Laatst bijgewerkt: 23-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

16Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

41Verzamelde opmerkingen

Hallo, welkom bij Sweetesthome. Vandaag gaan we het hebben over zonnepaneel, en zetten elke twijfel om in energie door meer te weten! Je moet weten hoe voortdurend de vraag naar energiebronnen toeneemt. Krachtigere machines, ambitieuzere doelen, radicalere seizoenen.

Alles brengt ons ertoe apparatuur te gebruiken die energie vraagt, vooral elektriciteit. Nu de elektriciteitsrekeningen steeds hoger worden, wordt al lang onderzoek gedaan naar zonne-energie als alternatief. En het zonnepaneel is degene die deze omzetting maakt. Als je twijfelt over hoe het werkt, blijf dan bij ons!
Belangrijk om te weten

 • Zonne-energie is de meest overvloedige energiebron op onze planeet, en een van de minst gebruikte. Als slechts 10% gebruikt zou worden, zouden we meer dan 150 keer zoveel produceren als we verbruiken.
 • Het heeft zoveel mogelijkheden dat er kleine panelen zijn voor gebruik in rugzakken als opladers voor mobiele telefoons. Zelfs tuinverlichting komt met kleine modules om op te slaan en de nacht te verlichten.
 • Ondanks het steeds wijder verbreide gebruik ervan, zijn de kosten nog steeds afschrikwekkend voor toepassingen op grotere schaal. Je moet precies weten wat je wilt om een geschikt project te hebben en je budget niet te overschrijden.

Beste Zonnepaneel: Onze selectie

Koopgids

Als je van plan bent een zonnepaneel te kopen, weet dan dat er een grote verscheidenheid op de markt is. Zoekopdrachten kunnen je naar een paar opties leiden, maar met heel verschillende eigenschappen, die zelfs de prestaties beïnvloeden. We leggen het je hieronder allemaal uit.

Fotografia de um profissional trabalhando ao lado de um painel solar, com equipamentos de segurança, realizando algum tipo de verificação.

Er is niet maar één model zonnepaneel, ze variëren nogal in duurzaamheid en efficiëntie. Kennis is nodig om geen slechte keuzes te maken. (Bron: skeeze / Pixabay)
Wat is

een zonnepaneel?

Misschien ken je ze niet bij naam, maar je hebt ze zeker thuis of in bedrijven gezien. Meestal rechthoekig van vorm zijn het grote stukken met een blauwe kleur. Zonnepanelen worden meestal (in grote aantallen) naast elkaar geplaatst, gericht op de plaats waar de zonnestralen meer invallen, want die hebben ze nodig om hun energie “om te zetten”.

In de loop van de tijd hebben de mensen geleerd deze potentiële energie van de zon te gebruiken voor specifieke voordelen. Je bent je er misschien niet van bewust, maar met een bril of een heel sterk vergrootglas ben je in staat de zonne-energie op een punt te concentreren.

Deze geconcentreerde hitte is zelfs in staat vuur te produceren. Al gauw, toen men alle mogelijkheden van deze “oneindige” energie inzag, ontstonden er alternatieven voor het industriële en huishoudelijke gebruik ervan. Het meest wijdverbreide en momenteel gebruikte alternatief is het zonnepaneel.

Een stel in lagen op elkaar geplaatste componenten, ontworpen om de zonne-energie in zijn gebied ermee te reageren, of te concentreren, en zo alternatieven te genereren om van deze in de wereld zo beschikbare energie te profiteren.

Wat zijn de voor- en nadelen van investeren in een

zonnepaneel? Een van de grote voordelen van het gebruik van een zonnepaneel is dat het hernieuwbaar en gratis is. Bovendien is het een schone energie met een gering milieu-effect. Er is geen beperking aan de plaats van de platen, en ze produceren geen lawaai.

Ze vergen weinig onderhoud en er is een vermindering van de verliezen bij de transmissie van deze energie. Maar elk product heeft zijn minpunten, en in het geval van het zonnepaneel is dat nog steeds de hoge investering. Het heeft een gebruiksduur en in sommige gevallen een lage opbrengst.

Zonder te tellen is natuurlijk dat de productie van energie varieert met de cyclus van de zon. Wil je weten of het de moeite waard is te investeren in zonnepanelen, om de mogelijkheden van de zon te benutten? Bekijk de samenvatting hieronder:

Voordelen
 • Hernieuwbaar en gratis
 • Schone energie
 • Geringe milieu-impact
 • Geen lawaai
 • Geen beperking van gebruikslocaties
 • Weinig onderhoud
 • Minder transmissieverliezen
Nadelen
 • Productievariatie door de zonnecyclus
 • Opslag nodig voor nachtelijk gebruik
 • Lage opbrengst
 • Heeft een nuttige levensduur

Gezien de voordelen heb je goede redenen om over een zonnepaneel na te denken, nietwaar? We gaan er verder over praten, zodat je kunt zien hoe interessant ze in je leven kunnen zijn.

Fotovoltaïsch zonnepaneel of verwarming?

We zijn hier aangekomen in de wetenschap dat het zonnepaneel een apparaat is dat zonne-energie kan opvangen en omzetten in andere soorten energie. Twee van de meest gebruikelijke toepassingen van het zonnepaneel zijn voor het opwekken van elektriciteit en voor het verwarmen van water.

We zullen het artikel wijden aan meer uitleg over het zonnepaneel voor fotovoltaïsche energieopwekking, maar we kunnen niet nalaten uitleg te geven over zonneboilers. Als je thuis elektrische douches hebt en de elektriciteitsrekening moet betalen, ken je immers goed de relatie “winter X je zak”, in de keuzeschakelaar van deze douches.

Mulher deitada em uma banheira cheia, relaxando com um livro em mãos.

Het gebrek aan elektriciteit zal niet de reden zijn om dat lange bad in de badkuip te laten staan. Een zonneboiler laat het water warm en opgeslagen achter, wachtend op jou. (Bron: StockSnap / Pixabay)

Zonneverwarming

Voor deze functie zijn de onderdelen binnenin het paneel materialen die de elektromagnetische golven van de zon opvangen en ze omzetten in thermische energie. Binnenin lopen spoelen met warmtetolerant materiaal waar water doorheen circuleert.

Op deze manier vangt het zonnepaneel gedurende de hele periode dat de zon schijnt (ook als het bewolkt is) de golven op en zet ze om in warmte. De leidingen ontvangen het en het temperatuurverschil zelf (thermische uitwisseling) doet het water circuleren.

Aan het eind van het proces wordt het meestal opgeslagen in een boiler (een warmtetolerant reservoir dat warm water langer bewaart). Het is dan bestemd voor bewoning of industrieel gebruik. Zelfs zwembaden kunnen van deze methode profiteren.

Fotovoltaico

Als we het over zonnepaneel hebben, is dit type tegenwoordig zeker het meest herinnerd. Een paneel dat zonne-energie in elektriciteit kan omzetten, voor gebruik in elektronische apparatuur. Een zonnepaneel bestaat uit een stel fotovoltaïsche cellen, met gevoeligheid om zonne-energie op te nemen en zo elektriciteit op te wekken.

Met behoud van de uitleg van natuurkunde en scheikunde heeft dit paneel in zijn fabricage, elementen die met zonne-energie reageren. Deze reactie levert uiteindelijk ook een soort energie op, die door een ander apparaat in elektriciteit wordt omgezet.

Een zonnepaneel is dus niet het enige stuk dat nodig is voor de productie van elektrische energie, maar de noodzakelijke belichting ervan, om een maximum aan licht op te vangen, maakt het tot het meest in het oog springende deel van de set.

Fotovoltaïsche energie wordt beschouwd als een geweldig alternatief voor schone energieopwekking. Er zijn echter nog moeilijkheden met de efficiëntie van het proces en de waarde van de apparatuur, die de meeste mensen ervan weerhouden ze te gebruiken.

Welke apparatuur heb ik nodig voor de werking van mijn zonnepaneel?

Fotovoltaïsche energie is de naam die gegeven wordt aan de omzetting van zonne-energie in elektriciteit. Hoewel een zonnepaneel voor deze werking nodig is (en een fundamenteel onderdeel), is het niet het enige dat erbij betrokken is.

Je hebt minstens een zonnepaneel en een omvormer nodig om van deze werking te kunnen profiteren. Tegenwoordig kun je met de complexiteit van modellen elektriciteit teruggeven aan het openbare net (door de klok terug te draaien). Of, zelfs, elektriciteit opslaan in speciale batterijen.

De batterijen worden gebruikt om energie te gebruiken als er geen zon is om de panelen te voeden. s Nachts wordt deze soort energie niet opgewekt, dus kun je ze opslaan in batterijen of je apparatuur laten werken op elektriciteit van het nutsbedrijf.

In dichtbevolkte gebieden met een goede beschikbaarheid van energie zijn batterijen niet het meest noodzakelijke toebehoren. Ze zijn echter aan te bevelen op plaatsen waar weinig of geen elektriciteit beschikbaar is.

Fotografia de uma casa nas montanhas, feita de pedras com um sistema de painéis solares instalado ao lado, cercado por tela de arame.

Voor plaatsen ver van elektrische netwerken is zonne-energie de beste optie om comfort en technologische behoeften te behouden. (Bron: rspata / Pixabay)

Een ander voordeel is dat, net zoals we ons verbranden als het bewolkt is, deze panelen ook op dagen als deze doorgaan met het opvangen van zonne-energie. Zelfs tijdens regen produceren ze energie, maar niet met hetzelfde rendement.

Het maximale vangstpotentieel wordt bereikt op een zonnige dag zonder wolken, en vermindert naar gelang de weersomstandigheden: bewolking aan de hemel, bewolkt weer, regen, storm of omdat het nacht is. Als je nog steeds twijfelt over de keuze van een fotovoltaïsch zonnepaneel, laten we dan de opwekking van zonne-energie vergelijken met de beschikbare elektriciteit:

Fotovoltaïsch Beschikbare elektriciteit
Energiebron Zonne-energie Fossiele brandstoffen, zonne-energie, waterkracht, atoomenergie, windenergie
Risico’s Geen Afhankelijk van de bron, tot hoog
Onderhoud Laagx Frequent
Rantsoenering Niet vatbaar Vatbaar
Stroomopwekking Beperkt Onbeperkt
Milieu-impact Laag Afhankelijk van de bron, tot hoog
Installatiekosten In verhouding tot de capaciteit Hoog

Als je nadenkt over de planeet, en over hoe belangrijk het is om er iets bruikbaars van over te laten voor de volgende generaties, is een zonnepaneel heel interessant. Of het nu voor fotovoltaïsch gebruik is, of zelfs voor verwarming, je zult schone energie gebruiken.

Wat zijn de verschillende soorten zonnepaneel?

Je bent dus al dicht bij een beslissing over zonnepanelen. Dit is vrij duidelijk als je de voordelen bekijkt, en zolang de plaats waar je woont het hele jaar door veel zon heeft, zal het resultaat geweldig zijn. Maar als je de diensten voor de plaatsing van zonnepanelen inhuurt, is een van de dingen die het budget zullen onderscheiden de soorten zonnepaneel die gebruikt worden.

Het belangrijkste verschil tussen de panelen zit in het materiaal dat de zonne-energie omzet in fotovoltaïsche energie. Hoewel de meeste van silicium gemaakt zijn, zijn er toch verschillen tussen de producten die vooral in efficiëntie zullen resulteren. We geven je de meest gangbare door

 • Monokristallijn silicium zonnepaneel: Het is de oudste fabricagetechnologie, en ook die met de hoogste prestaties. Ze zijn gemakkelijk te herkennen als je goed kijkt, en vertonen over het hele paneel een gelijkmatige kleuring.
 • Polykristallijn silicium zonnepaneel: Ook gemaakt van silicium, maar in dit geval is het paneel samengesteld uit platen van tot één blok versmolten kristallen. Het feit is merkbaar als je dichtbij komt en deze meervoudige formatie op de plaat identificeert.
 • Dunne-filmzonnepaneel: De essentie van een fotovoltaïsch paneel is de aanwezigheid van lagen, waarvan ten minste één een zonnereacterend materiaal is. In dit paneel zijn verschillende dunne lagen van enkele elementen aangebracht, die allemaal boven elkaar liggen. Het zijn alternatieven voor het gebruik van silicium, op plaatsen waar het niet in overvloed voorhanden is en er andere mineralen bestaan. Zijn grootste kwaliteit is de flexibiliteit, die dit type paneel een uiterst ruime plaatsingsmogelijkheid geeft.

Om het begrip van elk type te vergemakkelijken, geven we een vergelijkende tabel:

Monokristallijn silicium Polykristallijn silicium Dunne film
Kleuring Donkerblauw, grijs, bijna zwart Blauw, zilvergrijs Donkergrijs, prijs
Energie-efficiëntie 15 tot 22% 14 tot 20% 7 tot 16%
Bezette ruimte Klein Klein Middelgroot
Levensduur Meer dan 25 jaar Meer dan 25 jaar Meer dan 15 jaar

Ondanks enkele zichtbare verschillen tussen de mogelijkheden, zijn wat je echt moet vergelijken de ontwerpwaarden. Pas met een budget in de hand kun je echt vaststellen wat de beste mogelijkheid is. Berekenen hoeveel energie je nodig zult hebben is het belangrijkste aspect bij de aanschaf van fotovoltaïsche panelen (en bij het ontwerpen van het project).

Hoeveel kost het?

Dit is moeilijk om precies te weten. Je merkte immers op dat het zonnepaneel deel uitmaakt van een uitrusting met een doel. Maar, ja, ze hebben wel een prijs. Stel dat je er een paar op je dak moet vervangen, of zelfs kopen voor het project dat je aan het uitwerken bent.

Telhado de uma casa de tijolinhos a vista com grande painel solar.

Zonnepanelen worden meestal ontworpen, en geïnstalleerd door vaklui. Tenzij je van plan bent een kant-en-klaar ontwerp te kopen, of een paneel voor specifiek gebruik. (Bron: skeeze / Pixabay)

Koopcriteria: Factoren om verschillende aanbiedingen van zonnepanelen

te vergelijken Nu je goed gevorderd bent in je kennis over zonnepaneel, studeren we af door je de laatste tips erover door te geven. Met dit artikel is de kans groot dat je uiteindelijk de grootste goed geïnformeerde bron van zonnepanelen in de buurt zult zijn!

En je moet zeker weten, welke informatie je aan anderen, vragenstellers of echt geïnteresseerden, kunt doorgeven. Weet dus, voordat je een keuze maakt bij de aanschaf of gissingen doet, dat de keuze van het ideale zonnepaneel afhangt van een paar factoren

 • Rendement
 • Levering
 • Ruimte
 • Duurzaamheid
 • Vraag

Begrijp nu elk van de onderwerpen in detail en maak je keuze.

Rendement

Afhankelijk van de technologie en het gebruikte fotovoltaïsche materiaal, heeft elk zonnepaneel een rendement bij het opwekken van energie. Dit rendement gaat direct op in de verhouding kosten x baten x ruimte, wanneer je het systeem installeert.

Een hoger rendement van het zonnepaneel betekent immers een kleinere oppervlakte om energie op te vangen. Dat vertaalt zich ook in lagere materiaal- en arbeidskosten.

De gedachtegang is eenvoudig: een paneel met 20% rendement kan twee keer zoveel zonne-energie opnemen als een met 10% rendement.

Levering

Behalve op het rendement bij het omzetten van energie moet je ook letten op hoeveel het paneel kan leveren. Of het nu in watt per uur is, in kubieke meters verwarmd water, of een andere maatstaf. Hoe meer energie hij kan leveren, hoe efficiënter hij kan zijn. Als je maar berekeningen maakt om te weten in hoeverre het de moeite waard is.

Ruimte

Een zonnepaneel zal ruimte voor zichzelf nodig hebben. En niet zomaar een hoekje op je dak of in je achtertuin. Afhankelijk van het materiaal van het zonnepaneel dat je koopt, zal het voor de installatie meer of minder ruimte nodig hebben, die bij voorkeur daar is waar de zonnestralen het meest intens zijn.

Een mooie achtertuin vol bomen is meestal niet de beste plaats voor zonnepanelen, bijvoorbeeld. De schaduw van de bomen kan immers de hoeveelheid beschikbaar zonlicht sterk verminderen. Evenzo zal een dak vol bochten en druppels het aantal panelen beperken.

Of het vergt gymnastiek van de installateur, en hogere kosten om alle panelen aan te sluiten. Wees je ervan bewust dat het zonnepaneel de energie van de zon nodig heeft. Hoe meer hij gedurende de dag ontvangt, hoe beter voor zijn werking, en dit gebeurt alleen als je geschikte plaatsen hebt om hem te plaatsen.

Imagem de um telhado, em uma grande construção, com painéis solares colocadas em diversos locais, proporcionando melhor aproveitamento dos raios de sol ao longo dos dias.

Bij het plaatsen van zonnepanelen ga je na waar de zonnestralen het best invallen, en houd je rekening met het reliëf. Je kunt verschillende kleine sets maken om er je voordeel mee te doen. (Bron: ecosolarceo / Pixabay)

Duurzaamheid

Het opzetten van een systeem om zonnepanelen te gebruiken kan een hele som geld kosten. En, zoals elke goede investering, is het belangrijk dat hij zich na verloop van tijd terugbetaalt. Dankzij de technologie is het onderhoud gering (wat het een beetje gemakkelijker maakt). Je moet echter alles enkele jaren goed laten werken om het gebruik waard te zijn.

Er zijn zonnepanelen met een langere levensduur dan andere, die termen van tientallen jaren als garantie bieden. Hoe langer ze meegaan, hoe meer ze energie uit de zon zullen blijven opwekken, en je op andere manieren geld zullen besparen.

Vraag

Ongetwijfeld het belangrijkste punt voor elke keuze van zonnepanelen is de vraag. Ze worden immers gekocht om in een of andere behoefte van jou te voorzien, die een soort meting zal hebben. Die behoefte kan gemeten worden in volume te verwarmen water, de hoeveelheid benodigde watt, of een andere metriek voor het gebruik van een zonnepaneel.

Fotografia de dois painéis solares presos a um poste, com duas lâmpadas voltadas para diferentes direções.

Een zonnepaneel kan verschillende specifieke toepassingen hebben. Als je van plan bent om verlichting aan te doen, of een smartphone op te laden, zijn er kant-en-klare systemen te koop. (Bron: dimitrivetsikas1969 / Pixabay)

En tenzij je behoefte heel klein is (laad kleine apparaten op, steek een paar lampen aan), huur je meestal iemand in om een project uit te voeren. Zoals we al eerder informeerden, is de plaat meestal een middel om een doel te bereiken.

Het maakt deel uit van een groter geheel, waar zeker rekening gehouden moet worden met de mening van deskundigen of meer diepgaande kenners.

(Uitgelichte afbeelding bron: RoyBuri / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies