, los je het gewoon op in water of melk … en klaar is Kees! Dit voordeel wordt verkregen door het dehydratieproces dat het ondergaat. Het is de beste keuze voor de dagen dat je weinig tijd hebt.

In grano Gemalen Oplosbaar
Cafeïnevrij Ecologisch of chemisch Ecologisch of chemisch Chemisch
Variëteit Arabica of Robusta Arabica of Robusta Blend
Geroosterde Natuurlijke of Torrefacto Natuurlijke of Torrefacto Blend
Cultivatie Chemisch of organisch Chemisch of organisch Chemisch

Hoeveel kost cafeïnevrije koffie?

Een van de grote voordelen van alle soorten koffie is dat ze zeer toegankelijk zijn voor elke koper. Je krijgt waarschijnlijk duurdere merken dan andere en dat komt vaak doordat de toegepaste processen of de teeltmethoden heel bijzonder zijn en de kosten kunnen opdrijven.

Gewoonlijk krijg je cafeïnevrije koffie in presentaties van ongeveer 300 gr. Deze presentaties variëren van 85 MXN tot 170 MXN. Natuurlijk hangt dat, zoals we al zeiden, af van de bijzonderheden van elk product. Door het advies van ReviewBox op te volgen, zul je zeker een uitstekende koffie voor een uitstekende prijs kunnen krijgen.

Een van de voordelen van cafeïnevrije koffie is dat het gezondheidsproblemen voorkomt.
(Foto: Jason Wong/ Unsplash.com)

Aankoopcriteria

Omdat dit een product is dat je, behalve plezier verschaffen, ook een directe invloed op je gezondheid kan hebben, is het meer dan belangrijk dat we je enkele factoren laten weten die je helpen de beste keuze te maken voor cafeïnevrije koffie, zodat je een aangename ervaring hebt en tegelijk goed voor je lichaam zorgt.

Wasmethode

Om de cafeïne uit de koffiebonen te halen, worden ze onderworpen aan een wasproces dat op verschillende manieren kan gebeuren. Bij elk van deze methoden worden verschillende stoffen gebruikt, die belangrijk zijn om te weten, zodat je een beslissing kunt nemen over welke je gaat kopen, wetend van de voor- en nadelen van elke methode.

Water. Dit is gebaseerd op het wassen van de groene bonen met gewoon water of met water vermengd met koffie-extract dat al gedecafeïneerd is. Bij beide methoden wordt ook het water dat bij het wassen ontstaat door filters gedecafeïneerd en dan gebruikt om andere bonen te wassen. Als je echt goed voor je gezondheid wilt zorgen, is dit de methode voor jou.

Methyleenchloride. Koffiebonen worden in methyleenchloride geweekt tot de cafeïne opgelost is. Het chemische oplosmiddel wordt dan door verdamping uit de koffieboon verwijderd. Dit proces is volledig chemisch en is eigenlijk schadelijk voor de gezondheid.

Kooldioxide. Dit is de minst schadelijke methode, maar waarschijnlijk ook de minst gebruikte. Het bestaat uit het circuleren van kooldioxide tussen de bonen in vaten bij een druk van 250 of 300 atmosfeer. Onder deze druk wordt de cafeïne verdampt en geëxtraheerd. Het is de meest aanbevolen van de drie methoden.

De smaak van cafeïnevrije koffie heeft niet alleen te maken met de soort, maar ook met het branden van de bonen. (Foto: Joshua Ness/ Unsplash.com)

Verscheidenheid

Bij het kiezen van een cafeïnevrije koffie is het belangrijk te kijken naar de verscheidenheid van de koffie. Er zijn twee hoofdgroepen van bonen: arabica en robust, waarvan een derde gewoon een mengsel is van de twee soorten.

Arabica. Ze worden het meest geconsumeerd en geproduceerd in Amerika, hoewel ze oorspronkelijk uit Zuid-Ethiopië komen. Ze hebben veel nuances in smaak en aroma; afgezien daarvan is de zuurgraad heel laag en heeft hij een voortreffelijke smaak. Als je een liefhebber bent van cafeïnevrije koffie, probeer dan zeker de Arabica soort.

Robusta. Het komt uit Afrika en sommige delen van Azië. Het is economischer door de productievoordelen van zijn plantages. Hij is echter niet favoriet omdat hij zuur en bitter smaakt en driemaal zoveel cafeïne bevat als de arabica soort, maar als je liever iets sterks hebt, is dit je kopje!

Gebrande

De smaak van cafeïnevrije koffie hangt niet alleen samen met de soort, maar ook met de branding van de boon. Het precieze brandpunt, of het nu natuurlijk of gebrand is, beïnvloedt rechtstreeks je smaakpapillen. Kijk voor je iets koopt goed naar de aanduidingen op het etiket over de geboden manier van roosteren.

Natural. De bonen worden op natuurlijke wijze gebrand, d.w.z. zonder toevoegingen. Er is licht, medium en donker roosteren en afhankelijk daarvan is de smaak sterker of zwakker. Bovendien heeft elk niveau verschillende smaaknuances. We raden je aan ze allemaal te proberen en uit te zoeken welke je het lekkerst vindt.

Torrefacto. Tijdens het roosteren wordt suiker aan de bonen toegevoegd om ze intenser van smaak en kleur te maken. Het komt veel voor in Europese landen als Spanje en Portugal. Net als natuurlijke koffie heeft het verschillende brandingsniveaus die het nog sterker maken. Als je een liefhebber bent van goede koffie, zal dit waarschijnlijk niet je favoriet zijn.

Blend. Dit is de vereniging van natuurlijk en gebrand, en meestal wordt de Arabica soort ook gemengd met Robusta. Afhankelijk van de percentages waarin ze gemengd worden, wordt de ene of de andere smaak verkregen. Het is ideaal voor wie de voorkeur geeft aan de middenweg.

Om de cafeïne uit de koffiebonen te halen, worden ze onderworpen aan een wasproces dat op verschillende manieren kan gebeuren. (Foto: Nathan Durmiao/ Unsplash.com)

Teelt

Als je goed voor je gezondheid wilt zorgen, moet je rekening houden met de teeltwijze waardoor de koffie die je consumeert gemaakt is, want je consumeert een deel van de residuen van de tijdens de teelt gebruikte producten, en daarom is er de laatste tijd een toenemende voorkeur voor ecologische of biologische producten.

Chemisch. Industriële plantages gebruiken grote hoeveelheden meststoffen en bestrijdingsmiddelen om hun produktie winstgevend te maken. Koffie is vatbaar voor aantasting door allerlei ongedierte, dus worden er sterke chemicaliën aan toegevoegd om ze te voorkomen. Waar mogelijk is het verkieslijk biologische producten te kopen.

Biologisch. Dit zijn gewassen die op alternatieve, niet-chemische manieren verbouwd worden. Deze manier is gebaseerd op het gebruik van natuurlijke methoden, biologische meststoffen en speciale plantenverzorging. Deze optie is te verkiezen boven alle andere als je, naast het drinken van een goede koffie, ook voor je gezondheid wilt zorgen.

(Uitgelichte foto bron: Frame Harirak/ Unsplash.com)

Reviews