Laatst bijgewerkt: 08-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

52Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

39Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote buitenkeuken test 2022. Hier stellen we alle buitenkeukens voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste buitenkeuken voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een buitenkeuken wilt kopen.




De belangrijkste feiten in het kort

 • Een buitenkeuken is er in bijna alle variaties! Je kunt vaak zelf de maat bepalen, de uitrusting, de kleur en nog veel meer.
 • Je kunt ook zelf een buitenkeuken maken voor weinig geld. Het is dus precies goed voor hobby-knutselaars! Voor wie geen doe-het-zelver is, zijn er ook kant-en-klare buitenkeukens, of vaklui die je droombuitenkeuken voor je plannen.
 • Er zijn veel verschillende soorten buitenkeukens. Je vindt er onder andere de individuele buitenkeuken, de mobiele keuken, het keukensysteem, een complete eenheid of je eigen buitenkeuken modules. Meer details over elk type vind je in de sectie beslissingen.

Buitenkeuken: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een buitenkeuken koopt

Voor wie is een buitenkeuken de moeite waard?

In principe is een buitenkeuken de moeite waard voor iedereen die graag barbecuet en tijd in de natuur doorbrengt.

Dit is een model van een buitenkeuken. Deze is erg groot. Er zijn ook andere maten en vormen buitenkeukens. (Image source: meinwohn.blog / Bas Oosterwal)

Als je graag tuinfeestjes geeft, of gewoon met familie of vrienden van de natuur wilt genieten, is een buitenkeuken precies wat je zoekt Niet meer het huis in rennen omdat je iets voor de barbecue vergeten bent. Met een buitenkeuken heb je al het keukengerei direct bij de hand.

Zo gaat het barbecueën of koken veel sneller en heb je meer tijd om te genieten van het heerlijke eten en van de tijd met familie en vrienden. Zelfs voor hobby-knutselaars kan een buitenkeuken erg leuk zijn en een leuk project voor de zomer. Samengevat is een buitenkeuken de moeite waard voor iedereen die graag in de tuin vertoeft. Zelfs voor barbecuefans en hobby-knutselaars is een buitenkeuken iets bijzonders!

Wat is de juiste plaats voor een buitenkeuken?

De plaats van een buitenkeuken hangt af van wat je wilt en hoeveel ruimte je hebt. Er zijn verschillende soorten buitenkeukens, die we in het beslissingsgedeelte meer in detail bespreken. Als je je keuken liever overdekt en dicht bij het huis hebt, is het aan te raden je buitenkeuken op het terras te bouwen. Het is echter ook mogelijk je buitenkeuken buiten te plaatsen, bijvoorbeeld in de tuin.

Zet de keuken helemaal buiten, zet hem op het terras of bouw er een paviljoen voor. (Image source: youtobe.com / Mejora de Habitación)

Als je echter geen tuin of niet genoeg ruimte hebt, is de droom van een buitenkeuken nog niet voorbij. Er zijn buitenkeukens voor onderweg.

Hoeveel kost een buitenkeuken?

De kosten van een buitenkeuken variëren sterk en hangen af van welke uitrusting je wilt en nodig hebt. Als je een kant-en-klare buitenkeuken wilt kopen, moet je rekening houden met een prijs van ongeveer € 2.500. De prijsklasse voor kant-en-klare buitenkeukens ligt rond de 400-4000€, hoewel er eigenlijk geen bovengrens is.

Voor een zelfontworpen buitenkeuken kun je een vergelijkbare prijs verwachten als voor een gewone keuken. In grote lijnen kan een buitenkeuken in elke prijscategorie, afhankelijk van hoe groot je hem wilt hebben, welke gerechten je ermee wilt koken en welke soorten elektrische apparatuur je nodig hebt.

Welke toevoegingen zijn er voor een buitenkeuken?

Buitenkeukens zijn er in vele variaties. Ofwel alleen een klein keukenblok met een grill, ofwel het volledige assortiment met een koelkast, fornuis en diverse grills. Als je eenmaal een buitenkeuken hebt, kun je hem natuurlijk later upgraden. J

e moet echter wel bedenken hoeveel ruimte en budget je hebt. Je kunt je buitenkeuken uitbreiden met bergruimte, koelkasten, grills, een gootsteen en nog veel meer.

Besluit: Welke soorten buitenkeukens zijn er en welke is geschikt voor jou?

Wat zijn de kenmerken van een aangepaste buitenkeuken en wat zijn de voor- en nadelen?

