Last updated: 30-07-2021

How we pick our products

23Products analyzed

27Hours invested

6Studies researched

30Comments collected

In het huidige tijdperk van digitalisering is een duidelijke trend waarneembaar ten gunste van kantoorbanen, zowel ter plaatse als in thuiskantoren. Alleen al in Duitsland is het aantal mensen dat in kantoren werkt in 6 jaar tijd met 3 miljoen toegenomen. In 2018 werkten ongeveer 15 miljoen mensen in Duitse kantoorbanen, en de trend stijgt nog steeds.

Daardoor brengen ze ongeveer ⅓ van hun dag achter een bureau door. Gezien deze aanzienlijke hoeveelheid tijd is het duidelijk dat de keuze van een geschikt model en bijpassende uitrusting van essentieel belang is.

In het bijzonder omdat dit kan bijdragen tot een productieve werksfeer en een ergonomische werkplek. Binnen deze productvergelijking worden verschillende bureautafels vergeleken en worden de meest relevante factoren belicht.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Kantoortafels bestaan in allerlei soorten en vormen, afhankelijk van de situatie, het beoogde gebruik en de voorkeuren van de gebruiker.
  • Belangrijke koopcriteria zijn o.a. de afmetingen van het werkblad, materiaal, kleur en vormgeving, vorm, functies, en hoogteverstelbaarheid.
  • Bureautafels kunnen verschillende ergonomische voordelen bieden als hun hoogte aan de lengte van de gebruiker wordt aangepast. Bovendien kunnen factoren als vloeroppervlak ook de kwaliteit van het werk beïnvloeden.

Bureautafel: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor bureautafels

De ruime keuze aan bureautafels biedt je ontelbare mogelijkheden. Om je te helpen snel en gemakkelijk de perfecte bureautafel voor je behoeften te vinden, hebben we de belangrijkste koopcriteria voor je samengevat, waarmee je bij je aankoop rekening moet houden.

In het volgende gaan we meer in op deze koopcriteria om je een inzicht te geven in hun specificaties. Dit moet je helpen om de relevantie ervan voor je behoeften te beoordelen.
Werkblad

grootte

De grootte van het werkblad kan variëren, afhankelijk van de situatie en het doel. Gewoonlijk meet een bureaublad ongeveer 80 centimeter diep en 160 centimeter breed.

Bij gebruik van een plat beeldscherm komt dit overeen met de ergonomische aanbeveling, omdat een afstand van ongeveer 50 centimeter tot het beeldscherm verzekerd is. De breedte biedt ook voldoende ruimte voor documenten of een tweede scherm. Andere soorten bureautafels kunnen overeenkomen met andere maataanbevelingen.

Materiaal

Bureautafels zijn er in allerlei materialen, zoals hout, materialen op houtbasis, glas, chroom, metaal en kunststof. Behalve met de duidelijke visuele verschillen moet ook rekening gehouden worden met hun functionaliteit.

Het populaire klassieke hout biedt een scala aan mogelijkheden, van beuken tot eiken tot walnoot.

Massief hout, hoewel aangenaam om aan te raken en robuust, is ook omslachtig en moeilijker schoon te houden. Kunststof bureautafels daarentegen, bijvoorbeeld, zijn gemakkelijker te vervoeren en schoon te maken en worden daarom vaak gebruikt in kantoren en vergaderzalen.

Kleur en ontwerp

De kleur die je kiest – van wit tot zwart – hangt helemaal af van je voorkeur en wat het beste bij je interieur past. Je moet echter ook rekening houden met de reflectiviteit van het werkoppervlak.

Om te voorkomen dat je verblind wordt tijdens het werken, zijn matte oppervlakken zoals bruintinten en grijzen bijzonder geschikt. Opvallende kleuren en patronen, daarentegen, kunnen vaak een afleidend effect hebben.

Vorm

Behalve de klassieke vierkante vorm is er een arsenaal aan verschillende vormen van bureautafels waaruit je kunt kiezen, zoals L-vormig, halfrond of niervormig, afhankelijk van de situatie.

Als je maar weinig plaats hebt, kan een hoektafel, een uitschuifbare of inklapbare bureautafel de juiste keuze zijn. Iets ongebruikelijker versies, zoals bureautafels die in een kast geïntegreerd zijn of aan de muur hangen, zijn ook verkrijgbaar.

Maar niet elke vorm is ergonomisch hetzelfde. In principe moet je afgeronde randen vermijden en je keukengerei parallel rangschikken. Zo kun je ze gemakkelijker bereiken en mogelijke spanningen vermijden.

Uitrusting

Kantoorbureaus kunnen op veel verschillende manieren worden uitgerust, afhankelijk van je behoeften. Als bergruimte belangrijk is, kunnen laden en planken of zelfs een dressoir geïntegreerd worden.

Zo blijven belangrijke gebruiksvoorwerpen dicht bij de hand en is er toch voldoende ruimte op het werkblad. Bovendien kan een uittrekbare plank gebruikt worden voor muis en toetsenbord. Behalve dat het ruimte bespaart, kan de lichte hoek ook helpen om de armen te ontlasten.

Een bureau met kabelgoot is vooral handig als je veel technische apparatuur gebruikt. Dit helpt niet alleen het bureau op kantoor opgeruimd te houden, maar beschermt ook de kabels zelf.

Als apparaten vaak verwisseld moeten worden, zijn stopcontacten die aan het bureau op kantoor bevestigd zijn ook een praktisch hebbeding, omdat ze gemakkelijk bereikbaar zijn. Als de bureautafels vaker op verschillende plaatsen nodig zijn, maken zwenkwieltjes aan de bureaupoten ook soepel vervoer mogelijk.

In hoogte verstelbaar

Tenslotte biedt een in hoogte verstelbaar bureau je een aantal voordelen. Hij kan individueel aan elke gebruiker – en aan zijn lengte – aangepast worden, waardoor hij veelzijdig is en een aantal ergonomische voordelen biedt. Bovendien kan hij omgebouwd worden tot een sta-bureau, zodat gebruikers kunnen wisselen tussen staand en zittend werken.

Gids: Veel gestelde vragen over het onderwerp bureautafels uitvoerig beantwoord

De belangrijkste vragen over het onderwerp bureautafels worden nu beantwoord. Ons doel is je een meer omvattend inzicht in het onderwerp te geven en je te helpen bij je besluitvormingsproces.

Voor wie zijn bureautafels geschikt?

Een goed uitgeruste werkplek is de basis voor productief en geconcentreerd werk. Het bureau op kantoor speelt voor veel mensen een centrale rol, want een groot deel van hun werktijd wordt er aan doorgebracht. Daardoor kan het bureau op kantoor niet alleen geestelijke, maar ook lichamelijke gevolgen voor je hebben.

Kantoorbureaus zijn er in veel verschillende soorten. Daarom moet het beoogde gebruik van tevoren nauwkeurig omschreven worden. (Image source: Dane Deaner / Unsplash)

Bureautafels zijn veelzijdig en kunnen een andere vorm aannemen, afhankelijk van de situatie en de eisen. Om deze redenen is het bijzonder belangrijk om vooraf goed na te denken over waarvoor het bureau gebruikt zal worden.

Welke soorten bureautafels zijn er?

Bureau-bureaus bieden een breed scala aan gebruiksmogelijkheden, niet in het minst omdat de term een aantal subtypes omvat. Deze worden meestal gebruikt afhankelijk van de situatie en verschillen in hun specifieke gebruik. Vaak is het mogelijke gebruik al duidelijk uit de naam, zoals in het geval van vergadertafels of hoge tafels.

Waarschijnlijk het meest wijdverbreide type is het bureau, dat klassiek is opgezet als werktafel met veel ruimte voor mappen en werkgerei. Hoewel een computer ook ruimte heeft op het werkblad, biedt een computertafel specifieke vakken voor het veilig opbergen van bijvoorbeeld hardware en extra apparatuur.

Wat kost een bureau voor kantoor?

Bureau bureaus zijn er in verschillende prijsklassen, van een goedkoop standaard bureau tot elektrisch uitgeruste sta-bureaus tot een edel op maat gemaakt bureau van echt hout. In de meeste gevallen komt de prijs tot uiting in de gebruikte materialen en de constructie, en ook in de uitrusting. De volgende tabel illustreert dit principe.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd (40 – 100 €) Laagwaardige materialen, weinig mogelijkheden, minimalistisch
Middelmatig geprijsd (100 – 250 €) Hoogwaardige materialen, veelzijdige mogelijkheden
Hoog geprijsd (250 € en meer) Hoogwaardige materialen, lange levensduur, veel mogelijkheden, elegant ontwerp

Wat is de ideale hoogte voor een bureau op kantoor?

De hoogte van een bureau is een van de belangrijkste factoren uit ergonomisch oogpunt. Vooral bij bureaus waaraan vaak veel tijd wordt doorgebracht, moet aandacht besteed worden aan een hoogte die vriendelijk is voor de gezondheid. Een verkeerde hoogte leidt vaak tot rugpijn, spanning en algemene problemen met de ruggengraat.

De gemiddelde hoogte van een bureau is 74 – 76 centimeter, maar dit kan variëren, vooral bij universele bureaus. Deze standaardmaten ondersteunen echter niet optimaal alle lichaamsafmetingen. Je kunt de volgende formule gebruiken om je ideale bureauhoogte te berekenen.

Bureauhoogte = lichaamslengte / 2.43

Voor het beste effect moet je ook een geschikte bureaustoel gebruiken die ook aan je lichaamslengte aangepast is. De grootste toegevoegde gezondheidswaarde wordt bereikt wanneer rekening gehouden wordt met de wisselwerking van verschillende factoren.

Hoe plaats ik mijn bureau op kantoor?

Bij de keuze van de plaats voor het bureau moet behalve met visuele en comfortvoorkeuren ook met andere factoren rekening gehouden worden. Er moet rekening gehouden worden met de lichtinval, want die kan de gebruiker verblinden en het werk hinderen.

Zijdelings tegen het raam geplaatst is daarom meestal beter dan naar achteren of naar voren gericht. Bovendien kan zowel kunstlicht als natuurlijk licht ook door het werkblad weerkaatst worden.

Ook de beschikbare ruimte speelt een belangrijke rol. Je moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat er voldoende stopcontacten in de buurt van het bureau op kantoor zijn. Een lange kabelloop ziet er niet alleen onprofessioneel uit – vooral in een bedrijfssituatie – maar houdt ook een risico van ongelukken in.

Conclusie

Om een prettige werkomgeving te scheppen en mogelijk de productiviteit op de werkplek te verhogen, is de keuze van het juiste bureau een effectief hulpmiddel.

Omdat er veel verschillende soorten bureautafels verkrijgbaar zijn, moet je van tevoren nadenken over de situatie en het doel waarvoor het meubel zal dienen, om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. Belangrijke criteria zijn de afmetingen van het werkblad, het materiaal, de kleur en vormgeving, de vorm, de functies en de verstelbaarheid in hoogte.

De hoogte van het bureau en je lengte staan in direct verband met de ergonomie ervan. Om negatieve lichamelijke effecten te voorkomen, moet daarom speciale aandacht besteed worden aan de hoogte. Na de aankoop moet ook aandacht besteed worden aan de plaatsing, om de voordelen van het bureau ten volle te benutten.

Beeldbron: Jeff Sheldon / Unsplash

Reviews