Last updated: 01-08-2021

How we pick our products

7Products analyzed

21Hours invested

6Studies researched

30Comments collected

Je brengt veel tijd aan een bureau door, dus is het belangrijk dat het aan je behoeften aangepast is. Dit is vaak niet mogelijk met kant-en-klare bureaus uit de meubelwinkel.

Met een op maat gemaakt bureaublad echter, kun je je studeerkamer of kantoor inrichten naar je eigen wensen en hoef je geen compromissen te sluiten. Er is een enorme keuze aan bureaubladen in de meest uiteenlopende materialen.

Om je niet te overweldigen bij je zoektocht, hebben we een desk top gids gemaakt en kunnen je zo optimaal ondersteunen bij je keuzeproces. We geven je ook waardevolle tips over waar je beslist op moet letten. Laten we aan de slag gaan!
Belangrijk om te weten

 • Er zijn veel verschillende materialen, zoals massief hout, glas of melamine, die geschikt zijn voor een bureaublad. Je kunt het beste afgaan op wat je lekker vindt en wat bij je smaak past.
 • De hoogte, breedte en vorm van je bureaublad mag je niet aan het toeval overlaten, want een bureaublad dat niet aan je behoeften voldoet kan schadelijk zijn voor je gezondheid.
 • Zorg ervoor dat je een bureaumat gebruikt, zodat je geen krassen of vuil op je bureaublad maakt en er lang van kunt genieten. Dit is vooral belangrijk voor kinderen.

Bureaublad: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de grote verscheidenheid aan bureaubladen is het gemakkelijk overweldigd te raken. Om te zorgen dat dat niet gebeurt, leggen we hier uit op welke criteria je beslist moet letten.

Let bij de keuze van je bureau vooral op deze punten. Om te weten wat belangrijk is, kom je hier meer te weten over de criteria in detail.

Materiaal

Je kunt een grote verscheidenheid aan materialen kiezen voor je bureaublad. Bovenbladen van hout zijn bijzonder populair

 • Massiefhout: Soorten massief hout zoals esdoorn, eik of beuk zijn bijzonder populair, terwijl donker hout zoals walnoot erg luxueus oogt. Bij massief houten bladen lopen er meestal latten van 5 – 8 cm over de lengte van het tafelblad.
 • MDF: MDF platen zijn vezelplaten met een gemiddelde dichtheid en een glad oppervlak dat bijzonder geschikt is om te lakken. Daarom zijn MDF platen verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren.
 • Multiplex: Meerlagige bureaubladen, zoals multiplex boards, bestaan uit verschillende lagen berkenhout en zijn zeer duurzaam.
 • Glas: Glazen bovenbladen stralen een moderne en luchtige stijl uit. Maar om er elegant uit te zien, moeten ze vaker afgeveegd worden om ze glanzend te houden.
 • Linoleum: Linoleum tegels zijn ook populair. Deze hebben het grote voordeel dat ze iets zachter aanvoelen. Daardoor wordt het schrijven erop niet als zo storend ervaren als op je hardere bord. Ze zijn ook in veel verschillende kleuren te koop.
 • Melamine: Melamine borden zijn klassiek ook erg populair en ook erg goedkoop. Bovendien zijn melamine borden heel stevig en kunnen ze tegen een stootje. Een ander pluspunt is hun krasbestendigheid.

Bedenk bij je aankoop dat dikkere, zwaardere bureaubladen beter ondersteund moeten worden dan lichtere om stabiel te staan. Stem dus niet alleen de tafelpoten af op het tafelblad, maar zorg er ook voor dat ze het gewicht kunnen dragen.

Grootte

Hoe groter je werkruimte, hoe meer ruimte je hebt voor je creatieve ideeën. Normaal is een tafelblad van 160 cm breed en 80 cm lang voldoende voor een volwaardige werkplek. Als je alleen een werkplek nodig hebt om op je laptop te werken, is een breedte van 120 cm ook voldoende.

Type Maat
Werkstation op ware grootte 160 cm * 80 cm
Laptoptafel 120 cm * 80 cm

Belangrijke voorwerpen zoals muis, pennen en dergelijke mogen niet meer dan 40 cm van je verwijderd zijn om ergonomisch te kunnen werken.

De afstand tussen jou en je beeldscherm moet minstens 50 cm zijn.

Voorwerpen die je niet vaak gebruikt, zoals een perforator en nietmachine, kun je ook 60-90 cm van je af leggen of in lades opbergen. Een archiefkast of printer, daarentegen, moet wat verder van je bureau staan, zodat je wat beweging krijgt terwijl je werkt en niet alleen maar in je stoel zit.

Kleur

Je kunt voor je bureaublad het beste kleuren als wit, grijs of beige gebruiken. Donkere kleuren, daarentegen, zijn suboptimaal en moeten vermeden worden.

Kies een mat bureaublad.

Je bureaublad mag nooit gemaakt zijn van reflecterende materialen, want die kunnen je verblinden terwijl je werkt.

Blauwe of rode kleuraccenten op je bureau kunnen een positief effect op je hersenen hebben doordat ze de concentratie of creativiteit verbeteren.

Randen

Er zijn meestal vier verschillende soorten randen waaruit je kunt kiezen.

Type Omschrijving
Rechte randen Dit is de klassieker, de meest voorkomende.
Natuurlijke randen Hier wordt alleen de schors van de boom verwijderd en opnieuw bewerkt. Dit geeft het tafelblad een natuurlijk karakter.
Ronde randen De randen worden meestal zorgvuldig rond geschuurd met een radius van 100 mm. Dit geeft het tafelblad een zachte gratie.
Trapeziumvormige randen De onderkant loopt taps toe tot een punt, waardoor hij trapeziumvormig lijkt.

Je kunt elk van deze randtypes kiezen voor elk tafelblad. Zorg er alleen voor dat je degene kiest die je het mooist vindt.

Shopgids Bureaublad: Alles wat je moet weten

Nu de basis duidelijk is, hebben we nog een paar vragen verzameld en beantwoord waarmee je zeker rekening moet houden bij de aanschaf van een bureaublad.

Wat is een bureaublad en voor wie is het geschikt?

Een bureaublad is een plank, meestal van hout of iets dergelijks, die je op de tafelpoten van je keuze kunt bevestigen. Het voordeel hiervan is dat je niet aangewezen bent op het bestaande aanbod van bureaus in meubelwinkels.

Je kunt je creativiteit de vrije loop laten.

En eerlijk gezegd, wat is er mooier dan de plek in te richten waar je enkele uren per dag huiswerk maakt of werkt zoals je zelf wilt? Zo hoef je niet te kiezen tussen praktisch nut, functionaliteit en design, maar heb je alles in één.

Schreibtischplatte-1

Als je alles wat je nodig hebt om aan je bureau te werken bij de hand hebt, kun je veel productiever werken.
(Image source: Jess Bailey / unsplash)

Kies het materiaal waarvan je je bureau wilt maken, de grootte die het in je kamer past en de eisen waaraan het moet voldoen. Je keuze is bijna onbeperkt en je nieuwe bureau wordt het nieuwe hoogtepunt van je studeerkamer.

Welke soorten bureaubladen zijn er?

Bureaubladen zijn er natuurlijk in allerlei soorten en vormen. Er kan een ruw onderscheid gemaakt worden tussen rechte en gebogen desktops.

Type Kenmerken
Rechthoekig bureaublad Het meest voorkomende type bureau. Biedt veel ruimte op en onder het bureau en is goed te combineren met andere meubels. Hij neemt echter ook veel ruimte in en de hoeken kunnen niet gebruikt worden.
vierkant bureaublad Deze zijn vaak erg goedkoop en ruimtebesparend omdat ze meestal erg klein zijn. Dit betekent dat ze in elke kamer passen, maar ze zijn geen oplossing voor de lange termijn.
Hoekbureaublad De ruimte kan optimaal gebruikt worden en er is veel ruimte op het bureau. Ze zijn echter meestal iets duurder.
Gewelfd buroblad Zijn bijzonder geschikt voor de ingang en vormen het hoogtepunt van elke kamer. Ze zijn echter meestal duurder en kunnen niet zo goed naast elkaar geplaatst worden.
Nierbureaublad Worden meestal gebruikt voor adviesgesprekken. Ze zien er heel harmonieus uit en bieden veel ruimte. Ze zijn echter ook moeilijk te combineren met andere bureaus en de opstelling aan het bureau is vaak chaotisch.
Schuin bureaublad Er is veel ruimte op en onder de tafel en ze kunnen goed in vele kamers worden ingepast. Ze zijn ook wat duurder in aanschaf.

Deskundigen raden meestal rechte bureaus aan, omdat naar buiten gebogen bureaus vaak complicaties met armleuningen kunnen geven. Tafels die naar binnen gebogen zijn, zijn echter ergonomisch zeer goed en hebben een positief effect op de lichaamshouding.

Er zijn ook speciaal ontworpen computertafels die voorzien zijn van uittrekelementen voor een toetsenbord, kabelgoten of kabeluitsparingen en verlichting. Maar net als kantelbare werkbladen zijn deze ideeën vaak moeilijk te realiseren met een enkel bureaublad.

Hoe vind ik het beste bureaublad voor mij?

Als je een bureaublad zoekt en je afvraagt hoe je de juiste voor je vindt, zijn er een paar vragen waar je aan kunt denken om een antwoord op deze vraag te vinden.

 1. Bedenk waar je je bureau voor nodig hebt. Werk je er elke dag aan of wordt het vooral gebruikt om brieven te klasseren?
 2. Denk na over hoeveel ruimte je hebt voor je bureau. Heb je een eigen studeerkamer of komt het bureau in je woon- of slaapkamer te staan?
 3. Bedenk hoeveel ruimte je op je bureau nodig zult hebben. Komt er een computer op je bureau te staan en heb je veel documenten die op je bureau bewaard moeten worden?

Schreibtischplatte-2

Als je veel uren voor je bureau doorbrengt, is naast een goed bureaublad ook een goede bureaustoel niet onmisbaar.
(Image source: Alienware / unsplash)

Het mooie is dat als je je eigen bureau samenstelt, je alles precies naar je eigen behoeften kunt inrichten. Wees dus niet bang om al je ideeën te uiten.

Wat is de beste hoogte voor een bureaublad?

Een vuistregel is dat 90% van de mensen een tafelhoogte van 72 cm (gemeten vanaf de vloer) als comfortabel ervaart. Als u echter erg lang of kort bent, moet u er 10 cm bij optellen of aftrekken. Als u echter wilt weten op welke hoogte u uw bureaublad het best kunt bevestigen, kunt u deze tabel als leidraad gebruiken:

Hoogte in cm bureauhoogte in cm
150 62
155 64
160 66
165 68
170 70
175 72
180 74
185 76
190 78
195 80
200 82

Als u uw onderarmen ontspannen op het tafelblad kunt laten rusten en uw schouders ontspannen zijn wanneer u uw ellebogen laat rusten, hebt u de perfecte hoogte voor u gevonden.

Wat kost een bureaublad?

Bureaubladen in een grote verscheidenheid aan materialen en maten zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan prijsklassen. De prijs hangt af van

 • Materiaal
 • Maat
 • Vorm
 • Kwaliteit

Maar omdat je meerdere uren per dag achter je bureau doorbrengt, mag je wel wat meer geld uitgeven om te zorgen dat je echt tevreden bent en je zin om te werken niet verliest. Een slechte werkomgeving kan je gezondheid beïnvloeden.

Type Prijs
MDF, Multiplex Vanaf 20 €
Massief hout Vanaf 80 €

Merk echter op dat je voor deze prijzen alleen een bureaublad hebt. Om een volwaardig bureau te hebben, heb je echter ook tafelpoten nodig en een bureaustoel als je die nog niet hebt.

Wat zijn de alternatieven voor een bureaublad?

In plaats van een los bureaublad kun je natuurlijk ook een kant-en-klaar bureau kopen in een meubelzaak.

Alternatief Beschrijving
Kant-en-klaar bureau Een kant-en-klaar bureau is meestal voorzien van allerlei extra voorzieningen, zoals laden, planken of de mogelijkheid het bureau te kantelen. Je kunt het echter niet aan je individuele behoeften aanpassen en de aankoop kan met compromissen gepaard gaan.
Eettafelblad Als je in de beschikbare selectie van eettafelbladen niet vindt wat je zoekt, kun je je zoekactie uitbreiden tot eettafelbladen. Deze zijn echter vaak meer gespecialiseerd en zijn misschien niet geschikt voor je behoeften tijdens het werk.

Samengevat, als de inrichting van je bureau belangrijk voor je is, moet je het zelf ontwerpen. Maar als je graag veel functies of verschillende mogelijkheden op je bureau hebt, ben je waarschijnlijk beter af met een kant-en-klaar exemplaar.

Schreibtischplatte-3

Je moet met plezier aan je bureau werken, dus richt het in naar je smaak.
(Image source: Ella Jardim / unsplash)

Woon je echter in een kleine flat waar je niet genoeg plaats hebt voor twee bureaus, dan kun je gemakkelijk op je eettafel werken. Zorg er alleen voor dat je het niet erg vindt om elke dag je papieren en gebruiksvoorwerpen heen en weer te moeten schuiven.

Welk bureaublad is het beste voor kinderen?

Vooral jonge kinderen zijn er nog niet aan gewend om lang achter een bureau te zitten, dus is het vooral belangrijk om bij de aanschaf van een bureau goed op hun wensen te letten. En wat is een betere manier om dat te doen dan met een individueel bureaublad?

Het tafelframe onder je bureaublad moet beslist in hoogte verstelbaar zijn, zodat het met je kind mee kan groeien.

Zorg dat je duurzame materialen kiest, zoals staal, aluminium of met melamine bekleed hout. Deze materialen zorgen ervoor dat er geen krassen of deuken ontstaan. Bovendien moet het gekozen bureau opbergbakjes hebben voor pennen en een zakhaak voor de schoolrugzak.

Waarom zou ik een bureaulegger gebruiken?

We hebben drie redenen op een rijtje gezet waarom je beslist een bureaulegger moet gebruiken

 1. Als je eenmaal je perfecte bureaublad gevonden hebt, zul je het lang willen gebruiken. Gebruik een bureaulegger om het blad te beschermen tegen krassen of vuil.
 2. Een zachte onderlegger biedt ook een veel comfortabeler schrijfervaring dan een hard bureaublad.
 3. Bovendien kun je een bureaulegger gebruiken om accenten te leggen in je studeerkamer of om je motivatie, creativiteit of concentratie te verhogen met vrolijke kleuren.

Een verstandig gekozen bureauonderlegger beschermt dus niet alleen je bureau, maar brengt je ook veel voordelen.

Samenvatting

Het is veel gemakkelijker om met een mooi bureaublad te werken! Sluit dus geen compromis door een kant-en-klaar bureau te kopen, maar maak het naar je eigen wensen. Materiaal, grootte en vorm bepaal je helemaal zelf, dus pas ze zorgvuldig aan je behoeften aan.

De hoogte moet individueel aan je lengte aangepast worden, dus kies in hoogte verstelbare tafelpoten voor je bureaublad. Dit is ook bijzonder belangrijk als je een bureau voor je kinderen wilt ontwerpen. Zorg er ook voor dat je het juiste materiaal voor kinderen kiest of een bureaulegger krijgt.

Foto bron: racorn/ 123rf.com

Reviews