Laatst bijgewerkt: 29-09-2021

Het belangrijkste doel van een luifel is je te beschermen tegen de zon en schaduw te geven. Het kan echter ook dienen als bescherming tegen weersinvloeden voor een terras. Anders dan een parasol wordt het zeil aan het huis bevestigd met behulp van verschillende bevestigingsdelen en moet het een zekere spanning hebben.

Zonnezeilen zijn er in verschillende varianten. De grootte en het materiaal varieert van fabrikant tot fabrikant. Sommige modellen bevatten zelfs een UV-filter en beschermen zo tegen zonnestralen. We hebben alle belangrijke feiten over luifels in deze gids samengebracht. Zo kun je precies te weten komen wat je moet weten voor je een zeil koopt.

Belangrijk om te weten

  • Een zonnezeil is meestal gemaakt van polyester en kan gecoat worden zodat er geen UV-straling doordringt. Wil je dus meer dan alleen bescherming tegen weersinvloeden voor je terras- en tuinmeubelen, dan kun je bij de aankoop op zoek gaan naar zo’n coating. Bovendien zijn de zeilen waterafstotend en scheurvast.
  • De montage verschilt van fabrikant tot fabrikant, maar is over het algemeen niet erg veeleisend. De afzonderlijke zeilen worden echter geleverd met voldoende bevestigingsmateriaal, zodat je het product aan bomen, palen of je huis kunt vastmaken.
  • Er zijn ook speciale zonnezeilen die aan een kampeerwagen bevestigd kunnen worden. Zo kun je ook als je onderweg bent tijd in de schaduw doorbrengen.

Beste zonnezeil: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor zonnezeilen

Er zijn enkele koopcriteria waar je op moet letten bij het kiezen van een zonnezeil om het beste product voor jou te vinden. De belangrijkste criteria zijn:

We leggen je deze drie criteria uit in de volgende paragraaf, zodat er geen onduidelijkheden overblijven.

Materiaal

Het doek van de afzonderlijke zonnezeilen is meestal van polyester. De stof heet HDP of HDPA en is ook verkrijgbaar met een dubbele coating. Om er zeker van te zijn dat je niet alleen schaduw krijgt, maar ook UV-bescherming, moet je op zoek gaan naar een passend UV-beschermingslabel.

Het is ook belangrijk dat het zeil weerbestendig is en, vooral, tot op zekere hoogte waterdicht. Boven een bepaalde hoeveelheid water die op het zeil blijft liggen, moet er echter een zekere mate van doorlaatbaarheid zijn, zodat het zeil niet scheurt. Scheurweerstand, bv. door wind, moet echter altijd gegarandeerd worden. Het is ook uiterst praktisch als het zeil gemakkelijk met afwasmiddel schoongemaakt kan worden, of nog beter, als het afwasbaar is.

Je moet er ook voor zorgen dat de randen verstevigd zijn. Dit kan bijvoorbeeld met een dubbele naad. Ook de ringen aan de hoeken moeten een kwaliteitsindruk maken en goed vastzitten.

Montagedelen

Bijzonder goede luifels worden vaak geleverd met de juiste accessoires voor de montage. Je kunt verschillende touwen en haken gebruiken om het zeil aan een willekeurig voorwerp te bevestigen en het op spanning te brengen.

Alle onderdelen van metaal moeten roestvrij zijn, zodat je ook een duurzaam product hebt voor buitengebruik. Zo is het zeil bestand tegen alle weersomstandigheden en dus veilig.

Plaats

Bij de keuze van je zeil hangt het ervan af waar je het wilt ophangen. Zonnezeilen voor thuis, d.w.z. die gebruikt worden voor zonwering op een terras of balkon, hebben een ander soort bevestiging dan die voor bijvoorbeeld een serre.

Er zijn ook speciale zonnezeilen voor onderweg. Ze kunnen aan een voertuig bevestigd worden of als accessoire voorzien worden van grondpennen, zodat ze gemakkelijk op een kampeerplaats geïnstalleerd kunnen worden. Zorg dus dat je weet waar het zeil voor ontworpen is. De bijgevoegde bevestigingsdelen geven je een indicatie.

Gids: Veelgestelde vragen over zonnezeilen in detail beantwoord

Met de volgende vragen over zonnezeilen willen we je de best mogelijke informatie geven, zodat je weet of zo’n product bij je past.

Wat is een zonnezeil?

Een zonnezeil is meestal een rechthoekig of driehoekig zeil dat vooral schaduw geeft. Om dit doel te bereiken is de polyester stof tamelijk ondoorzichtig en ook voorzien van een UV-filter.

De zogenaamde touwspantechniek wordt gebruikt om een terras of dergelijke te bedekken. Dit wordt gebruikt om het zeil op te spannen en het zo uit te richten dat het als zonnescherm, weerbescherming of privacyscherm dient.

Welke soorten zonnezeilen zijn er?

Zoals je in onze productaanbevelingen al gezien hebt, zijn er veel verschillende soorten zonnezeilen. Eerst en vooral verschillen ze in vorm. De meeste zeilen zijn rechthoekig, maar er zijn ook enkele driehoekige modellen. Het volgende verschil zit in het materiaal. Er zijn zeilen die van een ademende stof gemaakt zijn en zo zorgen voor een aangename temperatuur eronder, vooral in de zomer.

Sonnensegel

Een driehoekig zonnezeil dat met behulp van een frame gespannen is. Er zijn ook zeilen die alleen met touwen bevestigd zijn. (Image source: Manfred Antranias Zimmer / pixabay)

Anders hangt de soort zeil nog steeds af van de bevestiging. De klassieke worden gespannen vanaf een huis of een paal. Maar er zijn ook modellen die als een tent gemonteerd zijn met grondspikes.

Is het moeilijk om een zonnezeil te installeren?

Met de bijgeleverde montage-onderdelen en de eveneens bijgeleverde instructies is het monteren van een zonnezeil eenvoudig. Het enige wat nodig is, is een beetje handigheid en tijd. Als je iemand hebt om je een handje te helpen, is dat natuurlijk een voordeel.

Welke alternatieven zijn er voor een zonnezeil?

Als je niet genoeg ruimte hebt om een zeil te spannen of geen manier om de touwen vast te maken, kun je een van de volgende alternatieven gebruiken

  • Parasol
  • Luifel
  • Pergola
  • Arbour

Waarschijnlijk de eenvoudigste variant is een zonnescherm. Alles wat je nodig hebt is een paraplubak en je hebt schaduw. Bovendien zijn parasols er in verschillende maten en kunnen ze dus ook op kleine balkons gebruikt worden.

Een luifel of pergola, daarentegen, vergt inspanning bij de plaatsing. Dit is meestal moeilijker dan bij een zonneluifel, want er moet geboord worden om een stabiele bevestiging te krijgen. Een prieel dat met planten bedekt is, heeft natuurlijk tijd nodig om de planten te laten groeien. Het duurt meestal enkele jaren voor een prieel helemaal waterdicht is.

Conclusie

Een zonnescherm is ideaal om bescherming te bieden tegen zon, weer of privacy. Door de verschillende vormen en kleuren kan zo’n zeil van elke tuin een blikvanger maken. Het filtert licht en UV straling en beschermt zo onze gevoelige huid. Tuinmeubels zijn ook beschermd tegen straling en regen.

Omdat hij zo gemakkelijk in elkaar te zetten is, vereist hij geen overdreven handigheid en kan hij door iedereen gespannen worden. Dus als je thuis of onderweg schaduw zoekt, is een zeil als dit precies wat je zoekt.

(Image source: Erwin Drews / pixabay)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies