Laatst bijgewerkt: 20-08-2020

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

21Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

Van het vliegtuig waarmee je op vakantie gaat, via de gesp op jouw riem, tot het moederboard op jouw computer. Al deze dingen hangen aan elkaar, door middel van klinknagels. Een blindklink tang is dan ook een zeer veelzijdig en praktisch apparaat. Relatief goedkoop, voor alles dat hij kan. Blindklink tangen zijn nuttig bij veel verschillende klussen. Van de fabricage van materialen, tot en met de schoenmaker op de hoek.

Natuurlijk gebruik je een hele andere blindklink tang voor het bevestigen van een vliegtuigwand, dan wanneer je een rits in een tas zet. In de doe het zelf markt, kom je verschillende soorten blindklink tangen tegen. Van compacte, handmatige blindklink tangen, tot elektrische. En voor de industrie ook robuuste hydraulische modellen. In dit artikel, willen we je op weg helpen bij het kiezen van de blindklink tang die jou gaat helpen om jouw klus te klaren.




Belangrijk om te weten

  • Een blindklink tang is een gereedschap, dat zeer gemakkelijk is in gebruik. Samenklinken, is een van de oudste manieren, om materialen samen te voegen door middel van een klinknagel. Een blindklink tang oefent druk uit op een klinknagel, waardoor deze zich opent en twee stukken aan elkaar vast komen te zitten.
  • Klinknagels zijn doorgaans gemaakt van een bepaalde soort metaal. Meestal aluminium, maar soms ook staal. Stalen klinknagels zijn de sterkste van allemaal, want zij verdragen extreem hoge druk. Deze nagels worden gebruikt voor het produceren van voertuigen die onder hoge druk functioneren, zoals ruimteschepen en duikboten.
  • In de Nederlandse markt zijn veel eenvoudige, lichtgewicht blindklink tangen te vinden, voor een schappelijke prijs. Deze voldoen voor alle klussen in en om het huis. Voor het zwaardere werk, kun je een pneumatische of elektrische blindklink tang gebruiken. Bijvoorbeeld, als je met hardere materialen werkt. Tenslotte zijn daar nog de industriële blindklink tangen, die soms meer dan 100 kilo wegen. Deze blindklink tangen staan meestal, of rusten op een voetstuk.

Onze selectie: De beste blindklink tang op de markt

Ben je een handige Harrie of Harriët en doe jij graag de timmerklussen en reparatieklussen rondom het huis? Dan maak je vast graag gebruik van een blindklink tang. Het kiezen van de juiste blindklink tang kan nog wel eens lastig zijn, als je er nooit een in je bezit hebt gehad, of door het brede aanbod. Om je te helpen kiezen, hebben we al wat vergelijkend warenonderzoek voor je gedaan. Hieronder presenteren we je 5 beste, door klussers best beoordeelde blindklink tangen die op dit moment in Nederland te verkrijgen zijn.

1e plaats: Lemato blindklinkmoertang en popnageltang

Deze complete set van het merk Lemato van blindmoertang en popnageltang in 1 is een professionele uitvoering en heeft een krachtige openingsveer, een montagesleutel en 4 verwisselbare mondstukken voor klinknagels en blindmoeren. De set is TÜV en GS gekeurd, en is geschikt voor gangbare klinknagels en blindmoeren van staal en aluminium. Het is geschikt voor ponagels van 3,2 – 4 – 5 – 6 – 6,4 mm en voor blindmoeren van M3 – M4 – M5 – M6 – M8 – M10 en M12.

Deze professionele en robuuste blindklink popnageltang van J.I.P. heeft een zeer comfortabel softgrip handgreep en wordt geleverd met verschillende adapters voor popnagels met de maten 2.4 mm, 3.2 mm, 4.0 mm en 4.8 mm.

De adapters kunnen eenvoudig zonder gereedschap gewisseld worden. Het gewicht van de tang is 500 gram. In een review wordt vermeld dat de tang scherp, van goede kwaliteit en praktisch in het gebruik is.

3e plaats: Tectake popnageltang incl. 100 popnagels

Wanneer dun materiaal duurzaam met elkaar verbonden moet worden, of de waarschijnlijkheid bestaat, dat een plaatstaalverbinding wordt blootgesteld aan sterke trillingen, kan deze klassieke popnageltang van Tectake ingezet worden.

Hiervoor is de toepassing van klinknagels geschikter dan bijvoorbeeld schroefverbindingen. Deze set is uitgerust met 4 verwisselbare neusstukken inclusief sleutel en 100 popnagels in 4 maten en wordt bewaard in de plastic doos die meegeleverd wordt.

4e plaats: Stanley Popnageltang MR100

Geen klus klaar je zonder goed gereedschap. Dat begrijpt ook topmerk STANLEY, onderdeel van STANLEY BLACK+DECKER. Of je nou een ervaren klusser bent of voor het eerst een poging waagt, van je gereedschap verwacht je topprestaties.

Deze popnageltang van Stanley, type 6 -MR100 heeft de volgende eigenschappen: Het heeft een stevige, duurzame, gegoten metalen constructie, het is uitgerust met een verwijderbare veer, het heeft lange ergonomische handgrepen en bovendien heeft de tang extra nozzles en moersleutels.

De Kraftixx blindklink tang set, bestaat uit een blindklink tang, met 100 klinknagels in een handige koffer. Je vindt in de verpakking de volgende maten klinknagels. 2,4 x 5 mm, 3,2 x 8 mm, 4,0 x 8 mm en 4,8 x 8 mm. Een gebruiker schrijft: Ik ben industrieel monteur en ik werk elke dag met klinknagels. Het verbaasde mij om een blindklink tang voor deze prijs te vinden, inclusief klinknagels.

De blindklink tang is zeer stabiel, wat erg belangrijk is tijdens het klussen. Kijk goed naar het klemgebied van de klinknagels, om jezelf en de tang niet te forceren. Deze blindklink tang is geschikt voor de lichtere klussen in en rond het huis. Ligt lekker in de hand, door de rubberen coating op het handvat. Met deze blindklink tang set, blijft jouw naambordje jaren hangen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over de blindklink tang

Als je graag een blindklink tang wilt kopen, dan is het zinvol om van tevoren de verschillende opties tegen elkaar af te wegen. Om dit te kunnen doen, is enige achtergrondkennis over dit gereedschap nuttig om te hebben. Om je hierbij te helpen, schrijven we nu dit artikel. Verderop lees je de antwoorden op de meest gestelde vragen over de blindklink tang.

Er zijn handmatige en industriële blindklink tangen op de markt, waaronder een pneumatische blindklink tang.
(Bron: Dmitriy Shironosov: 67859210/ 123rf.com)

Wat is een blindklink tang?

Een blindklink tang is een veel toegepast gereedschap, want het is praktisch en niet duur. Dit soort gereedschap, lijkt een beetje op een uitvergroot pincet. De functie van een blindklink tang of een blindklink moertang is het aan elkaar vastmaken van verschillende stukken materiaal. Dit kunnen stukken van hetzelfde materiaal zijn, maar ook van verschillende materialen. Bijvoorbeeld staal, aluminium of roestvrij staal. Afgestemd op de verschillende materialen die je ermee aan elkaar kunt bevestigen, varieert de dikte van de blindklink tang.

Er zijn verschillende soorten blindklink tangen verkrijgbaar in Nederland. Van compacte, handmatige blindklink tangen, tot grote en zware industriële blindklink tangen. Een aantal modellen van de blindklink tang, vooral die op basis van luchtdruk werken, kunnen tot meer dan 100 kilo wegen. Deze soort blindklink tang bevestigt stevige, harde materialen aan elkaar. Denk hierbij aan de metaalplaten op de romp van een vliegtuig, of de onderdelen van een transportschip.

Hoe werkt een blindklink tang?

Een handmatige blindklink tang werkt door middel van uitgeoefende druk. Normaalgesproken, bevat een blindklink tang verschillende maten mondstukken of sproeiers. Deze zijn afgestemd op de verschillende soorten en maten klinknagels of klinkmoeren. Stop de klinknagel van het juiste formaat in het mondstuk. Oefen druk uit op beide handvaten, door ze naar elkaar toe te bewegen. Ga door tot de stam op zijn langst is, en de klinknagel door het materiaal schiet. Een blindklink moertang werkt, door een moer zo ver mogelijk in het gat te steken en de trekker over te halen. Bij dit model scheurt de klinknagel door en valt automatisch in de opvangbak zodra je de trekker loslaat.

Een pneumatische blindklink tang werkt met perslucht. Deze blindklink tang bestaan uit een tang en een compressor voor de lucht. Door alleen de trekker over te halen, schieten de klinknagels door het materiaal. Vanwege deze werking noemt men deze blindklink tang ook wel een rivet gun of rivet pistool. Een blindklink tang van dit type, gebruikt men bij klussen die zware druk vereisen, zoals bij het vastmaken van metalen of stalen platen.

Blindklink moeren en klinknagels worden gebruikt om twee of meerdere stukken aan elkaar te bevestigen.
(Bron: pawelproc: 105532922/ 123rf.com)

Welke types blindklink tangen zijn er te verkrijgen?

Het type blindklink tang verschilt per functie. We schreven al over de handmatige en pneumatische blindklink tang. Maar er zijn nog meer soorten blindklink tangen te koop, met weer andere kenmerken. Je moet ze kennen om de juiste blindklink tang voor jouw huis of werk te kunnen kiezen.

In het overzicht hieronder, vind je een aantal blindklink tangen met hun specifieke functie:

Type blindklink tang Kenmerken
Handmatige blindklink tang De meest gewone en laagst geprijsde tang. Bevat meerdere mondstukken in verschillende maten. Ook wel bekend als popnageltang.
Accordeon blindklink tang Handmatig te bedienen. Alleen te gebruiken met korte klinknagels: 2,4, 3,2, 4,0, 4,8, 5 en 6 mm. Geschikt voor het professionelere werk.
Pincet blindklink tang Verschillend formaat, afhankelijk van de functie. Bediening middels een pedaal of hydraulische pomp. Kunnen overweg met verschillende maten klinkmoeren. Klinkmoeren gebruik je om de klinknagel mee te verwijderen. Kan door aluminium heen.
T blindklink tang Weegt meer dan 100 kilo. Werkt middels een luchtdrukpedaal. Op basis van luchtdruk. Bevatten ventielen, om de luchtdruk te reguleren.
Plaat blindklink tang Deze lijkt op de T blindklink tang. Weegt rond de 60 kilo. Bevat een inwisselbare prikker.

Welke soorten pneumatische blindklink tangen zijn er?

Naast de handmatige en industriële blindklink tangen uit de vorige alinea’s, zijn er ook blindklink tangen die werken met luchtdruk. Deze apparaten zijn geschikt voor het professionelere werk. Doorgaans, kan je met een pneumatische blindklink tang, hardere klinknagels gebruiken dan met een handmatige blindklink tang.

Hieronder in de tabel, vind je de verschillende soorten blindklink tangen die werken met luchtdruk. Daarbij, vind je een aantal kenmerken:

Gebruik Kenmerken Type
Handmatige blindklink tang op luchtdruk

Eenvoudig te bedienen
Licht en compact
Bevatten een container
Afzuig functie van restmateriaal
Toerenteller
Verwisselbare mondstukjes
Efficiënt, want gebruiken minder lucht

Voor inzetstukken met schroefdraad

Werkt door middel van luchtdruk

Staande/werkbank pneumatische blindklink tang

Groot formaat
Weegt zwaarder dan 60 kilo
Industrieel gebruik
Niet draagbaar
Staan of zijn bevestigd aan de werkbank

Radiale metaalvervorming

Dubbele radiale metaalvervorming

Inzetstukken met zeshoekig schroefdraad

Waarvoor gebruik ik een blindklink tang?

Men gebruikt blindklink tangen vooral in timmerwerkplaatsen en garages. Primair zijn deze gereedschappen nuttig, voor het aan elkaar vastmaken van verschillende stukken materiaal. Blindklinknagels bestaan uit twee delen, waarbij de klinknagel de rol speelt van de kop. De twee delen omsluiten elkaar via een cilinder.

Het formaat en het materiaal van de klinknagels kunnen verschillend zijn, afhankelijk van de materialen die je wilt vastzetten. Over het algemeen zijn ze heel gemakkelijk te verwisselen, als je andere materialen gaat gebruiken. Men gebruikt een blindklink tang vaak in de vliegtuigbouw en bij de fabricage van auto’s en computeronderdelen. Verder zie je regelmatig blindklink tangen voorbijkomen in garages en timmerwerkplaatsen. Soms zie je iemand een blindklink tang gebruiken in de bouw.

Wat zijn klinknagels?

Klinknagels of klinkmoeren zijn zijn elementen, waarmee je twee of meer stukken aan elkaar bevestigt. Ze bestaan uit een cilindervormige buis, en een element met een kop (en schroefdraad). De kop heeft een grotere diameter dan de buis, waardoor ze in elkaar haken en vast blijven zitten. Deze elementen, houden verschillende stukken bij elkaar.

Klinken is een van de oudste verbindingsmethodes uit de menselijke geschiedenis. Zelfs vandaag de dag is deze techniek nog altijd één van de meest toegepaste. Vooral in de autoindustrie, de militaire branche en in de productie van elektrische huishoudelijke apparatuur.

Welke soorten klinknagels zijn er allemaal?

Net als bij de blindklink tang, vind je verschillende soorten klinknagels. Iedere klinknagel is bedoeld voor een specifiek soort bevestiging. Klinknagels zijn heel nuttig, en zorgen voor een bevestigingsmethode die eenvoudig en betaalbaar is. Daarom worden klinknagels in verschillende vakgebieden toegepast. Hieronder gaan we iets dieper in op de verschillende soorten klinknagels:

  • Samengedrukte klinknagels: de meest gebruikte. Gevormd door een stam en een kop, die je afplat, om beide delen te bevestigen.
  • Blinde klinknagels: met een strek pin, een geleide pen, met schroefdraad of chemisch uitzettend.
  • Pons klinknagels: dit type zet je met een hamer vast.

Wat is het advies rondom het gebruik van een blindklink tang?

Zorg ervoor, dat je de goede klinknagels hebt, als je twee stukken aan elkaar vast gaat zetten. Om te kunnen bepalen welke klinknagel de juiste is, meet je de dikte van de oppervlakken. Sowieso moet de kop van de klinknagel langer zijn dan de dikte van beide materialen. Dit zie je ook terug in het youtube filmpje hieronder. Ook de doorsnee van de pin is belangrijk, net als de soorten materiaal die je gaat vastzetten.

Hieronder een lijst algemene aanbevelingen over het gebruik van klinknagels en de blindklink tang:

  • De maximale weerstand van een klinknagel is lager dan die van een schroef.
  • Je kunt een klinknagel niet demonteren. Wel kun je een gebruikte klinknagel verwijderen met een boor. Een boor met dezelfde diameter als de klinknagel.
  • Eenmaal gebruikt en verwijderd, kun je een klinknagel niet nogmaals gebruiken.
  • Klinknagels zijn niet geschikt voor het aan elkaar bevestigen van zeer dikke oppervlakken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Een blindklink tang is nu typisch een gereedschap dat niet mag ontbreken aan jouw gereedschapskist. Ook zou er in iedere werkplaats minimaal een blindklink tang te vinden moeten zijn. Of het nu gaat om een timmerwerkplaats, een autogarage, de werkplek van een loodgieter of elektriciën. We hebben hieronder een aantal richtlijnen opgesteld, die je kunnen helpen bij het kiezen van een blindklink tang:

Mechanisme

Een belangrijke overweging bij de aanschaf van een blindklink tang, is het mechanisme. In principe zijn er 2 mechanismen: handmatig, elektrisch en pneumatisch. Ieder mechanisme heeft zijn voordelen en nadelen, en is het beste bij een bepaalde toepassing.

Een blindklink tang met een handmatig mechanisme, vind je het meest bij gebruik in en om het huis. Hobbyisten gebruiken deze blindklink tang het meest. Ze kunnen namelijk voor veel soorten bevestiging gebruikt worden. Er is echter wel spierkracht voor nodig. In professionele en industriële omgevingen, gebruikt men vaker de pneumatische en elektrische blindklink tang.

Gewicht

Als je sterk bent, of een blindklink tang niet vaak gebruikt, dan maakt het gewicht ervan niet veel verschil. Maar wanneer je dagelijks een blindklink tang hanteert, dan doet het gewicht er wel degelijk toe. Meestal geldt, dat hoe lichter het apparaat is, hoe meer spierkracht je gebruikt bij de bediening.

Elektrische en pneumatische blindklink tangen, zijn meestal zwaargewichten, maar ze werken vrijwel automatisch. Sommige modellen blindklink tangen op luchtdruk, kunnen wel meer dan 100 kilo wegen. Ter vergelijking, een blindklink tang voor gebruik in en rond het huis weegt meestal niet meer dan 900 gram. Een elektrische blindklink tang zou niet meer moeten wegen dan 5 kilogram.

Ergonomie

Je kijkt altijd naar die gereedschappen, die van goede kwaliteit zijn, tegen een redelijke prijs. Of je nu voor jouw huis, werkplaats of professie zoekt. Een andere belangrijke overweging, is de manier waarop de blindklink tang in de hand ligt, ofwel de ergonomie. Sommige oude blindklink tangen waren zwaar en lastig te hanteren. Menig monteur had kapotte of vermoeide handen en armen, na het gebruik ervan.

Moderne blindklink tangen zijn veel comfortabeler in gebruik. Ze bevatten handvaten en extra lange assen, voor de hefboomwerking. De meeste blindklink tangen vandaag de dag, zijn van lichte en sterke metalen, met een coating of rubber bij de handvatten. Hiermee heb je meer grip en kun je de blindklink tang langer achter elkaar gebruiken, zonder klachten. Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor een ergonomisch gevormde, stevige blindklink tang.

Materiaal

De prijs van een blindklink tang hangt meestal samen met het door de fabrikant gebruikte materiaal. Je kunt je van tevoren bedenken van welk materiaal jouw blindklink tang moet zijn, om een budget hiervoor in te kunnen schatten. In de meeste gevallen geldt; hoe duurder de door de fabrikant gebruikte materialen, hoe duurder de blindklink tang. In dit opzicht, vind je dan ook een blindklink tang voor iedere portemonnaie.

Zoek in het geval van een handmatige blindklink tang naar een model uit staal, met een coating of rubber op de handvatten. Hiermee heb je meer grip en een stevig materiaal in handen. Een blindklink tang die werkt op elektriciteit of met luchtdruk, is meestal gemaakt van staal en hoogwaardige soorten plastic.

Accessoires

Soms maakt de blindklink tang onderdeel uit van een set. Op deze manier kan je geld besparen. In sommige sets, zo ook die uit de selectie, krijg je een aantal klinknagels gratis. Sommige blindklink tangen zitten in een handige koffer. De meeste blindklink tangen bezitten verwisselbare mondstukken. Andere sets bevatten klinknagels in verschillende formaten of materialen. Op deze manier, hoef je voor de accessoires bij de blindklink tang dus niks extra’s uit te geven.

Samenvatting

Je hebt het vast al gelezen: een blindklink tang is een onmisbaar gereedschap in iedere werkplaats. Iedere doe het zelf fan, zou er een moeten hebben. Als je de ideale manier zoekt om twee metalen plaatjes aan elkaar vast te maken, dan moet je bij de blindklink tang zijn. Het is een snelle, goedkope en duurzame manier van vastmaken. In Nederland zijn er allerhande blindklink tangen te koop, voor ieder gebruik en voor iedere smaak is er wel een.

Als je dit artikel over de blindklink tang interessant vond, laat dan hieronder van je horen. Je kunt ook dit artikel delen met andere handige mensen, die op zoek zijn naar de ideale blindklink tang.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: cuchina: 90995935/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies