Last updated: 08-08-2021

How we pick our products

20Products analyzed

17Hours invested

5Studies researched

70Comments collected

Bosmaaiers (soms ook “motorzeisen” genoemd) zijn belangrijke onderdelen van het tuinbouwwapenarsenaal, maar voor de beginner kan de verscheidenheid aan bosmaaiers die tegenwoordig op de markt zijn verwarrend zijn. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen, een lichtgewicht grastrimmer voor huishoudelijk gebruik en een zware industriële bosmaaier, die beter geschikt is om snel dik struikgewas en kreupelhout op het platteland op te ruimen. Het is dus belangrijk om een beetje onderzoek te doen voor je koopt. Na onze grote bosmaaier test 2023 geven we je een paar eenvoudige suggesties om je te helpen de juiste beslissing te nemen. Hieronder leggen we enkele basisprincipes uit, waaronder de aandrijving van je voorkeur: benzine, accu of snoerloze elektrische bosmaaier. Welke verschillende soorten handgrepen er zijn, zoals de fietsbeugel-bosmaaier, maar, ook het verschil in het aanpakken van meer uitdagende klussen per soort, zoals de verrijdbare bosmaaier.
Belangrijk om te weten

 • Bosmaaiers hebben genoeg kracht om graskanten te trimmen waar geen grasmaaier bij kan.
 • Er zijn veel verschillende soorten bosmaaiers, bijvoorbeeld elektrische bosmaaiers met een snoer of met een oplaadbare batterij, die lichter zijn. Maar er zijn er ook met benzinemotor, die wat zwaarder zijn.
 • De rugzaktrimmer, die op wieltjes of die met een fietshandvat zijn verschillende soorten die je kunt vinden. Elk van hen kan je helpen je gras op verschillende plaatsen op een andere en comfortabele manier te maaien.

Bosmaaier: Onze selectie

Wie een grote tuin heeft, weet dat het gebruik van een grasmaaier niet zo eenvoudig is. Bosmaaiers zijn ongelooflijk veelzijdig handgereedschap voor tuinieren, gemaakt om zelfs de hardnekkigste begroeiing door te snijden. Je kunt moeiteloos de meeste tuinklusjes doen die regelmatig gedaan moeten worden.

Shopgids Bosmaaier: Alles wat je moet weten

We zullen je nu laten zien welke criteria je kunt gebruiken om een keuze te maken uit de vele mogelijke bosmaaiers. Maar ook waar je voor moet oppassen.

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Gewicht

Het gewicht van een bosmaaier speelt een belangrijke rol bij de aankoopbeslissing. Hoe lichter de machine, hoe efficiënter je kunt werken. Het helpt je ook als je grote oppervlakten moet bestrijken, zodat je niet snel moe wordt en je kracht niet verliest. Daarom geldt: hoe lichter een machine is, hoe meer de prijs omhoog gaat. Er is een vrij grote variatie aan bosmaaiers, een kleine tip van ons aan nieuwe gebruikers is, als je veel met je bosmaaier gaat doen, probeer dan eerst een snoer- of snoerloze te gebruiken, want die zijn veel lichter dan de andere verkrijgbare soorten.

Aandrijvingstype

Ook het aandrijvingstype speelt een belangrijke rol bij de aankoopbeslissing. Zoals we al zeiden zijn er veel variaties van een borstelsnijder, maar om het je wat duidelijker te maken, moeten we de voor- en nadelen uitleggen. Bosmaaiers die benzine als aandrijving gebruiken zijn krachtiger, maar zwaarder. De exemplaren die alleen batterijen gebruiken zijn lichter, maar je moet ze veel opladen als je ze veel gebruikt. Elektrische bosmaaiers met snoer zijn ook lichter dan andere, maar je werkgebied is erg beperkt omdat je door het snoer altijd in de buurt van een stopcontact moet zijn.

Vermogen

Het belangrijkste criterium dat een zeer belangrijke rol speelt bij de aanschaf van een bosmaaier is: Is de machine krachtig en voldoet hij aan mijn eisen? Het vermogen in pk of kW (kilowatt) kan je een indicatie geven van het vermogen. Een bosmaaier moet beslist minstens 1 pk (0,735 kW) hebben. Het beste kun je op zoek gaan naar ervaringsberichten die beschrijven hoe het apparaat met verschillende eisen omgaat. Het werkelijke vermogen hangt echter niet alleen af van de prestaties.

Maaisysteem

Als iemand een bosmaaier zoekt, wil hij een zeer krachtige machine voor veeleisende taken. Als je een benzinemotor kiest, stel jezelf dan de vraag: is een 2-takt of een 4-takt beter? En wat zijn de verschillen? bosmaaier met 2-takt motor

 1. Mengsel van olie en benzine (meestal 1:40).
 2. Je hoeft geen olie te verversen.
 3. Krachtiger dan de 4-takt motoren.
 4. Is luider dan een 4-takt motor.

bosmaaiersmet een 4-takt motor

 1. Normale premium benzine en regelmatig olie verversen vereist.
 2. Niet zo veel vermogen als een 2-takt.
 3. Niet zo luid als een 2-takt.
 4. Meer gewicht.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hier lees je over enkele van de meest gestelde vragen die je helpen bij het maken van je keuze bij het kopen van een bosmaaier.

Wat is een bosmaaier?

Bosmaaiers zijn een soort tuingereedschap dat gebruikt wordt om bladeren, gras en struiken te maaien. Bosmaaiers hebben verschillende start- en werkingsmechanismen, maar de kerngedachte is in beide gevallen zeer gelijkaardig. Ze hebben messen die je gras maaien. Een bosmaaier (ook wel borstelzaag of opruimzaag genoemd) is een aangedreven tuin- of landbouwwerktuig dat gebruikt wordt om onkruid en ander gebladerte te verwijderen dat voor een grasmaaier onbereikbaar is.

freischneider-test

De bosmaaier kan gebruikt worden om het gras heel fijn te maaien. Het is een must voor iedereen die een tuin heeft. (Image source: Benjamin Wacker / unsplash)

Voor bepaalde toepassingen kunnen verschillende messen of trimmerkoppen aan de machine bevestigd worden. Dit geeft je een breder scala aan mogelijke functies voor gras, het aanpakken van onkruid of taaiere tegenstand.

Welke soorten bosmaaiers zijn er?

Of je nu een amateur of een professional bent die van tuinieren en landschapsarchitectuur houdt. Het vinden van de juiste hulpmiddelen voor je behoeften wordt vaak een uitdaging. Bosmaaiers zijn veelzijdige werktuigen voor het maaien van gazons en het snoeien van struiken en onkruid. Het maakt de rommel alleen maar groter. Hier kom je te weten wie de juiste bosmaaier is voor jouw behoeften.
Type Voordelen Nadelen
Batterij-aangedreven bosmaaier Lichtgewicht en Mobiel Batterijduur en Minder Krachtig
Benzine-aangedreven bosmaaier Krachtiger en Gemakkelijk bij te tanken Gezonder en Milieuonvriendelijker Uitlaat
Elektrische bosmaaier Gemakkelijk in gebruik en Milieuvriendelijk Gebruik met snoer en Werkgebied Beperkt

Tegenwoordig kunnen kopers overweldigd worden door de verscheidenheid aan mogelijkheden, van de vandaag beschikbare opties. Tot overmaat van ramp wordt er informatie aangevallen door adverteerders.

Waar moet ik op letten als ik een bosmaaier koop?

We hebben hier enkele dingen op een rijtje gezet waarmee je rekening moet houden als je een bosmaaier koopt. Als je een nieuwe koper bent, zullen deze suggesties je echt helpen een beslissing te nemen.

 1. Kracht en comfort: bosmaaiers zijn krachtig genoeg om door overwoekerende struiken te maaien die een grasmaaier of snoeischaar niet aankan. Ze snijden ook op moeilijk bereikbare plaatsen waar grotere machines dat niet kunnen.
 2. Veelzijdigheid en duurzaamheid: bosmaaiers hebben verschillende opzetstukken voor de messen, waarmee je allerlei materialen kunt maaien. Het zijn betrouwbare machines en ook duurzaam, zolang je ze goed verzorgt.
 3. Gebruiksgemak: Een bosmaaier gebruiken is veel gemakkelijker voor moeilijke plaatsen waar je met een grasmaaier niet bij kunt.
 4. Veiligheidsrisico’s: Bosmaaiers zijn krachtige werktuigen die risico’s inhouden als de juiste veiligheidsprocedures niet gevolgd worden. Je mag nooit een bosmaaier zonder harnas bedienen of een bosmaaier gebruiken die niet met handgrepen is uitgerust.

Nu je weet waar je op moet letten, is het volgende waar je op moet letten de prijs. Daarom hebben we een lijst gemaakt van wat voor soort bosmaaier het is en hoeveel hij kost. Hoeveel

kost een bosmaaier?

De prijzen variëren naargelang de fabrikant, het type (batterij of benzine) of het vermogen. De prijzen variëren van €16 tot €695. Als je een beginner bent, raden we aan met een goedkopere oplossing te beginnen om te zien of je je op je gemak voelt met een batterij-aangedreven bosmaaier of dat je een krachtiger machine nodig hebt die op benzine werkt.
Type Prijsklasse
Batterij-aangedreven bosmaaier ca. 16-475 €
Benzine-aangedreven bosmaaier ca. 84-695 €
Elektrische bosmaaier ca. 80-299 €

Nu heb je een idee van de kosten van elke machine en kun je beter beoordelen welk type bosmaaier het meest geschikt is voor je behoeften en het werk dat ermee gemoeid is.

Hoe werkt een bosmaaier?

Een bosmaaier werkt volgens hetzelfde principe als een bosmaaier: de motor wordt aangedreven door een mechanische as. Het snijgereedschap is op de as gemonteerd. De bosmaaier wordt dan aangedreven door benzine of elektriciteit. bosmaaiers lijken op motorzeisen, maar een bosmaaier gebruikt een dun nylonkoord dat vegetatie zoals lang gras of onkruid doorsnijdt, terwijl een motorzeis een metalen blad gebruikt dat dichte begroeiing en boomstammen tot 4 duim dik doorsnijdt. Tot de snijkoppen behoren cirkelzaagbladen (beiteltand of schraaptand), borstelbladen, grasbladen.

freischneider-test

Heel fijn gemaaid gras op een heel mooie tuin. (Image source: Petar Tonchev / unsplash)

Op de meeste bosmaaiers kunnen ook andere koppen gemonteerd worden. Aan de snijkant van de machine zijn deflectoren aangebracht om te voorkomen dat de bediener verwond wordt door vreemde voorwerpen die uit de snijkop geworpen worden. Plastic of metalen klepels kunnen gebruikt worden om stengels door te snijden die te groot zijn voor een lijnkop, maar waar geen mes voor nodig is.

Wat zijn de alternatieven voor een bosmaaier?

Een nieuwe machine kopen is een investering op lange termijn die niemand licht mag opnemen. Natuurlijk is het aan te raden kwaliteitsgereedschap te kopen voor vele jaren betrouwbaar gebruik. Het is echter even belangrijk om het juiste type bosmaaier voor een woning te kiezen.
Alternatief Beschrijving
Gazonschaar Een gazonschaar daarentegen is klein en handig. Hiermee kun je gemakkelijk de resterende grassen op de juiste lengte afsnijden.
Grasmaaier De grasmaaier is ideaal voor grote oppervlakken. Het werkt beter dan een grastrimmer op grote gazons die kleine planten of obstakels hebben.
Motor Scythe Hij is sterker dan de andere en kan ook hout snijden.

Het is aan jou of je een alternatief kiest.

freischneider-test

Een alternatief voor bosmaaiers is de grasmaaier. Wat ook veel hulp biedt. (Image source: Andy Falconer / unsplash)

Onze ervaring leert echter duidelijk dat de alternatieven niet altijd de juiste keuze zijn. Een borstelsnijder is een multifunctioneel werktuig dat vele functies in één machine verenigt.

Is een benzine-, elektrische of batterij-aangedreven bosmaaier beter?

In de praktijk zijn benzine bosmaaiers het krachtigst door hun aandrijving. Helaas ben je met benzinemachines altijd afhankelijk van brandstof. Benzinemotorige bosmaaiers zijn meestal vuiler en, natuurlijk, lawaaieriger.

Elektronische bosmaaiers zijn niet zo krachtig in vergelijking

met benzine-aangedreven exemplaren. In plaats van een benzinemotor laat je ze op gewone wisselstroom lopen uit het stopcontact dat vlak bij je is. Dit maakt de bosmaaier onafhankelijk van brandstof, maar afhankelijk van een stopcontact. Een extra kabellengte van 10-20 meter wordt aanbevolen bij grotere eigendommen. Elektrische bosmaaiers zijn heel licht in gewicht en werken merkbaar stiller, en natuurlijk zijn ze ook vrij van uitlaatgassen.

Het enige gewicht dat je hoeft mee te dragen is de batterij.

Als je helemaal van het snoer af wilt, is een snoerloze bosmaaier een goede optie. Hij is heel licht en net als een elektrische borstelsnijder, maar hij is flexibeler en toch zwakker. De batterij aangedreven bosmaaiers zijn het zwakst van de drie varianten wat koppel betreft. Maar ze geven je maximale flexibiliteit in je tuin. Daarom behoren batterij-aangedreven bosmaaiers tot de lichtere tuingereedschappen, die tussen 1 en 4 kg wegen.

Waarom heb je een bosmaaier nodig?

Bijvoorbeeld op moeilijk toegankelijke plaatsen, zoals hellingen, smalle gazons of kronkelige percelen.

Bosmaaiers zijn nuttig waar typische grasmaaiers hun grenzen bereiken

. Hier kun je een bosmaaier gebruiken om je doel comfortabel en moeiteloos te bereiken, zonder dat je het handmatig hoeft te doen. De meeste modellen hebben praktische tweehandige handgrepen, waarmee je de hantering en geleiding van een bosmaaier kunt nabootsen.

Samenvatting

Bosmaaiers zijn krachtige alleskunners. Hij kan gebruikt worden als een bosmaaier om hoger gras of onkruid te maaien. Maar hij kan nog meer en is ook geschikt om struiken of dunne takken af te knippen. Krachtige benzinemotoren zijn het meest geschikt voor veeleisende taken. Het is belangrijk te weten dat sommige elektrische maaiers benzine maaiers kunnen bijhouden. Een bosmaaier maait zijwaarts, zodat hij gebruikt kan worden ongeacht de hoogte van het gras. Zelfs als het gras zo hoog is als een mens, zakt het niet op zijn knieën. Bosmaaiers zijn uiterst plaatsbesparend. Met hun slanke vorm kun je ze overal in je schuur parkeren. Sommige kunnen zelfs helemaal opgevouwen worden. Bosmaaiers zijn meestal erg zuinig. Het vermogen of benzineverbruik van alle modellen wordt binnen de perken gehouden. Ze vertonen ook weinig slijtage.

Omslagfoto bron: 41964771/ 123rf.com

Reviews