Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

25Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

36Verzamelde opmerkingen

Voor eenvoudigere klusjes hoef je vaak geen vakman te bellen. Een plankje of kinderspeelgoed repareren gaat snel met een boormal. Zelfs amateur-ambachtslieden kunnen met behulp van een boorsjabloon deuvelgaten, potbanden of uitsparingen maken en zo het meubelstuk verfraaien. In sommige gevallen is alleen een afdruk in PDF formaat nodig.

We hebben verschillende producten vergeleken, zodat je de boorgaten in je project precies en tot op de millimeter nauwkeurig kunt plaatsen. We zetten ook belangrijke koopcriteria op een rij en beantwoorden veel gestelde vragen in onze gids.
Belangrijk om te weten

  • Een boormal wordt gebruikt als sjabloon om gaten te boren. Dit zorgt ervoor dat de boorgaten precies geboord worden en dat de twee delen daarna precies in elkaar passen.
  • Er zijn eenvoudige boorsjablonen om uit te printen voor meubels of gestandaardiseerde inbouwonderdelen zoals stopcontacten of spouwmuurcontacten. Voor het repareren of bouwen van meubelonderdelen zijn boorsjablonen met verschillende mogelijkheden nodig. Hiermee kunnen deuvelgaten passend gemaakt worden of gaten onder een bepaalde hoek geboord worden.
  • Belangrijke aankoopcriteria zijn het toepassingsgebied, de instelmogelijkheden, de kwaliteit, de robuustheid, de nauwkeurigheid en de setgrootte.

Boormal: Onze selectie

Shopgids Boormal: Alles wat je moet weten

Om te zorgen dat je niet overweldigd wordt bij het kopen van een boorsjabloon, hebben we de belangrijkste koopcriteria op een rijtje gezet. Ze zijn als volgt:

In principe hebben we het over fysieke boorsjablonen die verschillende functies hebben. Eenvoudige boorsjablonen voor het in elkaar zetten van meubels of het plaatsen van een stopcontact kun je gemakkelijk als PDF uitprinten. We hebben de aankoopcriteria hieronder kort toegelicht.

Toepassingsgebied

Boorsjablonen zijn er in de ambachtelijke sector voor een grote verscheidenheid aan situaties. Voor deurscharnieren, ook wel potscharnieren genoemd, houten verbindingsstukken door deuvels, onzichtbare zakgaten door een bekleding van bij elkaar passende ronde deuvels of gestandaardiseerde rijen gaten, heb je in elk geval verschillende sjablonen nodig.

Voor speciale boorgaten zijn ook sjablonen nodig, zoals voor sokkels of deurklinken. Denk van tevoren na over de taak waarvoor je het sjabloon nodig hebt.

Afstelmogelijkheden

Veel boorsjablonen kunnen aangepast worden aan de dikte van het materiaal. Denk daarom aan de dikte (in millimeters) van het materiaal waarmee je wilt werken en zoek het juiste sjabloon. Bovendien bieden sommige boorsjablonen de mogelijkheid om de gaten voor te boren met verschillende boormaten.

Kwaliteit

De kwaliteit van de boorsjablonen hangt af van het materiaal. Het materiaal bepaalt de levensduur van het product. Hoe sterker het materiaal, hoe langer het in gebruik zal blijven. Kies bij twijfel altijd een product van stevig, robuust materiaal (bv. metaal) en niet van een licht, soepel materiaal zoals plastic of kunststof.

Robuustheid

Bij het boren met een boorsjabloon werken sterke krachten op de boorsjabloon. Het is daarom des te belangrijker dat het sjabloon goed vastgeschroefd kan worden en precies op zijn plaats blijft zitten. Dit is de enige manier om te garanderen dat de gaten precies geboord worden.

Nauwkeurigheid

Nauwkeurigheid gaat hand in hand met de kwaliteit en robuustheid van de boormal. Alleen als het product robuust is en stevig op zijn plaats houdt, kun je de gaten nauwkeurig boren. In geval van twijfel is 1-2 millimeter doorslaggevend voor een passend eindresultaat. Beknibbel dus niet op de kwaliteit van het boorsjabloon, anders zul je je tijdens het werk ergeren.

Set maat

Veel boorsjablonen worden verkocht in sets met bijpassende deuvels, boortjes, schroeven en dieptebegrenzers. Dit is meestal een goed idee, want met de set heb je alles thuis en kun je meteen aan de slag. Let ook hier op de kwaliteit, anders kunnen de boortjes snel bot worden of afbreken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Voor een goed overzicht beantwoorden we hieronder de belangrijkste vragen over boorsjablonen:

Wat is een boormal?

Een boormal wordt gebruikt om je te helpen gaten te boren. Dit zorgt ervoor dat de gaten precies onder de juiste hoek en diepte in het materiaal geboord worden. Hij wordt op het materiaal gelegd en zo nodig vastgeschroefd. Een dieptebegrenzer, die aan de boor bevestigd is, bepaalt de gewenste diepte. Dit is voordelig voor het gebruik van deuvels of het boren van gaten in dunnere materialen, want je kunt niet door het hele materiaal boren.

Bohrschablone

Uitsparingen voor deurscharnieren kunnen met een boormal precies voorgeboord worden, zodat de deur van het meubelstuk dan goed sluit. (Foto bron: ClaudiaWollesen/ Pixabay)

Een boorhulpje kan de hoek van de boormachine vooraf instellen, zodat later een schroef onder een hoek kan worden ingebracht om houten verbindingen onzichtbaar te repareren.

Voor wie is een boormal geschikt?

Indien mogelijk moet je altijd een eenvoudig uitgeprint boorsjabloon hebben voor het in elkaar zetten van een meubelstuk of het bevestigen van stekkerdozen en hollewandcontactdozen. Om een meubel te bouwen heb je een boormal nodig zoals die in de vergelijking hierboven. Vraag je vóór de aankoop af of je het sjabloon vaker nodig zult hebben of dat je het zo nodig kunt lenen. In principe wordt het boren van gaten nauwkeurig en precies door het gebruik van een boorsjabloon, zodat het al de moeite waard is om een boorsjabloon te gebruiken voor meerdere boorgaten.

Welke soorten boormal zijn er?

Er zijn boorsjablonen voor veel knutselwerkjes en verschillende materialen zoals steen, metaal en hout. Omdat een boorsjabloon gebruikt moet worden om de gaten met millimeter precisie te boren, zodat twee delen later precies in elkaar passen, zijn er verschillende sjablonen voor verschillende taken. In principe zijn de taken verdeeld in

  • Deurscharnieren / kopscharnieren
  • Houten verbindingsstukken (met deuvels)
  • Zakgaten (onzichtbaar gerepareerde houten verbindingen)
  • Gatenlijnen
  • speciale doeleinden (stopcontacten, hollewandcontactdozen, deurklinken, plankklinken)

Sommige boorsjablonen hebben meerdere boorgaten van verschillende dikte om uit te kiezen, zodat je de dikte van het boorgat kunt afstemmen op je houtdikte. Andere boorsjablonen bieden maar één dikte, omdat het doel van het sjabloon heel specifiek is. Dit komt vaker voor bij gestandaardiseerde maten.

Wat kost een boormal?

De prijs hangt vooral af van het materiaal, de aanvullende producten en de bestemming. De prijzen kunnen dus variëren van laag tot hoog en worden in de volgende tabel opgesomd om je een ruw overzicht te geven.

Prijsklasse verkrijgbare producten
Laaggeprijsd (10 – 20 €) Meestal losse producten, lage kwaliteit, voor eenvoudige en brede toepassingen
Middelgeprijsd (20 – 50 €) Boorsjablonen in sets, meestal al van betere kwaliteit
Hooggeprijsd (vanaf 50 €) Meestal hoge leveringsomvang, specialisatie voor bepaald gebruik

Afhankelijk van de gebruiksduur en het beoogde gebruik zijn er al hoogwaardige boorsjablonen in de middenprijsklasse, die vooral voor hobby-knutselaars aantrekkelijk zijn in sets.

Hoe gebruik ik een boormal?

Sommige boorsjablonen kunnen gebruikt worden om verschillende dieptes van de boorgaten in te stellen door middel van een dieptebegrenzer op de boor voordat het sjabloon aangebracht wordt. Om dit te doen meet je de diepte van het materiaal, zet je de boor op de sjabloon en schroef je de dieptebegrenzing op zijn plaats. Leg dan het sjabloon op het materiaal en schroef het zo nodig vast. Nu kun je met de boormachine het gat door het sjabloon in je materiaal boren.

Samenvatting

Met behulp van een boorsjabloon kunnen gaten nauwkeurig en precies geboord worden, zodat twee delen naderhand precies in elkaar passen. Voor een mooi eindresultaat is het daarom voordelig om altijd een boormal te gebruiken. Als je er een hebt, print dan altijd het boorsjabloon uit voor het in elkaar zetten van meubels, het boren van stekkerdozen of holle wandcontactdozen.

Ga, voor je een boorsjabloon koopt, na waarvoor je hem precies nodig hebt. Als je het maar één keer nodig hebt, kun je misschien een boorsjabloon lenen. Voor deurscharnieren, houtverbindingen of zakgaten zijn er veel eenvoudige boorsjablonen die je steeds weer kunt gebruiken. Met goede kwaliteit kan het boorsjabloon nog voor volgende projecten gebruikt worden.

(Omslagfoto: Sergej Ryzjov / 123rf)

Recensies