Last updated: 02-08-2021

Welkom bij onze grote bureautafel test 2023. Hier stellen we alle bureautafels voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen het beste bureau voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een bureau wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een bureau kan gezien worden als het belangrijkste meubelstuk in je kantoor. Het is waarschijnlijk de plaats waar je het grootste deel van je werktijd doorbrengt.
 • Bureau-bureaus zijn er in veel verschillende soorten, afwerkingen en ontwerpen. Het juiste bureau moet passen bij de omstandigheden in je kantoor.
 • Het bureau op kantoor moet altijd opgeruimd zijn. Het kan fungeren als visitekaartje van de eigenaar.

Bureau: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een bureau koopt

Aan welke eisen moet een bureau voldoen?

Een bureau op kantoor is waarschijnlijk de werkplek waar je meerdere werkuren doorbrengt. Daarom is het belangrijk dat je bureautafel aan bepaalde eisen voldoet. Om te beginnen moet je voldoende ruimte hebben om te werken.

Je kunt ook een verhoogd scherm kopen. Bij computertafels is dit extra onderdeel vaak al aan het bureau bevestigd. (Image source: pexels.com / Ken Tomita)

Een groot werkoppervlak helpt je om niet te verdwalen in de chaos van je werkdocumenten. Bovendien kunnen opbergmogelijkheden zoals laden of andere vakken je helpen om op een ordelijke en gestructureerde manier te werken.

Uit ergonomisch oogpunt zijn er ook een paar dingen waar je op kunt letten in je bureautafel. Sommige bureaumodellen zijn in hoogte verstelbaar. Hiermee kun je je bureau zo instellen dat je in een comfortabele houding en gezonde houding kunt werken.

Als je verscheidene uren zittend doorbrengt, is been- en voetruimte belangrijk. Als je genoeg ruimte hebt om je benen te strekken, bevorder je een gezonde bloedsomloop in je lichaam.

Welke extra onderdelen zijn er voor bureautafels?

Als je aan een bureau denkt, stel je je waarschijnlijk alleen een tafelblad met vier poten voor. Kantoorbureaus kunnen echter extra onderdelen hebben die de functionaliteit van je bureau kunnen verhogen.

Lades en vakken bieden extra opbergruimte voor je werkmateriaal en documenten. Ze helpen je ook om opgeruimd te blijven, zodat er minder rommel op je werkoppervlak kan liggen. Tafelbladen zijn extra bovenbouwsels die als opbergmogelijkheden dienen.

Of ze creëren een extra oppervlak voor een beeldscherm op je bureau op kantoor. De hierboven genoemde extra onderdelen zijn slechts voorbeelden; er zijn er natuurlijk nog veel meer die al in je bureautafel geïntegreerd kunnen worden, afhankelijk van het model. Anders kun je bepaalde onderdelen ook apart kopen.

Welke vormen kunnen bureautafels hebben?

Bureau bureaus zijn er in verschillende vormen. Afhankelijk van het gebruik van je bureau kan de ene vorm geschikter zijn dan de andere. De bekendste vorm van een bureau is waarschijnlijk de rechthoek. Een bureau kan echter ook ovaal of rond zijn.

Dit alternatief is ook geschikt als vergadertafel, bijvoorbeeld. Perfect geschikt voor kamerhoeken zijn bureautafels in een L-vorm. Met zo’n bureau maak je goed gebruik van de ruimte in je kantoor.

Bovendien is een L-vormig bureau een goed idee om de ene kant te gebruiken voor vergaderingen met cliënten of personeel, en de andere als werkblad. Vrijstaande bureaus zijn ideaal voor kantoren waar meerdere werknemers werken.

Ze hebben verschillende vormen, afhankelijk van het ontwerp. Het bijzondere aan deze tafels is hun functionaliteit. Verschillende bureaus kunnen zo opgesteld worden dat ze plaatsbesparende werkplekken bieden aan meerdere werknemers.

Zijn er bureaus voor meerdere mensen?

Je vindt bureautafels in winkels die werkplekken voor twee of meer personen bieden. Een ideaal alternatief voor verschillende mensen is een bureautafel in de vorm van een vrijstaand bureau.

Deze zijn zo ontworpen dat ze een eenheid vormen met verschillende individuele bureaus, waardoor werkplekken voor meerdere mensen ontstaan.

Conferentietafels zijn ideaal voor vergaderingen met meerdere mensen. (Image source: pixabay.com / Pexels)

Als veel mensen samen moeten werken, is een vergadertafel de ideale oplossing. Het is ook vooral geschikt voor vergaderingen.

Hoe zet je zelf een bureau in elkaar?

Als je geen geschikt bureau voor je kantoor kunt vinden, kun je natuurlijk je bureau zelf in elkaar zetten. Afhankelijk van het beoogde gebruik kun je beslissen welke extra onderdelen je bureautafel moet hebben.

Je kunt ook veel extra onderdelen los kopen. Je kunt bijvoorbeeld in elke meubelzaak een verhoging vinden voor je computer of kabelgoten. Je kunt ook lades of vakken toevoegen om op te bergen. Als je je eigen bureau samenstelt, kun je het individueel inrichten.

Wat kost een bureau voor kantoor?

Gemiddeld kost een bureau 150 euro. Je kunt echter goedkope modellen kopen voor zo weinig als 50 euro. Afhankelijk van de kwaliteit of het merk is de prijsklasse tussen 50 en 300 euro. Laat je niet verrassen! Designer bureaus kunnen meer dan 500 euro kosten.

De prijs hangt echter ook af van de extra onderdelen en functie, en van het materiaal – hout of glas. Zoals je misschien aan de prijsklasse hierboven gemerkt hebt, varieert de prijs van een bureau sterk. Let er bij de aanschaf echter op dat je een model van goede kwaliteit kiest.

Wat zijn de alternatieven voor bureautafels?

Of een bureau de juiste werkplek voor je is, hangt af van de manier waarop je werkt en de ruimte die je ter beschikking hebt. Misschien heb je helemaal geen bureau nodig.

Alternatief Beschrijving
Secretaresse Een ruimtebesparend alternatief zou bijvoorbeeld een secretaresse zijn. Het heeft geen klein werkblad, maar de vakjes houden het goed georganiseerd.
Kastenbureau Een kastenbureau wordt meestal aan de muur bevestigd en kan naar behoefte open of dicht geklapt worden. Dit betekent dat ze weinig ruimte in de kamer innemen.
Staand bureau Als je werk vooral uit korte gesprekken bestaat, is misschien alleen een staand bureau voldoende. Ze zijn ideaal voor korte ontmoetingen met klanten of personeel.
Lapdesk Een comfortabel alternatief zou een lapdesk zijn. Dit is een plank voor je laptop als je het je comfortabel wilt maken op een bank, bijvoorbeeld. Het is een goed alternatief voor een bureau, vooral voor taken in het thuiskantoor.

Besluit: Welke soorten bureautafels zijn er en welke is geschikt voor jou?

De kantoorbureaus die te koop zijn variëren sterk in hun constructie en vormgeving. Niettemin kunnen bureautafels grofweg in vier verschillende soorten verdeeld worden

 • Traditioneel bureau
 • Bureau combinatie
 • Computer bureau
 • Conferentietafel

Welke je moet kiezen hangt af van het beoogde gebruik en de ruimtelijke omstandigheden. Elk type heeft voor- en nadelen die belangrijk kunnen zijn voor je beslissing.

Wat zijn de kenmerken van een traditioneel bureau en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Traditionele bureau’s kunnen opgevat worden als een eenvoudig tafelblad met vier tafelpoten. Dit is waarschijnlijk het eerste type waaraan je denkt als je aan een bureau denkt.

Vergeleken met de andere soorten bureaus is het een eerder ruimtebesparend alternatief dat vaak ook in hoogte versteld kan worden. Bovendien profiteert men bij conventionele bureaus van een zekere beenruimte, want onderconstructies zijn er niet.

Conventionele bureautafels bieden echter geen opbergmogelijkheden. Daarom kan de werkplek snel rommelig worden. Bij dit type bureau ontbreken vaak kabelgoten waarin de computerkabels verborgen kunnen worden.

Advantages
 • Ruimtebesparender dan andere bureausoorten
 • beenruimte
 • Vaak in hoogte verstelbaar
Disadvantages
 • Geen opbergmogelijkheden
 • Wordt snel rommelig
 • Geen bekabelingsmogelijkheden

Waarin onderscheidt een bureaucombinatie zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Desk combinaties worden gekenmerkt door extra kenmerken. Hierin zijn bijvoorbeeld verschillende vakken, lades of zelfs kleine dozen geïntegreerd. Ze bieden dus veel opslagmogelijkheden. Dit helpt om de werkplek opgeruimd te houden.

Bovendien kunnen eventuele aanbouwsels meer werkruimte bieden. Maar bureaucombinaties hebben de neiging omvangrijk te zijn en meer plaats in te nemen dan gewone bureautafels. Bovendien is er vaak geen beenruimte door de onderconstructies. Door hun ontwerp is de hoogte meestal niet verstelbaar.

Advantages
 • Opbergmogelijkheden
 • Gemakkelijker opgeruimd te houden
 • Mogelijk meer werkruimte door aanbouwsels
Disadvantages
 • Lomp
 • Vaak niet in hoogte verstelbaar
 • Mogelijk geen beenruimte

Waarin onderscheidt een computerbureau zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn computertafels ideaal voor mensen die met computers werken. Ze hebben extra componenten. In het algemeen zijn de onderdelen van een computertafel optimaal ontworpen voor het opbergen van computeraccessoires.

Ze hebben bijvoorbeeld een kabelgoot of een extra lade voor het toetsenbord en de computermuis. Wel moet er rekening mee gehouden worden dat het werkoppervlak klein kan zijn omdat het beeldscherm veel plaats inneemt. Ook een printerbak onder het bureau biedt misschien geen beenruimte.

Advantages
 • Ideaal voor computers
 • bekabelingsmogelijkheden
 • opbergmogelijkheden voor computeraccessoires
Disadvantages
 • Soms weinig werkoppervlak
 • Vaak niet in hoogte verstelbaar
 • Mogelijk geen beenruimte

Waarin onderscheidt een vergadertafel zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Een vergadertafel hoort meestal bij vergaderzalen. Het kan eventueel gezien worden als een centrale ontmoetingsplaats in het kantoor. Verschillende mensen kunnen hier zitten, waardoor ze perfect zijn voor vergaderingen.

Door het grote werkoppervlak heeft elke vergaderdeelnemer voldoende ruimte. Een vergadertafel neemt door zijn afmetingen veel ruimte in de kamer in beslag. Bovendien worden er geen opslagmogelijkheden gegeven.

Advantages
 • Geschikt voor meerdere personen
 • Ideaal voor vergaderingen
 • Groot werkoppervlak
Disadvantages
 • Neemt veel plaats in
 • Geen opbergmogelijkheden
 • Vaak niet in hoogte verstelbaar

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om bureautafels te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om bureautafels te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald bureau geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Vorm
 • Materiaal
 • Hoogteverstelling
 • Extra onderdelen

Je kunt deze koopcriteria gebruiken om te beslissen welk bureau het beste bij je past. Ze worden in de volgende paragrafen nader toegelicht.

Vorm

De vorm van het bureau dat voor jou geschikt is, hangt af van de ruimte waarin je je bureau wilt plaatsen. Een rechthoekige tafel is de meest voorkomende variant. Maar L-vormige bureaus zijn ook een goed alternatief.

Vrijstaande bureauvormen hebben het voordeel dat ze een eenheid kunnen vormen in combinatie met andere bureaus. (Image source: pexels.com / Marc Mueller)

Qudratische tafels kunnen een ruimtebesparend alternatief zijn. Vrijstaande bureautafels kunnen ook een ovale of ronde vorm hebben.

Materiaal

De meeste bureautafels op de markt zijn van hout gemaakt. Je kunt echter ook veel modellen vinden met een glazen blad. De keuze van het materiaal kan ook afhangen van de rest van de inrichting van de kamer. Kantoorbureaus met een glazen werkblad worden beschouwd als moderne alternatieven voor houten bureaus.

Visueel zijn ze meestal van een hogere kwaliteit dan houten bureautafels. Hout is bekend in veel verschillende soorten. Deze verscheidenheid aan houtsoorten zie je ook terug in de bureaus. In de tabel hieronder vind je een kort overzicht van de twee materialen:

Materiaal Beschrijving
Glas Een bureau van glas ziet er modern en hoogwaardig uit. Bij het kopen moet je echter letten op de krasbestendigheid. In de regel zijn deze bureautafels ook zwaarder.
Wood Hout is er in veel verschillende uitvoeringen. De keuze is dus groot. De prijs van dit materiaal varieert sterk, afhankelijk van de kwaliteit.

Hoogteverstelbaarheid

Ook hoogteverstelbaarheid speelt een belangrijke rol bij de keuze van een bureautafel. Met deze functie kun je je bureau op je individuele hoogte instellen. Het is vooral belangrijk uit ergonomisch oogpunt.

Je kunt er in een comfortabele houding en gezonde houding mee werken. Afhankelijk van het ontwerp kunnen bureautafels ook niet-hoogteverstelbaar zijn. In dit geval kun je je werkhoogtealleen instellen met een in hoogte verstelbare bureaustoel.

Extra onderdelen

Extra onderdelen en apparatuur op je bureau kunnen je helpen je werkplek opgeruimd te houden. Ze kunnen bijvoorbeeld bestaan uit compartimenten, laden, kabelgoten, kleine dozen of scheidingswanden. Ze bieden de mogelijkheid om je documenten op te bergen.

Zo voorkom je chaos op je bureau. Maar als je ze koopt, zorg dan dat je ze echt allemaal nodig hebt. Anders kunnen ze ook werkruimte in beslag nemen.

Wetenswaardigheden over bureautafels

Waar zet je een bureautafel neer?

Om je prettig te voelen aan je bureau op kantoor, moet het op de juiste plaats staan. Natuurlijk hangt de plaats ook af van de beschikbare ruimte in de kamer.

Je kunt je keuze van de plaats echter baseren op de lichtomstandigheden in je kantoor. Vermijd zo mogelijk een plaats waar je met je rug naar het raam zit. Anders werpt het daglicht een schaduw op je werkoppervlak en verschijnt er een weerspiegeling op je scherm.

Het is ook niet ideaal om met je gezicht naar het raam te zitten, want je zou verblind kunnen worden door het licht tijdens het werken. Je kunt je bureau het beste in een rechte hoek ten opzichte van het raam plaatsen.

Zo is je werkruimte goed verlicht zonder last te hebben van het daglicht. Als je echter in een relatief donkere kamer werkt, kan een bureaulamp het overwegen waard zijn.

Wat hoort er op een bureau?

Om van je bureau een geschikte werkplek te maken, is het belangrijk dat je het zo inricht dat je er productief kunt werken. Sommige gebruiksvoorwerpen mogen daarom niet ontbreken op je bureau op kantoor. Een pennenhouder, bijvoorbeeld, is een must op je bureau.

Geef je werkgerei een vaste plaats. Zo heb je altijd een pen bij de hand. Een andere tip zouden de documentenbakken zijn. Ze helpen je je documenten te sorteren. Op het Internet vind je talloze instructies voor doe-het-zelf pennenhouders en ander bureaugerei. Hier is een voorbeeld:

Hoe houd je een bureau opgeruimd?

Je bureau op kantoor kan gezien worden als een visitekaartje voor de manier waarop je werkt. Houd het daarom altijd netjes. Bovendien kan een schone werkruimte de productiviteit en concentratie verhogen.

Om je bureau op orde te houden, moet je een goed logisch archiefsysteem aanleggen. Documentenschalen, laden, dozen, prullenbakken, enz. kunnen allemaal helpen.

Beperk de versiering op je bureau tot een minimum en vermijd kabelwarboel. Een bureau dat volgepropt is met decoratie of kabels ziet er al gauw chaotisch en rommelig uit.

Wie is er niet blij als hij ‘s morgens een schoon bureau aantreft? Probeer je bureau op kantoor op te ruimen voor je ‘s avonds vertrekt. Zo zul je het opgeruimd aantreffen als je de volgende dag wakker wordt.

Oefeningen voor tussendoor aan je bureau

Als je veel aan je bureau werkt, heb je de neiging om gespannen en moe te worden. Om dit te voorkomen, presenteren we je een paar oefeningen voor tussendoor aan je bureau. Je kunt ze op elk moment doen zonder er al te veel tijd aan te besteden.

Oefening Uitvoering Effect
Stretch Ga rechtop zitten en strek je armen naar voren. Breng dan je armen omhoog met een diepe inademing. Strek je verder naar achteren en adem een paar keer diep in en uit. Deze oefening rekt de spieren en verruimt de longen. Dit helpt je om meer zuurstof op te nemen en alerter te worden.
Rugversterking I Terwijl je zit, buig je voorover, strek je je armen en plaats je je handen op schouderbreedte van elkaar op het bureau. Druk dan het bovenlichaam tegen de dijen en tegelijk de schouders weg van de oren. Blijf zo een paar ademhalingen staan. De rug- en armspieren worden gestrekt en de rug versterkt. Tegelijk kun je met deze oefening spanning voorkomen.
Rugversterking II Deze oefening werkt ongeveer hetzelfde als de vorige, behalve dat je nu rechtop staat. Zorg ervoor dat je benen zo recht mogelijk zijn en dat je rug recht is als je je naar de rand van de tafel buigt. Behalve je rug rekt deze oefening ook de achterkant van je benen. Opstaan brengt ook de bloedsomloop weer op gang.
Borstwerk Zit rechtop. Druk nu je handpalmen stevig tegen elkaar voor je borst met je vingertoppen recht omhoog wijzend. Druk tegelijkertijd de schouders omlaag, weg van de oren. Houd de spanning een paar ademhalingen vast. Door aan te spannen en dan te ontspannen voorkom je spanning in de borst en schouders.
Laat hangen Terwijl je zit, laat je je bovenlichaam op je dijen rusten. Laat je armen aan je zijden hangen en je hoofd tussen je knieën. Deze oefening rekt de spieren van de rug, vooral de tussenwervelschijven. Tegelijk ontspant het hoofd.

Beeldbron: pixabay.com / Rani_Ramli

Reviews