Laatst bijgewerkt: 27-07-2021

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

53Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

88Verzamelde opmerkingen

Bosch is niet alleen bekend om zijn “Bosch Professional” merk, waarbinnen talloze elektrische gereedschappen te koop zijn. Ook de “Bosch Home” serie heeft zijn reputatie verdiend. En binnen beide reeksen zijn er handstofzuigers die niet zo omvangrijk zijn als hun grotere verwanten, maar die tegelijk enorm nuttig kunnen zijn.

Met onze grote Bosch handstofzuiger test 2021 willen we je wat hulp geven bij het kopen van een Bosch handstofzuiger. Ons doel is om je beslissing voor of tegen een model zo gemakkelijk mogelijk te maken met onze opgesomde informatie, voordelen en nadelen.
Belangrijk om te weten

 • Bosch staande stofzuigers worden geproduceerd en verkocht binnen de reeksen “Bosch Home” en “Bosch Professional”. Met dit onderscheid komen verschillende eigenschappen en geschiktheid.
 • Motorvermogen, gewicht, accessoires, looptijd en zuigvolume zijn producteigenschappen die je helpen een precieze beslissing te nemen voor of tegen een Bosch staande stofzuiger.
 • In samenwerking met een extern bedrijf biedt Bosch voor bepaalde staande stofzuigers een verlenging van de wettelijk geldende garantie van twee jaar aan.

Bosch Stofzuiger: Onze selectie

Shopgids Bosch Stofzuiger: Alles wat je moet weten

Wat is het verschil tussen Bosch handstofzuigers en handstofzuigers van andere fabrikanten?

Volgens ons onderzoek waarderen klanten het stille volume van Bosch handstofzuigers en dat het zeer krachtige apparaten zijn. Bovendien heeft Bosch meer dan 130 jaar ervaring op het gebied van huishoudelijke apparaten en is het een van de meest gerenommeerde merken op dit gebied. Bosch handstofzuigers zijn apparaten die kleiner zijn dan gewone snoerloze stofzuigers en vooral geschikt zijn voor kleinere hoeveelheden kruimels en stof.

Bosch Handstaubsauger-1

Vooral bedden stofzuigen is kinderspel met een Bosch handstofzuiger en de ruime keuze aan accessoires. Waar andere stofzuigers veel te veel zuigkracht hebben en de lakens van het bed trekken, biedt een Bosch handstofzuiger de juiste zuigkracht.
(Beeldbron: unsplash.com / Nick Lanús)

Opmerking: op zijn homepage noemt Bosch zijn handstofzuigers “snoerloze stofzuigers”. Over het algemeen worden beide termen bijna synoniem gebruikt. Je moet daarom heel goed en nauwkeurig vragen en zoeken als je een Bosch handstofzuiger wilt kopen. In online winkels kun je deze apparaten vaak vinden als “snoerloze handstofzuigers”.

Tegen welke prijzen worden handstofzuigers van Bosch verkocht?

Om je een idee te geven van hoeveel je voor een Bosch handstofzuiger zult moeten betalen, hebben we de huidige prijzen vergeleken. We vonden de volgende prijsklassen:

type prijsklasse
Bosch Home Akku Handstaubsauger ca. 55 – 140 €
Bosch Professionele snoerloze handstofzuiger ca. 50 – 160 €

Merk op dat deze prijzen vooral betrekking hebben op nieuwe modellen. Je kunt ook goedkope tweedehands Bosch stofzuigers vinden op relevante portaalsites, zoals ebay of Amazon.

Welke alternatieven zijn er voor de Bosch handstofzuigers?

Op dit punt willen we enkele alternatieven voor Bosch stofzuigers nader toelichten. Als je nog niet zeker weet of een handstofzuiger echt iets voor je is en waarvoor je hem wilt gebruiken, kun je de volgende alternatieve apparaten eens nader bekijken:

 • Snoerloze stofzuiger
 • Robotstofzuigers
 • Stofzuigers met snoer

Snoerloze stofzuiger

Zoals eerder gezegd worden de termen “handstofzuiger” en “snoerloze stofzuiger” bijna door elkaar gebruikt. Met snoerloze stofzuigers bedoelen we echter iets anders, namelijk stofzuigers die ontworpen zijn voor continu gebruik en het schoonmaken van grote oppervlakken, zoals woonkamers of slaapkamers. Deze zijn comfortabeler in gebruik, vooral bij langere schoonmaakbeurten, omdat je er niet mee hoeft te bukken. De firma Bosch biedt ze ook aan.

Robotstofzuigers

Robotstofzuigers zijn op batterijen werkende apparaten die geheel zelfstandig stof opzuigen en die je kunt programmeren voor bepaalde tijden van de dag of nacht en dagen van de week. Ze gebruiken GPS om een ruimte nauwkeurig op te meten en kunnen zo ook hindernissen detecteren.

Bosch Handstaubsauger-2

Wat een robotstofzuiger niet kan: de niveaus boven de vloer schoonmaken, onder de voegen en spleten van een bank bijvoorbeeld. Handstofzuigers zijn hier geschikt omdat ze zo handig zijn dat ze er ook kunnen stofzuigen.
(Image source: unsplash.com / Kara Eads)

Het nadeel van robotstofzuigers is dat ze erg kleine opvangbakken hebben en hun werk niet kunnen doen als ze vol zijn.

Stofzuigers met snoer

Stofzuigers met snoer, hoewel stofzuigers met batterijen aan populariteit winnen, zijn nog steeds heel gewone stofzuigermodellen. Hoewel ze veel minder comfortabel zijn dan handstofzuigers met hun snoer dat je achter je aan moet slepen, hebben ze ook een groot voordeel: de motoren zijn vaak krachtiger dan die van handstofzuigers. Je kunt ook stofzuigers met snoer kopen van Bosch.

Besluit: Welke soorten Bosch handstofzuigers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Voor handstofzuigers van het merk Bosch konden we twee soorten onderscheiden, die elk te maken hebben met productlijnen die Bosch heeft. Beide werken op batterijen:

 • Bosch Home snoerloze handstofzuiger
 • Bosch professionele snoerloze handstofzuiger

We merkten verschillende voor- en nadelen op bij de twee soorten, waarover we je in de volgende paragrafen meer willen vertellen.

Wat zijn Bosch Home snoerloze handstofzuigers en wat zijn hun voor- en nadelen?

Bosch snoerloze handstofzuigers zijn de meest voorkomende van de twee soorten handstofzuigers die Bosch maakt. Ze zijn in de eerste plaats bedoeld voor gebruik binnenshuis, maar kunnen ook buitenshuis gebruikt worden als ze niet aan vocht (bv. regen) blootgesteld worden, bv. als je je auto wilt stofzuigen. Ze worden vervaardigd en verkocht door Bosch Haushaltsgeräte GmbH. Er zijn verschillende mondstukken verkrijgbaar voor Bosch Home stofzuigers om elke hoek en elk oppervlak aan te kunnen.

Voordelen
 • Gedeeltelijk opladen via USB-C kabel mogelijk
 • veel accessoires verkrijgbaar
Nadelen
 • zwakkere motoren dan de Bosch Professional handstofzuigers
 • maximale gebruikstijd: 45 min

Wat zijn Bosch Professional snoerloze handstofzuigers en wat zijn hun voor- en nadelen?

Bosch bouwt ook handstofzuigers die speciaal ontworpen zijn voor handmatig werk. Deze worden verkocht onder de merknaam “Bosch Professional”. Dankzij hun robuuste constructie hoef je niet bang te zijn dat ze door onvoorzichtigheid breken.

Een bijzonder detail van deze handstofzuigers van Bosch is dat sommige ervan aan andere apparaten kunnen worden gekoppeld, om bij gebruik daarvan meteen het stof en vuil op te vangen, bijvoorbeeld een Bosch schuurmachine. Ze kunnen ook nat stofzuigen, wat heel nuttig kan zijn om stof te voorkomen.

Er zijn ook verschillende mondstukken en opzetstukken verkrijgbaar voor Bosch Professional handstofzuigers, waardoor er zelfs nat mee gezogen kan worden.

Voordelen
 • Nat stofzuigen mogelijk
 • verbinding met andere Bosch toestellen mogelijk
Nadelen
 • zwaarder gewicht

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Behalve de vraag naar de aandrijving, waarin we de soorten Bosch handstofzuigers hebben onderscheiden, zijn ook enkele andere factoren interessant als je er een zoekt. Afhankelijk van je voorkeuren kun je deze criteria gebruiken om te kiezen welk toestel het beste bij je past. Belangrijke aankoopcriteria zijn:

We zetten de respectieve feiten en informatie over de aankoopcriteria op een rijtje in de volgende hoofdstukken. Omdat, volgens ons onderzoek, dezelfde

Gewicht

Het gewicht is geen te onderschatten factor voor de Bosch staande stofzuiger die het beste bij je past. Hoe zwaarder dit toestel is, hoe oncomfortabeler het zal zijn – zelfs bij kort gebruik – want je zult snel moe worden. In de volgende tabel kun je zien hoe zwaar de apparaten van de bestaande typen Bosch staande stofzuigers zijn:

Type Gewichtsbereik
Bosch Home snoerloze handstofzuiger 1,1 – 1,4 kg
Bosch Professionele snoerloze handstofzuiger 0,9 – 1,3 kg

De gewichten kunnen iets variëren, afhankelijk van de aangesloten en gebruikte accessoires.

Zuigvolume

De door Bosch geproduceerde handstofzuigers zijn allemaal zakloos. Of het nu met of zonder zak is, het is belangrijk te weten welk volume stof en vuil in hun bak past. Ons onderzoek bracht de volgende waarden aan het licht:

type containerformaten
Bosch Home snoerloze handstofzuiger 0,2 – 0,4 l
Bosch Professionele snoerloze handstofzuiger 0,4 – 0,7 l

Om je een idee te geven van hoeveel de in de tabel aangegeven maten in werkelijkheid zijn: 100 ml past meestal in een yoghurtpotje.

Motorvermogen

Het motorvermogen geeft je een idee van hoe sterk de verwachte zuigkracht van je handstofzuiger is. Bij Bosch apparaten wordt dit aangegeven door de elektrische spanning die het apparaat nodig heeft. Hoe hoger de spanning, hoe sneller de batterij ontlaadt. Ook belangrijk is het wattage, dat de werkelijke kracht van je Bosch handstofzuiger aangeeft. Voor Bosch handstofzuigers bestaan de volgende waarden:

Type Motorspanning Motorvermogen
Bosch Thuis snoerloze handstofzuiger 14 – 20 V 65 – 100 Watt
Bosch Professionele snoerloze handstofzuiger 8 – 12 V 90 – 120 Watt

Looptijd

De looptijd van je toekomstige Bosch handstofzuiger moet ook van immens belang voor je zijn, want die bepaalt of en hoe lang je je Bosch handstofzuiger kunt gebruiken. Een andere belangrijke factor is de oplaadtijd van de batterij nadat hij volledig ontladen is. We hebben beide in de volgende tabel opgesomd:

Type Levensduur van de batterij Oplaadtijd
Bosch Home snoerloze handstofzuiger 12 – 16 min 12 – 16 uur
Bosch Professionele snoerloze handstofzuiger 35 – 45 min 6 – 10 uur

Accessoires

Waarschijnlijk ben je niet voor niets op zoek naar een Bosch handstofzuiger. En daarom wil je dat je stofzuiger iets specifieks doet. Hier komen spuitmonden en opzetstukken om de hoek kijken, waarmee je – net als met “gewone” stofzuigers – bepaalde materialen perfect kunt stofzuigen. We hebben de belangrijkste accessoires voor je op een rijtje gezet. Alvorens te kopen moet je nagaan of ze inbegrepen zijn in de leveringsomvang van het model dat je wilt hebben, of dat je ze apart kunt kopen:

 • Vervangingsfilter: je handstofzuiger heeft een microfilter dat kleine deeltjes opvangt en voorkomt dat ze de motor bereiken en het apparaat beschadigen.
 • Spleetmondstuk: met een spleetmondstuk dat aan de voorkant heel smal is, kun je spleten en harde vloeren schoonmaken
 • Mondstuk voor harde vloeren: dit mondstuk is bijzonder geschikt voor onverzettelijke vloeren zoals parket of laminaat.
 • Bekledingsmondstuk: met zijn zachte nopjes maakt het bekledingsmondstuk het gemakkelijk om sofa’s en banken te stofzuigen zonder ze te krassen of te beschadigen.
 • Zuigborstel: een zuigborstel is bijzonder geschikt om gesloten stoflagen van een oppervlak te verwijderen. Dankzij de ronde borstelharen raakt daarbij niets opgewerveld.
 • Stofzuigerbuis: Stofzuigerbuizen zijn verlengstukken voor je handstofzuiger, zodat je ook onbereikbare oppervlakken kunt schoonmaken.
 • Stofzuigerslang: Stofzuigerslangen zijn ook verlengstukken voor je handstofzuiger. Omdat ze bijzonder flexibel zijn, is stofzuigen om hoeken kinderspel.
 • Universeel mondstuk: een universeel mondstuk is een stofzuighulpstuk dat de allrounder onder de mondstukken is. Je kunt er alle vloeren en oppervlakken mee schoonmaken, hoewel een speciaal opzetstuk nog betere resultaten kan geven.

Wetenswaardigheden over Bosch staande stofzuigers

Welke garantie geeft Bosch op zijn handstofzuigers?

Bosch biedt de zogenaamde “Bosch waardegarantie” voor de Bosch Home snoerloze handstofzuigers. Hiermee kun je de garantieperiode met twee jaar verlengen, bovenop de wettelijk vereiste garantieperiode. Aan deze verlenging zijn echter kosten verbonden.

De fabrieksgarantie van twee jaar geldt voor Bosch Professioneel gereedschap.

Waar kan ik mijn Bosch staande stofzuiger laten repareren of onderhouden?

Bosch zelf biedt een reparatiedienst voor toestellen, je kunt je hiervoor handig online inschrijven. Als je je stofzuiger niet direct bij de fabrikant gekocht hebt, kun je ook deze optie gebruiken. Je kunt over een defecte handstofzuiger ook terecht bij zogenaamde “huishoudtoesteldokters”, d.w.z. elektriciens of andere deskundigen die gespecialiseerd zijn in de reparatie van elektrische apparaten uit de huishoudelijke sector.

Kan de accu van een Bosch staande stofzuiger vervangen worden?

Helaas is er geen algemeen antwoord op deze vraag, want het verschilt van model tot model of de batterij gemakkelijk vervangen kan worden. Informatie of het mogelijk is de batterij in je model te vervangen vind je in de gebruiksaanwijzing of op de productpagina op de Bosch website.

Belangrijke opmerking: Als je een defecte batterij in je toestel vermoedt, moet je dit vermoeden door een specialist laten controleren.

Waar kan ik reserveonderdelen krijgen voor mijn Bosch staande stofzuiger?

Reserve-onderdelen voor je Bosch staande stofzuiger zijn ook nu weer rechtstreeks bij de fabrikant verkrijgbaar; Bosch biedt op zijn homepage de mogelijkheid reserve-onderdelen te bestellen door het serie- of modelnummer in te voeren.

Let op: je zult specialistische kennis nodig hebben om je handstofzuiger te repareren, want het is een complex elektrisch apparaat.

Foto bron: Ragiboglu/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies