Last updated: 04-08-2021

How we pick our products

23Products analyzed

25Hours invested

4Studies researched

78Comments collected

Oma wist altijd wat gezond was. Het stond altijd op het menu als ze verkouden was. Goede oude bottenbouillon. Maar het supervoedsel is terug. Dat is niet alleen omdat het zo lekker is, maar ook omdat het een aantal andere voordelen heeft.

Bottenbouillon is er in verschillende formaten en soorten. Vaak komen ze zelfs van dichtbij en zijn ze biologisch gecertificeerd. In deze gids hebben we een aantal bouillons voor je vergeleken en gecontrasteerd. We hebben ook de belangrijkste koopcriteria op een rijtje gezet, zodat je de perfecte bottenbouillon voor je kunt vinden.
De belangrijkste feiten in een notendop

  • Het hoofdbestanddeel van bottenbouillon is dierlijk bot en wordt gebruikt als basis voor soepen en sauzen, en ook door voedsel en drankjes gemengd als superfood. Om zijn effect te kunnen ontwikkelen moet het enkele uren gekookt worden.
  • Meestal bestaat bottenbouillon uit louter natuurlijke ingrediënten en bestanddelen. Vele hebben ook een EU biologisch zegel, wat betekent dat de ingrediënten allemaal volgens strenge richtlijnen zijn geproduceerd en gecontroleerd.
  • Bottenbouillon is heel gezond omdat het veel belangrijke mineralen en eiwitten bevat. Vooral het collageen uit de dierlijke botten zou een helende en huidspannende werking hebben.

Bottenbouillon: Onze selectie

In dit deel van de gids laten we je kennismaken met een aantal geweldige bottenbouillons. Dit moet je een overzicht geven van de producten die aangeboden worden en je helpen de juiste bottenbouillon voor je te vinden.

Koop- en beoordelingscriteria voor bottenbouillon

Om het je gemakkelijker te maken een koopbeslissing te nemen en de juiste bottenbouillon voor je te vinden, hebben we enkele belangrijke koopcriteria uitgewerkt. Dit zijn de volgende criteria:

We gaan dan dieper in op de zojuist genoemde aankoopcriteria. Dit moet ervoor zorgen dat je goed op de hoogte bent van de belangrijkste aspecten van bottenbouillon.

Formaat

Bottenbouillon is er in twee verschillende formaten. Enerzijds is het verkrijgbaar als een kant-en-klare vloeibare bouillon. Ten tweede is het verkrijgbaar als poeder. De kant-en-klare bouillon is een product dat kan worden verwarmd, direct geconsumeerd of gebruikt om soepen en sauzen te verfijnen.

Van het poeder kan een bouillon gemaakt worden door er heet water aan toe te voegen. Er zijn echter ook poeders die minder smaakvol zijn en door shakes en drankjes gemengd kunnen worden. Het kan ook door voedsel geroerd worden.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn essentieel voor bottenbouillon. Het bestaat hoofdzakelijk uit water en gekookte botten. Vaak worden runder- en kippenbotten gebruikt. Er zitten ook groenten in zoals uien en wortels, en kruiden zoals zout en peper.

Sommige fabrikanten vermelden uit welk land de ingrediënten komen en of ze biologisch geteeld zijn. Veel bottenbouillons hebben geen extra conserveringsmiddelen en zijn puur natuurlijk. Dit wordt ook door de fabrikanten verklaard.

Bewaren

Zowel vloeibare als poedervormige bouillon moet altijd op een koele, droge plaats bewaard worden. Vloeibare bottenbouillon is meestal een jaar houdbaar als hij ongeopend is. Als je het geopend hebt, moet je het in de koelkast bewaren. Daar is de bouillon ongeveer drie tot vier dagen houdbaar. Het poeder is langer houdbaar als het eenmaal geopend is.

Certificering

Voor sommige mensen is certificering erg belangrijk voor producten, vooral voor dierlijke producten. Veel fabrikanten adverteren graag met certificeringen, maar die zeggen niets over de kwaliteit van de produkten of de produktie. Je kunt het beste zoeken naar het bio-logo en het bio-etiket van de EU.

Het EU-logo voor biologische producten is verplicht voor alle producten die biologisch geproduceerd zijn.

Ze moeten voldoen aan strenge EU-wetgeving. Het EU bio-etiket is vrijwillig. Als je het op producten vindt, kun je er zeker van zijn dat ze niet alleen van biologische landbouw afkomstig zijn, maar ook streng gecontroleerd zijn.

Land van herkomst

Voor veel mensen is het belangrijk te weten dat een product uit hun eigen land komt en dat de voorschriften en richtlijnen voor de voedselproductie gevolgd zijn. De meeste fabrikanten van bottenbouillon vermelden het land van herkomst in hun productinformatie.

Gids: Veelgestelde vragen over bottenbouillon in detail beantwoord

In dit gedeelte hebben we enkele belangrijke vragen over bottenbouillon geselecteerd en uitgelegd. Dit moet je aankoopbeslissing vergemakkelijken en je helpen de juiste bottenbouillon voor je te vinden.

Wat is bottenbouillon?

Bottenbouillon is een bouillon gemaakt van water, gekookte dierlijke botten, groenten en kruiden. Het moet heel lang gekookt worden om zijn volle smaak en effect te ontwikkelen. Sommige worden zelfs tussen 18 en 24 uur gekookt. Bottenbouillon is ook de basis van veel sauzen en soepen.

Welke soorten bottenbouillon zijn er?

Er zijn niet alleen verschillende formaten van bottenbouillon, maar ook verschillende soorten. Dit komt omdat voor de bouillon verschillende botten gebruikt kunnen worden. Runds- of kippenbotten worden het meest gebruikt. Lams-, herten- en varkensbotten kunnen echter ook genomen worden.

Wat kost bottenbouillon?

De prijs van bottenbouillon hangt vaak af van de hoeveelheid die je krijgt, de producenten en de certificering. In de tabel hieronder hebben we de prijsklassen opgesomd en producten uitgezocht die je er voor kunt krijgen.

Prijsklasse Beschikbare producten
Lage prijs (6 – 7 €) Een pot vloeibare bottenbouillon met biologisch zegel 370ml – 525ml
Middelprijs (29 – 40 €) Vloeibare bottenbouillon met biologisch zegel 1,4L – 3L, poeder met bio-logo 250g
Hooggeprijsd (vanaf 40€) Vloeibare bottenbouillon met bio-zegel 1,4L – 5L, poeder met bio-zegel 300g

Zoals je ziet is gecertificeerde en vloeibare bottenbouillon al goedkoop afzonderlijk te krijgen. Wil je echter een poeder of meer van de vloeibare bottenbouillon, dan moet je iets meer betalen.

Waarom is bottenbouillon zo gezond?

Bottenbouillon is een echt supervoedsel. Het bevat waardevolle mineralen en eiwitten die heel goed voor je gezondheid zouden zijn. Collageen is er een van. Het is niet alleen goed voor huid, haar en nagels, maar ook voor de darmgezondheid. Van collageen wordt ook gezegd dat het werkt tegen rimpels en cellulitis.

Van bottenbouillon wordt gezegd dat het een anti-verouderend effect heeft. Dit komt door het hoge collageengehalte in dierlijke botten. (Image source: lightfieldstudios / 123rf)

De bouillon bevat ook magnesium en calcium, dat botten en gewrichten kan versterken. Zo kan het heel goed zijn voor mensen die lijden aan ziekten als osteoartritis en osteoporose. Door de ingrediënten en het verwarmende effect kan het ook goed zijn bij verkoudheid.

Kan ik zelf bottenbouillon maken?

Natuurlijk kun je zelf bottenbouillon maken. Je hebt alleen veel tijd nodig, want de botten moeten lang koken, zodat de belangrijke voedingsstoffen in de bouillon terechtkomen. In een snelkookpan heeft de bottenbouillon minstens drie tot vier uur nodig. In een groentepot kan het zelfs tot 12 uur duren, afhankelijk van de dierlijke botten.

Er zijn veel heerlijke recepten voor bottenbouillon die je op internet kunt maken. Vooral als je het zonder uien wilt, bijvoorbeeld, of zonder groenten, is het de moeite waard om het zelf te maken.

Conclusie

Als basis voor soepen en sauzen of als gezond extraatje. Bottenbouillon kan universeel gebruikt worden en heeft een hele reeks gezondheidsvoordelen. Het is belangrijk dat je eerst bedenkt waar je het voor wilt gebruiken. Het formaat en de ingrediënten zijn relevante aankoopcriteria. Hetzelfde geldt voor de opslag, of de bottenbouillon een biologisch zegel heeft en uit welk land hij komt.

Onze gids heeft aangetoond dat bottenbouillon van hoge kwaliteit al in de lage prijsklasse te vinden is. Wil je meer van de bouillon, dan moet je dieper in de buidel tasten. Als alternatief kun je je eigen bottenbouillon maken. Het is tijdrovend, maar goedkoper en je kunt er de ingrediënten aan toevoegen die je lekker vindt.

(Coverfoto: Bluebird Provisions / Unsplash)

Reviews