Een buitenkeuken op maat is een model dat je zelf ontwerpt of dat een professionele ontwerper voor je ontwerpt en bouwt volgens je wensen. De individuele buitenkeuken biedt veel voordelen. Een groot voordeel is onder andere dat je alles zelf naar je eigen wensen kunt ontwerpen, of het door een professional kunt laten doen.

Een ander groot pluspunt is dat er goedkope manieren zijn om je droom van een buitenkeuken te verwezenlijken. Bovendien kun je je keuken aanpassen aan de omgeving en inrichten in de stijl van je huis. Helaas zijn er ook een paar nadelen.

Als je je keuken niet zelf bouwt, zal dat erg duur en tijdrovend zijn. Er is een groot risico op fouten als je het zelf doet, dus let op precisie en nauwkeurigheid.

Voordelen
 • Geen beperkingen in afmetingen en materialen
 • Kan aan je eigen tuin/locatie aangepast worden
 • Mogelijk. goedkope oplossingen als je het zelf doet
 • Eigen ontwerpideeën en aanpassen aan stijl van huis of locatie
Nadelen
 • Bouw en planning zijn erg duur
 • Extra kosten als je je keuken door een vakman laat bouwen
 • Fouten, door onvoldoende deskundigheid (als je het zelf doet)

Wat zijn de kenmerken van een keukensysteem en wat zijn de voor- en nadelen?

Een keukensysteem is vergelijkbaar met een individuele buitenkeuken. Het enige verschil hier is dat een keukensysteem door de fabrikant wordt opgebouwd uit aanpasbare modules. Het keukensysteem vereist nauwelijks planning en organisatie, wat de droom van een buitenkeuken een stuk gemakkelijker maakt. Bovendien wordt het systeem door de fabrikant getest.

Je hoeft ook niet lang op je keuken te wachten, zodra hij aankomt, zet je hem snel klaar en kun je hem meteen gebruiken. Helaas kun je individuele wensen nauwelijks in de keukensystemen verwerken, omdat het meestal kant-en-klare keukens zijn die je alleen in dezelfde vorm kunt kopen.

Voordelen
 • Het systeem is door de fabrikant beproefd
 • De keuken is al klaar, hij hoeft alleen nog maar ter plaatse gebouwd te worden
 • Weinig planning en werk
Nadelen
 • Past niet noodzakelijk bij de stijl van het huis of bij de plaats
 • Met individuele wensen wordt misschien geen rekening gehouden
 • Beperkt ontwerpassortiment

Wat onderscheidt een mobiele keuken/rolley en wat zijn de voor- en nadelen?

De naam van de mobiele keuken geeft al aan wat het is. Er zijn wieltjes aan de keuken bevestigd, zodat je de buitenkeuken overal in je tuin kunt zetten waar je maar wilt.

De mobiele keuken kan flexibel gebruikt worden, niet zoals de andere die permanent gemonteerd moeten worden.

Een mobiele keuken is geweldig voor mensen die niet veel ruimte hebben. Hij is compact en flexibel. Bovendien zijn er verschillende onderdelen die gecombineerd kunnen worden, maar alles is dan als een enkele trolley. De mobiele keuken is meestal weersonafhankelijk en is al helemaal in elkaar gezet.

Dit is een voorbeeld van een mobiele buitenkeuken. Hij is klein, compact en biedt toch alles wat je nodig hebt. (Image source: deavita.com / deavita)

In de meeste gevallen is het echter niet zo eenvoudig met de uitbreidingen. Bovendien is er vaak maar weinig werkruimte of bergruimte in een mobiele keuken.

Voordelen
 • Verschillende onderdelen kunnen gecombineerd worden (alles als één wagen)
 • Weersonafhankelijk
 • Al helemaal geprefabriceerd
 • Kan in de winter in de garage of kelder opgeslagen worden
Nadelen
 • In de meeste gevallen niet uitbreidbaar
 • Waarschijnlijk weinig werkruimte

Waarin onderscheidt een complete lijn zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Complete units zijn geprefabriceerde buitenkeukens en kunnen helaas niet op maat gemaakt worden. Ze worden meestal al gemonteerd geleverd. Voor een compleet keukenblok is geen planning nodig. Hij is klaar en bruikbaar onmiddellijk na de levering.

Een compleet keukenblok is dus precies goed voor mensen die van ongecompliceerd houden. Helaas kunnen individuele wensen niet verwerkt worden, want alles is door de fabrikant vooraf bepaald. Het is dus moeilijk om een complete eenheid aan te passen aan je plaats en de stijl van het huis.

Voordelen
 • Ze zijn klaar en kunnen meteen na levering gebruikt worden
 • Geen planning nodig
 • Voor mensen die het snel en gemakkelijk willen, is dit precies het juiste
Nadelen
 • Er kunnen geen individuele wensen geïnstalleerd worden, alles is vooraf bepaald door de fabrikant
 • Waarschijnlijk moeilijk aan te passen aan de plaats

Wat onderscheidt een buitenkeukenmodule en wat zijn de voor- en nadelen?

Buitenkeukenmodules zijn al geprefabriceerde afzonderlijke onderdelen en kunnen met elkaar gecombineerd worden zoals je wilt. Het mooie van de afzonderlijke modules is dat je de eenheden vrij kunt kiezen naar eigen wens en behoefte, en dat je ze altijd kunt uitbreiden.

Het is ook een goedkope en snelle oplossing. Helaas ziet het er vaak uit alsof verschillende onderdelen bij elkaar gegooid zijn en is het geen samenhangende keuken. Het is ook moeilijk om deze modules aan te passen aan de stijl van het huis.

Voordelen
 • Functies en toestellen zijn vrij te kiezen volgens je wensen en behoeften
 • Individuele opstelling
 • Goedkoop en snel in gebruik
 • Latere uitbreiding mogelijk
Nadelen
 • Ontwerp is beperkt
 • Waarschijnlijk moeilijk aan te passen aan de stijl van het huis
 • Vaak lijkt het alsof het losse onderdelen zijn die in elkaar gezet zijn

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om buitenkeukens te vergelijken en te evalueren.

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om buitenkeukens te vergelijken en te beoordelen. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde buitenkeuken geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Uitrusting
 • Prestaties
 • Materiaal
 • Locatie (waar moet de keuken buiten geplaatst worden?)
 • Brandstofsoort
 • Afmetingen

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Uitrusting

De uitrusting hangt af van je individuele wensen en je budget. Als je een groot budget en veel ruimte hebt, kun je alle apparatuur die je nodig hebt inpakken. Zo zijn er verschillende grills, een koelkast en veel werkruimte en bergruimte.

Als je budget niet zo groot is, moet je er toch voor zorgen dat je zoveel uitrusting krijgt als je nodig hebt. Het moet minstens een rooster bevatten en ruimte voor opslag en een werkblad.

Het is echter aan jou om te beslissen wat belangrijk voor je is en wat je nodig hebt.

Vermogen

Als je een gasbarbecue in je buitenkeuken wilt hebben, moet je letten op het vermogen ervan. Het bereik is van ongeveer 14 kW tot 23 kW. Het hangt ervan af hoeveel vermogen je nodig hebt en wilt.

Als je iemand bent die veel verschillende dingen grilt, is veel vermogen zeker belangrijk. Als je maar af en toe een stukje vlees grilt, is het niet zo belangrijk als de grill wat minder vermogen heeft, dan duurt het gewoon wat langer.

Materiaal

Er zijn veel verschillende materialen voor de roosters en ook voor je kasten. Voor de barbecue, bijvoorbeeld, zijn er roosters van roestvast staal of gietijzer. Roestvrij staal is waarschijnlijk beter voor buiten omdat het roestbestendig is, maar veel mensen grillen ook graag op gietijzer omdat het een nostalgisch karakter heeft. We raden je aan hier naar roestvrij staal te neigen, maar het is natuurlijk aan jou welk materiaal je verkiest om mee te grillen.

Type Voordelen Nadelen
Roestvrij staal Roestvast, Minder vuil, Temperatuurbestendig, Voedselveilig Hoger prijssegment, Warmte-opslag
Gietijzer Warmte-opslag, Branding, Nostalgisch, Minder duur Veel onderhoud, Gewicht, Gevoelig

Let op: Zorg ervoor dat je grillrooster niet van aluminium is, want aluminium schijnt schadelijk voor de gezondheid te zijn!

De fronten van de keuken zijn ook belangrijk. Ze kunnen bijvoorbeeld van staal of hout gemaakt zijn. Als de buitenkeuken niet tegen regen beschermd is en buiten staat, raden we staal aan, want dat is gemakkelijker te onderhouden en steviger tegen regen.

Locatie (waar moet je keuken komen?)

De plaats is heel belangrijk bij het plannen van je buitenkeuken. Het beste materiaal alleen al hangt af van waar je keuken komt te staan. Het hangt er natuurlijk ook vanaf wat je ermee wilt doen. Als je tijd in de natuur wilt doorbrengen, is een buitenkeuken een goede keuze voor je.

Als je graag een feestje geeft of gezellig barbecuet met het gezin, is een overkapping voor de buitenkeuken handig voor als het begint te regenen. Wanneer je het wilt gebruiken speelt ook een belangrijke rol. Als je hem alleen in de zomer wilt gebruiken als het mooi weer is, is een openlucht exemplaar voldoende.

Wil je echter het hele jaar door van je keuken genieten, dan wil je hem misschien in een serre zetten of overkappen. Ook de wind speelt een belangrijke rol; het zou nadelig zijn als de rook de hele tijd in je gezicht zou staan terwijl je aan het grillen bent.

Brandstoftype

Aan welk type barbecue geef je de voorkeur? Een gasbarbecue die op vloeibaar gas werkt, de klassieke die op houtskool werkt, of een elektrische barbecue die niet hoeft te worden aangestoken.

Als je besluit tot een houtskoolbarbecue, hebben we hier een link naar onze houtskoolbarbecue testpagina voor je opgenomen.

Type Brandstoftype
Houtskoolbarbecue Houtskool
Gasbarbecue Vloeibaar gas
Elektrische barbecue Zonder stoken (elektriciteit)

Natuurlijk is het het beste om zoveel mogelijk soorten barbecue te hebben, zodat je kunt barbecueën waar je er op dat moment zin in hebt. Als je er een moet kiezen, moet je nadenken over wat voor jou belangrijk is. Wil je een moderne, goed uitziende barbecue die kinderlijk eenvoudig en snel in gebruik is? Dan raden we een.

Als je meer houdt van het klassieke barbecuegevoel en -aroma van vlees, kun je beter gaan voor een traditionele houtskoolbarbecue. Als veiligheid erg belangrijk voor je is, moet je voor een elektrische grill gaan.

Een goed voorbeeld van een in een buitenkeuken geïntegreerde houtskoolgrill. (Afbeelding bron: unsplash.com / Chris Lawton)

Afmetingen

Het belangrijkste is natuurlijk dat een buitenkeuken in je tuin past. Hiervoor is het belangrijk de plaats die je gekozen hebt precies op te meten en na te denken over wat ik nodig heb en hoeveel ik wil.

Met een klein keukenblok is niet veel ruimte nodig. Als je het volledige bereik wilt, moet je veel ruimte inruimen. Als klein voorbeeld: een gasgrill alleen is al ongeveer 200 cm hoog.

Wetenswaardigheden over buitenkeukens

Hoe onderhoud ik een buitenkeuken goed?

Het is heel belangrijk dat je de keuken na elk gebruik goed schoonmaakt, vooral de grillroosters. Deze kunnen goed schoongemaakt worden met schuurcrème of door ze een tijdje in te laten staan.

Zorg er ook voor dat de keuken wind- en weerbestendig is, vooral in de winter. Je kunt het beste een dekzeil of een geschikte afdekking kopen, zodat je keuken de winter zonder schade doorkomt.

Welke recepten zijn er om buiten te koken?

Er zijn eigenlijk geen beperkingen. Je kunt je ideeën de vrije loop laten en alles uitproberen wat je met een barbecue kunt doen. Als je genoeg uitrusting hebt, kun je in je buitenkeuken natuurlijk niet alleen grillen, maar ook koken, bakken of salades maken, bijvoorbeeld.

Ben je nog op zoek naar de juiste specerijen voor je volgende barbecue? Dan hebben we hier onze vergelijking van de beste barbecuekruiden voor je gekoppeld.

Kan ik veganistisch/vegetarisch koken in de buitenkeuken?

Natuurlijk! De meeste mensen denken aan vlees als ze aan barbecueën denken, maar er zijn zoveel heerlijke alternatieven. Snuffel maar eens rond in receptenboeken of op websites en laat je inspireren.

Met verse groenten kun je ook buiten superlekkere gerechten tevoorschijn toveren. (Image source: unsplash.com / Maarten van den Heuvel)

Hoe richt ik een buitenkeuken goed in?

Dat is helemaal aan jou, wat je nodig hebt en wilt! Natuurlijk is het belangrijk dat je al het keukengerei hebt dat je nodig hebt om te barbecueën, zoals een tang of borden om de afgewerkte gerechten op te zetten. Borden en bestek zijn natuurlijk ook belangrijk. De juiste kruiden mogen niet ontbreken in een buitenkeuken.

Foto bron: 123rf.com / Ozgur Coskun

Recensies