Last updated: 02-08-2021

How we pick our products

34Products analyzed

34Hours invested

32Studies researched

127Comments collected

Wil je voortaan meer van je thee genieten en het aroma van je drank bij de juiste temperatuur ontwikkelen? Of heb je een meer kosteneffectief product nodig waarmee je elke dag eenvoudig heet water kunt bereiden? Er is voor elk wat wils bij Bosch, van betaalbare tot premium waterkokers met temperatuurregeling. Aan kwaliteit ontbreekt het echter in geen van de producten. Dankzij waterkokers van Bosch kun je snel en energiezuinig heet water bereiden.

Met onze Bosch waterkoker test 2023 hebben we de belangrijkste informatie en aankoopcriteria samengevat om duidelijkheid te scheppen over het onderwerp Bosch waterkokers. We hebben ketels voor je vergeleken op materiaal, prijs en aantal functies en ook tips gegeven om ze goed schoon te maken en aroma’s te ontwikkelen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Bosch biedt waterkokers in verschillende uitvoeringen en kleuren. Het aantal functies en speciale kenmerken wordt in de prijs weerspiegeld.
 • Je vindt Bosch waterkokers in verschillende materialen. Plastic ketels zijn het eenvoudigst en goedkoopst, maar niet het stevigst. Roestvrij staal en glas zijn het beste als je een robuuste, duurzame en gezonde waterkoker wilt.
 • Kalkaanslag in de ketel vertraagt het opwarmproces, dat meer energie verbruikt. Om de waterkoker lang en energiezuinig te gebruiken, moet je hem regelmatig schoonmaken. Ontkalkingstabletten van Bosch of huismiddeltjes zoals citroen en azijn zijn hiervoor geschikt.

Bosch Waterkoker: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Bosch waterkoker koopt

Voor je een Bosch waterkoker koopt, moet je jezelf voldoende informeren. Om je te helpen het ideale toestel voor je keuken te vinden, hebben we in de volgende rubrieken wat informatie voor je samengesteld.

Wat onderscheidt Bosch waterkokers van andere fabrikanten?

“Wij zijn Bosch” is de mission statement van Bosch en onderstreept het unieke karakter van de onderneming. Bosch wil de kwaliteit van het leven verbeteren, focussen op duurzaamheid en enthousiasme opwekken. Sinds 1886 is Bosch ons van dienst bij alle fijnmechanisch en elektrotechnisch werk.

Als gevolg van de globalisering is de onderneming nu niet alleen in Duitsland, maar ook wereldwijd aanwezig. Bosch maakt optimaal gebruik van de technologische vooruitgang om vernieuwende producten op de markt te brengen en zich te onderscheiden van andere fabrikanten.

Wist je dat de autorace in Ierland in 1903 Bosch’ eerste reclame was? De firma behaalde haar eerste succes door de magneto-ontsteking in auto’s te verbeteren. De Bosch ontsteking bracht de Belg Camille Jenatzy tot de overwinning in de Gordon Bennett race op een Mercedes en maakte Bosch tot de belangrijkste leverancier van auto’s.

Ook Bosch waterkokers zijn met detail ontwikkeld. Of het nu innovatief, middenklasse of betaalbaar is, de ruime keuze maakt het voor iedereen mogelijk de ideale waterkoker te vinden.

Tegen welke prijzen worden Bosch waterkokers verkocht?

Als je een waterkoker met bijzondere eigenschappen wilt bezitten, moet je iets meer geld investeren in een uitgebreid apparaat. Niet alleen het aantal functies wordt weerspiegeld in de prijs, maar ook het materiaal speelt een belangrijke rol.

Terwijl waterkokers van kunststof nogal goedkoop zijn, zijn die van glas en roestvrij staal in het hogere prijssegment en veel krachtiger.

Bedenk hoe belangrijk het voor je is om een waterkoker te bezitten en waar je hem voor zult gebruiken. Als fervent theedrinker let je waarschijnlijk op de temperatuur van het water. Omdat de temperatuurinstelling niet beschikbaar is in goedkope waterkokers, kun je een waterkoker van hoge kwaliteit aanschaffen om het theegenot op het hoogste niveau te ervaren. Wil je echter gewoon een waterkoker die zijn werk doet, dan zijn de kwaliteit en de prijs tamelijk irrelevant.

Eenvoudige Bosch waterkokers van kunststof met weinig functies zijn er al vanaf €29. Waterkokers met veel speciale functies variëren van €59 tot €89. Overweeg bij je keuze welke eigenschappen de waterkoker moet hebben.

Zijn er reserveonderdelen en accessoires verkrijgbaar voor Bosch waterkokers?

Ontkalkingstabletten

Als het opwarmen van de waterkoker langzamer gaat en het apparaat meer energie verbruikt, moet je het ontkalken. De verwarmingsbuizen moeten schoongemaakt worden om het water sneller klaar te maken.

Daarom is het raadzaam de ketel regelmatig te ontkalken en schoon te maken. Kalkvorming hangt af van zowel de gebruiksfrequentie als de hardheid van het water. Bij zacht water van minder dan 10° dH zijn antikalkmiddelen of ontkalkingstabletten niet eens nodig. Anders, als er kalkresten zijn, zijn Bosch ontkalkingstabletten geschikt en verlengen de levensduur en prestaties van het apparaat.

Reiniging en onderhoud van roestvrij staal

Roestvrij stalen waterkokers hebben de langste levensduur en zijn zeer robuust. Omdat de meeste keukenapparatuur van roestvast staal gemaakt is en dus ook de toon zet in de keuken, moet je ze regelmatig schoonmaken en verzorgen.

De verzorgingsolie van Bosch voor roestvrijstalen oppervlakken voorkomt vuilafzetting en vingerafdrukken en geeft de waterkoker een glans. De verzorgende olie is ook verkrijgbaar in de vorm van doeken. Voor grof vuil kun je ook het reinigingspoeder nemen. Het poeder wordt met water een pasta en kan dan in de richting van de nerf van het oppervlak aangebracht worden.

Bosch biedt ook microvezeldoeken aan, maar je kunt ze waarschijnlijk goedkoper vinden bij discountwinkels.

Bosch Wasserkocher-1

Een combinatie van beide reinigingsmiddelen helpt om een effectiever, glanzend resultaat te bereiken. Bosch biedt een verzorgingsset voor roestvrijstalen oppervlakken.
(Bron: pexels.com / Peter Fazekas)

Waterfilter

Het kalkfilter is inbegrepen in de waterkoker en hoeft niet apart gekocht te worden. Het voorkomt kalkafzetting in je drank en is gemakkelijk te verwijderen. Het filter beschermt je toestel en zorgt voor betere prestaties en een lange levensduur.

Welke alternatieven zijn er voor Bosch waterkokers?

Natuurlijk bieden andere fabrikanten waterkokers met andere eigenschappen die als alternatief kunnen dienen. Zo maken merken als KitchenAid, Philips en ook Xiaomi, de marktleider in smartphones in 2013, waterkokers. Retro-stijl toestellen zijn verkrijgbaar bij fabrikanten als Russell Hobbs, Ascot en Khapp.

Xiaomi heeft ook zijn kansen in de technologie voor huishoudelijke apparaten benut door een waterkoker te ontwikkelen die via de Mi Home app kan worden bediend.

Als je echter alternatieven voor de fluitketel wilt, hebben we hieronder enkele mogelijkheden opgesomd

 • Heet water dispenser: In tegenstelling tot een waterkoker is de heet water dispenser veel groter en ook populair in de horeca. Het stationaire toestel warmt snel op en heeft meestal een laag stroomverbruik. Een heet water automaat is echter niet zo gemakkelijk schoon te maken als een waterkoker.
 • Kookpot of fluitketel: Je kunt ook water koken op een nostalgische manier: met een fluitketel of kookpot. Bij een inductiekookplaat wegen de voordelen van een fluitketel zwaarder dan de nadelen, want het water wordt verwarmd op een manier die energie en tijd bespaart. Met een elektrisch fornuis daarentegen heb je veel meer tijd en energie nodig, en daarom kun je beter een waterkoker gebruiken.
 • Onder- en boven de gootsteen geplaatste apparaten: Dit zijn zelden gekochte alternatieven voor de waterkoker omdat ze loodgieterswerk vereisen. Ze bereiden water direct boven het aanrecht en houden de warmte maar korte tijd vast.

Besluit: Welke soorten Bosch waterkokers zijn er en welke is de juiste voor jou?

Materiaal speelt een belangrijke rol bij de aankoopbeslissing, want het bepaalt de duurzaamheid en robuustheid van een keukenapparaat. Er zijn drie verschillende materialen, en die worden meestal gecombineerd: Plastic, roestvast staal en glas.

Wat zijn Bosch plastic waterkokers en wat zijn hun voor- en nadelen?

Keukenapparatuur van plastic is niet de gezondste optie. Bovendien zijn ze niet altijd krasbestendig, wat hun levensduur behoorlijk verkort. In tegenstelling tot de volgende materialen zijn toestellen van kunststof veel goedkoper.

Bosch biedt echter een stevige, goedkope waterkoker die je jarenlang kunt gebruiken. Zoek je geen apparaat met veel mogelijkheden, dan zijn de plastic waterkokers van Bosch ideaal voor je keuken. Ze zijn ook heel gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken.

Advantages
 • Goedkoop
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Gemakkelijk schoon te maken
Disadvantages
 • Minder krasbestendig
 • Niet de gezondste optie
 • Weinig functies

Wat zijn Bosch glazen waterkokers en wat zijn hun voor- en nadelen?

Glas kun je ook zonder aarzelen jarenlang gebruiken, want het is erg dik en hittebestendig, vooral voor waterkokers. Ze zijn echter niet goed geïsoleerd en houden het water nauwelijks warm. Het oppervlak daarentegen wordt heel snel heet.

Bosch Wasserkocher-2

Net als waterkokers zijn ook waterkokers breekbaarder dan roestvrijstalen of plastic toestellen. Daarom moeten ze voorzichtig behandeld worden.
(Image source: pexels.com / teejay)

In tegenstelling tot een waterkoker van plastic vertoont een glazen waterkoker vuil, en daarom moet hij regelmatig schoongemaakt worden. Glazen ketels kunnen echter gemakkelijk met afwasmiddel schoongemaakt worden.

Glazen ketels zijn echter heel gezond omdat ze minder vatbaar zijn voor bacteriën en vuil. Bovendien geven glazen apparaten een stijlvolle en stijlvolle toets aan de keuken.

Advantages
 • Hittebestendig
 • Gezond en minder vatbaar voor bacteriën
 • Stijlvol en stijlvol
 • Gemakkelijk schoon te maken
Disadvantages
 • Breekbaar zonder zorg
 • Gemorst product gemakkelijk zichtbaar
 • Niet goed geïsoleerd
 • Zeer heet oppervlak

Wat zijn Bosch roestvrijstalen waterkokers en wat zijn hun voor- en nadelen?

Met de hoogwaardige roestvaststalen uitvoering belooft Bosch robuustheid en dus duurzaamheid. Of het nu warm of koud is, de temperatuur blijft tot 30 minuten behouden dankzij het roestvrij staal en de KeepWarm functie. Roestvrijstalen toestellen zijn strak en passen bij bijna elke keukenstijl.

Ze zijn ook gemakkelijk schoon te maken en roestvrij. Toch moet je je roestvrijstalen ketel soms verzorgen met een speciale olie.

Hoogwaardige producten zijn meestal van roestvast staal gemaakt en hebben vele functies. Bosch heeft zowel dure roestvrijstalen waterkokers als goedkopere modellen.

Advantages
 • Robuust
 • Duurzaam
 • Houdt de warmte zeer goed vast
 • Eenvoudig
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Roestvrij
Disadvantages
 • Vereist speciale olie
 • Meestal duur
 • Vingerafdrukken gemakkelijk zichtbaar
 • Sommige onderdelen zijn van plastic

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om Bosch waterkokers te vergelijken en te evalueren

Van hoogwaardig tot goedkoop, Bosch waterkokers zijn er in verschillende soorten. Hoe meer functies en mogelijkheden de waterkoker heeft, hoe duurder hij is. Aan kwaliteit ontbreekt het echter in geen van zijn producten. We hebben hieronder een paar koopcriteria opgesomd om je te helpen een beslissing te nemen.

Functies

Afhankelijk van je voorkeuren en de behoefte aan de volgende functies, kun je de juiste Bosch waterkoker voor je uitzoeken

 • Hef-schakelaar-uit: Deze functie treedt in werking als je het toestel vóór het koken uittrekt. In dit geval schakelt de waterkoker uit met behulp van de hef-schakelaar-uit functie.
 • Stoomstop: Zodra het einde van de verwarming door het water wordt gedetecteerd, schakelt de waterkoker tijdig uit dankzij de stoomstopfunctie. Tegenwoordig is de stoomstop een hoofdbestanddeel van alle apparaten.
 • Veiligheid: Bosch besteedt aandacht aan het hoogste niveau van veiligheid in al zijn apparaten. De functies stoomstop en hef-afschakeling zorgen voor een veilige hantering van de ketel, waarbij de laatste voorkomt dat hij door blijft verwarmen. Een ander punt is dat de ketel niet gebruiksklaar is als het deksel open staat. Bovendien bevat het apparaat een droogkookbeveiliging, wat betekent dat er geen defecten zullen optreden als je een ongevulde waterkoker gebruikt.
 • Deksel opent met een druk op de knop: Je kunt het water in Bosch waterkokers vullen zonder het deksel te openen. De opening op sommige toestellen is groot genoeg. Bij de hoogwaardiger Bosch producten kun je de waterkoker vullen of legen door eenvoudig op een knop te drukken.
 • Snoerloos: Snoerloze waterkokers werken niet zonder elektriciteit, want ze vragen te veel stroom om alleen met oplaadbare batterijen gebruikt te worden. Ze hebben een voet die in het stopcontact past en van de watercontainer kan worden losgekoppeld. Dit maakt de ketel veel gemakkelijker te gebruiken en schoon te maken.
 • Kalkfilter: Het geïntegreerde kalkfilter zorgt voor zuiver water zonder kalkresten. Omdat het filter meestal uitneembaar is, kan het heel gemakkelijk schoongemaakt worden.
 • Temperatuur instellen: Dure Bosch waterkokers hebben de bijzondere eigenschap dat je de temperatuur handmatig kunt instellen. Voor echte theedrinkers is de ontwikkeling van de aroma’s van verschillende soorten thee van het grootste belang. Door de temperatuur in te stellen, kun je de juiste warmte voor je thee kiezen.
 • Keep-warm functie: Hoogwaardige waterkokers van Bosch hebben de KeepWarm functie, die het water tot 30 minuten op de gewenste temperatuur houdt. Dit betekent dat je het niet opnieuw hoeft te verwarmen als je een tweede kopje thee wilt.

Vermogen

Het vermogen moet overeenkomen met de capaciteit.

Bij de aanschaf van een waterkoker is vermogen een belangrijk criterium. Hoe beter het vermogen, hoe sneller het water verwarmd wordt. Voor een inhoud tot 1.7 liter moet het vermogen tussen 2.000 en 2.400 watt liggen. De waterkokers van Bosch variëren van 2.200 tot 2.400 watt.

Een hoger wattage zou niet de moeite waard zijn omdat het stroomverbruik dat het zou veroorzaken te hoog zou zijn. Daarom scoren Bosch waterkokers ook in deze categorie.

Kleuren & Ontwerpen

Of je nu retro, eenvoudig of functioneel bent, de Bosch waterkoker is verkrijgbaar in veel verschillende ontwerpen en kleuren. Als je het apparaat elke dag gebruikt en het op je keukentafel wilt laten staan, kun je ook nadenken over het ontwerp van je nieuwe waterkoker.

Je kunt de stijl van je keuken perfect aanvullen met een bijpassende Bosch waterkoker. Voor minimalistische woonruimten zijn alle modellen aan te bevelen, want ze zijn ontworpen om heel eenvoudig te zijn. Voor retro liefhebbers biedt Bosch waterkokers in pastelkleuren die het apparaat een nostalgisch tintje geven.

Het eerste wat belangrijk is, is natuurlijk de functionaliteit en de kwaliteit van het apparaat, en hoogwaardige Bosch modellen zijn meestal van roestvast staal of glas gemaakt. Zulke materialen geven de waterkoker automatisch een klassevol uiterlijk.

Capaciteit

Bij Bosch vind je zowel waterkokers met een inhoud van één liter als die met 1.5 of 1.7 liter.

Afhankelijk van je voorkeuren en hoe vaak je het apparaat gebruikt, zijn er verschillende maten waterkokers. De grootte van je gezin kan ook een leidraad zijn bij het kiezen. Als je alleen woont, is een waterkoker met 500 milliliter ruim voldoende. Een tweepersoonshuishouden, daarentegen, doet er goed aan er een te kiezen met 750 milliliter of meer. Voor een gezin van vier moet de inhoud minstens 1,5 liter zijn.

Het hangt ervan af waar je een waterkoker voor nodig hebt. Als je voor iedereen in het huishouden thee wilt zetten, gebruik dan de grootte van het huishouden als maatstaf bij het kopen van een waterkoker. Maar als je kokend water nodig hebt voor andere gebieden, zoals het bereiden van water om te koken of gewoon voor de fles van de baby, moet je goed nadenken over hoeveel liter voldoende is.

Wetenswaardigheden over de Bosch waterkoker

Als je al een Bosch waterkoker gekocht hebt, willen we je graag een paar waardevolle tips geven voor het schoonmaken van het apparaat en het ontwikkelen van de thee aroma’s. Je vindt er ook informatie over de garantie van de waterkokers en over het hele Bosch assortiment.

Tips voor het schoonmaken van Bosch waterkokers

Om een waterkoker lang te kunnen gebruiken, moet je bij het schoonmaken en ontkalken rekening houden met een paar punten. Daarom hebben we je een paar waardevolle tips voor het schoonmaken gegeven.

Tip Opmerking
Ontkalk de waterkoker regelmatig Omdat je met een waterkoker alleen water kookt, hoef je niet na elk gebruik de binnenkant van het apparaat schoon te maken. Ontkalken, daarentegen, is essentieel om de prestaties en levensduur te verhogen.
Citroenzuur voor ontkalken Citroenzuur is heel goed voor het voorzichtig verwijderen van kalkresten. Pas op dat je het citroenzuurpoeder in de ketel niet verhit. Anders kun je een gehalveerde citroen tegen de binnenwanden van het apparaat wrijven.
Azijn om te ontkalken Azijn is het beste huismiddeltje om hardnekkige kalkaanslag te ontkalken. Om dit te doen kun je een beetje azijn met water in de ketel doen en het een paar uur laten weken of koken.
Ontkalkingstabletten Natuurlijk kun je ook gewone ontkalkingstabletten gebruiken. Deze zijn vooral aan te bevelen als er veel kalkaanslag is.
De buitenkant schoonmaken Het toestel zelf is heel gemakkelijk schoon te maken met een vochtige doek. Azijn en citroen zijn ook perfect voor een glanzend toestel. Bij geborstelde roestvast stalen oppervlakken moet je de ketel in de richting van de polijsting schoonmaken. Je kunt speciale reinigers voor roestvast staal gebruiken
Verzorgingsolie voor roestvast stalen oppervlakken Nadat je de waterkoker hebt schoongemaakt, kun je hem oppoetsen met een verzorgingsolie of -doek.

Zoals je ziet is ontkalken uiterst belangrijk voor een toestel dat lang meegaat. Een verkalkte ketel verandert niet alleen de smaak van het water, het kost ook meer tijd en energie. Bovendien is het geen fraai gezicht om kalkschilfers in je thee te zien.

Als je een paar goedkope alternatieven voor ontkalkingstabletten zoekt, raden we op dit punt azijnessence of azijn aan. Hier is een handleiding hoe je dit kunt doen:

Welke garantie geeft Bosch me op mijn waterkoker?

Als je waterkoker ondanks goed gebruik en regelmatig schoonmaken gebreken vertoont, kun je die binnen twee jaar bij de Bosch reparatiedienst melden. Je kunt ook de tweejarige fabrieksgarantie voor huishoudelijke apparaten tegen betaling verlengen.

Merk op dat de garantie ongeldig wordt als je het apparaat zelf repareert of wijzigt.

De beste temperatuur om smaken te ontwikkelen

Voor theeliefhebbers zijn hier een paar tips voor een betere theekwaliteit. Om een plezierig kopje thee te bereiden, moet je letten op de temperatuur en de kwaliteit van het water. Je kunt het beste zacht, kalkvrij water gebruiken.

De temperatuur die nodig is om de aroma’s te ontwikkelen varieert naar gelang van de theesoort:

Oolong thee xml[/tr]

Theesoort Watertemperatuur Zettijd
Zwarte thee 90-95° 3-5 min.
Kruidenthee 95° 5-8 min.
Vruchtenthee 95° 5-8 min.
Groene thee 70-85° 3-4 min.
Witte thee 70° 3-4 min.

Pas op dat de trektijd van de zwarte thee korter is dan vijf minuten, anders wordt hij te bitter. Het water voor groene, witte en oolong thee moet je tot drie minuten laten afkoelen om de gewenste temperatuur te bereiken.

Bosch Wasserkocher-3

Om de juiste temperatuur te kiezen, kun je een Bosch waterkoker met temperatuurinstelling aanschaffen en genieten van je heerlijke thee.
(Image source: unsplash.com / Joanna Kosinska)

Welke andere producten biedt Bosch aan?

Het Bosch productassortiment is breed en komt aan al je behoeften tegemoet. Of het nu voor de keuken of de badkamer is, je vindt er talloze vernieuwende producten voor je huishouden. De nieuwste apparaten kunnen zelfs met Home Connect worden bediend.

Het hoogtepunt van de leveranciers is momenteel Smart Indoor Gardening met SmartGrow toestellen, waarmee je thuis planten en kruiden kunt kweken.

Beeldbron: Doroshin/ 123rf.com

Reviews