https://unsplash.com/photos/23coWmkTNSg
Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

8Onderzochte producten

43Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Geen huishouden zou zonder wasmachine moeten zijn. Er zijn nu veel verschillende modellen en functies die wasmachines hebben. Maar in de loop van het leven veranderen de behoeften en de grootte van het huishouden.

Voor een duurzame en waterbesparende wasmachine moet ook op de belangrijkste aspecten gelet worden. Een van de bekendste fabrikanten van wasmachines is de Duitse firma Bosch, met het hoofdkantoor in Gerlingen (Zuid-Duitsland).

Het is al jaren een van de toonaangevende fabrikanten van wasmachines en brengt voortdurend nieuwe innovaties op de markt. In onze Bosch wasmachine test 2022 willen we je kennis laten maken met belangrijke functies en je de beste Bosch wasmachine voor jouw behoeften laten zien.
Belangrijk om te weten

 • Bosch wasmachines bieden veel innovatie en functie. Er zijn nu onder andere intelligente doseersystemen en allergie-functies. Alvorens te kopen moet je je op de hoogte stellen van mogelijke extra functies.
 • Een Bosch wasmachine is er in verschillende series. Hoe hoger de series, hoe meer functies ze hebben en hoe hoger hun prijs. Het begint met serie 2, gaat door serie 4,6,8 en tenslotte de HomeProfessionels serie.
 • Bosch wasmachines hebben verschillende capaciteiten. Hoe groter het huishouden, hoe groter de capaciteit van de wasmachine moet zijn.

Bosch wasmachine: Onze selectie

Shopgids Bosch wasmachine: Alles wat je moet weten

Bosch wasmachines combineren innovatie en functie voor elke behoefte.

Bij de keuze van een wasmachine zijn verschillende factoren van belang, zoals de grootte van de trommel, extra wasprogramma’s voor mensen met een allergie of een “extra stille” functie.

Afhankelijk van de grootte van je huishouden en individuele factoren (allergiepatiënten, atleten, werkkleding), moet je de verschillende modellen eens goed bekijken. In de volgende gids kun je zien waar je een Bosch wasmachine kunt kopen en hoe hij verschilt van andere.

Wat onderscheidt Bosch wasmachines van die van andere fabrikanten?

In het algemeen hebben Bosch wasmachines een hoge mate van innovatie. Wanneer een nieuwe serie of toestel wordt uitgebracht, is dat meestal het eerste in zijn soort. Zo hebben Bosch wasmachines een herlaadfunctie voor wasgoed dat vergeten is, zonder dat het wasprogramma helemaal onderbroken wordt.

Het intelligente doseersysteem is ook bijzonder zuinig en zorgt voor de nodige duurzaamheid. Bosch wasmachines zijn er ook in een zogenaamde SlimLine . Dit betekent dat ze niet 60 cm diep zijn, maar slechts 45 cm.

Dit is vooral praktisch voor studenten of mensen met een kleine flat en weinig ruimte! Met een Bosch wasmachine kun je er zeker van zijn dat hij precies aan je behoeften voldoet en dat hij met hoge kwaliteit en goede technologie ontwikkeld is.

Hoeveel kost een Bosch wasmachine?

Je kunt een Bosch wasmachine in het lagere prijssegment krijgen vanaf ongeveer 550€. Er zijn verschillende series van Bosch die ontworpen zijn om aan verschillende behoeften en prijsklassen te voldoen. De volgende tabel moet je een ruw overzicht geven van de series en de prijzen.

Serie Prijs
2 559€-639€
4 649€-789€
6 819€-1019€
8 989€-1339€
Home Professionals 1179€-1429€

Natuurlijk zijn er optionele speciale programma’s of functies die de prijs verhogen. Hoe hoger de series gaan, hoe hoger de prijzen. Bosch wasmachines vanaf serie 6 zijn misschien ook wat meer upmarket qua ontwerp en hebben nieuwe innovatieve technologieën. De extra stille toestellen vind je ook alleen in de hogere serienummers.

Welke reserveonderdelen zijn er voor mijn Bosch wasmachine en waar kan ik ze krijgen?

In het algemeen kun je alle onderdelen voor je wasmachine vinden op de Bosch website. Je kunt zoeken op je modelnummer (E-nummer) en een overzicht krijgen van welke onderdelen beschikbaar zijn.

Je kunt het E-nummer lezenaan de binnenkant van de trommel of op de achterkant van de Bosch wasmachine. Mogelijke reserveonderdelen voor je Bosch wasmachine kunnen zijn:

 • Verbindingskabel
 • Kabelboom
 • Bedieningspaneel
 • Condensator netfilter
 • Bedieningsmodule
 • Zegel
 • Roterend handvat programma
 • Pan handvat

Natuurlijk kun je ook een gebruiksaanwijzing bestellen als je de jouwe niet meer hebt.

Besluit: Welke soorten Bosch wasmachines zijn er en wat zijn hun voor- en nadelen?

Wat onderscheidt een Bosch voorladerwasmachine en wat zijn de voor- en nadelen?

Voorladerwasmachines zijn alle wasmachines die aan de voorkant toegang hebben tot de wastrommel. Dit betekent dat de deuren naar buiten opengaan en dat je wat ruimte nodig hebt om het wasgoed er gemakkelijk uit te krijgen. Dit zijn de meest voorkomende modellen wasmachines. Onder hen vind je een ruime keuze aan functies en series.

Voordelen
 • Gemeenschappelijk mechanisme, verkrijgbaar in vele modellen en maten
 • Groot prijsbereik
 • Ruimte boven de wasmachine kan gebruikt worden
 • Zeer flexibel, ook geschikt voor verhuizingen
Nadelen
 • Veel keuze kan snel overweldigend worden
 • Minder geschikt voor op maat gemaakte meubels

Wat onderscheidt een Bosch SlimLine wasmachine en wat zijn de voordelen en nadelen?

SlimLine wasmachines van Bosch verschillen van conventionele voorlader wasmachines op het gebied van diepte. Dit is bijzonder praktisch in kleine flats en ook voor 1-2 persoonshuishoudens. De diepte is slechts 47 cm in plaats van de gebruikelijke 60 cm. Hij past dus ook in kleinere hoeken

Voordelen
 • Bijzonder praktisch voor kleine flats
 • bij uitstek geschikt voor eenpersoonshuishoudens, omdat ze ruimtebesparend zijn en weinig energie verbruiken
 • lage prijs
Nadelen
 • Inflexibel, want speciale maat
 • Niet aanpasbaar aan behoeften, want maat staat vast
 • Als de grootte van het huishouden verandert, moet snel een andere wasmachine gekocht worden

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Ontwerp

In het algemeen zijn er drie algemene soorten Bosch wasmachines:

 • Vrijstaande toestellen
 • Onderkasten
 • Inbouwapparatuur

De betekenis is gebaseerd op de installatiemogelijkheden van de Bosch wasmachine. Zoals de naam al zegt, worden vrijstaande toestellen niet onder een werkblad geplaatst of in de keuken ingebouwd. Daarom hebben ze geen speciale hoogte-eisen en hebben ze een deksel.

Als de vrijstaande Bosch wasmachine naast een werkblad moet worden geplaatst, moet rekening worden gehouden met de hoogte van het werkblad. Ze zijn vooral geschikt als je veel ruimte hebt en niet vaak verhuist.

Een Bosch onderbouw wasmachine past meestal onder alle standaard werkbladen (85 cm of hoger). Het wordt dan onder het werkblad geplaatst, zodat het deksel losgeschroefd kan worden. Maar als je een lager werkblad hebt, moet je de precieze afmetingen van de wasmachine kennen.

Wasmachines voor onder de toonbank zijn bijzonder flexibel, want zelfs een nieuwe keuken of een verhuizing levert geen problemen op. Je kunt de onderbouw wasmachine met deksel ook als vrijstaande wasmachine gebruiken.

Als de wasmachine flexibel geplaatst en verplaatst moet kunnen worden, is een inbouwwasmachine minder geschikt.

Bosch biedt ook inbouwwasmachines aan. Deze zijn over het algemeen minder gebruikelijk bij andere fabrikanten omdat de afmetingen perfect in de bestaande keuken moeten passen en ze dus minder flexibel zijn. De inspanning is aanzienlijk groter dan bij andere ontwerpen. Als er bijvoorbeeld reparaties nodig zijn, moet eerst de hele wasmachine verwijderd worden.

Capaciteit

In het algemeen biedt Bosch wasmachines aan met een capaciteit van 6 – 9 kg. De eenheid wordt altijd aangegeven met het gewicht van het droge wasgoed. Eenpersoonshuishoudens of echtparen hebben minder volume nodig dan gezinnen.

Ben je met z’n tweeën en doe je over het algemeen veel aan sport of heb je werkkleding, dan kun je een wasmachine overwegen met een laadvermogen van 7-8 kg. Hoe groter de capaciteit, hoe hoger het elektriciteits- en waterverbruik. Daarom moet je nooit een machine kiezen met een te hoog draagvermogen.

Capaciteit Grootte van het huishouden
tot 6kg 1-2 personen
6-8kg 3-4 personen
tot 9kg of groter 5 personen of meer

Revoluties

Het aantal omwentelingen voor Bosch wasmachines is ongeveer 1000 – 1600 omwentelingen per minuut. Hoe hoger de snelheid, hoe droger het wasgoed na de wascyclus is. Er zullen zich echter meer plooien vormen.

Bosch Waschmaschine-2

Gevoelige materialen zoals wol, zijde en bepaalde katoenen stoffen moeten op lagere snelheden gewassen worden. Dit beschermt de stof en houdt het wasgoed zacht.
(Image source: unsplash.com / Kelly Sikkema)

Voor fijne was moet de snelheid lager zijn. De tabel hieronder moet je een verder overzicht geven van wanneer je de snelheid moet verhogen of verlagen.

Hoog centrifugetoerental (1200 toeren of meer) laag centrifugetoerental (1000 toeren of minder)
Drogen binnen de eigen vier muren drogen op het balkon/ in de tuin of in de droogkelder is mogelijk
Wasgoed moet zo droog mogelijk zijn wasgoed moet zo kreukvrij mogelijk zijn
niet-gevoelige materialen voor gevoelige materialen zoals zijde, chiffon en bepaalde katoenen stoffen

Speciale programma’s

Er zijn een aantal speciale programma’s die in specifieke behoeften voorzien. Een Bosch wasmachine heeft bijvoorbeeld de volgende speciale programma’s:

 • Extra kort
 • Allergie Plus
 • Omlaag
 • Overhemden/blouses
 • Sportkleding
 • Jeans/donkere was

Zo kun je voor elke behoefte het juiste wasprogramma vinden. Vanaf de Bosch serie 6 zijn de wasmachines bijzonder stil en hebben ze een motor met lange levensduur. Dit is vooral interessant voor mensen die veel en vaak wassen.

Wasmachines met speciale trommels voor mensen met een allergie zijn al verkrijgbaar in de Serie 2, dus je vindt gegarandeerd de perfecte wasmachine met relevante speciale programma’s voor jou.

Duurzaamheid

Bovenal moet een wasmachine water- en energiezuinig zijn. Vooral in huishoudens met meer dan 3 personen is er veel wasgoed. Gelukkig hebben de meeste Bosch wasmachines een efficiënt water- en energieverbruik.

Van de series 2 tot en met 8, en ook de HomeProfessionals serie, hebben alle Bosch wasmachines een extra kort wasprogramma. Dit kan gebruikt worden als er weinig en slechts licht bevuild wasgoed is.

Zorg er altijd voor dat het volume van de wastrommel zo veel mogelijk gebruikt wordt in één wascyclus. Zo wordt onnodig waterverbruik vermeden. Als je niet veel wasgoed wast, gebruik dan een zacht of een energiebesparend programma. Je kunt ook het korte programma gebruiken. Als je in een gedeelde flat woont, was je kleren dan samen met je huisgenoten. Dan kun je het werk van het ophangen van de was delen!

Bosch Waschmaschine-3

Benut de trommel ten behoeve van het milieu volledig of gebruik korte programma’s als er niet zo veel wasgoed is.
(Beeldbron: unsplash.com/ Erik Witsoe)

Volume

Wasmachines met een hoog centrifugetoerental hebben de neiging lawaaieriger te zijn. De beweging veroorzaakt ook lichte trillingen die door hoger gelegen muren gevoeld kunnen worden. Vooral in huurflats of als de flat klein is, moet je overwegen een Bosch wasmachine te kopen die bijzonder stil is.

Zo zullen de buren in de flats onder je zich niet gestoord voelen. Dit zorgt voor minder kans op conflicten! Zelfs als je veel wast, wil je niet de hele tijd de wasmachine horen. Als de wasmachine in een wasruimte staat, is de functie minder relevant.

Interessante feiten over de Bosch wasmachine

Welk compartiment moet je gebruiken voor welke functies?

Een Bosch wasmachine heeft meestal drie compartimenten. Maar welk vakje is geschikt voor welk wasmiddel of tabblad? De compartimenten of kamers zijn op veel wasmachines verschillend gelabeld. Er is meestal een voorwasvak, een hoofdwasvak en een vak voor wasverzachter.

Dit wordt vaak gemarkeerd met een bloem. Daarom is het belangrijk de wasmiddelen goed te sorteren, zodat ze in de juiste volgorde in de trommel komen. Meestal staat het cijfer 1 (I) voor het voorwasvak, 2 (II) voor het hoofdwasvak en 3 (III) voor het wasverzachtervak. Kijk voor de zekerheid nog eens in de gebruiksaanwijzing van je Bosch wasmachine. Het hoofdwasvak bevat:

 • Wasmiddel voor zwaar werk
 • Delicates
 • Kleurwasmiddel
 • Waterontharder

In het voorwasvak horen:

 • Zwaar reinigingsmiddel van 90 graden

En alleen wasverzachter en azijn of geurstoffen horen in hetvakje voor wasverzachter.

Hoe verzorg en reinig ik mijn Bosch wasmachine?

Om ervoor te zorgen dat je Bosch wasmachine lang meegaat, hebben we een paar tips over hoe je hem moet onderhouden.

 1. Ga onaangename geurtjes tegen door regelmatig het kookwasprogramma te gebruiken. Dit doodt alle geurveroorzakende bacteriën die niet gedood kunnen worden door zachte wasbeurten
 2. Voeg anti-kalk tabs toe aan de was. De verschillende graden van waterhardheid veroorzaken kalkafzetting. De tabs zijn verkrijgbaar in elke supermarkt of drogist.
 3. Maak het pluizenfilter regelmatig schoon. Het pluizenfilter moet na ongeveer 12-14 wasbeurten schoongemaakt worden. Soms kunnen grotere voorwerpen zoals haarclips of sokken daarin verstrikt raken en een verstopping veroorzaken.
 4. Vermijd overvulling van de wastrommel. Als er te veel kleren in de wastrommel zitten, kunnen ze zich tijdens de wascyclus niet ontvouwen en leiden ze niet alleen tot vlekken op de kleren, maar laten ze ook resten achter in de wasmiddelkamer of in de trommel door het waspoeder.

Foutmeldingen bij de Bosch wasmachine

Soms treden er foutmeldingen op tijdens de wascyclus. Om de foutmelding voor je Bosch wasmachine op te sporen, is het de moeite waard de gebruiksaanwijzing te bekijken.

De meest voorkomende foutmeldingen zijn, bijvoorbeeld, E18 / F18: Pomptijd overschreden of fout E16 / F16: Vensterluik open . Je vindt ook een overzicht van de verschillende foutmeldingen op de Bosch website.

Garantie voor Bosch wasmachines

In het algemeen hebben Bosch wasmachines 24 maanden garantie. Gedurende deze tijd vallen alle reparatiekosten of eventuele gebreken onder de garantie.

Beeld bron: Unsplash / PlanetCare

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies