Laatst bijgewerkt: 07-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

In deze nieuwe pandemische normaliteit die we meemaken, is het gebruik van gezichtsmaskers aan de orde van de dag. Veel mensen dragen liever zwarte maskers omdat ze discreter en esthetischer zijn dan witte of blauwe. Gelukkig hebben we een keur aan maskers om uit te kiezen en welke het beste bij onze behoeften past. Maar als het op kiezen aankomt, kunnen we wat twijfels hebben.

Hoe effectief zijn ze? Hoeveel uren kan ik ze gebruiken? Hoe gooi ik ze op de juiste manier weg? Zijn ze herbruikbaar? Deze en andere vragen worden in dit artikel beantwoord. We raden je ook de beste opties op de markt aan om het je gemakkelijker te maken. Mis het niet!
Belangrijk om te weten

 • Er zijn drie soorten zwarte maskers: chirurgische, filtrerende en hygiënische. Het gebruik van het ene of het andere hangt vooral af van de gezondheidssituatie waarin we ons bevinden.
 • Het juiste gebruik van maskers is essentieel om ze effectief te laten zijn. Het is echter ook nodig de andere door de autoriteiten opgelegde maatregelen na te leven.
 • Als we zwarte gezichtsmaskers kopen, moeten we er zeker van zijn dat ze aan de voorschriften voldoen. Is dat niet het geval, dan kan de fabrikant de kwaliteit of de werkzaamheid niet garanderen.

Beste Zwarte maskers: Onze selectie

Shopgids: Wat je moet weten over zwarte maskers

In maart 2020 verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de ziekte SARS-CoV-2 coronavirus, COVID-19 genoemd, tot pandemie. Sindsdien hebben we moeilijke maanden doorgemaakt met uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen, zoals het gebruik van maskers. Hier vertellen we je alles wat je moet weten over het gebruik ervan, de verschillende soorten en de bijbehorende voorschriften.

Het gebruik van gezichtsmaskers is een van de gezondheidsmaatregelen die als gevolg van de pandemie zijn opgelegd. (Bron: Maskmedicare Shop: e_SERFlUtco/ unsplash)

Welke soorten zwarte maskers zijn er?

In maart 2020 verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de ziekte veroorzaakt door het SARS-CoV-2 coronavirus, bekend als COVID-19, tot een pandemie. Sindsdien hebben we moeilijke maanden doorgemaakt met uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen, zoals het gebruik van maskers.. . . (1)

[/tr]

mascarilla filtrante fpp2 negra . Hier vertellen we je alles wat je moet weten over het gebruik ervan, de verschillende soorten die er zijn en de bijbehorende voorschriften.

Chirurgische maskers

Type Foto Kenmerken
mascarilla quirúrgica negra Maskers die door beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg gebruikt worden om patiënten tegen mogelijke besmettelijke agentia te beschermen. Wat Covid-19 betreft, helpen deze maskers de verspreiding van het virus te voorkomen, omdat ze als barrière fungeren om de verspreiding van het virus tegen te gaan. FPP1, FPP2 en FPP3. Deze soorten maskers worden beschouwd als persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s), vallen onder Verordening (EU) 2016/425 van het Europees Parlement en de Raad en worden geregeld door de Europese norm UNE-EN 149. (2)
Hygiënische maskers We bedoelen zowel herbruikbare als niet-herbruikbare producten die de mond, neus en kin bedekken en die tot doel hebben de mond, neus en kin van de patiënt te beschermen, neus en kin, waarvan het doel is de projectie van ademhalingsafscheidingen tot een minimum te beperken. Ze zijn samengesteld uit verschillende lagen textielmateriaal en worden niet beschouwd als medische hulpmiddelen of Persoonlijke Beschermingsmiddelen. Ze worden ingedeeld in herbruikbare en niet-herbruikbare maskers en moeten voldoen aan Besluit CSM/115/2021, dat de voorschriften voor informatie en het op de markt brengen ervan vaststelt. (3)

Waarom moeten we maskers gebruiken?

Het gebruik van gezichtsmaskers is een van de maatregelen die de autoriteiten opleggen in de strijd tegen Covid-19. Het doel is te voorkomen dat het virus van een besmette patiënt op de rest van de bevolking wordt overgedragen en ook dat gezonde mensen besmet raken. Hoewel het gebruik van maskers geen volledige bescherming garandeert, vermindert het wel het risico van besmetting. Tegelijk moeten ook de andere door de bevoegde autoriteiten opgelegde preventiemaatregelen worden nageleefd. Sociale distantie, veelvuldig handen wassen of drukke plaatsen vermijden zijn maatregelen die het gebruik van een masker aanvullen.

Hoe effectief zijn zwarte maskers?

Zoals we al gezien hebben zijn er 3 verschillende soorten zwarte maskers, die op hun beurt weer in andere subgroepen worden ingedeeld. De effectiviteit van filtering en bescherming is niet bij alle dezelfde, om precies de capaciteit te kennen van degenen die we gebruiken, moeten we de gegevens bekijken die elke fabrikant ons geeft. Hieronder volgt een overzicht van het percentage doeltreffendheid van elk soort masker:
Soorten maskers Doeltreffendheid
Chirurgische maskers
 • Chirurgische maskers van type I hebben een Bacteriële Filtratie Efficiëntie (BFE) van 95%.
 • Type II heeft een BFE van 98%.
 • Type IIR maskers zijn bestand tegen bloedspatten en andere biologische vloeistoffen, met een BFE van 98%.

Dit soort masker verhindert de overdracht van de besmetting van een besmette persoon op andere gezonde mensen, maar anderzijds is de doeltreffendheid ervan beperkter. (4) (5) (6)

Filterende gezichtsmaskers
 • FFP1 filtrerende gelaatsstukken filteren 78% van de deeltjes in de lucht, zoals niet-toxisch puin en stof of aërosolen. Ze hebben een maximale inwaartse lekkage van 22% en worden niet aanbevolen voor medisch gebruik.
 • Het FFP2 filter filtert 92% van de deeltjes in de lucht, aërosolen en rook en beschermt tegen niet-toxische residuen en fibrogene elementen. Ze hebben een maximale inwaartse lekkage van 8%.
 • (9)FFP3 filtert ongeveer 98% van de deeltjes in de lucht en beschermt tegen zwevende deeltjes, rook, aërosolen, bacteriën, virussen en schimmelsporen. Ze hebben een maximale inwaartse lekkage van 2%. (7) (8)
Hygiënemaskers De Bacteriële Filtratie Efficiëntie van niet-herbruikbare hygiënemaskers is 95% en 90% voor herbruikbare maskers.

Hoeveel gebruiksuren gaan zwarte maskers mee?

Een van de meest gestelde vragen over het gebruik van maskers is hoeveel uren we ze kunnen dragen en hoe lang hun werkzaamheid blijft. Dit hangt zowel af van het soort masker als van de activiteit die we doen. Het opvolgen van deze aanbevelingen is belangrijk om ervoor te zorgen dat ons masker ons beschermt

 • Chirurgische maskers: Chirurgische maskers hebben een aanbevolen gebruiksduur van 4 uur, maar moeten eerder vervangen worden als ze vuil of nat geworden zijn (10)
 • Filtrerende gelaatsmaskers: Filtrerende gelaatsmaskers zijn ontworpen om tot 8 uur, een werkdag, werkzaam te zijn. Ze moeten ook weggegooid worden als ze verontreinigd raken (11)
 • Hygiënische maskers : hygiënische maskers, zowel herbruikbare als niet-herbruikbare, hebben een werkingsduur van 4 uur. (12)

Hoe zwarte maskers correct weggooien?

Maskers correct weggooien is even belangrijk als ze goed gebruiken. Maskers voor eenmalig gebruik moeten in de vuilnisbak voor huishoudelijk afval, maar niet in de recyclagebakken. Volgens de aanbevelingen van het Ministerie voor Ecologische Overgang moeten we ze, als ze verontreinigd zijn door mensen die positief getest zijn op Covid, in twee plastic zakken doen en dan weggooien. (13) Volgens een artikel in Europapress worden alleen al in Spanje elke dag 500 ton wegwerpmaskers van plastic materiaal (polypropyleen vezels) gebruikt. (14) Als we gebruikte maskers niet op de juiste manier weggooien, worden ze afval dat in zeeën en oceanen terecht kan komen, met alle schade van dien voor het milieu. Behalve dat ze het risico op besmetting vergroten als ze verontreinigd zijn.

Hoe moet je herbruikbare zwarte maskers ontsmetten?

Als we herbruikbare hygiënische maskers gebruiken, moeten we ze ontsmetten als ze lange tijd in gebruik zijn geweest, om te zorgen dat ze werkzaam blijven. Maar hoe doe je dit op de juiste manier? Eerst moeten we kijken naar de aanbevelingen van elke fabrikant, maar het Ministerie van Gezondheid raadt aan een van de volgende methoden te gebruiken

 • Wasmachine: een normale wascyclus, met huishoudelijk wasmiddel en watertemperatuur tussen 60º en 90º (15)
 • Bleekmiddel: verdun bleekmiddel 1:50 met warm water en laat het 30 minuten weken, was het daarna met water en zeep en laat het drogen (16)
 • Virusdodende middelen: je kunt ook elk van de door het Ministerie van Volksgezondheid voor PT2 (milieugebruik) toegelaten virusdodende middelen gebruiken, die norm 14476 voor virusdodende werking hebben doorstaan(hier is de lijst van toegelaten middelen). Volg de aanbevelingen van de fabrikant voor het gebruik ervan, en was ze daarna met veel zeep en water om achtergebleven chemicaliën te verwijderen (17)

Kies een masker dat goed op het gezicht past, wil het effectief zijn. (Bron: August de Richelieu: 4261252/ pexels)

Aankoopcriteria

Nu we de meer technische aspecten van elk type masker kennen, laten we eens kijken waar je bij aankoop op moet letten. Omdat gezichtsmaskers nu een nieuw accessoire zijn dat ons vergezelt telkens als we het huis verlaten, kunnen we er maar beter voor zorgen dat we de beste optie kiezen.

Gezondheidssituatie.

Het eerste waar we rekening mee moeten houden is onze gezondheidssituatie, d.w.z. of we gezond zijn, in contact komen met positieven of zelf het virus opgelopen hebben. Afhankelijk hiervan, en van de plaats waar we zijn, kiezen we het ene of het andere masker

 • Gezonde mensen: zij gebruiken bij voorkeur hygiënische maskers, al dan niet herbruikbaar (19)
 • Covid-19 positieve personen (al dan niet asymptomatisch): personen met het virus moeten bij voorkeur chirurgische maskers dragen (20)
 • Personen die in contact komen met Covid-19-positieve personen: personen die vanwege hun werk of persoonlijke situatie zorgen voor of in contact komen met positieve personen moeten persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE) of filtrerende gelaatsmaskers dragen (21)

Als gezonde kinderen vanaf 3 jaar ze moeten gebruiken (tot de leeftijd van 6 jaar is het niet verplicht), moeten ze hygiënische maskers gebruiken die bij hun leeftijd passen. Drie maten zijn verkrijgbaar tot 12 jaar. Covid-19 positieve kinderen zullen chirurgische of hygiënische maskers met UNE specificatie moeten dragen. (22)

Er zijn 3 soorten zwarte maskers: chirurgische, filtrerende en hygiënische. (Bron: Engine_Akyurt: 5008640/ pixabay)

Goedkeuring en certificeringen

Om te garanderen dat we doeltreffende maskers kopen die aan vastgestelde kwaliteits- en veiligheidsnormen voldoen, moeten we naar de etikettering kijken. Als we geen specificaties vinden, is dat omdat ze niet getest zijn en dus niet aanbevolen worden. Laten we eens kijken waar we op moeten letten voor we onze nieuwe maskers kopen! [/tr]

. . . . . (24) . (25)

[/tablex]

Type masker Specificaties waarmee rekening moet worden gehouden

Chirurgischemaskers ; Het CE-merk (Europees merkteken) garandeert dat het product aan de huidige wetgeving voldoet. Verwijzing naar de UNE EN 14683 norm die garandeert dat aan de kwaliteitsnorm wordt voldaan. Het type masker: Type I, Type II of Type IIR. (23) xml-ph-06 De eerste is gemaakt van niet-geweven papierpulpmateriaal zoals katoen, de tweede is gemaakt van polypropyleen dat als microbiële barrière werkt en bestand is tegen vloeistoffen en de laatste kan gemaakt zijn van thermoplastisch polypropyleen en werkt ook als barrière. (26) Filterende gelaatsstukken gebruiken gewoonlijk materialen zoals polyurethaanschuim, polypropyleenfilter of polyester, en de bovenlaag is meestal van polypropyleen. (27) Niet-herbruikbarehygiënische gelaatsstukken bestaan uit verschillende lagen. Twee lagen hydrofoob polypropyleen aan de buitenkant, twee lagen van 80% polyester en 20% viscose in het midden, en een laag hydrofoob polypropyleen aan de binnenkant. (28) Herbruikbare ademhalingsmaskers kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, maar ze moeten voldoen aan de eisen van doelmatigheid en ademend vermogen. (29)

Veiligheid en contra-indicaties

Het is duidelijk dat het gebruik van het masker tijdens een pandemie zoals we die nu meemaken synoniem is met veiligheid, maar het gebruik van het masker bij bepaalde mensen kan gevaarlijk zijn. Koninklijk Wetsbesluit 13/2021 bepaalt dat het gebruik ervan niet verplicht is voor mensen met een ziekte of ademhalingsmoeilijkheden van welke aard ook. Evenmin voor mensen die in een situatie van invaliditeit, afhankelijkheid of gedragsveranderingen verkeren en waarbij het gebruik onhaalbaar is. (30) In het geval van kinderen raadt de Wereldgezondheidsorganisatie het gebruik af voor kinderen onder de 5 jaar. Ook kinderen met ontwikkelingsstoornissen, handicaps of ernstige cognitieve of ademhalingsmoeilijkheden mogen het niet gebruiken. In elk geval kan elk geval beoordeeld worden door de ouders/voogden, opvoeders of gezondheidswerkers van de kinderen. (31)

Aanbevelingen

Gezondheidsinstanties zoals de WHO of gezondheidswerkers benadrukken bepaalde aanbevelingen over het gebruik van gezichtsmaskers, opdat ze doeltreffend en veilig zouden zijn. We mogen echter niet vergeten dat het gebruik ervan ons een vals gevoel van veiligheid kan geven en dat we laks kunnen zijn bij het naleven van andere maatregelen. Hier zijn de belangrijkste aanbevelingen. (32)

 • Was de handen met water en zeep of hydroalcoholische gel voor je het opdoet en na het afdoen.
 • Het masker moet de neus, mond en kin bedekken.
 • Als het masker afgedaan is, moet het in een schone plastic zak bewaard worden.
 • Maskers met kleppen zijn voor dit doel niet doeltreffend.
 • Volg de aanbevelingen van de fabrikant voor het gebruik.
 • Voldoe aan andere door de autoriteiten opgelegde maatregelen (sociale distantie, handen wassen, enz.)
Verkeerd gebruik van maskers kan het besmettingsgevaar vergroten

Samenvatting

Op dit punt weten we al welke soorten maskers er bestaan, welke we afhankelijk van onze situatie moeten gebruiken, hoe effectief elk masker is en hoeveel uren we ze kunnen dragen. Het is de moeite waard eraan te denken dat het niet voldoende is alleen het masker te gebruiken om veilig te zijn voor besmetting, we moeten ook de rest van de veiligheidsmaatregelen volgen. Bij een onderwerp zo delicaat als gezondheid is het belangrijk alle details te kennen voor je besluit het ene of het andere product te kopen. We wilden de meest gestelde vragen bundelen om de keuze te vergemakkelijken. Welk zwart masker heb je gekozen? Vertel het ons in de reacties! (Bron van de afgebeelde foto: twinsterphoto: 148230591/ 123rf)

Referenties (32)

1. Consejo General de Colegios Farmacéuticos. Utilización de mascarillas. COVID-19 INFORME TÉCNICO. [Internet]. [2021].
Bron

2. Consejo General de Colegios Farmacéuticos. Utilización de mascarillas. COVID-19 INFORME TÉCNICO. [Internet]. [2021].
Bron

3. Consejo General de Colegios Farmacéuticos. Utilización de mascarillas. COVID-19 INFORME TÉCNICO. [Internet]. [2021].
Bron

4. Cervantes-Ganoza. La COVID-19 y la importancia del uso por el odontólogo de la mascarilla filtrante de partículas. SciELO - Scientific Electronic Library Online. [Internet] [2021].
Bron

5. Consejo General de Colegios Farmacéuticos. Utilización de mascarillas. COVID-19 INFORME TÉCNICO. [Internet]. [2021].
Bron

6. Fraga García M. Mascarillas en el contexto de la COVID-19: aspectos legales y utilización. Farmacia HOSPITALARIA [Internet] [2021].
Bron

7. Cervantes-Ganoza. La COVID-19 y la importancia del uso por el odontólogo de la mascarilla filtrante de partículas. SciELO - Scientific Electronic Library Online. [Internet] [2021].
Bron

8. Consejo General de Colegios Farmacéuticos. Utilización de mascarillas. COVID-19 INFORME TÉCNICO. [Internet]. [2021].
Bron

9. https://roderic.uv.es/bitstream/handle/10550/79884/146986.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Bron

10. Farmàcies ecoceutics. ¿Cuántas horas puedo utilizar una mascarilla? [Internet]. [2021].
Bron

11. Farmàcies ecoceutics. ¿Cuántas horas puedo utilizar una mascarilla? [Internet]. [2021].
Bron

12. Farmàcies ecoceutics. ¿Cuántas horas puedo utilizar una mascarilla? [Internet]. [2021].
Bron

13. Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico. El MITECO y la Federación Española de Municipios y Provincias circulan unas recomendaciones sobre la gestión de residuos domésticos procedentes de hogares con personas aisladas/en cuarentena por COVID-19. [Internet]. [2021].
Bron

14. Europa Press. europapress.es. Cómo desechar correctamente las mascarillas para evitar daños colaterales en el medioambiente. [Internet]. [2021].
Bron

15. Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social. Limpieza y desinfección de Mascarillas higiénicas reutilizables. [Internet].[2021].
Bron

16. Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social. Limpieza y desinfección de Mascarillas higiénicas reutilizables. [Internet].[2021].
Bron

17. Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social. Limpieza y desinfección de Mascarillas higiénicas reutilizables. [Internet].[2021].
Bron

18. La Moncloa. ¿Cuándo es obligatorio el uso de la mascarilla? [Internet]. [ 2021].
Bron

19. Ministerio de Consumo. ¿Qué debes tener en cuenta al comprar una mascarilla? [Internet]. [2021].
Bron

20. Ministerio de Consumo. ¿Qué debes tener en cuenta al comprar una mascarilla? [Internet]. [2021].
Bron

21. Ministerio de Consumo. ¿Qué debes tener en cuenta al comprar una mascarilla? [Internet]. [2021].
Bron

22. Ministerio de Consumo. ¿Qué debes tener en cuenta al comprar una mascarilla? [Internet]. [2021].
Bron

23. Ministerio de Consumo. ¿Qué debes tener en cuenta al comprar una mascarilla? [Internet]. [2021].
Bron

24. Ministerio de Consumo. ¿Qué debes tener en cuenta al comprar una mascarilla? [Internet]. [2021].
Bron

25. Ministerio de Consumo. ¿Qué debes tener en cuenta al comprar una mascarilla? [Internet]. [2021].
Bron

26. Villamarin Barriga JE. Evaluación en la eficiencia de filtración con diferentes materiales para el filtro de la mascarilla VMO V2 mediante el método de medio poroso frente al SARS-CoV-2. [Internet]. [2021].
Bron

27. Villamarin Barriga JE. Evaluación en la eficiencia de filtración con diferentes materiales para el filtro de la mascarilla VMO V2 mediante el método de medio poroso frente al SARS-CoV-2. [Internet]. [2021].
Bron

28. Ministerio de Industria, Comercio y Turismo. Mascarillas higiénicas no reutilizables Requisitos de materiales, diseño, confección, marcado y uso. [Internet]. [2021].
Bron

29. Ministerio de Industria, Comercio y Turismo. Mascarillas higiénicas reutilizables para adultos y niños Requisitos de materiales, diseño, confección, marcado y uso. [Internet]. [2021].
Bron

30. La Moncloa. ¿Cuándo es obligatorio el uso de la mascarilla? [Internet]. [ 2021].
Bron

31. World Health Organization. Preguntas y respuestas sobre los niños y las mascarillas en el contexto de la COVID-19. [Internet]. [2021].
Bron

32. World Health Organization. Cuándo y cómo usar mascarilla. [Internet]. [2021].
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Informe técnico
Consejo General de Colegios Farmacéuticos. Utilización de mascarillas. COVID-19 INFORME TÉCNICO. [Internet]. [2021].
Ga naar bron
Informe técnico
Consejo General de Colegios Farmacéuticos. Utilización de mascarillas. COVID-19 INFORME TÉCNICO. [Internet]. [2021].
Ga naar bron
Informe técnico
Consejo General de Colegios Farmacéuticos. Utilización de mascarillas. COVID-19 INFORME TÉCNICO. [Internet]. [2021].
Ga naar bron
Artículo científico
Cervantes-Ganoza. La COVID-19 y la importancia del uso por el odontólogo de la mascarilla filtrante de partículas. SciELO - Scientific Electronic Library Online. [Internet] [2021].
Ga naar bron
Informe técnico
Consejo General de Colegios Farmacéuticos. Utilización de mascarillas. COVID-19 INFORME TÉCNICO. [Internet]. [2021].
Ga naar bron
Artículo científico
Fraga García M. Mascarillas en el contexto de la COVID-19: aspectos legales y utilización. Farmacia HOSPITALARIA [Internet] [2021].
Ga naar bron
Artículo científico
Cervantes-Ganoza. La COVID-19 y la importancia del uso por el odontólogo de la mascarilla filtrante de partículas. SciELO - Scientific Electronic Library Online. [Internet] [2021].
Ga naar bron
Informe técnico
Consejo General de Colegios Farmacéuticos. Utilización de mascarillas. COVID-19 INFORME TÉCNICO. [Internet]. [2021].
Ga naar bron
Artículo científico
https://roderic.uv.es/bitstream/handle/10550/79884/146986.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Ga naar bron
Recomendaciones sanitarias
Farmàcies ecoceutics. ¿Cuántas horas puedo utilizar una mascarilla? [Internet]. [2021].
Ga naar bron
Recomendaciones sanitarias
Farmàcies ecoceutics. ¿Cuántas horas puedo utilizar una mascarilla? [Internet]. [2021].
Ga naar bron
Recomendaciones sanitarias
Farmàcies ecoceutics. ¿Cuántas horas puedo utilizar una mascarilla? [Internet]. [2021].
Ga naar bron
Recomendaciones sanitarias
Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico. El MITECO y la Federación Española de Municipios y Provincias circulan unas recomendaciones sobre la gestión de residuos domésticos procedentes de hogares con personas aisladas/en cuarentena por COVID-19. [Internet]. [2021].
Ga naar bron
Artículo revista
Europa Press. europapress.es. Cómo desechar correctamente las mascarillas para evitar daños colaterales en el medioambiente. [Internet]. [2021].
Ga naar bron
Recomendaciones sanitarias
Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social. Limpieza y desinfección de Mascarillas higiénicas reutilizables. [Internet].[2021].
Ga naar bron
Recomendaciones sanitarias
Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social. Limpieza y desinfección de Mascarillas higiénicas reutilizables. [Internet].[2021].
Ga naar bron
Recomendaciones sanitarias
Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social. Limpieza y desinfección de Mascarillas higiénicas reutilizables. [Internet].[2021].
Ga naar bron
Recomendaciones sanitarias
La Moncloa. ¿Cuándo es obligatorio el uso de la mascarilla? [Internet]. [ 2021].
Ga naar bron
Recomendaciones sanitarias
Ministerio de Consumo. ¿Qué debes tener en cuenta al comprar una mascarilla? [Internet]. [2021].
Ga naar bron
Recomendaciones sanitarias
Ministerio de Consumo. ¿Qué debes tener en cuenta al comprar una mascarilla? [Internet]. [2021].
Ga naar bron
Recomendaciones sanitarias
Ministerio de Consumo. ¿Qué debes tener en cuenta al comprar una mascarilla? [Internet]. [2021].
Ga naar bron
Recomendaciones sanitarias
Ministerio de Consumo. ¿Qué debes tener en cuenta al comprar una mascarilla? [Internet]. [2021].
Ga naar bron
Recomendaciones sanitarias
Ministerio de Consumo. ¿Qué debes tener en cuenta al comprar una mascarilla? [Internet]. [2021].
Ga naar bron
Recomendaciones sanitarias
Ministerio de Consumo. ¿Qué debes tener en cuenta al comprar una mascarilla? [Internet]. [2021].
Ga naar bron
Recomendaciones sanitarias
Ministerio de Consumo. ¿Qué debes tener en cuenta al comprar una mascarilla? [Internet]. [2021].
Ga naar bron
Tesis
Villamarin Barriga JE. Evaluación en la eficiencia de filtración con diferentes materiales para el filtro de la mascarilla VMO V2 mediante el método de medio poroso frente al SARS-CoV-2. [Internet]. [2021].
Ga naar bron
Tesis
Villamarin Barriga JE. Evaluación en la eficiencia de filtración con diferentes materiales para el filtro de la mascarilla VMO V2 mediante el método de medio poroso frente al SARS-CoV-2. [Internet]. [2021].
Ga naar bron
Normativa
Ministerio de Industria, Comercio y Turismo. Mascarillas higiénicas no reutilizables Requisitos de materiales, diseño, confección, marcado y uso. [Internet]. [2021].
Ga naar bron
Normativa
Ministerio de Industria, Comercio y Turismo. Mascarillas higiénicas reutilizables para adultos y niños Requisitos de materiales, diseño, confección, marcado y uso. [Internet]. [2021].
Ga naar bron
Normativa
La Moncloa. ¿Cuándo es obligatorio el uso de la mascarilla? [Internet]. [ 2021].
Ga naar bron
Recomendaciones sanitarias
World Health Organization. Preguntas y respuestas sobre los niños y las mascarillas en el contexto de la COVID-19. [Internet]. [2021].
Ga naar bron
Recomendaciones sanitarias
World Health Organization. Cuándo y cómo usar mascarilla. [Internet]. [2021].
Ga naar bron
Recensies