Last updated: 27-07-2021

How we pick our products

9Products analyzed

42Hours invested

12Studies researched

87Comments collected

Je hebt net wat kleren gewassen en nu moeten ze drogen. Zeker, je kunt het aan een kledingspaard hangen, maar het is winter, het is koud buiten en een kledingspaard dat 2-3 dagen in je flat staat is niet echt een blikvanger. Daar komt nog bij dat er al het vocht in de lucht zit. Je kunt dit probleem gemakkelijk oplossen met een Bosch wasdroger.

In onze Bosch wasdroger test 2023 willen we de voordelen en nadelen van deze wasdrogers van Bosch laten zien. We beantwoorden ook de belangrijkste vragen die je kunt hebben voordat je een Bosch wasdroger koopt. Als je alles doorgelezen hebt, weet je precies waar je een Bosch wasdroger kunt kopen, hoeveel je er aan uit moet geven, welke verschillende modellen er zijn en met welke criteria je rekening moet houden voor je een beslissing neemt.
Belangrijk om te weten

 • De populairste modellen Bosch wasdrogers zijn de serie 4, serie 6 en serie 8.
 • Er zijn 3 verschillende soorten Bosch droogtrommels: luchtafvoerdroger, condensdroger en warmtepompdroger.
 • Het energieverbruik van een Bosch wasdroger hangt af van het type wasdroger. Een warmtepomp droogtrommel heeft een lager energieverbruik dan de andere types.

Bosch wasdroger: Onze selectie

Shopgids Bosch wasdroger: Alles wat je moet weten

Wat onderscheidt Bosch droogtrommels van andere fabrikanten?

Naast de standaardfuncties en programma’s biedt een Bosch wasdroger een synthetisch, warm droger en allergie plus programma.

Bosch Wäschetrockner-1

De eerste wasdrogers kunnen gedateerd worden van rond 1800. In die tijd werd in Frankrijk de eerste handbediende droogtrommel uitgevonden door M. Pochon.
(Image source: pixabay.com / RyanMcGuire)

Bovendien heeft een Bosch wasdroger van de nieuwere generatie LED trommelverlichting, zodat het wasgoed ook bij weinig licht gemakkelijk kan worden opgeborgen en uitgenomen. Het standaardprogramma is het katoenen kastdroogprogramma en duurt 117 minuten voor een volledige lading en gedeeltelijke lading.

Hoeveel kost een Bosch wasdroger?

De prijsklasse van Bosch droogtrommels is vrij breed. Het goedkoopste model dat we voor je vonden is rond de 330 euro. Daarentegen kost de duurste Bosch droogtrommel ongeveer 1.500 euro.

Bosch wasdroger prijs
WTA73200 ca.330€
WTYH7710ES ca.1.500€

De drie populairste modellen Bosch wasdrogers zijn de Series 4, Series 6 en Series 8. Gemiddeld kost een Series 4 wasdroger rond de 500 euro, een Series 6 rond de 570 euro en een Series 8 rond de 800 euro. Het verschil in prijs komt door de functies en eigenschappen van de Bosch wasdroger, maar ook door het energieverbruik per jaar.

Hoe luid is een Bosch wasdroger?

Een Bosch wasdroger produceert gemiddeld 65 decibel (dB). Je kunt dit geluidsniveau vergelijken met het volume van een kleine groep mensen, bijvoorbeeld.

Bosch Wäschetrockner-2

Als ze niet goed gereinigd worden, kunnen plantaardige oliën of dierlijke vetten vlam vatten door spontane verbranding als het wasgoed verwarmd wordt bij temperaturen boven 70° Celsius. Zorg er daarom altijd voor dat zulke vervuiling vóór het drogen verwijderd is.
(Image source: pixabay.com / Frantisek_Krejci)

Normaal gesproken wordt dit niet als hinderlijk ervaren, maar als je een geluidsgevoelige persoon bent en de mogelijkheid hebt, raden we aan de wasdroger in de kelder te zetten.

Welke alternatieven zijn er voor Bosch wasdrogers?

Behalve de talrijke Bosch wasdroger modellen zijn er ook andere fabrikanten die wasdrogers van hoge kwaliteit aanbieden. Als je geïnteresseerd bent in andere fabrikanten, kijk dan ook eens naar de volgende leveranciers:

 • AEG
 • Siemens
 • Miele
 • Samsung
 • Bauknecht

Welke soorten Bosch droogtrommels zijn er en welke is geschikt voor jou?

Je kunt onderscheid maken tussen de volgende Bosch wasdroger modellen:

 • Bosch wasdroger serie 4
 • Bosch wasdroger serie 6
 • Bosch 8 serie wasdrogers

Wat onderscheidt een Bosch serie 4 wasdroger en wat zijn de voor- en nadelen?

De Bosch Serie 4 wasdroger heeft een capaciteit van 8 kg en droogt aangenaam stil dankzij het anti-vibratie ontwerp. Met zijn zachte trommelstructuur wordt het wasgoed niet alleen droog, maar ook pluizig, zacht en kreukvrij.

Advantages
 • Capaciteit van 8 kg
 • Gevoelig droogsysteem
Disadvantages
 • Energie-efficiëntieklasse A+

In tegenstelling tot de andere modellen heeft de Bosch Serie 4 droogtrommel slechts een energie-efficiëntieklasse van A+.

Wat onderscheidt een Bosch serie 6 wasdroger en wat zijn de voor- en nadelen?

Vergeleken met de Bosch 4 Serie wasdroger heeft de Bosch 6 Serie wasdroger een capaciteit van slechts 7 kg. Anderzijds heeft dit model een energie-efficiëntieklasse van A+++. De Bosch serie 6 wasdroger kreeg van Stiftung Warentest de beoordeling GOED (1,9).

Advantages
 • Energie-efficiëntieklasse A+++
 • EasyClean filter
Disadvantages
 • Capaciteit van 7 kg

Dankzij het EasyClean filter is het schoonmaken van het condensfilter eenvoudig, want het zit in de voet van de droogtrommel.

Wat maakt een Bosch serie 8 wasdroger bijzonder en wat zijn de voor- en nadelen?

Met een A+++ energie-efficiëntieklasse en een capaciteit van 8 kg kun je met de Bosch Serie 8 wasdroger grote hoeveelheden wasgoed drogen tegen lage kosten. Met de zelfreinigende condensor hoef je je Bosch wasdroger nooit meer handmatig schoon te maken.

Advantages
 • Energie-efficiëntie A+++
 • Capaciteit 8 kg
 • Zelfreinigende condensor
Disadvantages
 • Gewicht

Bovendien is de Bosch serie 8 droogtrommel stiller dan andere droogtrommels, met een maximale decibelwaarde van 62. Een nadeel van dit model is dat het een paar kilo meer weegt dan de andere modellen van Bosch.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende gedeelte laten we je zien op welke criteria je moet letten om een Bosch wasdroger te kunnen beoordelen en vergelijken. We hebben 3 criteria gevonden die je zullen helpen bij je beslissing:

Type droger

Afhankelijk van of je veel of weinig wasgoed wilt drogen en welke installatiemogelijkheden je ter beschikking staan, is een ander type Bosch wasdroger geschikt voor je. Er zijn in principe 3 soorten Bosch droogtrommels:

 • Warmtepompdroger
 • Condenseerdroger
 • Luchtafvoerdroger

Elk van deze producten heeft een specifieke techniek om wasgoed te drogen. Om het je gemakkelijker te maken te begrijpen welk type droger welke eigenschappen heeft, hebben we de volgende tabel gemaakt:

Bosch wasdroger Prijs
Warmtepompdroger Vergeleken met de Bosch condensdroger verbruikt de warmtepompdroger van dezelfde fabrikant veel minder elektriciteit. Het droogproces is in principe hetzelfde als bij een condensordroger. Het verschil zit hem echter in de warmtepomp. De warmtepompdroger gebruikt de reeds verwarmde lucht steeds opnieuw, en bespaart zo de noodzaak van voortdurende verwarming.
Condenseerdroger De Bosch condenseerdroger hoeft niet op een water- of afvoerluchtsysteem aangesloten te worden. Alles wat nodig is, is een stroomaansluiting. Tochtige lucht wordt in de draaiende trommel verwarmd. De hete lucht onttrekt het vocht aan het wasgoed. Vervolgens koelt de condensor deze vochtige lucht af en condenseert zo het water in de lucht. Het restwater wordt opgevangen in de condensorbak.
Afzuigluchtdroger De afzuigluchtdroger is de goedkoopste soort droger in termen van prijs. Bij dit type droger wordt de verwarmde lucht, die het vocht uit het wasgoed heeft opgenomen, naar buiten afgevoerd via een uitlaatslang. Daarvoor is een uitlaatslang naar buiten absoluut noodzakelijk.

Capaciteit

Een ander belangrijk criterium is de capaciteit van de Bosch wasdroger. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 7,8 en 9 kilogram.

Bedenk dat je natte was veel meer weegt dan je droge was.

Om hier de juiste beslissing te nemen, raden we je aan je beslissing te baseren op de capaciteit van je wasmachine.

Energieverbruik

Als je in een Bosch wasdroger investeert, moet die idealiter zo weinig mogelijk energie verbruiken. Het energieverbruik van een Bosch wasdroger hangt af van het type en model. Om de verschillen in energieverbruik te illustreren, hebben we voorbeelden gevonden van verschillende types Bosch wasdrogers. In de volgende tabel zie je welk model, van welk type, met welke energie-efficiëntieklasse hoeveel energie/jaar verbruikt:

Model Type Energie-efficiëntieklasse Energieverbruik
Bosch Serie 4 WTA73200 Luchtafvoerdroger C 504 kWh
Bosch Serie 6 WTG864H1 Condensdroger B 616 kWh
Bosch WTW 86591 Warmtepompdroger A 236
Bosch Series 4 WTH83001 Warmtepompdroger A+ 233 kWh
Bosch Series 4 WTR85V80 Warmtepompdroger A++ 212 kWh
Bosch Series 8 WTWH7591 Warmtepompdroger A+++ 176 kWh

Zoals je ziet, is het type een doorslaggevend criterium voor het energieverbruik.

Interessante feiten over Bosch wasdrogers

Hoe maak je je Bosch wasdroger schoon?

Als je wilt dat je Bosch wasdroger lang meegaat, is goed schoonmaken heel belangrijk. Er zijn verschillende onderdelen in de droger die schoongemaakt moeten worden. Om de behuizing schoon te maken is een extra reinigingsmiddel voor de droger niet nodig. Je hebt alleen een zachte doek nodig en eventueel wat afwasmiddel. Je kunt ook gewoon de trommel binnenin je droger uitvegen met een azijnoplossing.

Wat is de garantie op Bosch wasdrogers?

In principe is de garantie voor droogtrommels één jaar, maar Bosch geeft 2 jaar fabrieksgarantie op alle huishoudelijke apparaten. Als je wilt, kun je deze garantie zelfs met 36 maanden verlengen. Een uitbreiding voor je Bosch wasdroger kost slechts 99 euro.

Foto bron: Orsillo/ 123rf.com

Reviews