Last updated: 08-08-2021

Heb je je ooit afgevraagd of er een universeel gereedschap bestaat waarmee je snel en gemakkelijk houten, plastic en metalen planken kunt snijden? Misschien is een decoupeerzaag de perfecte aankoop voor je. Het leuke is dat je het eindresultaat van tevoren al behoorlijk kunt beïnvloeden, want er wordt veel aandacht besteed aan de vertanding van het zaagblad.

Als de beslissing om te kopen al duidelijk is, zijn er nog een paar vragen die je je vooraf moet stellen. Antwoorden op de meest gestelde vragen – bijvoorbeeld welke soorten figuurzagen er zijn, welke zaagbladen geschikt zijn, enzovoort – vind je in de rest van dit artikel. Bovendien vind je nuttige tips in het adviesgedeelte, die je ook moeten helpen de juiste beslissing te nemen en de decoupeerzaag op de juiste manier te leren gebruiken.

Uiteindelijk maakt het niet uit of je een snoerloze decoupeerzaag of een zaag met netvoeding kiest – in onze Bosch decoupeerzaag test 2023 vertellen we je over de voor- en nadelen van elk type decoupeerzaag

.
Belangrijk om te weten

 • Je kunt kiezen uit twee soorten decoupeerzagen: de batterij decoupeerzaag en de netspannings decoupeerzaag. Beide figuurzagen hebben hun voor- en nadelen.
 • Aankoopcriteria zoals vermogen, slagfrequentie en gewicht moeten aan de koper worden aangepast. Niet elke legpuzzel is geschikt voor jou.
 • De decoupeerzaag is geschikt voor alle soorten hout- en metaalbewerking. Het apparaat biedt je de mogelijkheid om planken zuiver en precies te snijden. Zagen is mogelijk in zowel rechte lijnen als bochten.

Bosch decoupeerzaag: Onze selectie

Shopgids Bosch decoupeerzaag: Alles wat je moet weten

Wat onderscheidt een Bosch decoupeerzaag van andere fabrikanten?

De firma Bosch is wereldwijd bekend om de productie van hun gereedschap van hoge kwaliteit. Hiertoe behoren ook legpuzzels, waar we ons in dit artikel op richten. Veel Bosch producten waren altijd al – en zijn dat nog steeds – overtuigend op verschillende niveaus.

Zowel de bediening als de afwerking van de Duitse apparatenfabrikant kunnen punten scoren bij kopers. Wat voor de consument bijzonder aanlokkelijk is, is de aanzienlijke werkkracht, die het hele werkproces kan vergemakkelijken, wat betekent dat de gebruikers minder werk te doen hebben. De apparaten, zoals de figuurzaag, vormen daarom een enorme verlichting en hulp in het dagelijks leven.

Omdat Bosch een heel groot en vooral gerenommeerd bedrijf is dat al vele jaren bestaat, vind je altijd degelijke kwaliteit en professionele oriëntatie in zowel decoupeerzagen als andere producten

.

Dit kan een groot voordeel zijn, vooral voor mensen die een handenarbeidend beroep uitoefenen of veel ervaring op dit gebied hebben, want je kunt er zeker van zijn dat de producten van goede kwaliteit zijn en dat je er als consument zorgvuldig, snel en betrouwbaar mee kunt werken

.

Tegen welke prijzen worden Bosch decoupeerzagen verkocht?

De aanschafkosten van een Bosch decoupeerzaag variëren van apparaat tot apparaat. Je kunt een goedkope versie krijgen voor zo weinig als 70 euro. De prijsklasse kan echter heel ruim zijn, oplopend tot 170 euro. Ben je iemand die meer gespecialiseerde of professionele legpuzzels nodig heeft, dan moet je voorbereid zijn op een prijs tot 300 euro.

o

Model Prijsklasse
Laag geprijsde decoupeerzaag (Bosch) 50-100 eur
Decoupeerzaag uit het middensegment (Bosch) 100-170 euro
Professionele decoupeerzaag (Bosch) 170-300 euro

Je moet echter niet meer dan 400 euro uitgeven, zelfs niet voor het meest uitgebreide gereedschap uit het assortiment, vooral als je niet zeker weet hoe absoluut noodzakelijk je de Bosch decoupeerzaag überhaupt nodig hebt: Als je hem slechts af en toe wilt gebruiken, kun je beslist voor een van de goedkopere versies gaan en toch naar tevredenheid werken.

Welke alternatieven zijn er voor de decoupeerzagen van Bosch?

De decoupeerzaag is een handig gereedschap voor vele situaties. In het volgende stellen we je voor aan twee andere zagen die je speciaal voor je houtbewerking kunt gebruiken. Ook Bosch heeft deze alternatieven in zijn assortiment.

Cirkelzaag

Zoals de naam al doet vermoeden, is de cirkelzaag in dit geval verbonden met een tafel. Ze zijn daarom stationair en zeer robuust. Door hun veilige en stabiele stand is zelfs zwaar werk met harde materialen mogelijk. Sommige modellen hebben wieltjes en zijn dus zelfs mobiel en flexibel.

De

voordelen van een tafelzaag zijn gebruiksgemak, minder werklast en goede resultaten. Zaagbladen van hoge kwaliteit betekenen dat betrouwbaarheid en precisie aan de orde van de dag zijn, en ze zijn ook snel en efficiënt.

Handcirkelzaag

De handcirkelzaag is het kleine broertje van de tafelcirkelzaag. Het grote verschil is dat je de zaag met de hand moet geleiden. Ze dienen hetzelfde doel als de tafelzaag, maar gaan vaak gepaard met hard werken en een mogelijk gebrek aan precisie.

Bosch Stichsäge-1

De handcirkelzaag is een goed alternatief voor de zitcirkelzaag.
(Image source: unsplash.com / Georg Pastushok)

Een bijzondere variant is de invalzaag. Hiermee kun je nauwkeurig in het snijmateriaal duiken. De invalzaag voorkomt problemen met ingewikkelde zaagsneden en is daarom een goed alternatief.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om het kort te houden: de figuurzaag is er in twee soorten. Beide hebben hun voor- en nadelen. De soorten figuurzagen heten:

 • Decoupeerzaag op batterijen
 • Decoupeerzaag op netspanning

Het grootste verschil zit in de manier waarop de decoupeerzagen bediend worden. Zoals bij veel elektronisch gereedschap zijn er die met een batterij worden aangedreven en die met een stekker in het stopcontact moeten.

Wat zijn Bosch snoerloze decoupeerzagen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Er zijn

niet veel verschillen tussen de respectieve Bosch decoupeerzagen op de markt. Ze hebben min of meer allemaal hetzelfde doel voor ogen: materialen zuiver doorsnijden.

Toch zijn er enkele voordelen en nadelen die je uitfiltert met een batterij-aangedreven decoupeerzaag. De accu decoupeerzaag is zeer mobiel en kan dus op allerlei manieren gebruikt worden. Zonder snoer kun je met de decoupeerzaag ook op moeilijk bereikbare plaatsen komen.

De pluspunten van een snoerloze decoupeerzaag zijn enerzijds dat je geen netsnoer kunt doorknippen, en anderzijds dat als je accu’s van andere Bosch apparaten hebt, ze meestal compatibel zijn. Zo kun je ook vervelende laadtijden vermijden.

Advantages
 • Mobiliteit
 • Variabiliteit
 • Toegankelijk op moeilijk bereikbare plaatsen
 • Je hoeft de kabel niet door te knippen

Disadvantages
 • Lager nominaal vermogen
 • Levensduur van de batterij
 • Opladen van de batterij

Een ernstig nadeel van een batterij is het verlies van nominaal vermogen. Decoupeerzagen die op het lichtnet werken hebben dit probleem niet. Als je geen tweede batterij hebt, is je werktijd beperkt en heb je steeds terugkerende oplaadtijden die je werk belemmeren.

De snoerloze decoupeerzaag is een minder krachtig gereedschap, maar hij is gemakkelijk in

het gebruik.

Wat zijn net-aangedreven decoupeerzagen van Bosch en wat zijn hun voor- en nadelen?

Als je krachtige prestaties van je gereedschap verlangt en een langere gebruiksduur, dan is de decoupeerzaag met netvoeding de juiste keuze. Door ze in het stopcontact te steken, hebben de decoupeerzagen een grotere nominale loopcapaciteit. Dit betekent dat je ook dikkere en sterkere materialen kunt bewerken.

Advantages
 • Hoger nominaal loopvermogen
 • Continu en onmiddellijk klaar voor gebruik

Disadvantages
 • Beperkt door kabel
 • Doorsnijden van de kabel is mogelijk

Zonder te hoeven controleren of je de accu hebt opgeladen, is de decoupeerzaag altijd klaar voor gebruik. Met zijn netsnoer heb je alleen een stopcontact in de buurt nodig. Met een verlengsnoer kun je ook flexibeler met de decoupeerzaag omgaan.

Hoewel er voordelen zijn, zijn er ook nadelen. Het snoer van een decoupeerzaag die op het lichtnet werkt kan doorgesneden worden als je niet voorzichtig bent en kan daardoor abrupt tot een einde komen.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om Bosch decoupeerzagen te vergelijken en te evalueren

Prestaties

Een belangrijk aankoopcriterium voor een Bosch decoupeerzaag zijn de prestaties. Doorslaggevend is hier de kracht van de decoupeerzaag en de precisie die voor een zuiver zaagresultaat zorgt.

De grootte van het nominale loopvermogen vertelt je hoe snel je kunt werken.

Een Bosch decoupeerzaag is verkrijgbaar met een vermogen van ca. 450 W tot 750 W en een slagfrequentie (d.w.z. omwentelingen per minuut) van ca. 500 tot 3000 omwentelingen. Decoupeerzagen waarmee je het aantal slagen kunt instellen zijn bijzonder voordelig, omdat je de decoupeerzaag dan kunt aanpassen aan de materialen waarmee je wilt werken. Hoe groter de kracht, hoe sneller je je doelen kunt bereiken. In principe kun je aannemen dat als je meer uitgeeft aan een product, je ook grotere prestaties krijgt.

Zaagdiepte

Als je een Bosch decoupeerzaag wilt kopen, wil je natuurlijk van tevoren weten welke zaagdiepte je kunt bereiken, want dat is essentieel bij de keuze van het materiaal. Daarom moet je grondig onderzoek doen voordat je uiteindelijk de verkeerde decoupeerzaag voor het verkeerde doel koopt.

Het materiaal is cruciaal voor de snijdiepte.

Zoals je waarschijnlijk wel weet, kun je hout gemakkelijker snijden dan metaal. De snijdiepte van de twee materialen varieert van 165 mm tot 8 mm. Natuurlijk zijn er verschillen tussen de standaard Bosch decoupeerzagen en de professionele decoupeerzagen.

Als je een decoupeerzaag nodig hebt voor je hobby, is een goedkope versie prima geschikt. Maar als een decoupeerzaag van belang is voor je professionele toekomst, dan raden we een decoupeerzaag van hoge kwaliteit aan.

Accessoires

De bijgeleverde accessoires zeggen niets over de kwaliteit van de decoupeerzaag, maar ze kunnen in bepaalde situaties handig zijn. Het kan dus geen kwaad om de accessoires te bekijken voor je koopt.

Bij het werken met decoupeerzagen wordt het onvermijdelijk erg vuil, maar met een afzuigapparaat bespaar je je na het werk een hoop vuil en moeite. Het apparaat geeft je de mogelijkheid een stofzuiger aan het gereedschap te bevestigen, die het meeste schaafsel opzuigt.

Bosch Stichsäge-2

Met een afzuigapparaat bespaar je jezelf achteraf veel werk.
(Image source: unsplash.com / Mike Kenneally)

Om de precisie te vergroten is er een geïntegreerde laser, die je het voortdurend markeren bespaart. Anderzijds helpt een geleiderail die evenwijdig aan het zaagblad loopt je om een rechte zaagsnede te maken.

Een andere eigenschap is dat je een decoupeerzaag met behulp van speciale tafels kunt ombouwen tot een cirkelzaag. Met deze tafels klem je de decoupeerzaag van onderen vast. Dit accessoire is nogal bijzonder en wordt daarom maar zelden bij de levering inbegrepen.

Gewicht

Het gewicht speelt

een belangrijke rol bij het hanteren van de decoupeerzaag. Of de zaag is te licht en je glijdt sneller af, of hij is te zwaar en je hebt meer kracht en druk nodig bij het zagen.

Beide situaties kunnen tot een slechter snijresultaat leiden.

Je kunt dus aannemen dat zware decoupeerzagen het gemakkelijker hebben om door dikker materiaal te zagen, maar dat het soms moeilijker is om dunnere werkstukken

door te zagen.

Lichtere decoupeerzagen hebben daarentegen meer problemen met dikkere materialen.

Elk van deze koopcriteria heeft zijn voor- en nadelen. Je moet zelf bedenken in welke situatie je je figuurzaag wilt gebruiken en welke uiteindelijk de juiste keuze voor je is.

Levensduur van de batterij

De

levensduur

van de batterij

is slechts in beperkte mate een belangrijk aankoopcriterium, want er zijn ook decoupeerzagen met netvoeding verkrijgbaar

.

Als je echter in een situatie bent waarin een snoer lastig is en je moet werken op moeilijk bereikbare plaatsen, dan is een snoerloze decoupeerzaag precies goed voor je. Wil je echter meer kracht en langer gebruik, dan is het aan te raden een decoupeerzaag met netvoeding te kiezen.

Bosch Stichsäge-3

De levensduur van de batterij is vooral belangrijk als je geen reservebatterij hebt.
(Image source: unsplash.com / Brett Jordan)

Het is

vaak zinvol om gelijksoortig gereedschap van hetzelfde merk te kopen, omdat de batterijen niet veel verschillen en dus vaak compatibel zijn. Met trouw aan één merk ben je gebonden aan veel batterijen die compatibel zijn en die je in alle apparaten kunt steken.

Wetenswaardigheden

over de Bosch decoupeerzaag

Hoe zaag ik goed met een Bosch decoupeerzaag?

Correct knippen is de alfa en omega, maar het hangt ook af van verschillende factoren waar je beter op let: De zaagsnelheid, de handmatige toevoer, de keuze van het zaagblad en de pendelslag van het betreffende apparaat.

Hoe nauwkeuriger deze factoren afgestemd zijn op het materiaal dat je zaagt, hoe preciezer en hoekiger de snede zal zijn en hoe tevredener je waarschijnlijk over je werk zult zijn. Het zorgt er ook voor dat het zagen soepeler verloopt en maakt de hele bewerking gemakkelijker.

Als je een rechte, hoekige en precieze zaagsnede wilt, moet je ervoor zorgen dat je het juiste blad kiest voor het materiaal

dat je zaagt.

Messen die universeel gebruikt worden zijn voor dit geval niet echt een optie, ook al lijken ze op het eerste gezicht de juiste keuze.

Hoe verwissel ik het zaagblad van een Bosch decoupeerzaag?

Bij het verwisselen van een zaagblad staan voorzichtigheid en zorgvuldigheid altijd op de eerste plaats. Vervang dit belangrijke onderdeel van de zaag pas als je er echt zeker van kunt zijn dat je veilig werkt. Dus als je het zaagblad wilt verwisselen, bijvoorbeeld van je snoerloze decoupeerzaag, koppel je hem eerst los van zijn accu.

Als je een decoupeerzaag hebt die op het lichtnet werkt, haal hem dan eerst uit het stopcontact en zorg ervoor dat hij niet op

het lichtnet aangesloten is.

Jouw veiligheid komt op de eerste plaats!

Als je deze eerste veiligheidsmaatregelen genomen hebt, kun je de afschermingen en panelen die op de zaag zitten verwijderen. Dit is de enige manier waarop je de afzonderlijke bladen kunt bereiken.

Op dit punt is het belangrijk te benadrukken dat er een verschil is in de aanhechting. Sommige zaagbladen worden vastgezet met een zeskant, terwijl andere met een hendel worden losgemaakt. Zorg dat je de juiste hulpmiddelen klaar hebt liggen, zodat je precies weet hoe je te werk moet gaan.

Dan kun je het gewenste nieuwe zaagblad gewoon in de houder steken. Zorg ervoor dat je hem er zo insteekt dat de tanden van het zaagblad naar voren wijzen. Het is ook belangrijk dat je het decoupeerzaagblad zo ver mogelijk in de houder steekt.

Pas als je een “klik” geluid hoort, kun je er zeker van zijn dat het mesje werkelijk op de juiste plaats en vooral stevig vast

gezet is.

Als je het zaagblad goed geplaatst hebt, kun je alles weer sluiten of vastschroeven.

Bevestig in de laatste stap alle afschermingen en afdekkingen die je eerder verwijderde weer en zorg ervoor dat het zaagblad goed vastzit voor je de decoupeerzaag weer op

de voeding aansluit.

Daarna maak je best een proefsnede, bijvoorbeeld in een stuk hout dat je niet meer nodig hebt, om te zien of het nieuwe of vervangen zaagblad echt werkt zoals je wilt.

Nogmaals,

je eigen veiligheid komt op de eerste plaats: Het is beter om twee keer te controleren of je alles goed gebruikt hebt en of je geen fouten gemaakt hebt. Vooral bij het werken met open zaagbladen op een decoupeerzaag mag je niets aan het toeval overlaten!

Reviews