Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

15Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

66Verzamelde opmerkingen

Een Bosch warmtepompdroger, met zijn geïntegreerde warmtewisselaar in plaats van een condensor, is het technisch meest geavanceerde model op de markt. Met behulp van deze nieuwe mogelijkheid om de gebruikte energie voortdurend opnieuw te gebruiken in een soort kringloop, kan niet alleen tot 50% van de normaal gebruikte energie bespaard worden, maar ook hard geld.

Dit betekent dat het beslist de moeite waard is iets meer voor de aankoop uit te geven. Met onze grote Bosch warmtepompdroger test 2022 willen we je helpen de beste warmtepompdroger voor jou te vinden. Om dit te doen hebben we zowel Bosch AutoClean drogers als Bosch drogers met Smart Dry functie vergeleken en hun afzonderlijke voor- en nadelen genoteerd. Dit moet je uiteindelijke aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een Bosch warmtepompdroger is waarschijnlijk het indrukwekkendst met zijn onovertroffen energie-efficiëntie – vooral vergeleken met andere soorten drogers. De besparing kan oplopen tot 50% vergeleken met conventionele modellen.
 • Bovendien zijn Bosch warmtepompdrogers technisch zeer geavanceerd, zodat ze je dagelijks leven veel gemakkelijker kunnen maken met talloze functies en speciale programma’s.
 • Door je droger regelmatig goed te onderhouden, kun je nog vele jaren van zijn prestaties genieten. Investeren in zo’n technisch geavanceerd product kan dus beslist lonen.

Bosch warmtepompdroger: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Bosch warmtepompdroger koopt

In welke prijsklasse zitten Bosch warmtepompdrogers?

Zoals vaak het geval is, hangen producten in verschillende prijsklassen af van hun kwaliteit. Bosch warmtepompdrogers variëren in prijs van ongeveer 890€-1550€.

Met deze prijsklasse moet er voor elk wat wils zijn. Of het nu voor een eenpersoonshuishouden of een groot gezin is, voor een kleine of grote flat, en of het nu voor heel eenvoudig drogen is of voor drogen met veel geavanceerde functies: Bij Bosch moet je beslist het juiste apparaat voor je vinden.

Bosch Wärmepumpentrockner-1

Er zijn veel verschillende drogermodellen op de markt. Als je je kleren niet in een wasserette wilt drogen, moet je een van deze aanschaffen.
(Image source: unsplash.com / Marshall Williams)

Wat maakt Bosch warmtepompdrogers anders dan andere fabrikanten?

In het algemeen kan over Bosch gezegd worden dat het een van de bekendste en ook meest gerenommeerde fabrikanten is – vooral voor huishoudelijke apparatuur. Bosch valt op door de hoge kwaliteit en duurzaamheid van zijn producten. Onderscheidingen zoals die van “Focus Money”, “Stiftung Warentest” en “Europe’s No. 1 brand” zijn het bewijs van de populariteit en kwaliteit van het merk Bosch.

Maar bij het kiezen van een Bosch warmtepompdroger of een merk van een concurrent komt het altijd neer op persoonlijke voorkeur en het doel van het gebruik van het product. Uit de bovenstaande voorbeelden blijkt dat Bosch een aantrekkelijk merk is voor warmtepompdrogers (en ook voor andere producten), maar zoals met zo veel dingen komt het toch op individuele voorkeur aan.

Wist je dat we eigenlijk onze wetgevers te danken hebben voor de introductie van warmtepompdrogers? Het principe van het gebruik van warmte en afvalwarmte werd al in 1824 ontdekt door de Fransman Carnot. Veel fabrikanten waren echter lange tijd sceptisch vanwege de langere droogtijd. Maar door de uniforme energie-efficiëntieklasse die de regering invoerde, werden de fabrikanten praktisch gedwongen terug te komen met de aanzienlijk efficiëntere warmtepompdrogers.

Wat zijn de voordelen en nadelen van Bosch warmtepompdrogers?

Warmtepompdrogers zijn een van de vele verschillende soorten drogers, elk met hun eigen voor- en nadelen. Warmtepompdrogers verbruiken aanzienlijk minder energie dan bijvoorbeeld afzuig- of condensatiedrogers.

Afhankelijk van welk model je kiest, kun je tot 50% energie besparen in vergelijking met andere modellen.

Dus op de lange duur kan het de moeite waard zijn iets meer uit te geven. Vergeleken met luchtafvoerdrogers, die het onttrokken water in de omgeving lozen, vangt de warmtepompdroger (net als de condensdroger) het water op in een in de droger geïntegreerde bak, zodat je hem gemakkelijk kunt plaatsen waar je maar wilt. Warmtepompdrogers maken echter meer lawaai dan concurrerende modellen, wat hinderlijk kan zijn.

Vooral in kleinere flats kan dit als een groot nadeel worden ervaren. Bovendien zijn de meeste toestellen van dit type wat duurder in aanschaf. Je moet zorgvuldig berekenen of dit opweegt tegen het lagere energieverbruik of niet

Wat is de levensduur van Bosch warmtepompdrogers?

In het algemeen is het in het belang van iedereen die iets duurs koopt, zoals een droger, om het zo lang mogelijk te kunnen gebruiken. Bij Bosch is de garantieperiode voor drogers twee jaar, maar die kan ook met 36 maanden verlengd worden voor een eenmalige meerprijs van € 99 In het algemeen kan gezegd worden dat de levensduur van warmtepompdrogers iets korter is dan die van afvalwater- of condensatiedrogers.

Dit komt door de geavanceerde technologie, die de toestellen gevoeliger maakt voor reparatie. De kwaliteit en dus de levensduur van warmtepompdrogers, vooral van merkfabrikanten als Bosch, is de laatste jaren echter sterk verbeterd De levensduur van warmtepompdrogers kan ook vele malen verlengd worden met de juiste behandeling en verzorging.

Bosch Wärmepumpentrockner-2

Om de levensduur van warmtepompdrogers te verlengen, kunnen vooraf een paar voorzorgsmaatregelen genomen worden.
(Image source: unsplash.com / NeONBRAND)

Welke alternatieven zijn er voor Bosch warmtepompdrogers?

Behalve Bosch bieden ook andere bekende fabrikanten, zoals Siemens, warmtepompdrogers aan. Maar wat zijn belangrijke verschillen? De volgende tabel somt enkele van deze verschillen op

Fabrikant Differentiatie
Bosch De warmtepompdrogers van Bosch kunnen vooral uitblinken door hun gebruiksgemak, een grote keuze aan droogprogramma’s, en een grote capaciteit. Bovendien zijn Bosch modellen iets goedkoper dan Siemens modellen.
Siemens Simens warmtepompdrogers daarentegen zijn bijzonder stil en bieden een breed programma-aanbod en zijn gemakkelijk te bedienen. Bovendien kunnen veel van de Siemens modellen met een slang op de afvoerbuis aangesloten worden, zodat het legen van het condensreservoir niet meer nodig is.

Besluit: Welke soorten Bosch warmtepompdrogers zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je besloten hebt een Bosch warmtepompdroger te kopen, zijn er twee basistypen van dit product:

 • Bosch AutoClean droger
 • Bosch wasdrogers met Smart Dry functie

Het hangt allemaal van je persoonlijke voorkeuren af welke van deze modellen meer bij je past en je zo goed mogelijk ondersteunt in je huishoudelijk beheer. Om deze beslissing voor jou zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we in de volgende paragrafen enkele voor- en nadelen van deze Bosch toestellen op een rijtje gezet:

Wat maakt een Bosch AutoClean droger bijzonder en wat zijn de voor- en nadelen?

De AutoClean functie van Bosch warmtepompdrogers wordt vooral gekenmerkt door het feit dat je het pluizenfilter niet meer bij elke droogbeurt hoeft schoon te maken, maar hooguit bij elke 20e droogbeurt. De condensor reinigt zichzelf ook.

Omdat drogers na verloop van tijd hun energie-efficiëntie verliezen als ze niet goed schoongemaakt worden, is deze functie beslist voordelig, want hij houdt het energieverbruik permanent laag Je moet er echter rekening mee houden dat deze handige functie ook gepaard gaat met aanzienlijk hogere drogerprijzen

Voordelen
 • Heel handig
 • Helpt het energieverbruik voortdurend laag te houden
 • Minder werk
Nadelen
 • Gewoonlijk duurder
 • Door de grotere technische mogelijkheden vaak gevoeliger voor reparaties

Wat onderscheidt een droger met Smart Dry functie van Bosch en wat zijn de voor- en nadelen?

Bosch wasdrogers met de Smart Dry functie maken je werk gemakkelijker door het droogprogramma automatisch en individueel door de droger zelf in te stellen. Via “Home Connect” communiceren je Bosch wasmachine en droger met elkaar.

De wasmachine stuurt dan informatie zoals het gewicht van de lading en de mate van restvochtigheid naar de droger, die dan het perfecte programma kan kiezen en je wasgoed zo goed mogelijk behandelen Een nadeel hier zou ook de hogere prijs kunnen zijn in vergelijking met eenvoudiger modellen. Voorwaarde is wel dat je wasmachine ook van Bosch moet zijn en uitgerust met een Home Connect functie

Voordelen
 • Aanzienlijk meer comfort door minder werkbelasting
 • het droogprogramma wordt steeds perfect door de droger gekozen
 • voorkomen van verkeerde instellingen
Nadelen
 • Gewoonlijk vrij hoge prijs
 • Vereist een wasmachine die ook met de Home Connect functie uitgerust is
 • Technische fouten zijn niet helemaal uit te sluiten

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om Bosch warmtepompdrogers te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke Bosch drogers. De criteria die je kunt gebruiken om de drogers met elkaar te vergelijken zijn o.a.:

In de volgende paragrafen laten we je meer in detail zien wat de afzonderlijke criteria zijn.

Stroomverbruik

Drogers en wasmachines behoren tot de grootste energieslurpers in het huishouden.

Zoals in de vorige hoofdstukken al vermeld, is het elektriciteitsverbruik van warmtepompdrogers beduidend lager dan dat van andere types. Dit is het gevolg van de verdere ontwikkeling van de componenten. In plaats van een condensor wordt nu een energiewisselaar gebruikt, die op zijn beurt de tijdens het koelen onttrokken warmte gebruikt om het resterende wasgoed te drogen In het algemeen moet je bij het kopen van een droger altijd letten op de energie-efficiëntieklasse, want hoe minder of meer je droger zal verbruiken.

In de volgende tabel hebben we een kleine vergelijking opgesomd van de energie-efficiëntie van verschillende droogmodellen:

Type Elektriciteitsverbruik
Warmtepompdroger ca. 1.3 – 2 kWh per Droogcyclus
Condensatiedroger ca. 3,5 – 4,4 kWh per droogcyclus
Uitlaatluchtdroger ca. 3,25 – 3,9 kWh per droogcyclus

Bosch warmtepompdrogers doen niet onder voor A+ in de energie-efficiëntieklasse, want Bosch hecht veel belang aan goede kwaliteit en technische vooruitgang.

Zelfreinigende condensor

Een zelfreinigende condensor kan je dagelijks leven beslist vergemakkelijken en is daarom een van de aankoopcriteria waar je beslist op moet letten als je een Bosch droger koopt. Bosch legt veel nadruk op een efficiënte werking, en op het zacht en perfect drogen van je kleren. Een zelfreinigende condensor ontlast je van de taak om de condensor of warmtewisselaar van je warmtepompdroger regelmatig te moeten schoonmaken.

Als dit niet gedaan wordt, kan de warmtewisselaar na verloop van tijd verstopt raken, waardoor je droger in het ergste geval onbruikbaar wordt en je een nieuwe zult moeten kopen. Als je dit niet graag doet of vergeet, is het misschien een goed idee om een Bosch warmtepompdroger met een zelfreinigende condensor te kopen om zo lang mogelijk het beste uit je droger te halen.

Capaciteit

De capaciteit van een warmtepompdroger geeft het maximum aantal kilo’s wasgoed aan dat je tijdens één droogcyclus kunt drogen. Vooral als je een groot gezin hebt of veel wasgoed in het algemeen, moet je bij het kopen van een droger op zoek gaan naar de hoogst mogelijke capaciteit.

In het algemeen varieert de capaciteit van de verschillende Bosch warmtepompdrogers van 7 kg tot 9 kg.

Ook dit is een aspect dat niet verwaarloosd mag worden als het om energieverbruik gaat. Je hebt immers niet veel aan een zeer goede energie-efficiëntie als de capaciteit te klein is en de droger twee keer zo vaak moet draaien als een droger met een lagere energie-efficiëntie.

Droogtijd

De droogtijd van je Bosch droger hangt altijd af van het specifieke apparaat en zijn technische kenmerken. Voor het standaard katoenprogramma bedraagt de gemiddelde droogtijd tussen 122 en 199 minuten. In het algemeen is het beter een droger te nemen met een zo kort mogelijke droogtijd, vooral als je een groot huishouden hebt.

Het hangt echter vaak af van het programma dat je gekozen hebt om je wasgoed te drogen, en ook van de lading. Vergeleken met andere drogermodellen (bijvoorbeeld Bosch condensdrogers) doen Bosch warmtepompdrogers er gemiddeld iets langer over, maar zijn ze relatief energiezuiniger.

Bosch Wärmepumpentrockner-3

Een droger is zeker niet de enige mogelijkheid om je was te drogen, maar het is waarschijnlijk wel de handigste en snelste.
(Image source: unsplash.com / Erik Witsoe)

Volume

Het volume kan een belangrijke factor zijn bij de aankoopbeslissing, want de droger mag niet te luid zijn, vooral in relatief kleine flats. Ook dit criterium kan van toestel tot toestel verschillen en je moet vooraf goed nadenken over waar je je Bosch warmtepompdroger wilt plaatsen en hoe luid hij dienovereenkomstig kan zijn.

Het geluidsniveau van Bosch drogers kan variëren van ongeveer 59 tot 65 decibel en is meestal iets lager bij warmtepompdrogers dan bij condensatie- of luchtafvoerdrogers.

Dus als je een kleine flat hebt, en de droger misschien zelfs in de badkamer of keuken staat, kan het de moeite waard zijn om voor een tamelijk stille warmtepompdroger te gaan.

Aantal speciale programma’s

Hoe meer programma’s je Bosch warmtepompdroger heeft, hoe individueler en beter je wasgoed behandeld kan worden. Er is immers bijna niets ergers dan je favoriete topje uit de droger te halen en te ontdekken dat het helemaal gekrompen is. Daarom is het bij de aanschaf van je nieuwe Bosch wasdroger nog belangrijker dat je zeker weet dat hij alle programma’s heeft die je voor je dagelijkse was nodig hebt.

In het algemeen geldt: hoe meer speciale programma’s je Bosch droger heeft, hoe duurder hij kan zijn. Intussen zijn de verschillende programma’s niet langer beperkt tot de graad van droging, maar bieden ze ook allerlei andere mogelijkheden. Zo zijn er instellingen afhankelijk van het materiaal, b.v. donsprogramma’s, programma’s voor bijzonder gevoelige stoffen of wolprogramma’s.

Maar ook speciale instellingen om het wasgoed zo kreukvrij mogelijk uit je warmtepompdroger te krijgen, kunnen je leven veel gemakkelijker maken. Deze omvatten meer gebruikelijke programma’s (zoals extra zacht of kort drogen) en speciale programma’s (zoals pluisjes verwijderen of het wasgoed luchten). De programma’s die het meest door klanten worden gebruikt zijn onder meer: Extra droog, Kastdroog en Strijkvochtig. (Bron: vergleich.focus.de) [/xadvice]

Wetenswaardigheden over Bosch drogers

Wat is de beste manier om een Bosch warmtepompdroger schoon te maken?

Het is bijzonder belangrijk om je Bosch warmtepompdroger regelmatig schoon te maken, want dit kan de levensduur van je toestel aanzienlijk beïnvloeden. Als je zo lang mogelijk van de voordelen van je droger wilt genieten, moet je op enkele van de volgende punten letten.

Er zijn verschillende onderdelen van je Bosch droger die regelmatig schoongemaakt moeten worden, tenzij ze voorzien zijn van een van de zelfreinigende functies:

 1. De behuizing: Als het nodig is, maak je hem schoon met een zachte doek en een beetje afwasmiddel. Je moet ook niet vergeten de pluisjes te verwijderen die zich aan de achterkant van de droger kunnen verzamelen.
 2. Het pluizenfilter: Dit zit in je warmtepompdroger en moet na elk gebruik schoongemaakt worden. Anders kunnen de prestaties van de droger afnemen en is de droger misschien helemaal niet klaar voor gebruik.
 3. Het condensreservoir: Ook dit moet na elk drogen uit de droger gehaald worden en boven een gootsteen geleegd worden.

Meer gedetailleerde reinigingsinstructies vind je ook in de gebruiksaanwijzing van je Bosch warmtepompdroger. Natuurlijk is de Bosch klantenservice ook bereikbaar voor meer specifiek advies.

Kunnen Bosch warmtepompdrogers op een vuilwaterslang aangesloten worden?

In principe is het mogelijk om een Bosch warmtepompdroger met een vuilwaterslang op het watersysteem aan te sluiten. Daardoor hoef je het condensreservoir na elke droogcyclus niet meer te legen. Dit brengt echter ook het risico met zich mee dat er water in het inwendige van de droger komt, en de aansluiting is relatief duur.

Bovendien kan zo’n verbinding niet overal geïnstalleerd worden. Je moet dus twee keer nadenken voor je meer geld uitgeeft aan een warmtepompdroger en het risico neemt. Het is waarschijnlijk gemakkelijker om het condensreservoir na gebruik met een simpele handbeweging te legen.

Foto bron: Orsillo/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies