Last updated: 17-12-2020

How we pick our products

16Products analyzed

21Hours invested

3Studies researched

89Comments collected

Bolhamers zijn handige gereedschappen die in geen enkele gereedschapskist zouden mogen ontbreken. Iedereen heeft wel eens een hamer nodig, of het nu voor een professionele baan, een workshop of voor bij jou thuis is. Hieronder vind je een complete gids om uit de beste modellen bolhamers te kiezen.

Dit type hamer is een ideaal hulpmiddel om metaal mee te bewerken. De ronde kop wordt gebruikt om metaal vast te klinken. Het is een robuuste tool, met houten, vezel- of carbon handgrepen. De hamers zijn in de loop van de tijd weinig veranderd omdat, net als het wiel, het ontwerp eigenlijk gewoon perfect is. Een bolhamer verschilt van andere hamers omdat een van de oppervlakken rond is.
Belangrijk om te weten

 • Bolhamers zijn handige tools voor metaalbewerking. Het ronde deel van de kop wordt meestal gebruikt om stukken metaal te vormen en af te vlakken. Ze worden ook gebruikt voor het klinken en smeden om zo het metaal te vormen.
 • Een bolhamer mag eigenlijk niet ontbreken in iedere gereedschapskist. Ze vereisen geen grote zorg, wel moet je altijd op de staat van het handvat letten. Als je slijtage of scheuren ziet, moet je de bolhamer vervangen, omdat deze anders kan breken en schade of ongelukken kan veroorzaken.
 • Bolhamers zijn over het algemeen niet duur. Vergeet alleen niet om te kijken naar de kwaliteit van de tool voordat je een aankoopbeslissing neemt. Het merk beïnvloedt de kwaliteit van de tool. Kies daarom altijd voor een hamer die gemaakt is uit de beste materialen.

Onze selectie: De beste bolhamers op de markt

Hieronder vind je een lijst met de beste bolhamers op de markt. Elke hamer heeft zijn eigen kenmerken. Lees je daarom goed in en ontdek de verschillen tussen de diverse modellen. We hopen dat je in deze selectie de tool vindt die het beste bij je past, zonder daarbij natuurlijk je budget uit het oog te verliezen. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

De bolhamer met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De bolhamer van Silverline heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De hamer is perfect gebalanceerd. Het is daarom comfortabel er mee te werken, je houdt dit urenlang vol.

De gesmeden staalkop is ontworpen om kracht mee te kunnen zetten. Het handvat heeft een hoge grip die bestand is tegen olie en chemicaliën. Deze tool is perfect voor het slaan en vormgeven van metalen voorwerpen. Wat wil je nog meer?

De beste bolhamer om materiaal mee uit te deuken

De bolhamer van Hofftech is perfect geschikt om materiaal mee uit te deuken. De hamer is een comfortabel, veelzijdig en goed verwerkt gereedschap. De stalen kop is gesmeed om goed schokken te kunnen weerstaan. Je kunt er probleemloos verschillende materialen mee uitdeuken en breken.

Het handvat van glasvezel is ontworpen om slagen te weerstaan en op te vangen, zodat de vibratie wordt geabsorbeerd. Dat alles voor een zeer lage prijs!

De beste bolhamer 2-delige set


Tijdelijk niet leverbaar

De bolhamerset van US.PRO Tools by Bergen is een complete set van 2 bolhamers met verschillende formaten. De set bestaat uit een bolhamer van 310 mm en een bolhamer van 360 mm. De bolhamer ligt zeer goed in de hand. Wij zijn fan! Het is ook handig om een set van 2 te hebben, zodat je klaar bent voor iedere klus.

De handgrepen zijn van glasvezel, ontworpen om trillingen te absorberen en het werk zo nog meer te vergemakkelijken. Daarnaast hebben de handgrepen een zachte en gemakkelijke grip.

De meest stevige bolhamer in een set van 2

De bolhamers van Topb zijn goed uitgerust en perfect voor iedere soort klus. De set bestaat uit 2 zeer effectieve en praktische bolhamers. Dit is een uitstekend werkinstrument voor het bewerken van plaatwerk, vooral om holle vormen in een metaalplaat te kloppen.

De hoogwaardige stalen kop gaat langdurig mee. Klanten waarderen dit product zeer. Dankzij de natuurlijk kleur van het handvat, past deze tool prachtig thuis in iedere gereedschapskist.

De beste bolhamer 3-delige set

De bolhamer set van Bergen is een complete set van 3 bolhamers met verschillende groottes. Met dit product heb je dus eigenlijk 3 gereedschappen voor de prijs van 1. De set bestaat uit een hamer van 280 mm lang en 317 gram, een hamer van 360 mm en 1148 gram en een hamer van 315 mm en 639 gram. Zoals je kunt zien, heb je met deze set alle bolhamers in huis die je nodig kunt hebben.

De hamers zijn perfect gebalanceerd. Het is daarom comfortabel om met ze te werken. De gesmede en geharde staalkoppen zijn ontworpen om kracht mee te zetten. De handgrepen zijn van glasvezel, ontworpen om trillingen te absorberen en het werk zo nog meer te vergemakkelijken. Daarnaast hebben de handgrepen een zachte en gemakkelijke grip.

Shopgids: Wat je moet weten over bolhamers

Er zijn veel verschillende bolhamers. Het is daarom belangrijk om alle eigenschappen te kennen, te begrijpen hoe deze tools werken en wat ze precies zijn, voordat je er een kiest. Hieronder vind je een lijst met veelgestelde vragen van gebruikers en de daarbij behorende antwoorden, zodat je weet welke bolhamer bij jou past en je zo een goede aankoop kunt doen.

Het is belangrijk om bepaalde veiligheidsmaatregelen te volgen als je met een bolhamer werkt.
(Bron: Gstockstudio: 41262247/ 123rf.com)

Wat is een bolhamer precies?

De bolhamer valt onder de categorie slag gereedschap. Dit betekent dat ze zijn ontworpen om materiaal mee te slaan. Ze worden meestal gemaakt uit een combinatie van hout, staal en glasvezel. Dit type hamer heeft een kop met twee uiteinden: de ene is rond, als een bal, en de andere is plat. De platte uiteinden worden gebruikt om mee te slaan.

Bij bolhamers is het cilindrische oppervlak het gedeelte dat wordt gebruikt om het metaal te vormen. Bolhamers zijn perfect voor bijvoorbeeld het gladmaken van metalen platen.

Bolhamers worden ook wel gebruikt om spijkers vast te slaan. Ze worden het meest gebruikt op mechanische werkplaatsen, in smederijen, door slotenmakers en bij metaaltimmerwerk.

Wat zijn de belangrijkste toepassingen van een bolhamer?

Bolhamers worden veel door slotenmakers gebruikt. Door de combinatie van een plat en een rond oppervlak, zijn het veelzijdige gereedschappen. Slotenmakers gebruiken ze om metalen platen vorm te geven. Ze worden ook gebruikt om metaal te klinken en glad te maken. Het zijn bovendien zeer gewaardeerde hamers in de smederijen.

Wat is het verschil tussen een bolhamer en een klauwhamer?

Er zijn nog veel meer soorten hamers. Allemaal hebben ze vergelijkbare functies. Neem bijvoorbeeld de klauwhamer of de bankhamer. Deze worden veel gebruikt in timmerwerk. Voor bepaalde taken is een bolhamer echter beter. Ze worden vooral gebruikt om metaal en spijkers te bewerken. Laten we eens kijken waarom:

Bolhamer Klauwhamer
Kop Bolhamers hebben een platte en een ronde kop, ideaal voor metaalbewerking. Klauwhamers hebben een naar beneden gebogen hoofd, ideaal om bijvoorbeeld spijkers mee te verwijderen.
Weerbaarheid   Bolhamers zijn zeer resistent. Het ronde deel kan ook bij sloopwerkzaamheden worden gebruikt. Klauwhamers hebben een gebogen kop naar beneden.
Handvat Zijn meestal gemaakt van glasvezel. De handgreep absorbeert trillingen om zo je armen niet te beschadigen. Hebben meestal houten handvatten of handvatten gemaakt van plantaardige vezels.
Gewicht Hebben meestal een gewicht tussen de 1 en 1,2 kg. Wegen meestal minder dan 1 kg.
Functies Veel gebruikt door slotenmakers, of om metalen platen te vormen. Spijkers nagelen, timmerwerk ongedaan maken.

Waarom wordt het aangeraden een bolhamer te kopen?

Bolhamers zijn veranderd in een onmisbare tool op iedere werkplaats. Het is het soort hamer dat betrouwbaar, comfortabel en perfect is voor de meest veeleisende klussen. Ze zijn ideaal voor op de mechanische werkplaats, voor slotenmakers en bij metaalbewerking. Hieronder vind je een overzicht van de voor- en nadelen van het gebruik van een bolhamer:

Advantages
 • Veelzijdig gebruik
 • Erg krachtig
 • Grote verscheidenheid aan modellen en prijzen
 • Perfect voor slotenmakers en voor bij metaalbewerking
Disadvantages
 • Zijn vaak zwaar
 • Je moet enkele veiligheidsmaatregelen in gedachten houden

Wat voor soorten hamers zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten hamers. Een paar van de belangrijkste zijn: de bankhamer, de klauwhamer, de bolhamer, de rubberen hamer, de voorhamer en de tuinhamer. Elke hamer is ideaal voor een bepaald soort klus. Hoewel het basisontwerp hetzelfde is voor alle hamers, heeft elke soort hamer een onderscheidend element. Het onderscheidende kenmerk van de bolhamer is zijn ronde kop.

De bankhamer en de voorhamer zijn erg hard en zwaar gereedschap, groter dan de bolhamers. Beide zijn ontworpen om dingen te slopen en te breken. De voorhamer is de grootste en wordt in de bouw gebruikt om oppervlakken mee te slopen. De klauwhamer heeft een gebogen kop en de rubberen hamer is gemaakt van meer “zachte” materialen. Ze worden onder andere gebruikt voor het aankloppen van tegels.

Bolhamers zijn zeer resistent en stellen ons in staat om metalen te bewerken.
(Bron: Pobuda: 32522016/ 123rf.com)

Hoe gebruik je een bolhamer?

Of je nu iets wilt bouwen, nieuwe tegels wilt leggen of iets af wilt breken. We gebruiken hamers al eeuwenlang. Het ontwerp is vanaf het begin tot vandaag maar weinig veranderd. Hamers zijn onvervangbare gereedschappen, dat wil zeggen dat we geen ander gereedschap kunnen gebruiken om bijvoorbeeld mee te spijkeren. Hamers hebben een handgreep en een metalen kop waarmee je op het materiaal kunt slaan.

Welke maatregelen moeten worden genomen om ongelukken bij het gebruik van een bolhamer te voorkomen?

Zoals bij ieder gereedschap het geval is, is het ook bij het gebruik van een bolhamer belangrijk om een aantal basisregels te respecteren. Hoewel hamers zeer eenvoudige tools zijn, is het toch raadzaam om een aantal regels en veiligheidsmaatregelen te volgen. Alleen zo kun je ongelukken voorkomen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen voor bij het gebruik van een bolhamer:

 • Raak de materialen waar je op slaat loodrecht.
 • Gebruik de nodige kracht als je iets raakt. Niet te veel en niet te weinig. Als je teveel kracht gebruikt, kun je het materiaal vervormen of breken.
 • Grijp de hamer vanaf het uiteinde van de handgreep vast om met meer kracht te kunnen slaan. Ook vermijd je op deze manier schade aan de pols.
 • Wees extra voorzichtig met je vingers. Mik goed waar je slaat om zo alleen het materiaal te raken.
 • Ondersteun de hamer altijd goed. Als de hamer valt, kan deze je voet raken.
 • Draag beschermende handschoenen als het werk risico’s voor je handen meebrengt.
 • Een hamer is een onvervangbare tool, dat wil zeggen dat we geen ander gereedschap kunnen gebruiken om bijvoorbeeld spijkers mee vast te slaan.
 • Gebruik een beschermende bril. Dat geldt altijd als we met een hamer werken.
 • Als je met een beitel werkt, mag je daar nooit met een ronde kop op slaan.
 • Houd de tool schoon en onderhoud deze goed. Als de hamer is beschadigd, kan deze breken of kunnen er stukjes metaal worden losgemaakt.

Hoe groot en zwaar is een bolhamer?

De grootte en het gewicht van een bolhamer kan zeer verschillen tussen het een of het andere model. De totale afstand van de kop tot het uiteinde van de handgreep is echter meestal rond de 30 cm. Het gewicht van de bolhamers zal zelden meer zijn dan 1,5 kg. Dit type gereedschap moet licht van gewicht zijn om ons niet teveel te vermoeien en de tool langdurig te kunnen blijven gebruiken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hieronder vind je een reeks met criteria die je moet overwegen voordat je een bolhamer koopt. Als je weet wat je koopt, wordt het gemakkelijker om een goede aankoop te doen. Niemand wil binnen enkele maanden spijt hebben van hun aankoop. Als je de beste bolhamer wilt kiezen, kijk dan goed naar de volgende criteria:

Prijs

Vergeet niet dat een goedkope tool op de langere termijn duur kan uitpakken. Bolhamers zijn over het algemeen niet heel duur. Een hamer kost zelden meer dan € 50,-. Als je dit in gedachten houdt, weet je wat je budget ongeveer moet zijn. Bedenk dit voordat je een bolhamer koopt. Als je professioneel werk doet, raden we je aan om te kiezen voor een high-end model of een erkend merk, ook als deze ietsje duurder is dan veel andere modellen.

Materiaal

Bolhamers zijn in de regel gemaakt van metaal. De kopstukken worden meestal van gesmeed staal gemaakt. In sommige gevallen is dit staal thermische behandelingen ondergaan die het nog resistenter en lichter maken. Deze kopstukken zijn beter, omdat ze het werk vergemakkelijken en langer mee gaan zonder te vervormen.

De handgrepen zijn meestal van hout gemaakt. In het geval van bolhamers wordt vaak beukenhout gebruikt, omdat de vezels schokken en trillingen absorberen. Ook glasvezels worden vaak gebruikt, die resistenter en lichter zijn dan hout. De handgrepen zijn meestal gecoat met antisliprubber om zo de grip nog meer te verbeteren.

Naast bolhamers, zijn er onder andere ook klauwhamers. Welke hamer je nodig hebt, hangt af van het soort klus dat je moet doen.
(Bron: Santos: 17613484/ 123rf.com)

Merk

Als je een bolhamer kiest, heb je de keuze tussen hamers van een erkend merk, of van een onbekend merk. De realiteit is dat de kwaliteit van de tool vaak direct gekoppeld wordt aan het merk en de prijs ervan. We raden daarom aan, voor zover mogelijk, een bolhamer te kiezen van een betrouwbaar merk.

De erkende merken bieden gereedschap van hoge kwaliteit dat getest wordt door professionals. Bekende merken gebruiken de beste materialen en werken met maten en gewichten die speciaal worden aangepast aan de klussen die je met een bolhamer kunt doen. De goedkopere hamers zijn meestal gemaakt van zwakkere materialen, waardoor ze gemakkelijker breken en zo ongevallen kunnen veroorzaken.

Kopstukken

De kop van een bolhamer is het belangrijkste onderdeel van de hamer. Het is het element dat de slagen opvangt en dus eigenlijk het gedeelte dat al het werk doet. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een kopstuk dat uit resistente materialen gemaakt is. We raden je aan om te zoeken naar gesmede en stalen hamers, die niet vervormen of breken, ook niet bij veelvuldig gebruik.

Beoordelingen

Een belangrijk criterium bij het kiezen van een hamer zijn de meningen die andere klanten hebben achtergelaten. Als je de hamer online koopt, is het extra belangrijk om op de meningen en de beoordelingen van andere klanten te letten. Met deze meningen en kwalificaties kun je zien hoeveel klanten dit product hebben gekocht en wat ze ervan vinden.

Dankzij de beoordelingen kun je de voor- en nadelen van bolhamers beter inzien. Misschien ontdek je nog wel een aantal belangrijke aspecten die je niet eerder hebt overwogen. Het gaat daarbij niet alleen om persoonlijke meningen die misschien niet objectief zijn. We hebben het ook over opmerkingen over bijvoorbeeld technische gegevens, feiten en instellingen.

Gewicht

Gewicht is een andere belangrijke factor bij het kiezen van de juiste tool voor jou. Hamers hebben veel kracht nodig en bepaalde armbewegingen kunnen dan vervelend zijn. Ook kunnen hamers, als ze teveel wegen, spierschade aan de schouders en polsen veroorzaken. Het is extra belangrijk om naar het gewicht te kijken, als je last van een bepaald letsel hebt.

Gewenst gebruik

De manier waarop je de hamer wilt gaan gebruiken, bepaalt voor een groot gedeelte welk model je moet kiezen. Een bankhamer is niet hetzelfde als een bolhamer. Als je van plan bent met hout te werken, zijn bolhamers niet de beste optie. Als je echter een machinewerkplaats hebt of een blad wilt rechttrekken, zijn bolhamers juist wel de beste hamers.

Denk van tevoren goed na over de manier waarop je de hamer wilt gaan gebruiken. Bolhamers worden veel gebruikt bij het smeden van metaal, omdat de bolle kant wordt gebruikt om het materiaal recht te maken en vorm te geven. Hoewel het platte gedeelte ook dient om te spijkeren, heeft dit type hamer dus vooral andere toepassingen. Bolhamers zijn ideaal voor slotenmakerswerk en worden veel gebruikt op mechanische werkplaatsen.

Samenvatting

Een bolhamer is een basisgereedschap dat op iedere werkplaats thuis hoort en voor elke slotenmaker handig kan zijn. Ze bieden geweldige functies en maken het mogelijk allerlei spijkers en metaalsoorten te vormen. Hoewel ze ook kunnen worden gebruikt om spijkers vast te slaan en zelfs materialen te breken en te slopen, zijn ze vooral ideaal voor het werken met metaal. Deze hamers mogen in geen enkele workshop ontbreken.

Als je van plan bent om een bolhamer te kopen, moet je rekening houden met bepaalde criteria, zoals je hebt kunnen zien in het laatste deel van dit artikel. Materialen, kopstukken, gewicht en het merk staan daarbij centraal. Hetzelfde geldt voor de veiligheid en het gewenste gebruik van de bolhamer. Houd rekening met alle factoren voordat je het perfecte model kiest.

Als je dit artikel interessant vond, laat dan hieronder je reactie achter en deel het met je vrienden en familie op social media!

(Bron van de header image: Cateb: 8239928484/ flickr.com)

Reviews