Laatst bijgewerkt: 27-09-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

23Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote zwembadladder test 2021. Hier stellen we alle zwembadladders voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste zwembadladder voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een zwembadladder wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een zwembadladder is belangrijk om goed en vooral veilig in en uit het zwembad te komen. Er zijn verschillende soorten zwembadladders. Je kunt kiezen tussen hoge zwembadladders of ingebouwde ladders. Dit hangt vooral af van het type zwembad dat je wilt kopen of al in je tuin hebt.
 • Materialen spelen een grote rol bij je keuze van een zwembadladder. Als je een lichtgewicht zwembadladder wilt, is een kunststof ladder het meest geschikt. Als je wilt dat je nieuwe zwembadladder stevig en robuust is, dan is een stalen of roestvrij stalen zwembadladder de betere keuze.
 • Behalve het materiaal is ook de veiligheid een belangrijke overweging bij de aanschaf van een nieuwe zwembadladder. Wil je de grootst mogelijke veiligheid en maken vooral kinderen vaak gebruik van je zwembad, dan moet je eerder zoeken naar zogenaamde veiligheids zwembadladders.

Beste Zwembadtrap: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een

zwembadladder koopt

Is een zwembadladder geschikt voor elk zwembad?

Geen enkel zwembad zou zonder zwembadladder moeten zijn

Het helpt je bij het in- en uitstappen en biedt je extra veiligheid. Bovendien houdt een zwembadladder je zwembad schoon, omdat je niet direct vanaf het gazon of de zwembadrand het zwembad ingaat en er een voetenbak voor kunt zetten.

Pool

Om veilig in en uit je zwembad te komen, heb je een zwembadladder nodig. (Bron: pexels.com / Pixabay)

Niet elke zwembadladder is geschikt voor elk zwembad. Daarom moet je van tevoren nagaan welke ladder voor jou interessant is. Er zijn hoge zwembadladders en ingebouwde zwembadladders.

Een ladder voor hoge zwembaden is geschikt voor je als je zwembad op de grond staat of slechts gedeeltelijk in de grond verzonken is. De typische vorm als een vouwladder garandeert een veilig in- en uitstappen in je zwembad.

Een ingebouwde zwembadladder is interessant voor je als je zwembad helemaal in de grond verzonken is. De ladder wordt dan eenvoudig aan de rand in het zwembad gehaakt. Er zijn verschillende methoden om de ladder correct te bevestigen.

Je kunt bijvoorbeeld de handgrepen in beton zetten of de hele ladder in de zwembadrand schroeven. Dit voorkomt dat de zwembadladder omvalt en zorgt voor veilig in- en uitstappen.

Welke maat zwembadladder moet ik kopen?

De meeste in de handel verkrijgbare zwembadladders hebben dezelfde afmetingen op basis van het aantal treden. De volgende zijn veel voorkomende hoogtes

 • 76 cm
 • 91 cm
 • 107 cm
 • 120 cm

Hoe dieper je zwembad, hoe meer treden je zwembadladder dienovereenkomstig moet hebben. Meet daarom eerst de diepte van je zwembad en houd ook rekening met de zwembadrand voor gedeeltelijk verzonken zwembaden. Met deze waarde kun je gemakkelijk het aantal treden bepalen dat je voor je nieuwe ladder nodig hebt en uiteindelijk de juiste maat bepalen.

Wat is het alternatief voor een zwembadladder?

Het alternatief voor een zwembadladder is een zwembadtrap. Als je een volledig verzonken betonnen zwembad plant, moet dit type in- en uitgang je eerste keus zijn. Er zijn verschillende soorten zwembadtrappen.

Of je nu de voorkeur geeft aan een ronde Romeinse trap of een brede trap die zich over de hele rand van je zwembad uitstrekt, de sky is de limit. Er zijn bijna geen grenzen. Een extra leuning kan het je veel gemakkelijker maken in en uit te stappen.

De zwembadtrappen zijn niet alleen verkrijgbaar in de uitvoering met massieve constructie, maar ook als kant-en-klare zwembadtrappen van kunststof of metaal. Deze lijken op een zwembadladder. Hun duidelijke voordeel is de veel bredere stappen.

Deze bieden je meer steun en veiligheid via het bredere loopvlak. Dit maakt het bijzonder geschikt voor oudere mensen of kinderen. Een belangrijk nadeel is weer het aanzienlijk grotere ruimtebeslag. Door de bredere treden steekt de trap veel meer in het zwembad uit. Daardoor heb je uiteindelijk minder ruimte in het koele water.

Besluit: Welke soorten zwembadladders zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe maken we onderscheid tussen deze soorten zwembadladders

 • Stalen zwembadladder
 • Roestvrij stalen zwembadladder
 • Veiligheidsladder voor het zwembad

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit en hun respectieve voor- en nadelen. We willen je helpen de zwembadladder te vinden die het beste bij je past.

Wat zijn de kenmerken van een eenvoudige stalen zwembadladder en wat zijn de voor- en nadelen?

Een eenvoudige stalen zwembadladder is meestal gemaakt van gepoedercoate stalen buizen en kunststof treden. Deze materialen zijn corrosiebestendig, duurzaam en bieden je dus een lange levensduur. Bovendien zijn ze betrekkelijk goedkoop en dus geschikt voor jou als je budget niet al te hoog is.

Voordelen
 • lage aanschafprijs
 • hoog comfort
 • zeer resistent en duurzaam
Nadelen
 • sterke kwaliteitsverschillen
 • als de poedercoating beschadigd wordt, kan dat leiden tot totaal verlies

De poedercoating is echter een groot nadeel. Als het beschadigd is door krassen, kan dat tot corrosie leiden. Als je dit vrij laat opmerkt, kan het de zwembadladder onbruikbaar maken.

Wat zijn de kenmerken van een roestvrijstalen zwembadladder en wat zijn de voor- en nadelen?

Een roestvrijstalen ladder is er meestal in twee uitvoeringen. Enerzijds is er de zwembadladder van zuiver roestvast staal, en anderzijds de zwembadladder van een roestvast staal-kunststof mengsel.

Zwembadladders van zuiver roestvast staal zijn robuust, corrosiebestendig en je zult er lang plezier van hebben. Ze zijn ook zeer stabiel en hebben een grote draagkracht. Een nadeel is de hogere prijs, maar dat is niet zo belangrijk vanwege de lange levensduur.

Voordelen
 • zeer resistent en duurzaam
 • gemakkelijk schoon te maken en stabiel
Nadelen
 • hogere aankoopprijs
 • kwaliteit van het roestvast staal zeer variabel

Zwembadladders van roestvast staal en kunststof zijn ook robuust, corrosiebestendig en zullen je lang plezier verschaffen. De kunststof treden bieden echter niet dezelfde stabiliteit en draagkracht als een zuiver roestvrij stalen zwembadladder.

Wat zijn de kenmerken van een veiligheidsladder en wat zijn de voor- en nadelen?

Een veiligheidsladder kan gemaakt zijn van de hierboven genoemde materialen: staal, roestvast staal of een (roestvast) staal/kunststof mengsel. Bijgevolg gelden de eerder genoemde kenmerken ook voor de kwaliteit.

Voordelen
 • enorme veiligheid
 • hoog comfort
 • zeer bestendig en duurzaam
Nadelen
 • Kwaliteitsverschillen lopen sterk uiteen
 • hoge prijs

Een veiligheidsladder is precies wat je nodig hebt als je enorm veel waarde hecht aan veiligheid. De veiligheidsladder voor zwembaden onderscheidt zich door zijn extra veiligheidsvoorzieningen.

In de volgende tabel vind je de veiligheidskenmerken en wat daarachter schuil gaat:

Feature Description
Veiligheidstreden De treden aan de buitenkant van de ladder kunnen worden verwijderd, zodat kinderen niet zonder toezicht het zwembad kunnen betreden.
Versterkte stabiliteit Door de extra stabiliteit is de zwembadladder bijzonder geschikt voor kinderen, want door stress, zelfs door stoeien of stoten van opzij, zal de zwembadladder niet worden omgestoten.

Een veiligheidsladder voor zwembaden is dus precies het juiste voor je als kinderen je zwembad vaak gebruiken en je voor meer veiligheid wilt zorgen. Vooral de mogelijkheid om de treden in te klappen of te verwijderen kan een redder in nood zijn.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om zwembadladders te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om zwembadladders te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en doeltreffend apparaat te kiezen.

Samengevat gaat het om de volgende criteria

 • Materiaal
 • Gewicht
 • Maat

In het volgende lees je over de respectieve criteria en kom je te weten waarom het voor jou zinvol is om een toestel op basis van de criteria te kopen of niet.

Materiaal

Zwembadladders worden in principe van 3 verschillende materialen gemaakt. Deze worden hieronder kort voorgesteld.

Materiële variant Karakteristiek
Zwembadladder van kunststof zeer licht en zeer bestendig
Zwembadladder van staal bestendig en stabiel
Zwembadladder van roestvrij staal zeer bestendig en uiterst stabiel

Plastic

Plastic is het lichtste van de voorgestelde materialen. Hij biedt je een hoge mate van stabiliteit en is zeer resistent, maar toch gemakkelijk te hanteren. Als je je zwembadladder vaak moet verplaatsen, is een kunststof ladder zeer aan te bevelen.

Een nadeel is meestal de stabiliteit. Dit is ongetwijfeld gegeven, maar een zwembadladder van staal of roestvast staal heeft toch een grotere stabiliteit.

Voordelen
 • resistent en gemakkelijk schoon te maken
 • gering gewicht
 • lage prijs
Nadelen
 • niet zo stabiel als metaal
 • kan verkleuren

Staal

Staal is stabieler dan kunststof. Een stalen zwembadladder is duurzaam en erg sterk. De meeste stalen zwembadladders zijn gepoedercoat en hebben kunststof treden. Dit maakt ze veel lichter. De poedercoating heeft echter ook het nadeel dat ze kan loslaten of door krassen beschadigd kan worden.

Voordelen
 • resistent en gemakkelijk schoon te maken
 • hoge stabiliteit
 • lagere prijs dan roestvrij staal
Nadelen
 • er is een verhoogd risico op corrosie als de poedercoating beschadigd wordt
 • hogere prijs dan kunststof

Als het staal lange tijd met water in contact komt, kan dat tot corrosie leiden. Dit betekent dat als corrosieschade laat opgemerkt wordt, je zwembadladder snel onbruikbaar wordt en weggegooid moet worden. Controleer de zwembadladder daarom vaak op beschadigingen.

Roestvrij staal

Roestvrij staal is van nature roestvast en zeer goed bestand tegen corrosie. Er zijn twee soorten roestvrij stalen zwembadladders. De ene is de zuivere roestvrijstalen zwembadladder en de andere is een roestvrijstalen zwembadladder met treden van kunststof.

Voordelen
 • zeer resistent en duurzaam
 • gemakkelijk schoon te maken en stabiel
 • bestand tegen diverse watertoevoegingen
Nadelen
 • hoog gewicht
 • duurder dan andere materialen

De roestvrijstalen zwembadladder is de meest stabiele vorm. Het is echter ook de duurste soort zwembadladder. Als je het budget hebt voor een roestvast stalen zwembadladder, dan moet dit materiaal je eerste keus zijn.

Gewicht

In principe blijft de zwembadladder het grootste deel van de tijd in het zwembad. Maar afhankelijk van de structuur, zoals een zwembaddek of een zeil, moet je de zwembadladder misschien vaker uit het water halen. Daarom moet je goed overwegen of je een licht of een zwaar model kiest.

In de volgende tabel hebben we de afzonderlijke zwembadladder modellen en hun gewichten kort samengevat.

Zwembadladder variant gewicht
Zwembadladder van kunststof zeer licht
Zwembadladder van staal-kunststofmix licht
Zwembadladder van staal zwaar
Zwembadladder van roestvrij staal-kunststofmix licht
Zwembadladder van roestvrij staal zwaar

Veiligheid

Veiligheid is waarschijnlijk de belangrijkste factor. Vooral als kinderen vaak het zwembad in willen. Elke zwembadladder heeft voor- en nadelen als het op veiligheid aankomt. Die willen we hieronder kort aan je voorstellen.

Veiligheidszwembadladder

Deze versie is de veiligste en enige keuze als je kinderen in huis hebt of als er vaak kinderen in je zwembad zijn. De veiligheidsladder voor zwembaden heeft speciale veiligheidskenmerken die extra bescherming bieden voor jou en je kleine en grote badgasten.

Zo heeft elke veiligheidsladder voor zwembaden een bijzonder hoge stabiliteit of afneembare of opvouwbare treden, die bedoeld zijn om te voorkomen dat vooral kleine badgasten onbedoeld in je zwembad komen.

Helaas is de term veiligheidsladder voor zwembaden niet voldoende beschermd. Lees daarom vooraf de beschrijving zorgvuldig, vergelijk en test een zwembadladder ter plaatse om de veiligheid te garanderen.

Klassieke zwembadladder

De klassieke zwembadladder is meestal ook helemaal voldoende om veilig in en uit het zwembad te komen. Alle zwembadladders moeten van tevoren getest worden. Ze garanderen echter niet de grootst mogelijke veiligheid.

Daarom moet je altijd van tevoren nagaan of de zwembadladder die je gekozen hebt aan je veiligheidseisen voldoet.

Wetenswaardigheden over zwembadladders

Hoe onderhoud ik de zwembadladder goed?

De zwembadladder heeft geen speciaal of tijdrovend onderhoud nodig. Je moet het alleen van tijd tot tijd van vuil ontdoen. Het is ook belangrijk dat je je ladder uit het zwembad haalt, als dat mogelijk is, als je hem een tijdje niet gebruikt. Dit geldt vooral voor stalen zwembadladders.

Je moet ook het zwembad in de winter leegmaken en de ladder op een droge plaats opbergen om hem tegen het weer te beschermen, vooral tijdens de wintermaanden. Zo ben je er zeker van dat je lang van je zwembadladder kunt genieten.

Natuurlijk hoef je de roestvrij stalen zwembadladder die vast in de zwembadrand gemonteerd is, niet te demonteren. Een roestvrij stalen zwembadladder voor hoge zwembaden kan ook in de winter buiten blijven staan. Ze zijn ook bestand tegen het winterse weer.

De monteerbare zwembadladders zijn meestal ook van zeer hoge kwaliteit en zijn dus ook zeer weerbestendig. Toch moet je ze minstens een keer per jaar schoonmaken met een in de handel verkrijgbaar schoonmaakmiddel voor roestvast staal.

Waar moet ik rekening mee houden als ik chloor gebruik?

Chloor is een chemische stof die, in de juiste concentratie, het water in je zwembad hygiënisch “schoon” en vrij van algen houdt. Een juiste chlorering van het zwembadwater zou geen problemen mogen geven.

De meeste zwembadladders zijn geschikt voor chloorwater. De plastic ladder heeft meestal de minste problemen. Dit is zeer resistent en kan zelfs in zoutwater zwembaden gebruikt worden. Ze kunnen echter ook poreus worden als het chloorgehalte te hoog is.

Roestvrij stalen en stalen zwembadladders zijn ook bestand tegen chloorwater, maar ook hier is de concentratie of het chloorgehalte doorslaggevend. Stalen ladders zijn totaal ongeschikt voor zoutwaterzwembaden.

Beeldbron: pexels.com / Pixabay

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies